Τίτλοι:
Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Θεοδώρα Τζάκρη: Άρθρο στην Εφημερίδα των Συντακτών με τίτλο: «Πρέπει η Ελλάδα να Προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης;»

Μετά την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου, η Ν.Δ. διά του αρχηγού της Κυριάκου Μητσοτάκη επανέφερε στη δημόσια συζήτηση το θέμα της παραπομπής των διαφορών της χώρας μας με την Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το θέμα αυτό μάλιστα είναι η τάση των τελευταίων ημερών, καθώς προτείνεται και από αρκετά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (Βενιζέλος, Ροζάκης κτλ).

Μια προσεκτική όμως ανάγνωση των δεδομένων αποδεικνύει ότι η προσφυγή κρύβει παγίδες για τη χώρα και αυτό επιχειρείται να αναδειχθεί με το παρόν άρθρο.

Αρχικά τονίζεται ότι την παρούσα στιγμή η Ελλάδα δεν μπορεί να προσφύγει στη Χάγη, καθώς το ΔΔΧ δεν έχει δικαιοδοσία να εκδικάσει την υπόθεση αυτή χωρίς να υπάρχει υπογεγραμμένο συνυποσχετικό με την Τουρκία.

Για να αποκτήσει το ΔΔΧ δικαιοδοσία, χρειάζεται σύναψη συνυποσχετικού (μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας). Στο συνυποσχετικό θα πρέπει να οριστούν οι διαφορές που θα παραπεμφθούν στο Δικαστήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διαχρονικά αναγνωρίζει ως διαφορά της με την Τουρκία μόνο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και προσφάτως και την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Η Τουρκία έχει θέσει τα εξής ζητήματα:

 • Καθεστώς αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου (1964-1974).
 • Οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου (1974).
 • Ορια του FIR Αθηνών (1974).
 • Μη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων πέραν του σημερινού ορίου των 6 ν. μιλίων (1974), που συνδέεται με την απειλή χρήσης βίας - casus belli (1974) σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα αλλά και με τον ορισμό συγκεκριμένων θαλάσσιων περασμάτων στο Αιγαίο, από τα πολλά που υπάρχουν, ως «διεθνών στενών» ναυσιπλοΐας (1982).
 • Εύρος εναέριου χώρου 10 ν. μιλίων σε σχέση προς χωρικά ύδατα 6 ν. μιλίων (1975).
 • Ορια της Ζώνης Ερευνας και Διάσωσης - SAR στο Αιγαίο (1980).
 • Τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες» κυριαρχίας απροσδιόριστου αριθμού ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και πέριξ της Κρήτης (1996).
 • Μη αναγνώριση υφαλοκρηπίδας στα νησιά του συμπλέγματος του Καστελόριζου (2012).
 • Μη αναγνώριση υφαλοκρηπίδας σε Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη (2019).

Αν της σύναψης συνυποσχετικού προηγηθούν πολιτικές διαπραγματεύσεις, η ελληνική πλευρά θα καταφέρει να αποτρέψει να συμπεριληφθεί στο συνυποσχετικό οποιοδήποτε από τα παραπάνω ζητήματα; Κανένας δεν μπορεί να δώσει μια βέβαιη απάντηση. Αρα εντοπίζεται ο σημαντικός κίνδυνος να εμπλακούμε σε πολιτικό παζάρι κατά την κατάρτιση του συνυποσχετικού.

Αν υποθέσουμε τώρα ότι οι περιστάσεις κάποια στιγμή στο μέλλον αλλάξουν και η Τουρκία δεχτεί την προσφυγή στο ΔΔΧ για τα θέματα που αναγνωρίζει ως διαφορές η Ελλάδα, δηλαδή μόνο για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ, και υπογραφεί μεταξύ τους συνυποσχετικό, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το ΔΔΧ δεν είναι δεδομένο ότι θα δικαιώσει πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Η κοινή γνώμη πρέπει να ενημερωθεί για το γεγονός ότι το ΔΔΧ εφαρμόζει όχι μόνο νομικά κριτήρια αλλά και πολιτικά. Αρα δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι το ΔΔΧ θα κάνει αυστηρή εφαρμογή των άρθρων της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας. Αυτό έχει άλλωστε αποδείξει και η νομολογία του μέχρι στιγμής κατά την εκδίκαση παρόμοιων υποθέσεων.

Η υπόθεση Νικαράγουα vs Κολομβία, καθώς έχει ήδη παρομοιαστεί με μια πιθανή υπόθεση Ελλάδα vs Tουρκία, θα έπρεπε ήδη να έχει μελετηθεί σε βάθος από την ελληνική πλευρά και από όσους συστήνουν ως καλύτερη πιθανή λύση την προσφυγή στη Χάγη, ώστε να γίνει κατανοητό πως αυτό που εμείς θεωρούμε αυτονόητο και δεδομένο, για τον Διεθνή Δικαστή δεν είναι. Στη συγκεκριμένη υπόθεση η Κολομβία έχασε μεγάλο μέρος της ΑΟΖ που θεωρούσε δική της.

Σημειώνεται δε ότι οι αποφάσεις του ΔΔΧ είναι δεσμευτικές για τα διάδικα κράτη.

Mε βάση τα ανωτέρω, τίθενται τα ερωτήματα: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να πάρει το ρίσκο ίσως και να χάσει μέρος της ΑΟΖ που δικαιούται; Ποια θα είναι η επόμενη μέρα; Τι επιπτώσεις θα έχει μια πιθανή αρνητική απόφαση στην πολιτική ζωή του τόπου;

Η Ελλάδα λοιπόν θα πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να καθορίσει τι επιθυμεί να πετύχει και ποιοι μπορεί να είναι οι ρεαλιστικοί στόχοι μιας προσφυγής στη Χάγη. Είναι αρκετά σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι το Δικαστήριο δεν είναι δεδομένο πως θα εφαρμόσει τα ίδια κριτήρια ακόμα και σε παρόμοιες υποθέσεις, αλλά πρέπει να κατανοήσουμε ότι η προσφυγή στη Χάγη μπορεί να σημαίνει και δυσάρεστες εκπλήξεις.

Θα μπορούσε να είναι μια μορφή λύσης για την παρούσα στιγμή η Ελλάδα να ζητήσει έστω τη γνωμοδότηση του ΔΔΧ, ακόμα και αν δεν είναι νομικά δεσμευτική. Η γνωμοδότηση αυτή θα μπορούσε, πιθανόν, να αποδειχθεί πολιτικά χρήσιμη.

Αυτό που χρειάζεται σίγουρα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να δράσει με αποφασιστικότητα και να ζητήσει την άμεση επιβολή προληπτικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου. Επιπρόσθετα, το ΥΠΕΞ πρέπει να προχωρήσει στον καθορισμό των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας όσο το δυνατόν συντομότερα. Το έχουν πράξει πολλά άλλα κράτη, ακόμα και ο Λίβανος. Πρέπει να τονίσουμε ότι ενδεχόμενες καθυστερήσεις μπορεί να μας φέρουν προ τετελεσμένων, οπότε η Ελλάδα πρέπει να φαίνεται ότι δεν υποχωρεί αλλά ότι δηλώνει ξεκάθαρα τα γεωγραφικά όρια της δικαιοδοσίας της.

Επίσης, η Ελλάδα πρέπει να εντείνει τις συζητήσεις με την αιγυπτιακή πλευρά για οριοθέτηση ΑΟΖ. Τέλος, η Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσει ξανά την πιθανότητα οριοθέτησης ΑΟΖ με την Κύπρο.

Εν κατακλείδι η χώρα μας χρειάζεται μια περισσότερο επιθετική εξωτερική πολιτική που θα την καθιστά ρυθμιστή των εξελίξεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και όχι παρακινδυνευμένες ενέργειες όπως μια προσφυγή στη Χάγη και άσκηση μιας ηττοπαθούς εξωτερικής πολιτικής, όπως αυτή που ακολουθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που μας καθιστούν χώρα-παρία χωρίς κανέναν μοχλό πίεσης, την οποία ουδόλως λαμβάνει υπόψη του ο διεθνής παράγοντας, όπως φάνηκε πρόσφατα με τον αποκλεισμό της από τη Διάσκεψη του Βερολίνου.

Κώστας Σκρέκας στο Μπενάκειο Ινστιτούτο: «Η ανθρωπότητα σπαταλάει φυσικούς πόρους σαν να μην υπάρχει αύριο»

«Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς, η ανθρώπινη κοινότητα σπαταλάει φυσικούς πόρους σαν να μην υπάρχει αύριο», δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μιλώντας την Παρασκευή στην εκδήλωση «Καινοτόμες τεχνολογίες επεξεργασίας αποβλήτων και ανακύκλωσης νερού για τη βιομηχανία τροφίμων που διοργάνωσε το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο (ΜΦΙ), σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Life Pure Agro H20».

Σήμερα, στην Ελλάδα το 81% του νερού που χρησιμοποιούμε κατευθύνεται στις αγροτικές καλλιέργειες και την άρδευση, είπε ο Υφυπουργός και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το θαλασσινό νερό έχει φτάσει σε ορισμένες περιοχές έως και τα 130 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας, λόγω της επέκτασης του φαινομένου της υφαλμύρωσης.

Γι ́αυτό άλλωστε, επισήμανε ο κ. Σκρέκας, είναι αναγκαία η κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου ορθολογικής διαχείρισης των υδάτων. Οι κύριοι πυλώνες αυτού του σχεδίου είναι οι δράσεις για την εξοικονόμηση της χρήσης νερού, όπως τα νέα αρδευτικά συστήματα και η κατάργηση των

παλαιών μεθόδων ποτίσματος. Σημαντικά είναι και τα νέα έργα υποδομής στα αρδευτικά δίκτυα, ώστε να μειωθούν οι απώλειες που κατά περίπτωση ξεπερνούν ακόμα και το 40%.

Χρήσιμο εργαλείο είναι και η γεωργία ακριβείας, καθώς βοηθά τον αγρότη στην εξορθολογισμένη χρήση εισροών όπως είναι τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη για την εξάλειψη της σπατάλης του πολυτιμότερου αγαθού για την ανθρωπότητα που είναι το νερό.

Γιώργος Καρασμάνης : Οφειλόμενη απάντηση σε κατ΄ εξακολούθηση ψευδολόγους

Είναι πάγια τακτική του Καρασμάνη, να μην απαντά με προσωπικές επιθέσεις προς οιονδήποτε και, κυρίως, προς συναδέλφους του. Θέση την οποία την οποία τηρεί απαρέγκλιτα στα 23 και πλέον έτη της κοινοβουλευτικής του διαδρομής, με απόλυτο σεβασμό στον θεσμικό ρόλο του καθενός και στον κώδικα της Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας. Σε σημείο που, μέχρι σήμερα, έχει αποφύγει ακόμη και να καταθέσει Ερώτηση σε Υπουργούς που έλκουν την καταγωγή από τον Νομό μας. Αντιθέτως μάλιστα, κάποιες φορές, ¨προστάτευσε¨ τοπικά κοινοβουλευτικά στελέχη και ¨αντιπάλων¨ παρατάξεων, όταν δέχτηκαν ανοίκειες ή άδικες επιθέσεις.

Όμως, για θέματα ηθικής τάξης που τον αφορούν προσωπικά, είναι αποφασισμένος να μη κάνει βήμα πίσω, και να δίνει τις απαντήσεις που τους χρειάζονται.

Πρόσφατα, και με αφορμή τη συστηματική και κακόβουλη διαστρέβλωση της πραγματικότητας από πρώην κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για τα πεπραγμένα του ίδιου ως Υπουργού στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των ροδακινοπαραγωγών, τέθηκαν σε δημόσια ανάρτηση ορισμένα από αυτά τα ¨πεπραγμένα¨, με τίτλο ««22 αλήθειες που πονάνε και ξεσκεπάζουν τις ψευτιές τους για τα ροδάκινα»!

Σ΄αυτές τις ¨22 αλήθειες¨ - που, κάλλιστα, θα μπορούσαν να είναι 42 ή και 52 – καμία επί της ουσίας απάντηση δεν δόθηκε. Και σε δυο τρεις που επιχειρήθηκε να ¨απαντηθούν¨ από τα πρώην κυβερνητικά στελέχη, για ακόμη μια φορά η αλήθεια όχι απλώς διαστρεβλώθηκε αλλά κακοποιήθηκε!

Τί ισχυρίστηκαν; Ότι «οι ενισχύσεις deminimis δεν δίνονται για την απώλεια της ρωσικής αγοράς, αλλά για απώλεια εισοδήματος λόγω πολλών παραγόντων».

Ποια είναι η αλήθεια που φαίνεται ότι αγνοούν τα γνωστά κομματικά στελέχη της αντιπολίτευσης;  

Τη δίνει το άρθρο 107 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε. που ορίζει ότι, «χορηγούνται για την επανόρθωση ζημιών που προκαλούνται από θεομηνίες ή άλλα έκτακτα γεγονότα» όπως ήταν για παράδειγμα τεράστια η ζημιά από την απώλεια της ρωσικής αγοράς αλλά και την εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία. Όσον αφορά δε τις ζημιές από θεομηνίες, αυτές καλύπτονται είτε από τον ΕΛΓΑ, είτε από τα ΠΣΕΑ, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία.

Και, όντως, το 2014 ο Καρασμάνης ικανοποιώντας ένα αγωνιώδες αίτημα των ροδακινοπαραγωγών, αναπλήρωσε την απώλεια του εισοδήματός τους λόγω της εμπόλεμης κατάστασης στην Ουκρανία και του επακολουθήσαντος ρωσικού εμπάργκο.

Ως προς το δήθεν ¨επιχείρημα¨ ότι από εκείνη την ενίσχυση αποκλείστηκαν τα συμπύρηνα ροδάκινα, τόσο πια άσχετα είναι τα πρώην κυβερνητικά στελέχη, ώστε να μη γνωρίζουν το στοιχειώδες; Δηλαδή ότι το ρώσικο εμπάργκο απαγόρευε τη διακίνηση των νωπών και όχι των κονσερβοποιημένων ροδακίνων; Για ποια ¨εγκατάλειψη¨ και για ποιο ¨αποκλεισμό¨ μιλάνε λοιπόν; Και αφού οψίμως τόσο ¨κόπτονται¨ για τα συμπύρηνα, γιατί ως διάδοχος Κυβέρνηση δεν εφάρμοσαν σωστά τη συνδεδεμένη ενίσχυση για το χυμό που είχε πετύχει ο Καρασμάνης; Και γιατί στην αναθεώρηση της ΚΑΠ του 2017 δεν την διπλασίασαν ή τριπλασίασαν όπως μπορούσαν και όπως όφειλαν να πράξουν;

Όταν πάντως τα πρώην κυβερνητικά στελέχη επισείουν… ¨αφορισμούς¨ του στυλ «οι αγρότες θυμούνται ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε ενισχύσεις de minimis δυο φορές το 2017 και το 2018» έχουν απόλυτο δίκιο. Ασφαλώς οι ροδακινοπαραγωγοί θυμούνται. Θυμούνται πολύ καλά τον ξεδιάντροπο εμπαιγμό τους, που τους εξανάγκασαν να καταθέτουν δηλώσεις στους Συνεταιρισμούς και όχι στον ΕΛΓΑ, απ’ όπου θα έπαιρναν διπλάσιες και τριπλάσιες αποζημιώσεις. Θυμούνται τις κομματικές παρεούλες με το πρωτοφανές αλισβερίσι να προσθέτουν και να αφαιρούν ποικιλίες. Θυμούνται ότι ενώ οι ποικιλίες τους ήταν αποζημιώσιμες, ψάχνουν μέχρι και σήμερα να βρουν από πού να πάρουν τα λεφτά τους γιατί όταν απευθύνονταν στα τότε κυβερνητικά στελέχη τους γύρναγαν την πλάτη.

Και, ασφαλώς, θυμούνται τα διθυραμβικά δελτία και τις ανακοινώσεις ότι το πόρισμα – της Επιτροπής που η ίδια η τότε ηγεσία του Υπουργείου συγκρότησε – είναι θετικό και ότι ¨ανοίγει ο δρόμος των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για τους πληγέντες από τις βροχοπτώσεις¨. Για να τους ¨αποζημιώσουν¨ τελικά με τα γνωστά ψίχουλα των de minimis – και αυτά παράτυπα!

Ιδού και τα αποδεικτικά στοιχεία – έτσι, για να μην έχουμε ¨χρείαν άλλων μαρτύρων¨

 (https://faretra.info/2017/10/06/sinantisi-ton-voulefton-ch-antoniou-kai-f-karasarlidou-ton-ipourgo-agrotikis-anaptixis-gia-tis-apozimioseis-rodakinokalliergiton/

https://www.tastv.gr/article/th-tzakri-thetiko-porisma-tis-epitropis-gia-tis-zimies-sta-rodakina-apo-tis-vrohoptoseis,

https://www.pellanet.gr/agrotika/egkrisi-porismatos-gia-tis-zimies-sta-rodakina-apo-tis-vroxoptoseis,)

Έχοντας χάσει κάθε αίσθηση σοβαρότητας, ¨εγκαλούν¨ τον Καρασμάνη ότι κατηγορεί την προηγούμενη Κυβέρνηση για ¨αφωνία¨, ακριβώς διότι δεν διεκδίκησαν πρόσθετα μέτρα, η συνέχιση των υπαρχόντων για το εμπάργκο, το οποίο γνώριζαν ότι θα συνεχιζόταν μέχρι και το 2020. Και βρίσκουν το απύθμενο θράσος να ισχυριστούν ότι επί υπουργίας Καρασμάνη… ¨δεν εφαρμόστηκε κανένα μέτρο για το ρωσικό εμπάργκο¨!

Αφού είναι έτσι, γιατί δεν βγαίνουν να αναφέρουν σήμερα στους παραγωγούς έστω και μια επιτροπή της Ε.Ε στην οποία ζήτησαν κάποια στιγμή στα τεσσεράμισι χρόνια διακυβέρνησής τους, επισήμως και εγγράφως, την επέκταση των έκτακτων Μέτρων ενίσχυσης ή να διεκδίκησαν οτιδήποτε για τους ροδακινοπαραγωγούς. Δεν τολμούν διότι, αντιθέτως η Ε. Επιτροπή ήταν αυτή που ζητούσε από την Κυβέρνησή τους να ψηφίσει δικές της αποφάσεις στήριξης των ευρωπαίων ροδακινοπαραγωγών για έκτακτα μέτρα κατά του ρωσικού εμπάργκο τις οποίες βέβαια και ψήφιζαν αναγκαστικά! Αλλά όταν σταμάτησε να το κάνει αυτό η Ε.Ε. το 2018, ούτε φωνή ούτε ακρόαση δεν είχαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ!

 Όσον αφορά τον ευτράπελο ισχυρισμό ότι επί ημερών Καρασμάνη – άκουσον, άκουσον – δεν εφαρμόστηκε… κανένα μέτρο για το ρωσικό εμπάργκο  την ¨πληρωμένη¨ απάντηση τη δίνουν τα γεγονότα και τα επίσημα στοιχεία:

Προσποιούνται ότι ξεχνούν πως από τις 9 Ιουλίου 2014, (Υπουργός τότε μόλις είκοσι ημερών), μέχρι και τις 22 Ιανουαρίου του 2015, δηλαδή μόλις σε 6 μήνες θητείας και όχι σε τεσσεράμισι χρόνια της δικής τους απραξίας, είχε προχωρήσει μεθοδικά και αποτελεσματικά σε δεκαεφτά (17) ουσιαστικές ενέργειες για τη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών.  (https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1772876732835248&id=100003388162040):

- Ανακοίνωσε την ένταξη του ροδάκινου στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, στα Σχολεία, στο καθημερινό σιτηρέσιο του Στρατού, της Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού, μετά από συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία, όπως επίσης σε συνεργασία με το Σύνδεσμο των Τουριστικών Επιχειρήσεων, ενόψει και της θερινής τουριστικής περιόδου, προχώρησε στην αύξηση της απορρόφησης μεγάλων ποσοτήτων ροδάκινου σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικά καταλύματα και χώρους μαζικής εστίασης,

- Ξεκίνησε άμεσα διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του των ροδακινοπαραγωγικών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υπάρξει μια κοινή θέση επί του θέματος σε κοινοτικό επίπεδο και να προταθούν προς λήψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Και επειδή επιχειρούν να ¨κατηγορήσουν¨ τον Καρασμάνη ότι επί των ημερών του δεν εφαρμόστηκε κανένα μέτρο για το εμπάργκο, ας ξαναδιαβάσουν το επίσημο Δελτίο της 19ης Αυγούστου του ΄14 που αναφέρεται στη δωρεάν διανομή ροδακίνων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και σε φιλανθρωπικά Ιδρύματα, την οποία ανακοίνωσε σε σύσκεψη Ομάδας Παραγωγών. Και, επιπλέον, ότι εκείνη την ημέρα σε επικοινωνία με τον τότε Επίτροπο Τσιόλο, του ζήτησε – πέραν αυτών των μέτρων – και άλλα όπως, στρεμματική ενίσχυση για την απώλεια του εισοδήματός τους. Οι δε Ομάδες Παραγωγών ξεκίνησαν από τον Αύγουστο του 2014 να αποστέλλουν ροδάκινα σε ιδρύματα. Ιδού και αυτό το αποδεικτικό στοιχείο: (http://w2.minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/grafeiotypou/deltiatypou/arxeiodt/89-greek-content/2010-07-14-10-03-42/grafeiotypou/press/2534-dt190814a).

Προσποιούνται ότι αγνοούν πως ο Καρασμάνης ξεκίνησε άμεσα διαβουλεύσεις με τους ομολόγους του των ροδακινοπαραγωγικών χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να υπάρξει μια κοινή θέση επί του θέματος σε κοινοτικό επίπεδο και να προταθούν προς λήψη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ότι έθεσε μετ’ επιτάσεως θέμα στην Ε.Ε. και στα Συμβούλια των υπουργών Γεωργίας της Κοινότητας διεκδικώντας τόσο την ενίσχυση των υφιστάμενων μέτρων για τη διαχείριση της αγοράς, όσο και τη λήψη έκτακτων μέτρων. Ας ξαναδιαβάσουν και αυτό το αποδεικτικό στοιχείο μήπως και φρεσκάρουν τη μνήμη τους: (http://w2.minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/grafeiotypou/deltiatypou/arxeiodt/89-greek-content/2010-07-14-10-03-42/grafeiotypou/press/2551-dt080914)

Ας διαβάσουν και το Δελτίο της 22ης Αυγούστου του ΄14 όταν είχαν ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα 33 εκατομμύρια για έκτακτα μέτρα στήριξης των ροδακινοπαραγωγών… Και ο Καρασμάνης τότε, ευθαρσώς διαφώνησε με την προτεινόμενη κατανομή, και ζήτησε τον επαναπροσδιορισμό των ποσών με κριτήριο το μερίδιο των εξαγωγών κάθε χώρας προς τη Ρωσία. Όπως επίσης ζήτησε επιπλέον να στηριχθούν και οι μεμονωμένοι παραγωγοί σε ποσοστό 100%, επιμένοντας ταυτόχρονα σε ακόμη μεγαλύτερη στήριξη των ροδακινοπαραγωγών και ΜΕ ΣΤΡΕΜΜΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ. Το παρακάτω επίσημο στοιχείο είναι επίσης στη διάθεσή τους: (http://w2.minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/grafeiotypou/deltiatypou/arxeiodt/89-greek-content/2010-07-14-10-03-42/grafeiotypou/press/2537-dt220814)!

Ως προς την ατυχή αναφορά τους, ¨στο θέμα των επιστολών¨ και στο ποιος υπηρετεί πιστά το δόγμα του ¨ο σκοπός αγιάζει τα μέσα¨, καλύτερα θα ήταν να καταπιούν τη γλώσσα τους. Διότι αν μιλήσουμε για την απαντητική επιστολή Χόγκαν προς τον τότε Υπουργό περί της «διαρθρωτικής ανισορροπίας που αντιμετωπίζει το επιτραπέζιο ροδάκινο», θα γελάσει κυριολεκτικά και το παρδαλό κατσίκι με  τις γκάφες, τα λάθη….

Να μιλήσουμε όμως και για την άθλια διαστρέβλωση και τις επιλεκτικές περικοπές με τις οποίες επιχείρησαν να παραποιήσουν την επιστολή Χόγκαν προς Καρασμάνη της 3ης Δεκεμβρίου 2014.

Γιατί; Διότι – λένε - πως δήθεν αναφέρει ότι «δεν εξετάζει το ενδεχόμενο περαιτέρω βοήθειας με την μορφή των άμεσων αποζημιώσεων για απώλειες εισοδήματος». Ωμή δηλαδή κοπτοραπτική διότι η επιστολή αναφέρει επί λέξει, ότι «επί του παρόντος η Κομισιόν δεν σκέπτεται για περαιτέρω βοήθεια». Και ο καθείς αντιλαμβάνεται με ποιο σκεπτικό παραπλάνησης των αναγνωστών έκοψαν τη φράση ¨επί του παρόντος¨! Ας μας πουν λοιπόν τώρα ποιος εφαρμόζει πιστά το δόγμα «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»;

Και αφού – κατά τους ισχυρισμούς τους – η Κομισιόν ¨είχε κλείσει την πόρτα στην Ελλάδα¨ για περαιτέρω βοήθεια, για ποιο λόγο προσκάλεσε τον Καρασμάνη επίσημα στις Βρυξέλλες στις 9 Δεκεμβρίου 2014, όπως καταγράφεται στην τελευταία παράγραφο της επιστολής; Ας ρίξουν έστω και τώρα μια ματιά και στο παρακάτω επίσημο στοιχείο, που τους διαψεύδει πανηγυρικά για ακόμη μια φορά: (http://w2.minagric.gr/index.php/el/the-ministry-2/grafeiotypou/deltiatypou/arxeiodt/89-greek-content/2010-07-14-10-03-42/grafeiotypou/press/2687-dt101214).

Και γιατί ποιούν την νήσσα, για τη άμεση εντολή που ο Επίτροπος Hogan έδωσε στις υπηρεσίες της ΕΕ να διερευνήσουν τις δυνατότητες καταβολής αποζημιώσεων στους παραγωγούς, διαβεβαιώνοντας μάλιστα τον Καρασμάνη πως, σύντομα θα υπάρξει ολοκληρωμένη απάντηση στο ελληνικό αίτημα; Και αφού θέλησαν να θίξουν θέμα επιστολών, ας θυμηθούν και την ηλεκτρονική επιστολή του αναπληρωτή Δ/ντή του Γραφείου του Επιτρόπου κ. Dermot Ryan, στις 18/12/2014 προς την τότε Επικεφαλής της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες. Όπου από τις δηλώσεις προκύπτει ότι ο Καρασμάνης “προβάλει ένα δίκαιο αίτημα, πιστεύει ότι η Ελλάδα, δικαιούται να υποστηριχθεί και η επιθυμία του ήταν να βρεθεί γρήγορα μια λύση». Τελειώνει μάλιστα λέγοντας πως ο κ. Dermot Ryan είναι αισιόδοξος ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα για την Ελλάδα.

Πάμε και πιο πέρα. Στο ότι, όπως λένε, ¨ο κόσμος της Πέλλας δικαιούται να μάθει κάποιες αλήθειες¨. Και ποιες επιχειρούν να εμφανίσουν ως δικές τους ¨αλήθειες¨: Η μόνη αλήθεια είναι ότι μέσα όμως στην αγωνιώδη προσπάθειά τους, με ανυπόστατα δημοσιεύματα να επιχειρούν είτε να απαξιώσουν το έργο Καρασμάνη, είτε να το οικειοποιηθούν ως… δικό τους. Ετσι όμως, διαφαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν έχουν πάρει ¨ούτε μυρωδιά¨ για το τι γινόταν και με το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Διότι θα αρκούσε μια ματιά να ρίξουν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου – την οποία και τους αποστέλλουμε (http://www.agrotikianaptixi.gr/el) – για να διαπιστώσουν ότι και το Μέτρο Μ9 για δημιουργία Ομάδων Παραγωγών, Κοινοπραξιών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, αλλά και το μέτρο Μ5 για τα αντιχαλαζικά δίκτυα και τις αντιβρόχινες μεμβράνες είναι καταγεγραμμένα στον ηλεκτρονικό φάκελο που κατατέθηκε στις 17-07-2014 στην Ε. Επιτροπή με εντολή Καρασμάνη και τα οποία εγκρίθηκαν αυτούσια από την Ε. Επιτροπή.

Αλλά βρίσκουν σήμερα το θράσος να μιλούν για δήθεν αύξηση των κονδυλίων των μέτρων αυτών επί ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς απλώς θα τους επαναφέρουμε – πάντα με επίσημα στοιχεία – στην πραγματικότητα: Στο ότι όταν ο Υπουργός τους επανακατέθεσε το ίδιο Πρόγραμμα της ΝΔ στις 23-10-2015 είχε μειώσει τα κονδύλια των Ομάδων παραγωγών από 27,3 εκ ευρώ το 2014 σε 25 εκ ευρώ το 2015 

(http://asoo.gr/wp-content/uploads/2017/12/%CE%A3%CE%A5%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%97-%CE%9F%CE%9C%CE%91%CE%94%CE%A9%CE%9D-%CE%9A%CE%91%CE%99-%CE%9F%CE%A1%CE%93%CE%91%CE%9D%CE%A9%CE%A3%CE%95%CE%A9%CE%9D-%CE%A0%CE%91%CE%A1%CE%91%CE%93%CE%A9%CE%93%CE%A9%CE%9D.pdf). Το δε μέτρο για τα αντιχαλαζικά δίκτυα και τις αντιβρόχινες μεμβράνες, από 45 εκατομμύρια σε 40 εκ! Και όλα αυτά βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ. Τώρα, που βρίσκουν και μιλάνε για κάποια 51 εκ ευρώ όταν το ποσό που οι ίδιοι προκήρυξαν ήταν μόλις 12,5 εκ ευρώ,  μόνο αυτοί το γνωρίζουν Αψευδής μάρτυς και το παρακάτω ντοκουμέντο:

(http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/programma-agrotikis-anaptyksis-2014-2020-proskliseis-metron/6388-prosklhsh-drash5-5-1). 

Χρειάζεται μεγάλη δόση είτε ασχετοσύνης είτε ανεπίτρεπτης άγνοιας για να τολμούν να ισχυρίζονται ότι «το μέτρο 17 έχει χρησιμοποιηθεί από καθόλου έως ελάχιστα σε όλη την Ευρώπη»  όταν έχουν προγραμματιστεί να αξιοποιηθούν συνολικά σε άλλα Κράτη-μέλη τουλάχιστον 2,7 δις ευρώ μέσα από το Μ17 ενώ στην Ελλάδα ούτε ένα ευρώ! Ή για να αποσιωπούν αιδημόνως το «χαστούκι» της Κομισιόν στον πρώτο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης της Κυβέρνησής τους, δηλαδή την προτροπή της ΕΕ στα Κράτη-μέλη, στο πλαίσιο των συζητήσεων της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου στον Τομέα της Γεωργίας το 2017, να προχωρήσουν σε άμεση χρήση των εργαλείων του δεύτερου Πυλώνα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, για τη διαχείριση κρίσεων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, τα δυσμενή κλιματικά φαινόμενα, ζωικές ή φυτικές ασθένειες. Όπως και δεν αναρωτήθηκαν ποτέ γιατί χώρες όπως η Γαλλία διαθέτουν 600,7 εκ ευρώ για μέτρα διαχείρισης κρίσεων στη Γεωργία, η γειτονική μας Ιταλία περί τα 1,6 δις ευρώ, η Ρουμανία περίπου 200 εκ ευρώ, και πολλές δεκάδες εκατομμύρια άλλες χώρες-μέλη. Ιδού και εδώ το αψευδές τεκμήριο και αυτών των ψευδολογιών τους: (https://ec.europa.eu/info/food-farming-fisheries/key-policies/common-agricultural-policy/rural-development/country_en).  

Και κάτι ακόμη για το Μέτρο 17 που κατατέθηκε επί Καρασμάνη για έγκριση στην ΕΕ, με συνολικό προϋπολογισμό 200 εκ. ευρώ, για τη διαχείριση κινδύνων στον αγροτικό τομέα, μέσω της ισχυροποίησης του ΕΛΓΑ, αλλά η ηγεσία του Υπουργείου επί Κυβερνήσεώς τους ακύρωσε απερίσκεπτα και εγκληματικά. Τους παραπέμπουμε στο βίντεο της Κοινής Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής της 6ης Οκτώβρη του 2016. Τότε που ο Επίτροπος Γεωργίας Χόγκαν επισκέφθηκε την Ελλάδα και το ελληνικό κοινοβούλιο και μιλώντας από το βήμα είχε ευθέως πει πως το συγκεκριμένο μέτρο κακώς εγκαταλείφθηκε ενώ έπρεπε να υλοποιηθεί για αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, δικαιώνοντας με αυτήν τη αναφορά του την πολιτική επί υπουργίας Καρασμάνη. Να η απόδειξη (https://www.hellenicparliament.gr/Vouli-ton-Ellinon/ToKtirio/Fotografiko-Archeio/#69a23a16-34a9-446a-a5a4-a69b00a48954).

Ως προς τα 33 εκατομμύρια που πιπιλίζουν ότι ο Καρασμάνης έδωσε στους ροδακινοπαραγωγούς παραμονές εκλογών τον Ιανουάριο του 2015 και ότι… δεν απαιτούνταν έγκριση από την Κομισιόν, αλλά απλά μια κοινοποίηση, και ότι τα 27 εκατομμύρια της δεύτερης δόσης, ο Καρασμάνης τα… ονειρεύτηκε, η απάντηση – για πολλοστή φορά – είναι τούτη:

Προφανώς κρίνουν ¨εξ ιδίων τα αλλότρια¨! Διότι, τι σχέση μπορεί να έχουν με τα προεκλογικά τους φιλοδωρήματα – που τα ονόμασαν μάλιστα… «13η σύνταξη» - με τους εφτά μήνες του αγώνα που έδωσε ο Καρασμάνης το 2014 για να μπορέσει να δώσει αυτά τα χρήματα στους ροδακινοπαραγωγούς; Που για να το πετύχει, χρειάστηκε να εξασφαλίσει τη συγκατάθεση του τότε Επιτρόπου Χόγκαν, (Δ.Τ. 10/12/2014); Που ο σχετικός φάκελος, προϋπολογισμού 60 εκ ευρώ έπρεπε να περάσει υποχρεωτικά από το ¨Κολέγιο των Επιτρόπων¨ και να ληφθεί απόφαση (επειδή δεν υπήρχε νομοθετικό πλαίσιο για την προ εμπάργκο εποχή) και, εν συνεχεία, να επικυρωθεί από τον Πρόεδρο της Κομισιόν Κλωντ Γιουνγκέρ ώστε να εκταμιευτούν τα χρήματα; Που ο Καρασμάνης ζήτησε τη στήριξη του σημερινού Αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά.

(https://www.facebook.com/NDkarasmanis/videos/2525574050898842/). Που στην προσπάθειά του ζήτησε και τη συστράτευση όλων των ευρωβουλευτών, μεταξύ των οποίων και του Δημήτρη Παπαδημούλη (Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ) και οι οποίοι ανταποκρίθηκαν; Για να επισπευσθούν δε οι διαδικασίες, πάρθηκε από ελληνικής πλευράς η απόφαση να εφαρμοστεί ο Κοινοτικός Κανονισμός 1408/13 και να δοθούν 33 εκ ενισχύσεις ¨ήσσονος σημασίας¨ για τα επιτραπέζια ροδάκινα και τα νεκταρίνια, απόφαση για την οποία ενημερώθηκε η Επιτροπή και έδωσε επισήμως την έγκρισή της στις 13/1/2015!

Τα 27 εκ ευρώ δεν τα ονειρεύτηκε ο Καρασμάνης. Ήταν μέρος του φακέλου των 60 εκ που κατέθεσε στην Κομισιόν. Μάλλον θα πρέπει να ντρέπονται τα τότε κυβερνητικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αδιαφόρησε η ηγεσία του Υπουργείου τους και δεν διεκδίκησε τα χρήματα.

Και τι θέλουν να υπονοήσουν λέγοντας ότι τα 33 εκατομμύρια δόθηκαν προεκλογικά; Μήπως ότι η τότε Κυβέρνηση και ο Καρασμάνης δεν έπρεπε να δώσουν αυτά τα χρήματα στους εξουθενωμένους ροδακινοπαραγωγούς, επειδή βρισκόμασταν σε προεκλογική περίοδο; Να κάνουν αυτό που έκανε στη συνέχεια η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που άφησε τον φάκελο με τα 60 (εξήντα) συνολικά εκατομμύρια για τους ροδακινοπαραγωγούς να μουχλιάζουν και να χάνονται στα συρτάρια του Υπουργείου; Και σήμερα να έχουν το θράσος, αντί να απολογούνται να εμφανίζονται ως… τιμητές;

Και ας μας πουν επί τέλους: Πότε έλεγαν την αλήθεια; Όταν γυρνάγανε από χωριό σε χωριό και λέγανε ότι ο Καρασμάνης δεν έχει πάρει κοινοτική έγκριση, ότι τα λεφτά που πήραν είναι παράνομα και ότι θα τους τα ζητήσουν πίσω; Ή σήμερα που κάνουν την κολοτούμπα και λένε ότι… δεν χρειαζόταν καμιά έγκριση από την Επιτροπή;

Αντιλαμβανόμαστε ακόμη, ότι φυσικά εξακολουθεί να τους πονάει η αλήθεια για τον ΕλΓΑ που λένε ότι τον παρέλαβαν με εκκρεμείς υποχρεώσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Αποσιωπούν ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ είχε εξοφλήσει όλες τις υποχρεώσεις του 2014 – 160 εκατομμύρια – και παραδώσαμε τα ταμεία του με ¨ζεστό¨ 132 εκατομμύρια! Αυτό δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς! Και είναι ¨ατυχής¨ η σύγκριση. Διότι ο ΕΛΓΑ πριν το 2011 κινούνταν σε διαφορετικό πλαίσιο και λειτουργούσε με δανειακές συμβάσεις.

Και για να τελειώνουμε…

Σ’ ένα από τα τελευταία τους λιβελογραφήματα για την… αντιλαϊκή πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και για κάποιο… φανταστικό κόσμο στον οποίο ζει ο Καρασμάνης!

Για ποια ¨αντιλαϊκή¨ πολιτική μιλάνε και ποιοι;

Αυτοί που έχουν καταντήσει την Ελλάδα ¨πρωταθλήτρια των φόρων¨ στις χώρες του ΟΟΣΑ; Που πήγαν τους φορολογικούς συντελεστές από το 13% που τους παρέλαβαν στο 22%-45% και τον ΦΠΑ από το 13% στο 24%; Την  εισφορά αλληλεγγύης από το 2,2% στο 10%; Την εισφορά υπέρ Υγείας 50% στις κύριες και 100% στις επικουρικές συντάξεις; Αυτοί που κατάργησαν το ΕΚΑΣ και το αγροτικό πετρέλαιο; Αυτοί που εκσφενδόνισαν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης κατά 30%; Αυτοί που έχουν κατακρεουργήσει τις συντάξεις με τον Νόμο Κατρούγκαλου; Αυτοί που… που… που…; Οικονομικά ¨επιτεύγματα¨ ων ουκ έστιν αριθμός!

Και χρειάζεται βέβαια να επιστρατεύουν περίσσιο θράσος για να τολμούν να αποδίδουν στον Καρασμάνη… ¨πολιτικαντισμό¨. Διότι το έργο του είναι πασίγνωστο. Δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Και επί 23 συναπτά χρόνια αναγνωρίζεται από το τελικό ¨κριτή¨ - τον λαό της Πέλλας - και σε δέκα συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις που τον επιβραβεύει για το ήθος, τις σταθερές αρχές του, τη συνέπεια και το έργο του.

Επιτέλους, ας πάψουν να λειτουργούν ως παλιοί δικολάβοι, ψάχνοντας για κάποιες λέξεις για να στηρίξουν ένα δήθεν ¨επιχείρημα¨, να διαστρεβλώσουν την αλήθεια για να ¨πλήξουν¨ τον Καρασμάνη.

Οδηγίες προφύλαξης από την εποχική γρίπη: Ανακοίνωση από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

Από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνονται επικαιροποιημένες οδηγίες προφύλαξης από την εποχική γρίπη.

Η εποχική γρίπη είναι μία νόσος του αναπνευστικού που προκαλείται από τον ιό της γρίπης και είναι μεταδοτική. Προσβάλλει τα άτομα όλων των ηλικιών, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο από τις σοβαρές επιπλοκές της νόσου οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα.

Κάθε επιδημική έξαρση της γρίπης εισβάλλει ταχύτατα και εξελίσσεται ανάλογα και με τους τοπικούς εποχικούς παράγοντες που ευνοούν τον τρόπο μετάδοσής της, γι’ αυτό και δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια. Το γεγονός αυτό καθιστά αναγκαία την επικαιροποίηση των οδηγιών για τα μέτρα πρόληψης.

Στα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης της γρίπης περιλαμβάνεται ο εμβολιασμός και η συστηματική εφαρμογή μέτρων ατομικής υγιεινής.

Ο εμβολιασμός πρέπει να χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, ώστε να είναι αποτελεσματικός και να προσφέρει προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές και στον περιορισμό μετάδοσης της γρίπης.

Στα μέτρα  ατομικής υγιεινής περιλαμβάνονται:

 • το συχνό πλύσιμο των χεριών,
 • η κάλυψη του βήχα και του φταρνίσματος,
 • ο καλός αερισμός των χώρων,
 • η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, όπως μέσα μαζικής μεταφοράς, αίθουσες αναμονής κτλ, η οικειοθελής απομόνωση των πασχόντων, ώστε να μην μεταδίδουν τον ιό.

Ο εμβολιασμός απευθύνεται μεν σε όλα τα άτομα, είναι σημαντικό όμως να τονίσουμε ότι πρέπει να εφαρμόζεται στις ομάδες αυξημένου κινδύνου και μάλιστα έγκαιρα, πριν την εμφάνιση και την περίοδο έξαρσης της γρίπης,  αλλά και σε όλη την διάρκεια του φετινού κύματος.

Ομάδες αυξημένου κινδύνου θεωρούνται οι εργαζόμενοι σε δημόσιες και σε ιδιωτικές μονάδες υγείας, οι επαγγελματίες υγείας γενικά, άτομα άνω των 60 ετών, άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια προβλήματα υγείας και επιβαρυντικούς παράγοντες (π.χ. μεταμοσχευμένοι, ανοκατασταλμένοι κ.λπ), έγκυες και θηλάζουσες, καθώς επίσης και επαγγελματίες, όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και γενικά όσοι έρχονται σε επαφή με πουλερικά και οι κλειστοί πληθυσμοί (στρατευμένοι, ειδικά σχολεία, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κτλ.).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη νόσο και τα μέτρα προφύλαξης, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τον θεματικό ιστότοπο του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

http://www.pkm.gov.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=761

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.