Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωτοβουλία για νομοθέτηση μετάκλησης εργατών γης στα πρότυπα της ΠΝΠ του Μαΐου

Σειρά επαφών πραγματοποιεί το τελευταίο διάστημα ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Διονύσης Σταμενίτης αναφορικά με το ζήτημα του καθεστώτος μετάκλησης των εργατών γης από τρίτες. Συγκεκριμένα, ο Βουλευτής έχει καταθέσει πρόταση για αλλαγή του τρόπου μετάκλησης των εργατών γης στα πρότυπα του φετινού μοντέλου, το οποίο εφαρμόστηκε λόγω των έκτακτων συνθηκών που προκάλεσε η εμφάνιση της νόσου COVID-19.

Πρόσφατα, σε συνάντηση που πραγματοποίησε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη στη Βουλή, ο κ. Σταμενίτης τόνισε για πολλοστή φορά ότι η μετάκληση εργατών γης για τον εκάστοτε παραγωγό είναι ένα σημαντικό μέρος του καλλιεργητικού κύκλου και πολλές φορές οι ασάφειες και τα εμπόδια που υπάρχουν στη νομοθεσία λειτουργούν επιβαρυντικά στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση του.

Την περασμένη καλλιεργητική περίοδο η εμφάνιση της νόσου COVID-19, τα περιοριστικά μέτρα και το κλείσιμο των συνόρων έφεραν στην επιφάνεια το πρόβλημα της έλλειψης νομοθετικής φόρμουλας για τη μετάκληση των εργατών γης από τρίτες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σταμενίτης κατέθεσε πρόταση νέας νομοθέτησης με βάσει τα όσα ορίζονται στο άρθρο 42 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’ 90/01-05-2020).

Βασικός στόχος είναι ο εξορθολογισμός της διαδικασίας μετάκλησης και η μείωση του κόστους της για τους παραγωγούς. Παράλληλα το κράτος καρπώνεται εισπρακτικά οφέλη και καταπολεμάται η μαύρη εργασία.

Η πρόταση του βουλευτή βασίζεται σε δύο άξονες: α. Την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας και β. την ασφάλιση των μετακλητών εργατών τρίτων χωρών με εργόσημο.

Επιπρόσθετα, όπως τονίζει ο Βουλευτής, η εφαρμογή των διατάξεων της ΠΝΠ το περασμένο διάστημα, μας παρέχει σημαντική γνώση και εμπειρία των αστοχιών που προέκυψαν, δίνοντας μας τη δυνατότητα να τις διορθώσουμε και έτσι να έχουμε μια ολοκληρωμένη και λειτουργική νομοθετική ρύθμιση.

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb