Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγρότες και κτηνοτρόφοι για εργόσημα μετακλητών , επιστροφή των 100 ευρώ και έλλειψη εργατικών χεριών (Ρεπορτάζ)

Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου δημιουργείται ιδιαίτερη ένταση, όσον αφορά τις εργασίες, όταν είναι να συγκομιστούν οι καρποί, την ώρα της συλλογής των προϊόντων που με τόσο κόπο οι παραγωγοί πραγματοποίησαν όλες τις απαιτούμενες φροντίδες για να επιτύχουν το καλύτερο αποτέλεσμα και να εφοδιάσουν την αγροδιατροφική αλυσίδα με ποιοτικά προϊόντα.

Δυστυχώς και εν μέσω υγειονομικής κρίσης, τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι ολοένα και περισσότερα.

Όπως είναι γνωστό, η έλευση εργατών γης από τρίτες χώρες για εργασία στη Ελλάδα, με την ΠΝΠ της 1ης Μαϊου 2020, δεν έχει ολοκληρωθεί ως έπρεπε, καθώς υπάρχουν  εκκρεμότητες που παραμένουν και δημιουργούν σημαντικά προβλήματα στους παραγωγούς οι οποίοι και ζητούν άμεσα την επίλυση αυτών.

Η imathiotikigi.gr επικοινώνησε με κτηνοτρόφους και αγρότες, οι οποίοι και εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους, επιζητώντας άμεση λύση στα ζητήματα που προκύπτουν με τους μετακλητούς εργάτες γης.

Ο κ. Μιχάλης Καρούνης , παραγωγός ελαιοποιήσιμων ελιών και πορτοκαλιών, δήλωσε στην ΗΜΑΘΙΩΤΙΚΗ ΓΗ “Ακολουθώντας τη διαδικασία της μετάκλησης εργατών γης, καταβάλαμε το παράβολο των 100 ευρώ για κάθε εργάτη και δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις δεν ήρθαν ποτέ για εργασία στα χωράφια μας και δεν μας έχουν επιστραφεί και τα 100 ευρώ πέραν του ότι δεν μπορούμε να συγκομίσουμε τα προϊόντα μας”. Και συνέχισε λέγοντας «επίσης δε μας δίνεται η δυνατότητα όπως ορίζει η ΠΝΠ να καλύψουμε τις ασφαλιστικές εισφορές του απασχολούμενου αλλοδαπού εργάτη γης με εργόσημα (20 το ελάχιστο για κάθε απασχολούμενο) και αυτό έχει αρνητικά αποτελέσματα, τόσο φορολογικά για εμάς, όσο και για το αν θα μπορέσουμε να ξανακαλέσουμε τους ίδιους εργάτες την νέα καλλιεργητική περίοδο αλλά και δεν γνωρίζουμε, αν παράλογα, μας επιβάλουν πρόστιμα διότι δεν τους καλύψαμε ασφαλιστικά ενώ δεν ευθυνόμαστε εμείς για αυτό και επιζητούμε την άμεση λύση του ζητήματος που προκύπτει και την επιστροφή των 100 ευρώ για όσους εργάτες καλέσαμε και δεν έχουν έρθει»

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του κτηνοτρόφου από την περιοχή της Χρυσούπολης Καβάλας, του κ. Μανώλη Κορκορά, ο οποίος δήλωσε στην ΗΜΑΘΙΩΤΙΚΗ ΓΗ «Τα 1000 πρόβατα που έχω , απαιτούν καθημερινή φροντίδα την οποία δεν δύναται να καλύψω μόνος μου, ιδιαίτερα όταν τα ζώα έχουν γέννες αλλά και γενικότερα. Να λυθεί άμεσα το ζήτημα των εργατών γης και να έχουμε εργατικά χέρια διότι αντιμετωπίζουμε μεγάλο πρόβλημα.»

 

Βοργιάδης Χρήστος

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb