Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τηλεδιάσκεψη για τη διαδικασία αποζημίωσης των πληγέντων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών

Τηλεδιάσκεψη με αντικείμενο τη δρομολόγηση της διαδικασίας αποζημίωσης των πληγέντων της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών από τη θεομηνία της 4ης Ιανουαρίου 2021, πραγματοποιήθηκε από την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών (αρμόδιου για τη διαχείριση «Ιανός»), κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, του Αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Νίκου Δούκα, του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλου, του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Αγροτικής Οικονομίας κ. Αθανάσιου Μαλλιαρά και τις αρμόδιες Υπηρεσίες την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021.

Στη σύσκεψη λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις:

  • ΚΥΑ 157501/27.07.2011(Κανονισμός Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου), όπως ισχύει
  • ΚΥΑ 157502/27.07.2011(Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικού Κεφαλαίου), όπως ισχύει
  • Εγκύκλιο 123369ΕΞ 2020/29.10.2020 του Υπουργείου Οικονομικών (Παροχή διευκρινίσεων για την εφαρμογή του άρθρου 36 του ν.2459/1997),

καθορίστηκε η προβλεπόμενη Συντονιστική Επιτροπή για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των επιχορηγήσεων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση ζημιών από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές (Απόφαση Υπουργού Οικονομικών, 26.10.2020-ΑΔΑ: 6Α68Η-ΛΣΓ), η οποία αποτελείται από τον Προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του ΥΠ.ΟΙΚ, κ. Γιώργο Μανωλά, την Προϊστάμενη Γραφείου Εποπτείας ΕΛΓΑ Π.Ε. Σερρών, κ. Ευαγγελία Λαχουρά και τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Αγροτικής Οικονομίας κ. Αθανάσιο Μαλλιαρά  και

προσδιορίστηκαν οι διαδικασίες βάσει των οποίων θα αποζημιωθούν οι πληγέντες από τις έντονες βροχοπτώσεις στην Π.Ε. Σερρών ως ακολούθως:

Α) ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

  1. ΑΓΡΟΤΕΣ-ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΙΣ

Οι πληγέντες αγρότες δύνανται να αποζημιωθούν ως ακολούθως:

α) ΖΗΜΙΕΣ ΕΛΓΑ

Οι παραγωγοί  που υπέστησαν ζημίες σε καλυπτόμενο από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ Φυτικό και Ζωικό κεφάλαιο, όπως για παράδειγμα:

-Σιτηρά (Σιτάρι Σκληρό, Σιτάρι Μαλακό, Κριθάρι)

-Πρωτοετή  Μηδική

-Χειμερινά κηπευτικά και άλλα φυτικά είδη

-Ελαιοκράμβη

-Ζωικό Κεφάλαιο που υπέστη απώλειες

μπορούν να κάνουν την αίτηση ζημιάς στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ της περιοχής τους έως τις  19/01/2021.

 β) ΖΗΜΙΕΣ ΚΟΕ (ΠΡΩΗΝ ΠΣΕΑ)

Όσοι παραγωγοί έχουν υποστεί ζημιές σε :

–Πολυετείς καλλιέργειες μηδικής

–Πάγιο κεφάλαιο και εξοπλισμό, δηλαδή ουσιαστικά γεωργικά κτίρια (αποθήκες, σταύλους), αρδευτικό εξοπλισμό (λάστιχα σε αρδευόμενα τεμάχια), μηχανολογικό εξοπλισμό σταύλων (αλμεκτήρια, παγολεκάνες, σφυρόμυλους, κλπ)  και σκελετούς θερμοκηπίου (εφόσον η παραγωγή είναι ασφαλισμένη για τουλάχιστον ένα αίτιο στον ΕΛΓΑ ή σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία)

–Αποθηκευμένα προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής εξ ιδίας παραγωγής ή εξ αγοράς (εφόσον αποδεικνύεται η πρώτη περίπτωση από τη δήλωση ΕΑΕ στον ΟΠΕΚΕΠΕ και η δεύτερη από τιμολόγια)

–Οτιδήποτε άλλο εμπίπτει στην κατηγορία αυτή

μπορούν να κάνουν την αίτηση ζημιάς στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ της περιοχής τους έως τις  19/01/2021.

Για τις ζημιές που εντάσσονται στην κατηγορία αυτή αλλά εκ παραδρομής δεν υποβλήθηκε αίτηση μέχρι τις 19/01/2021, θα δοθεί εκ νέου η δυνατότητα να υποβληθεί με το καθεστώς που ισχύει για τις ζημιές εκτός ΚΟΕ, όπως περιγράφεται παρακάτω στο σημείο (Γ) .

Όλες οι αιτήσεις της κατηγορίας αυτής (αυτές που υποβλήθηκαν έως τις 19/1 και αυτές που θα υποβληθούν μετά)  θα αντιμετωπιστούν με το καθεστώς της Τριμελούς Επιτροπής (Ιανός)

γ) ΖΗΜΙΕΣ ΕΚΤΟΣ ΚΟΕ

Όσοι παραγωγοί έχουν πάθει ζημιές που δεν εντάσσονται  ούτε στον ΕΛΓΑ ούτε στις ΚΟΕ όπως:

-Έγγειο κεφάλαιο (έδαφος), δηλαδή διάβρωση λόγω βροχόπτωσης και επιχωμάτωση (κάλυψη με φερτά υλικά) λόγω πλημμύρας.

-Απώλεια καλλιεργητικού εξοπλισμού πάσης φύσεως (γεωργικά μηχανήματα, εργαλεία, πομώνες).

-Εγκαταστάσεις εκτροφής κονίκλων, πτηνών, χοίρων, σαλιγκαριών και καλλιέργειας μανιταριών

–Σακχαρότευτλα

-Περιφράξεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων

μπορούν να κάνουν αιτήσεις με το καθεστώς της Τριμελούς Επιτροπής (Ιανός) στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ της περιοχής τους σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί με Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας.

  1. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΕΓΓΕΙΩΝ ΒΕΛΤΙΩΣΕΩΝ

Οι  ζημίες που προκλήθηκαν στα αντλιοστάσια και στα δίκτυα των Ο.Ε.Β. των πληγεισών περιοχών θα αντιμετωπιστούν με την διαδικασία που προβλέπει ο Ν. 414/76.  Κάθε Ο.Ε.Β., που έχει υποστεί ζημιές, πρέπει να υποβάλει σχετικό αίτημα προς την ΔΑΟΚ ΠΕ ΣΕΡΡΩΝ  συνοδευόμενο από τα απαραίτητα έγγραφα. 

  1. ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Οι επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων:

– των ατομικών   επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών

-των επιχειρήσεων που ασκούν εποχική δραστηριότητα (πχ. ελαιοτριβεία, ξενοδοχειακές μονάδες, κλπ)

-των επιχειρήσεων που τελούσαν σε αναστολή λειτουργίας λόγω COVID-19 εφόσον ήταν ενεργές

και έχουν υποστεί ζημία σε:

-Κτιριακές εγκαταστάσεις

-Μέσα παραγωγής και εξοπλισμό

-Εμπορεύματα

-Πρώτες ύλες

-Αποθηκευμένα Προϊόντα

-Φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας και ιδιωτικής χρήσης (Διευκρίνιση: Δεν αποζημιώνονται επιβατηγά αυτοκίνητα)

μπορούν να κάνουν αιτήσεις με το καθεστώς της Τριμελούς Επιτροπής (Ιανός) στο γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου τους με διαδικασία η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από τις 07/01/2021. Τα σχετικά έγγραφα συγκεντρώνονται από την Περιφέρεια.

  1. ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΦΟΡΕΙΣ

Οι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς που έχουν υποστεί ζημίες μπορούν να κάνουν αιτήσεις με το καθεστώς της τριμελούς επιτροπής (Ιανός) στο γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου τους με διαδικασία η οποία έχει ήδη ξεκινήσει από τις 07/01/2021. Τα σχετικά έγγραφα συγκεντρώνονται από την Περιφέρεια.

Β) ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Στους πληγέντες των περιοχών των Δήμων, Σερρών, Ν. Ζίχνης, Βισαλτίας και Εμ. Παππά, που κηρύχθηκαν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης με τις υπ’ αριθμό 202/8-1-2021, 203/8-1-2021, 204/8-1-2021 και 205/8-1-2021 αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας  αντίστοιχα, δύναται να εφαρμοστεί η αναστολή της είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο για χρονικό διάστημα μέχρι 6 μηνών μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου προς τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας σύμφωνα με την παράγραφο 5 του Ν. 2275/1994 και τις ρυθμίσεις του άρθρου 8 παρ.1 του Ν.2256/1994 όπως αντικαταστάθηκαν με το άρθρο 4 παρ. 2 του Ν. 2556/1197.

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb