Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα ερώτηση Καρασμάνη για τα θύματα της πρωτοφανούς θεομήνιας της 14ης Ιουνίου πέρσι

«Ακόμη περιμένουν τις… εκτιμήσεις στα χωριά Αλμωπίας και Πέλλας για την ολοκληρωτική καταστροφή»!

Τα ασφυκτικά οικονομικά αδιέξοδα στα οποία έχουν οδηγηθεί οι αγρότες μας σε χωριά των Δήμων Αλμωπίας και Πέλλας, επαναφέρει με νέα Ερώτηση στη Βουλή ο Γιώργος Καρασμάνης.

Υπογραμμίζει ότι ενιάμισι μήνες μετά την ολοκληρωτική καταστροφή καλλιεργειών και εγκαταστάσεων από την πρωτοφανή σε σφοδρότητα θεομηνία της 14ης Ιουνίου πέρσι, με χαλάζι, νεροποντή και ανεμοθύελλα, δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση. Αδυνατούν να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις ανάγκες τους – ακόμη και στη διαβίωση των οικογένειών τους – ενώ, τρεις μήνες πριν τη νέα παραγωγή, δεν μπορούν να καλύψουν τις καλλιεργητικές δαπάνες ώστε να υπάρξει προοπτική για κάποιο φετινό εισόδημα.

Ο πρώην Υπουργός, μεταφέρει και τους φόβους των πληγέντων για εκτιμητήρια ¨με κουτσουρεμένες εκτιμήσεις ζημιών, όπως συνέβη με παραγωγούς ορισμένων από τα ίδια χωριά που, για προηγούμενη θεομηνία (της 17ης Μαίου 2017), πήραν εκτιμητήρια με σοβαρά λάθη και αδικίες, πχ διαφορετικά ποσοστά ζημιάς ακόμη για γειτονικές καλλιέργειες. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τους κερασοκαλλιεργητές όλου του Νομού από τις βροχοπτώσεις του Μαίου.

Ο Γιώργος Καρασμάνης, καλεί τον Υπουργό να επισπεύσει την αποστολή των εκτιμητηρίων, με αντικειμενική και πλήρη αποτίμηση των τεράστιων καταστροφών και να δρομολογήσει τάχιστα τις αποζημιώσεις των πληγέντων.

Ζητεί ακόμη την άμεση ενεργοποίηση του μέτρου Μ5, που ο ίδιος ως Υπουργός είχε εντάξει με προϋπολογισμό 40 εκατομμυρίων – και που η σημερινή Κυβέρνηση επί τριάμισι χρόνια… κρατάει στα συρτάρια – ώστε οι αγρότες να επιδοτηθούν και να θωρακίσουν τις καλλιέργειές τους με αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία.

Ακολουθεί η Ερώτηση: Αθήνα, 12 Μαρτίου 2018
ΕΡΩΤΗΣΗ 
ΠΡΟΣ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Χωρίς αποζημιώσεις εννιάμιση μήνες από την πρωτοφανή θεομηνία της 14/6/2017»!

Με την Ερώτηση 6495 την οποία είχε καταθέσει στις 20 Ιουνίου 2017 ο υπογράφων έφερε στη Βουλή τις ανυπολόγιστες καταστροφές από την πρωτοφανή σε ένταση και διάρκεια θεομηνία που το απόβραδο της 14ης Ιουνίου πέρσι, έπληξε με σφοδρή χαλαζόπτωση, ανεμοθύελλες και νεροποντή, καλλιέργειες σε περιοχές του Νομού μας. Αφανίστηκαν κυριολεκτικά, ροδάκινα, βερίκοκα, μήλα, κυδώνια, αμπελώνες, μποστάνια, βαμβάκια, καλαμπόκια, καπνά, σπαράγγια, σιτηρά, κηπευτικά, βιομηχανική ντομάτα, τεύτλα, θερμοκήπια, αλλά και αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Δηλαδή ολοκληρωτική καταστροφή!

Οι καλλιέργειες που χτυπήθηκαν ήταν κυρίως σε χωριά του Δήμου Αλμωπίας (Φούστανη, Φιλώτια, Θυριόπετρα, Πρόδρομος, Νερόμυλοι κ.α.), όπως και του Δήμου Πέλλας (Δαμιανό, Λεπτοκαρυά, Αγροσυκιά, Ραχώνα, Λειβαδίτσα, Πέλλα, Νέα Πέλλα, Καρυώτισσα, Γαλατάδες, Άγιος Λουκάς, Κρύα Βρύση) όπου, ο Ερωτών διαπίστωσε προσωπικά ότι οι καταστροφές δεν περιορίζονταν μόνον στον ολοκληρωτικό αφανισμό καλλιεργειών και παραγωγής, αλλά ακόμη και σε, καπνοξηραντήρια, αποθήκες και σταβλικές εγκαταστάσεις, αντιχαλαζικά δίχτυα, ακόμη και παρμπρίζ οχημάτων.

Η μανία της φύσης ήταν τέτοια που κινδύνεψαν ακόμη και ανθρώπινες ζωές – όπως στην Κρύα Βρύση, όπου ζεύγος ξένων εργατών βρέθηκε αιμόφυρτο στα χωράφια και μεταφέρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο για τις πρώτες βοήθειες! Γι’ αυτό και με την τότε Ερώτηση, είχε ζητηθεί από τους συναρμόδιους Υπουργούς να κηρύξουν τις βαρύτερα πληγείσες περιοχές σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΕΠΕΙΔΗ, από την θεομηνία εκείνη έχουν περάσει ήδη εννιάμιση (9,5) μήνες και οι άνθρωποι αυτοί που έχασαν σοδειές, καλλιέργειες, και κάθε προοπτική για εισόδημα, μέχρι στιγμής ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ…

ΕΠΕΙΔΗ, σε τρεις μήνες ξεκινά η νέα παραγωγή και δεν έχουν χρήματα, ούτε για τις στοιχειώδεις καλλιεργητικές δαπάνες, ούτε να ανταποκριθούν σε τρέχουσες και ανελαστικές υποχρεώσεις τους, (δάνεια, ρεύματα κλπ), ούτε για την επιβίωση των οικογένειών τους…

ΕΠΕΙΔΗ, φοβούνται το ενδεχόμενο να λάβουν και οι ίδιοι – όταν τις λάβουν – εκτιμήσεις ¨κουτσουρεμένες¨, όπως οι πληγέντες από την προηγούμενη χαλαζόπτωση ένα μήνα νωρίτερα (17 Μαΐου πέρσι) σε ορισμένα από τα ίδια χωριά, που τα εκτιμητήρια που πήραν, βρίθουν σοβαρών λαθών και αδικιών, όπως πχ διαφορετικές εκτιμήσεις σε ποσοστά ζημιών ανάμεσα και σε γειτονικά χωράφια… Το, ίδιο άλλωστε έχει συμβεί και στους πληγέντες κερασοκαλλιεργητές όλου του Νομού από τις βροχοπτώσεις του περασμένου Μαΐου.

ΕΠΕΙΔΗ, επί τριάμισι χρόνια η Κυβέρνηση, δεν έχει προκηρύξει το μέτρο Μ5 για την αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία, το οποίο ο Ερωτών ως Υπουργός ενέταξε, με προϋπολογισμό 40 (σαράντα) εκατομμυρίων ευρώ, και επιδότηση 80% για μεμονωμένους παραγωγούς και 100% για όσους συμμετέχουν σε Ομάδες Παραγωγών. Ακόμη δε, κατήργησε το Μέτρο Μ17 (που επίσης ο Ερωτών είχε εντάξει) με προϋπολογισμό 200 (διακοσίων) εκατομμυρίων ευρώ για την ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ…

Καλείται ο Υπουργός

· Να επισπεύσει την αποστολή των εκτιμητηρίων των καταστροφών της 14/6/2017, με αντικειμενικές εκτιμήσεις των ζημιών, χωρίς λάθη και εξόφθαλμες αδικίες όπως έγινε με τη θεομηνία της 17/5/2017.

· Να προχωρήσει τάχιστα σε καταβολή πραγματικών αποζημιώσεων, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να σταθούν στα πόδια τους, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, να επιβιώσουν και να προχωρήσουν στη νέα παραγωγή.

· Να δώσει εντολή να εξεταστούν άμεσα οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί από του πληγέντες της χαλαζόπτωσης του Μαΐου αλλά και τους κερασοπαραγωγούς που επλήγησαν από τις βροχοπτώσεις του ίδιου μήνα, προκειμένου να αποκατασταθούν οι αδικίες.

· Να προκηρύξει άμεσα το μέτρο Μ5, ώστε οι αγρότες μας να μπορέσουν να επιδοτηθούν για να θωρακίσουν αποτελεσματικά τις καλλιέργειές τους με αντιχαλαζική και αντιβρόχινη προστασία.

Ο Ερωτών

Γιώργος Καρασμάνης

Βουλευτής Πέλλας

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb