Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στρεμματική ενίσχυση για το εμπάργκο, ζήτησε στην ομιλία του στη βουλή για τις προγραμματικές ο Γιώργος Καρασμάνης

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΖΗΤΗΣΕ:

  • Στρεμματική ενίσχυση για το εμπάργκο
  • Προστασία των κτηνοτρόφων από τους κερδοσκόπους με τις ¨ελληνοποιήσεις¨ ξενόφερτου γάλακτος
  • Δημοπράτηση των δύο σημαντικών έργων του Νομού

Με την τοποθέτησή του στη συζήτηση επί των προγραμμτικών δηλώσεων της νέας Κυβέρνησης ο Γιώργος Καρασμάνης, από το Βήμα της Βουλής, ακόμη μια φορά υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί στρεμματική ενίσχυση για τις τεράστιες απώλειες εισοδήματος των παραγωγών μας από το ρωσικό εμπάργκο.

Ταυτόχρονα ζήτησε να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων, με πρώτο την αντιμετώπιση της μάστιγας των κερδοσκόπων με τις ελληνοποιήσεις ξενόφερτου γάλακτος που έχουν καταβαραθρώσει τις τιμές της εγχώριας γαλακτοπαραγωγής.

Ζήτησε ακόμη, να ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ και, παράλληλα να δημιουργηθεί ένα ισχυρό σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής με κονδύλια από τον Προϋπολογισμό και με πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη να δημοπρατηθούν τάχιστα τα δύο σημαντικά έργα του Νομού μας: ο οδικός άξονας Έδεσσας, Γιαννιτσών, Χαλκηδόνας και το Φράγμα Αλμωπαίου – για το οποίο διαμήνυσε ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω»!

Ακολουθούν κείμενο και βίντεο της τοποθέτησης του π. Υπουργού:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης είναι στην ουσία μια συζήτηση για την εθνική στρατηγική και το μέλλον της χώρας, δηλαδή για δυο στόχους που είναι υπόθεση όλων μας και αφορούν σε αποφάσεις που πρέπει να εφαρμοστούν στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Το ηχηρό, όσο και αυστηρό μήνυμα που μας έστειλε ο λαός με τις τελευταίες εκλογές επιβάλει να υπερβούμε παγιωμένες αντιλήψεις και συμπεριφορές και να αφήσουμε επιτέλους στην άκρη πρακτικές του παρελθόντος, που εν πολλοίς είναι υπεύθυνες για τις τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις της κρίσης που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια.

Χθες ο Πρωθυπουργός έστειλε το δικό του μήνυμα αποφασιστικότητας, για να γίνουν όλες οι αναγκαίες διαρθρωτικές και μεταρρυθμιστικές τομές που απαιτούνται, για να βγούμε το ταχύτερο δυνατό από τα σημερινά αδιέξοδα, για να προχωρήσουμε σταθερά και αταλάντευτα στις αποκρατικοποιήσεις, στην αξιοποίηση της χειμάζουσας δημόσιας περιουσίας κάτω από διαφανείς και κρυστάλλινες διαδικασίες, στην εντατικότερη απορρόφηση των κονδυλίων που έχουν σχέση με κοινοτικά προγράμματα και έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα για την εθνική μας οικονομία και φυσικά στην αλλαγή και στον πλήρη εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους, στις βάσεις των νέων τεραστίων δυνατοτήτων της καλπάζουσας τεχνολογίας που μας παρουσίασε το μεσημέρι ο Υπουργός της Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η πίεση του χαμένου χρόνου είναι ασφυκτική και αυτό σημαίνει ότι όλα αυτά πρέπει να γίνουν με ταχύτατους ρυθμούς: Να μπουν οι βάσεις για την έξοδο από την πολύχρονη, μίζερη και καταστροφική ύφεση, να εισέλθουμε σε τροχιά πραγματικής δυναμικής ανάκαμψης και ανάπτυξης της οικονομίας, να χαλαρώσει επιτέλους αυτή η μονοδιάστατη λιτότητα που έχει φέρει τον λαό μας στα έσχατα όρια της αντοχής του. Να βάλουμε, δηλαδή, τέλος στη λογική ή μάλλον στον παραλογισμό των υψηλών πλεονασμάτων, που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να διαιωνίζουν και να επιδεινώνουν την ύφεση σ’ έναν νέο φαύλο κύκλο. Αυτή η πρόσκληση, αυτό το εθνικό στοίχημα, είναι μπροστά μας και είμαστε υποχρεωμένοι να το κερδίσουμε.

Ο Πρωθυπουργός με τις προγραμματικές του δηλώσεις έδειξε την κατεύθυνση για να έχουμε απτά, χειροπιαστά τα πρώτα αποτελέσματα μέσα στο καλοκαίρι και μέχρι το φθινόπωρο. Περιθώρια για άλλο χάσιμο χρόνου, για χαλάρωση και αναβλητικότητες δεν υπάρχουν πλέον. Οι καιροί δεν μας περιμένουν. Πρέπει να ανταποκριθούμε άμεσα και αποφασιστικά στο εθνικό και πατριωτικό μας καθήκον, στη νωπή και ξεκάθαρη λαϊκή εντολή.

Ασφαλώς, αυτή η Κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει πολλά, μεγάλα και συσσωρευμένα προβλήματα. Εκείνο, όμως, που αναπόδραστα προέχει είναι να κρατηθεί η χώρα όρθια, να κρατηθούν η οικονομία και η κοινωνία, να αλλάξει θεαματικά και βελτιωτικά ο δημόσιος βίος, να ξαναδώσει το χαμένο κύρος και την τραυματισμένη αξιοπιστία, χτίζοντας ένα σύγχρονο, λειτουργικό και αποτελεσματικό κράτος, που θα στηρίζει την τιτάνια προσπάθεια για δυναμική ανάπτυξη.

Πιστεύω ότι συμφωνούμε όλοι πως για να υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη, για την οποία έχουμε δεσμευτεί δια στόματος Πρωθυπουργού, πρέπει να υπάρχει και ένας εύρωστος πρωτογενής τομέας. Χωρίς μια ζωντανή ύπαιθρο, δεν μπορούν να υπάρξουν ζωντανά αστικά κέντρα, δεν μπορεί να υπάρξουν κοινωνική συνοχή και κοινωνική γαλήνη.

Στα τεσσεράμισι χρόνια της απελθούσας Κυβέρνησης είδαμε τις καλλιεργούμενες εκτάσεις να μειώνονται, την παραγωγή να φθίνει, το αγροτικό εισόδημα να καταβαραθρώνεται, τον αγροτικό μας πληθυσμό να συρρικνώνεται, τη βάρβαρη υπερφορολόγηση για πρώτη φορά ακόμη και των επιδοτήσεων από το πρώτο ευρώ να εξανεμίζει τη δυνατότητα ακόμη και για επιβίωση.

Προγράμματα που τους παραδώσαμε έτοιμα για άμεση υλοποίηση είτε τα άφησαν να χαθούν, μαζί με τα διασφαλισμένα κοινοτικά εκατομμύρια του προϋπολογισμού τους, είτε τα έχουν εγκαταλείψει αναξιοποίητα να λιμνάζουν στα ταμεία των Βρυξελλών. Αρκέστηκαν σε μια απλή διαχείριση, που τις περισσότερες φορές, αντί να επιλύει τα προβλήματα, τα επέτεινε. Ουδέποτε διεκδίκησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο κάποιο σημαντικό μέτρο για τη χώρα. Δεν έφεραν ούτε ένα κοινοτικό ευρώ, ενώ άφησαν να χαθεί ανεκμετάλλευτη η μεγάλη ευκαιρία με την Ενδιάμεση Αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2017.

Είναι, συνεπώς, αυτονόητο ότι στις άμεσες προτεραιότητές μας θα είναι η δυναμική οικονομική και κοινωνική στήριξη του πρωτογενούς τομέα, της γεωργίας, της μεταποίησης, της εμπορίας.

Στις προτεραιότητές μας θα είναι, επίσης, η στήριξη για να επανακάμψει ο άλλοτε κραταιός κλάδος της κτηνοτροφίας μας, που έχει αφεθεί σε πλήρη εγκατάλειψη και κατάρρευση, στο έλεος των κερδοσκόπων, όπως με τη μάστιγα των ανεξέλεγκτων παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων μέρους του γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Οι κτηνοτρόφοι μας βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Οι μέρες τους είναι μαύρες, εφιαλτικές. Βλέπουν καθημερινώς τα τελευταία χρόνια οι τιμές του γάλακτος να πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα.

Βέβαια, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, προέχουσα θέση στις προτεραιότητές μας πρέπει να έχει και θα έχει η αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, που μόνο φέτος, μέσα σ’ ένα τρίμηνο μόλις, έχει ήδη αφανίσει την παραγωγή σε εκατοντάδες χωριά της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας, εξαιτίας της ανεπαρκέστατης και αναποτελεσματικής αντιχαλαζικής προστασίας. Δεν μπορούμε να λέμε στους αγρότες να κάνουν καλή παραγωγή, καλά προϊόντα, αλλά αυτά τα προϊόντα θα πρέπει να τα διασφαλίσουμε με ένα ισχυρό ασφαλιστικό σύστημα. Πρέπει να ισχυροποιήσουμε τον ΕΛΓΑ και πρέπει να το κάνουμε και με κονδύλια από τον προϋπολογισμό, αλλά και με πόρους από τα κοινοτικά προγράμματα. Φυσικά, θα πρέπει να δοθεί στρεμματική ενίσχυση για το απολεσθέν εισόδημα από το εμπάργκο, για το οποίο δεν ευθύνονται οι παραγωγοί, αλλά την ευθύνη την έχει αποκλειστικά η Ευρωπαϊκή Ένωση.

 Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα μου επιτρέψετε να κάνω μια μικρή αναφορά στα έργα του Νομού μου, στο οδικό δίκτυο Έδεσσα-Γιαννιτσά-Χαλκηδόνα, για το οποίο ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε τη μεγάλη αδικία που έγινε με την κλοπή των 120 εκατομμυρίων και το χαρακτήρισε ως έργο εθνικής προτεραιότητας, αλλά και το φράγμα Αλμωπαίου, ένα έργο σημαντικής ανάπτυξης για την Πέλλα και για όλη την Κεντρική Μακεδονία, με διασφαλισμένα κονδύλια. Δεν θα κάνουμε ούτε ένα χιλιοστό πίσω στη διεκδίκηση και στη δημοπράτηση αυτού του μεγάλου έργου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αυτός είναι ο δρόμος, ο μονόδρομος, για να απεγκλωβιστεί η Ελλάδα από τα γρανάζια της παρατεταμένης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, της συνεχούς φτωχοποίησης. Αυτή και μόνο αυτή η πολιτική θα είναι η επάνοδος στην κανονικότητα. Και αυτήν την πορεία εμείς είμαστε υποχρεωμένοι και αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε μέχρι το τέλος.»

 

Δείτε βίντεο της Ομιλίας του κ. Γιώργο Καρασμάνη 

 

 

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb