Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

1,1 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων 8 ετών οι απώλειες για τους Έλληνες παραγωγούς

Από την μία μεριά ο ήλιος και οι παραλίες της Ελλάδας προσελκύουν πολυάριθμους τουρίστες κάθε χρόνο  και στον αντίποδα τα ακραία καιρικά φαινόμενα από το 2011 επέφεραν τεράστιες οικονομικές απώλειες για τους αγρότες, οι οποίες κοστολογούνται στο 1.1 δισεκατομμύρια ευρώ ζημιών.

Οι αγρότες αγωνιούν για τις εξελίξεις που σχετίζονται με τον ακανόνιστο εμπορικό πόλεμο μεταξύ Η.Π.Α. και Ε.Ε.

Ο κ. Κυριάκος Τσιτουρίδης, επικεφαλής του Κέντρου Μετεωρολογικής Έρευνας του Ελληνικού Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης (ΕΛΓΑ), δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ότι οι αγρότες θα πρέπει να στραφούν σε καλλιέργειες που μπορούν να επιβιώσουν σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Πρόβλεψε αύξηση των μέσων θερμοκρασιών και βροχοπτώσεων και προειδοποίησε για καταστροφικές συνέπειες για τη γεωργική παραγωγήΗ κυβέρνηση πρέπει να ενεργήσει για να διασφαλίσει ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις, είπε.

Ο αριθμός των στρεμμάτων που καταστράφηκαν από τις καιρικές συνθήκες ήταν σχεδόν 685.000 το 2017, περισσότερο από τρεις φορές από ότι το 2011, δείχνουν τα στοιχεία του ΕΛΓΑ. Η αποζημίωση για ασφάλειες αυξήθηκε σε πάνω από 165 εκατομμύρια ευρώ [182 εκατομμύρια δολάρια] από 52 εκατομμύρια ευρώ [57,3 εκατομμύρια δολάρια].

Η συνολική αξία των ζημιών είναι ακόμη υψηλότερη, καθώς ο ΕΛΓΑ καλύπτει μόνο το κόστος των άμεσων επιπτώσεων από τις καιρικές συνθήκες και όχι έμμεσες επιπτώσεις, όπως δήλωσε ο πρώην πρόεδρος του οργανισμού Θεοφάνης Κουρεμπές.

Ο κ. Κώστας Αποστόλου, επικεφαλής της Ένωσης  Κονσερβοποιών Ελλάδος δήλωσε ότι η διαμάχη απειλεί τη ζωή τους και ενδεχομένως θα τους κλείσει από τη μεγαλύτερη αγορά τους, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον τους.

Πολλοί Αμερικανοί πελάτες, κυρίως τροφοδοτικές εταιρείες που προμηθεύουν νοσοκομεία, σχολεία και στρατιωτικούς, έχουν είτε ακυρώσει παραγγελίες είτε έχουν δηλώσει ότι δεν θα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για οποιαδήποτε αύξηση των δασμών, ανέφεραν οι παραγωγοί.

"Ξαφνικά υπήρξε αυτός ο (εμπορικός) πόλεμος ... Δεν θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τις δουλειές μας εδώ σε αυτή τη μικρή περιοχή", ανέφερε ο Αποστόλου.

 

 

Πηγή

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb