Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απαγορεύση φυτοφαρμάκου λόγω επικινδυνότητας για την υγεία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε την ανανέωση της θιακλοπρίδης , ενός φυτοφαρμάκου που, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Υγείας Τροφίμων (EFSA), είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο και τα ζώα και ενέχει κίνδυνο για το περιβάλλον.

Το thiacloprid αποτελεί μέρος των νεονικοτινοειδών, ουσιών που παράγονται από τη νικοτίνη, οι οποίες συνδέονται με τη θνησιμότητα των μελισσών.

Πρόκειται για το τέταρτο νεοκοτινοειδές που θα απαγορεύσουν οι Βρυξέλλες από το 2013, ύστερα από το βέτο για την ιμιδακλοπρίδη, την κλοθειανιδίνη και τη θειομεθοξάμη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτρόπου για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδη , υπενθύμισε σε δήλωση ότι οι επιστημονικές συστάσεις του ευρωπαϊκού οργανισμού είναι σαφείς ως "υπάρχει ανησυχία για τη χρήση αυτού του φυτοφαρμάκου" από περιβαλλοντική άποψη, "ιδιαίτερα σε σχέση με την επίδρασή της στο νερό, αλλά και στην ανθρώπινη υγεία ».

Η απόφαση δημοσιεύθηκε σήμερα - 14 Ιανουαρίου - στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το χλωρπυριφός και το χλωροπυριφός-μεθύλιο απαγορεύονται

Από την άλλη, η Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DOUE) δημοσίευσε τους κανονισμούς εκτέλεσης 2020/17 και 2020/18 με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοινώνει την απόφασή της να μην ανανεώσει την έγκριση των δραστικών ουσιών chlorpyrifos και chlorpyrifos-methyl που χρησιμοποιούνται στην επεξεργασία φυτοϋγειονομικών προϊόντων.

Οι κανονισμοί υποδεικνύουν ότι τα κράτη μέλη θα αποσύρουν τις άδειες για τα φυτοϋγειονομικά προϊόντα που περιέχουν μία από τις δραστικές ουσίες το αργότερο στις 16 Φεβρουαρίου 2020, αν και προσθέτει ότι υπάρχει μια περίοδος χάριτος για την οποία λήγουν οι χώρες της Κοινότητας 16 Απριλίου 2020.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε αρχικά παρατείνει την περίοδο έγκρισης των χλωρπυριφω και χλωρπυριφω-μεθυλο σε παρασιτοκτόνα μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020. Ωστόσο, στην τελευταία δήλωσή της, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων κατέληξε στην εκτίμησή της αυτών των ουσιών στην υγεία του ανθρώπου ότι υπάρχουν κρίσιμοι τομείς ανησυχίας για το γονιδιοτοξικό και νευροτοξικό τους δυναμικό.

 

 

 

Πηγή

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb