Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ιταλική γεωργία απασχολεί τους περισσότερους εργάτες στην ΕΕ

Σύμφωνα με έρευνα της Γενικής Ιταλικής Συνομοσπονδίας Γεωργίας, γνωστής ως Confagricoltura, 1,13 εκατομμύρια άτομα απασχολήθηκαν στον γεωργικό τομέα της χώρας πέρυσι, καθιστώντας την Ιταλία τη μόνη χώρα στην ΕΕ με περισσότερους από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους στον τομέα της γεωργίας - ένα καθεστώς που έχει διατηρηθεί σταθερό την τελευταία δεκαετία.

Ωστόσο, όσον αφορά τη συνολική αξία που παράγει ο γεωργικός τομέας, η Ιταλία καταλαμβάνει την τρίτη θέση, με τη γεωργική παραγωγή να ανέρχεται σε 56,6 δισεκατομμύρια ευρώ (62,8 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2019. Στις πρώτες δύο θέσεις είναι η Γαλλία και η Γερμανία. Ήταν η πρώτη φορά σε τέσσερα χρόνια που η αξία της ιταλικής γεωργικής παραγωγής έπεσε κάτω από αυτή της Γερμανίας.

Σε σύγκριση με τους 1.13 εκατομμύρια εργαζόμενους στον τομέα της γεωργίας της Ιταλίας, η Γαλλία έχει 741.000 εργαζόμενους και η Γερμανία 473.000.

"Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την κατάταξη της Ιταλίας από την άποψη των εργαζομένων στη γεωργία και της αξίας της γεωργικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι το 90% του εργατικού δυναμικού της γεωργίας της Ιταλίας αποτελείται από εργαζόμενους με μερική απασχόληση", εξηγεί ο Roberto Caponi του τμήματος εργασίας για την Confagricoltura.

Ωστόσο, ο Caponi δήλωσε ότι ο τομέας πάσχει από άλλα ζητήματα που εμποδίζουν την αποτελεσματικότητα του γεωργικού τομέα της Ιταλίας.

Αναφέρθηκε στο σχετικά μικρό μέγεθος των ιταλικών εκμεταλλεύσεων - σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία από την ευρωπαϊκή υπηρεσία δεδομένων Eurostat, μόνο το 4% των ιταλικών εκμεταλλεύσεων περιλαμβάνει περισσότερα από 500 στρέμματα γης, έναντι περίπου 40% στη ΓαλλίαΛόγω των φόρων και άλλων τελών, το κόστος εργασίας στην Ιταλία είναι επίσης υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δήλωσε ο Caponi.

Παράγοντες που αναφέρθηκαν από άλλους αναλυτές περιλαμβάνουν υψηλότερο ενεργειακό κόστος και λιγότερο αποδοτικά δίκτυα μεταφοράς σε σύγκριση με εκείνα άλλων χωρών.

"Ο γεωργικός τομέας στην Ιταλία είναι πολύ σημαντικός, υπολογίζοντας άμεσα και έμμεσα περίπου το 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας", δήλωσε ο Caponi. "Θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό του τομέα".

"Συνολικά, η Ιταλία έχει λιγότερη καλλιεργούμενη γη από τη Γαλλία ή τη Γερμανία ή ακόμα και την Ισπανία", ανέφερε η Pantini σε συνέντευξή του.

"Η Ιταλία αποκομίζει πολλά οφέλη από τα γεωργικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, όπως το κρασί και το ελαιόλαδο", ανέφερε η Pantini. "Αλλά αυτό δεν πρέπει να κρύβει το γεγονός ότι απαιτούνται μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις προκειμένου να δοθεί κίνητρο για περισσότερη καινοτομία και αποτελεσματικότητα που θα συμβάλουν στην αύξηση του ανταγωνισμού στον τομέα".

 

 

 

Πηγή

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb