Τίτλοι:
Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Αλλαγές στον κανονισμό του ΕΛΓΑ για συντόμευση της καταβολής αποζημιώσεων - Ποιες πληρωμές θα γίνουν μέχρι μέσα Μαϊου

 

Ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ «θα αλλάξει ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης και να διευρυνθούν οι ζημιές και τα αίτια που θα καλύπτουν» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης.

Μιλώντας για τις πολλές καταστροφές που έγιναν κατά την περασμένη χρονιά στη χώρα μας, ιδιαίτερα λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων ο κ. Αραχωβίτης είπε στο ΑΠΕ ότι «σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζουμε να παρεμβαίνουμε εκεί που οι ζημιές δεν καλύπτονται απ τον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ.

 

Επιπλέον ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε ότι μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή των υπολοίπων της «ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, καθώς και συνδεδεμένες ενισχύσεις διαφόρων προϊόντων».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

 

ΕΡ: Ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Βελβεντό Κοζάνης μίλησε για τη λειτουργία του πρώτου τμήματος του Εθνικού Δικτύου Επιμόρφωσης Νέων Αγροτών. Πότε αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του;

Απ: Πράγματι, ξεκίνησε ως ένα αίτημα της τοπικής κοινωνίας, που γνωρίζουμε πόσο ισχυρή βούληση έχει στο Βελβεντό, και σύντομα θα γίνει πράξη. Οι φορείς που θα εμπλακούν σε τοπικό επίπεδο, η Περιφέρεια, οι συνεταιρισμοί, ο νεοσύστατος Δήμος, είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι για να λειτουργήσουν ένα τέτοιο τμήμα. Ήδη έχουν εξασφαλίσει τον χώρο και την έκταση, οπότε μόλις ολοκληρώσουν τις λεπτομέρειες θα μπορούν να προχωρήσουν στη λειτουργία του. Σε εθνικό επίπεδο, με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας, επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο επιμόρφωσης όλων των αγροτών. Έχουμε την κοινή πεποίθηση με τον Υπουργό Παιδείας ότι ο αγρότης χρειάζεται πλέον διαρκή εκπαίδευση για τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, για τις γεωτεχνικές εξελίξεις, για την υδατοοικονομία, για την κλιματική αλλαγή, για τις νέες απαιτήσεις και προτιμήσεις των καταναλωτών, για την μείωση του κόστους παραγωγής. Πρέπει να υπενθυμίσω ότι ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διαθέτει μέσω του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ πανελλαδική εκπαιδευτική δομή, η οποία στηρίζει με σεμινάρια και εκδηλώσεις νέους, νεοεισερχόμενους, αλλά και παλιούς και έμπειρους αγρότες. Στις τοπικές κοινωνίες είναι πολύ γνωστά και ενεργά τα Κέντρα «Δήμητρα». Με το ήδη υπάρχον δυναμικό μας, τόσο σε εκπαιδευτικό υλικό όσο και προσωπικό, το ΥΠΑΑΤ και ο ΕΛΓΟ θα στηρίξει το Εθνικό Δίκτυο Επιμόρφωσης Νέων Αγροτών. Άλλωστε, αποτελεί πολύ σημαντικό και συμβολικό το γεγονός ότι ανακοινώθηκε αυτή η πρωτοβουλία από τα χείλη του Πρωθυπουργού.

ΕΡ: Ποιος θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην επιμόρφωση του αγρότη;

Απ: Έχουμε πολύ αξιόλογα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον τομέα των γεωπονικών επιστημών, αλλά και πολύ αξιόλογα περιφερειακά ιδρύματα που μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιμόρφωση όλων των επαγγελματιών σε σχέση με την πρωτογενή παραγωγή. Σε αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω την πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας για τη συνένωση και την αναδιοργάνωση των πανεπιστημιακών και τεχνολογικού επιπέδου τμημάτων ανά την Ελλάδα. Συγκεκριμένα για τη Λακωνία, θέλω να τονίσω ότι η αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον Νομό, με γνώμονα την βιωσιμότητα των σχολών και την υψηλού επιπέδου υπηρεσίες εκπαίδευσης, την καθιστούν πλέον, ισότιμη με τις άλλες πόλεις της χώρας. Ο ορθολογικός σχεδιασμός και οι συνεργασίες χωρίς μικροκομματικές λογικές του παρελθόντος, εξασφαλίζει την ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος κάθε περιοχής.

ΕΡ: Πολλά είναι τα παράπονα από αγρότες σχετικά με την οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών, καθώς πολλοί είναι που χάνουν την εξισωτική αποζημίωση που έπαιρναν μέχρι πρότινος. Προβλέπεται το υπουργείο να διευρύνει τα κριτήρια προκειμένου να ενταχθούν περισσότερες περιοχές;

Απ: Η υποχρέωση της χώρας μας για νέα οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών ήρθε με έναν ευρωπαϊκό κανονισμό του 2013, που έθετε συγκεκριμένα κριτήρια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε δώσει καταληκτική προθεσμία μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2019. Μετά από αυτή την ημερομηνία, δεν θα μπορούσαμε να πληρώσουμε σε κανέναν αγρότη, κτηνοτρόφο και γενικότερα κάτοικο της υπαίθρου. Η χώρα θα ζημιωνόταν κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Προχωρήσαμε, λοιπόν, στην επαναχάραξη του χάρτη των μειονοτικών περιοχών με την μέγιστη διεύρυνση των κριτηρίων. Καταφέραμε και καταθέσαμε την πρόταση της χώρας, έγκαιρα και αξιόπιστα. Και σήμερα μπορούμε και συνεχίζουμε ομαλά την προκήρυξη προγραμμάτων και την χορήγηση των επιδοτήσεων.

Ωστόσο, με τα νέα κριτήρια, κάποιες περιοχές αποχαρακτηριστήκαν από Μειονεκτικές ενώ κάποιες άλλες έλαβαν τον χαρακτηρισμό. Σε επίπεδο συνολικής έκτασης χώρας, οι παλιές με τις νέες περιοχές αντιστοιχούν περίπου στην ίδια έκταση. Στις περιοχές που με τα νέα κριτήρια έχασαν τον χαρακτηρισμό, υπάρχουν και κάποιες οι οποίες ενδεχομένως να βρίσκονται οριακά. Γι' αυτές, γίνεται μια ύστατη προσπάθεια να γίνει αναμόρφωση του χάρτη ώστε να ενταχθούν και αυτές που είναι μεμονωμένες και διάσπαρτες στην επικράτεια.

ΕΡ: Πριν λίγο καιρό συναντηθήκατε με τον Λιθουανό ομόλογό σας, του οποίου η χώρα τάσσεται υπέρ της εξωτερικής σύγκλισης στη νέα ΚΑΠ. Οι δυο σας υπογραμμίσατε ότι θα λάβετε πρωτοβουλίες για τη στήριξη των μικρομεσαίων αγροκτημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστεύετε ότι αυτή είναι μια λύση για την αποφυγή της εξωτερικής σύγκλισης των ενισχύσεων;

Απ: Η συζήτηση για την Εξωτερική Σύγκλιση με κριτήριο την ανά μονάδα έκτασης επιδότηση είναι σε τελείως λάθος βάση, κατά την γνώμη μας. Η στρεμματική ενίσχυση στην χώρα μας μπορεί να είναι υψηλότερη σε σχέση με αυτή άλλων χωρών, ωστόσο η ανά εκμετάλλευση ενίσχυση είναι πολύ χαμηλότερη. Η χώρα μας έχει κυρίως μικρές εκμεταλλεύσεις οι οποίες στηρίζουν την βιωσιμότητα τους σε μεγάλο βαθμό στις επιδοτήσεις. Επίσης, η συνεισφορά τους στην διαφύλαξη του Περιβάλλοντος και την κοινωνική συνοχή στην ύπαιθρο είναι ανεκτίμητη.

Υπάρχουν λοιπόν άλλα κριτήρια για την χορήγηση της επιδότησης τα οποία οφείλουμε να θέσουμε στους συναδέλφους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα κριτήρια αυτά βρίσκουν ευρύτερες συμμαχίες όπως αυτή με τον συνάδελφό μου της Λιθουανίας. Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να θέσουμε αυτά τα κριτήρια, να αναπτύξουμε την επιχειρηματολογία μας και να χτίσουμε τις συμμαχίες μας.

Άλλωστε και πολιτικά είναι πολύ πιο κοντά στις βάσεις και στις αξίες του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωπαϊκής Αριστεράς η προστασία και η επιβίωση των μικρών και μεσαίων αγροτών. Μπορεί να βασιστεί σε μία επιχειρηματολογία που θα συσπειρώσει πολλά κράτη-μέλη, νέα και παλιά, για να γίνουν σημαντικές τομές στην επικείμενη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

ΕΡ: Σε πρόσφατη επίσκεψη σας στη Βόρεια Μακεδονία τονίσατε ότι ανοίγουν δίαυλοι επικοινωνίας για επωφελείς συνεργασίες μεταξύ των δυο χωρών. Πώς βλέπετε το μέλλον συνεργασίας των δύο χωρών στον αγροδιατροφικό τομέα;

Απ: Ήδη οι δύο χώρες συνεργάζονται στενά με κερδισμένη την Ελλάδα, όπως δείχνει το εμπορικό ισοζύγιο. Η ζωή, η πραγματικότητα και η επιχειρηματικότητα βρίσκονται πιο μπροστά από την πολιτική. Οι βόρειοι γείτονες μας χρειάζονται την βοήθεια μας σε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία.

Στην πρόσφατη επίσκεψη μου με το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον Πρωθυπουργό, συζητήσαμε με τον ομόλογό μου το ζήτημα των εμπορικών σημάτων. Σχετικά με τις κατοχυρωμένες προστατευόμενες ενδείξεις ΠΟΠ και ΠΓΕ δήλωσε ότι η χώρα του σέβεται απόλυτα το Ευρωπαϊκό Δίκαιο ενώ για τα υπόλοιπα σήματα συμφωνήσαμε να προχωρήσουμε σε έναν καλόπιστο, ειλικρινή και άμεσο διάλογο ώστε να επιλυθούν όλες οι παρεξηγήσεις του παρελθόντος αλλά και να αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον. Η χώρα μας έχει πολλά να προσφέρει σε επίπεδο τεχνογνωσίας και υποδομών στην γειτονιά ενώ αναμένει μια καλή συνεργασία στον τομέα της αγροδιατροφής. Με την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών, ανοίγει ο Δρόμος των Βαλκανίων με αρχή το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και πέρας τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη. Η ομαλοποίηση των σχέσεων και η συνεργασία θα συμβάλει επίσης στον έλεγχο των διασυνοριακών συναλλαγών. Η συνεργασία των αρχών των δύο χωρών θα περιορίσει τα φαινόμενα κίνησης προϊόντων που στην συνέχεια μετονομάζονται.

ΕΡ: Όμως, πολλές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα από τη Βόρεια Ελλάδα, φωνάζουν ότι έχουν «χαθεί» τα εμπορικά σήματα με τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Μακεδονία». Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος; Τι απαντάτε σε αυτούς;

Απ: Δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Όπως ήδη σας ανέφερα, από την πλευρά των γειτόνων μας υπάρχει η διάθεση να επιλυθούν τα οποία προβλήματα και οι παρεξηγήσεις. Το πρόβλημα της ομωνυμίας ελληνικών προϊόντων με προϊόντα της Βορείου Μακεδονίας δεν είναι πρόσφατο, ούτε δημιουργήθηκε ως αποτέλεσμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αντίθετα, αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία να επιλύσουμε ζητήματα, που εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις ήδη σπεύδουν να κατοχυρώσουν τα εμπορικά τους σήματα, στο βαθμό που δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα. Μέσα από τον θεσμοθετημένο διάλογο των δύο επιχειρηματικών κοινοτήτων νομίζω ανοίγονται ορίζοντες επίλυσης ζητημάτων, αν πρυτανεύσει η λογική και όχι ακραίες, με πολιτική χροιά, φωνές. Μια ομάδα ειδικών θα είναι σε θέση να παρέχει κάθε είδους τεχνική βοήθεια, προκειμένου να υπάρξει λύση σε όλα τα ζητήματα.

Εμείς ζητήσαμε από την πλευρά των γειτόνων μας να αναγράφεται στα προϊόντα τους ευκρινώς και σε εμφανές σημείο, η πλήρης ονομασία της χώρας όπως είναι πλέον καταχωρημένη στο Σύνταγμα τους μετά την Συμφωνία των Πρεσπών.

ΕΡ: Φέτος τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν χτυπήσει αρκετές περιοχές της χώρας, όπως και εσείς ο ίδιος διαπιστώσατε κατά την επίσκεψή σας στην Κρήτη. Όμως αρκετά είναι τα παράπονα από αγρότες και κτηνοτρόφους ότι οι αποζημιώσεις αργούν και μερικές φορές χρειάζονται αρκετοί μήνες μέχρι να αποζημιωθούν για τις καταστροφές που υπέστησαν. Τι απαντάτε;

Απ: Το σίγουρο είναι ότι κατά την περασμένη χρονιά είχαμε πολλές ζημιές στην αγροτική παραγωγή λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών. Γίνεται ένας φιλότιμος αγώνας από την διοίκηση και τους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν όσο το δυνατόν συντομότερα προκειμένου να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία.

Από την πλευρά του Υπουργείου, χρησιμοποιήσαμε το εργαλείο των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας στα όρια των δυνατοτήτων που μας δίνει πλέον ο Εθνικός Προϋπολογισμός προκειμένου άμεσα και στοχευμένα να παρέμβουμε. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, συνεχίζουμε να παρεμβαίνουμε εκεί που οι ζημιές δεν καλύπτονται απ τον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ.

Ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, του αρμόδιου οργανισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα αλλάξει ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποζημίωσης και να διευρυνθούν οι ζημιές και τα αίτια που θα καλύπτει. Όλα θα γίνουν σε συνεννόηση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Ο ΕΛΓΑ θα αποκτήσει έναν σύγχρονο κανονισμό ασφάλισης προσαρμοσμένο στις νέες συνθήκες, πάντα σε συνεννόηση με τους παραγωγούς.

Ταυτόχρονα, προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες και τις προκλήσεις της εποχής προς όφελος του παραγωγού, μακριά από μικροκομματικές λογικές και ψηφοθηρικές πρακτικές του παρελθόντος.

ΕΡ: Ποιες είναι οι πληρωμές που αναμένονται να γίνουν το επόμενο διάστημα;

Απ: Μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα έχουν προγραμματιστεί πληρωμές υπολοίπων της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, καθώς και συνδεδεμένες ενισχύσεις διαφόρων προϊόντων. Οι τελευταίες πληρωμές, μέσα στον Μάιο, όπως κάθε χρόνο θα είναι οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων των κτηνοτροφικών προϊόντων. Γενικότερα, αυτή την περίοδο κλείνουμε εκκρεμότητες πληρωμών από ενστάσεις, από προηγούμενα έτη, αλλά και από προγράμματα που «τρέχουν».

ΕΡ: Το Πάσχα και το πασχαλινό τραπέζι πλησιάζει. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου καθώς και των αρμόδιων οργανισμών διεξάγουν εξονυχιστικούς ελέγχους στις αγορές. Πιστεύετε ότι οι επαγγελματίες συμμορφώνονται; Έχουν μειωθεί οι παραβάσεις; Τι μήνυμα θα στέλνατε προς τους Έλληνες καταναλωτές;

Απ: Πιστεύω πως ναι, η αγορά έχει λάβει το μήνυμα ότι δεν θα ανεχτούμε άλλη παραβατικότητα. Οι έλεγχοι έχουν ενταθεί σε ποσότητα αλλά έχουν αναβαθμιστεί σε ποιότητα με την συνεργασία και τον συντονισμό περισσότερων συναρμόδιων υπηρεσιών. Ο κατ' εξοχήν αρμόδιος φορέας ελέγχου των τροφίμων ΕΦΕΤ έχει πολλαπλασιάσει τα αποτελέσματα του. Έχουμε συνεχώς επιβουλές κυρώσεων καθώς οποίος ψάχνει, βρίσκει! Ο καταναλωτής πρέπει να αισθάνεται ασφαλής γιατί το δίχτυ ασφαλείας είναι απλωμένο σε όλη την διατροφική αλυσίδα.

ΕΡ: Συνήθως τα μέσα ενημέρωσης προσεγγίζουν την επικαιρότητα μέσα από ένα.. αθηνοκεντρικό πρίσμα. Ένα μήνα πριν τις κάλπες, ποιο κλίμα εισπράττετε από τον κόσμο της περιφέρειας και με ποια διλήμματα θα μπει ο ψηφοφόρος στο παραβάν;

Απ: Ως βουλευτής της περιφέρειας και άνθρωπος που δεν αφήνεται αλλά επιζητεί την εξωστρέφεια, παρατηρώ μια μαγική εικόνα: Από την μια τα μεγάλα αθηναϊκά ΜΜΕ, τα ελεγχόμενα από επιχειρηματικά συμφέροντα, να προσπαθούν να παρουσιάσουν μια ψευδή αίσθηση μιζέριας και από την άλλη ο κόσμος, ο άλλος Έλληνας αγρότης, εργάτης, υπάλληλος, μικρομεσαίος επιχειρηματίας να βλέπει όλο και πιο αισιόδοξα το μέλλον του. Να βλέπει τα πράγματα να βελτιώνονται σιγά-σιγά αλλά σταθερά. Να βλέπει μια κυβέρνηση που τον ακούει, σκύβει πάνω στα προβλήματα του και τα αντιμετωπίζει.

Ο κόσμος δεν ξεχνάει ποιος χρεοκόπησε την χώρα και τον έβαλε στην βάσανο των μνημονίων! Όσο και αν κάποιοι θέλουν να τον κάνουν να ξεχάσει, να ξέρουν καλά ότι ο Ελληνικός Λαός έχει και μνήμη και κρίση. Δεν ξεχνάει ούτε ποιοι τον οδήγησαν στην απώλεια του Ό του Εθνικού Πλούτου ούτε τον Βίο και την Πολιτεία τους, τα δάνεια των κομμάτων τους, τις επιχορηγήσεις στα κομματικά ταμεία με προφανή ανταλλάγματα, την εμπλοκή ονομάτων του χώρου τους σε λογής-λογής σκάνδαλα που είτε έχουν καταλήξει σε καταδίκες, είτε διερευνώνται από την δικαιοσύνη. Και βέβαια δεν ξεχνάει την οικογενειοκρατία και τα τζάκια.

Τα διλήμματα της κάλπης θα είναι «πρόοδος ή οπισθοδρόμηση», «εξωστρέφεια ή εσωστρέφεια», «διεθνής αναγνώριση ή απομόνωση», «κοινωνική και δίκαιη ανάπτυξη ή άναρχη γιγάντωση των επιχειρηματικών συμφερόντων». Σε αυτά θα απαντήσει ο ψηφοφόρος. Αντίστοιχα, στις Ευρωεκλογές θα πρέπει να αποφασίσει για: α) Διατήρηση της πολιτικής λιτότητας ή αύξηση των διαθέσιμων κονδυλίων για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας και κοινωνικές πολιτικές, β) προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων ανεξαιρέτως με βάση τα ιδανικά της Αριστεράς ή συντηρητική έως και ακροδεξιά στροφή με απρόβλεπτες συνέπειες, γ) χαλάρωσης και μερικής επανεθνικοποίησης ή περαιτέρω «ομοσπονδιοποίησης» των ευρωπαϊκών πολιτικών.

ΕΡ: Προοδευτική Συμμαχία: ήταν επιβεβλημένη, κύριε υπουργέ; Και αν ναι, μήπως άργησε αρκετά και δεν θα προλάβει να δρέψει τους καρπούς της το κόμμα σας στις εκλογές του Μαΐου;

Απ: Ο πολιτικός χρόνος είναι κάτι σχετικό. Χωρίς να ωριμάσει κάτι, δεν μπορεί να προχωρήσει. Δεν θα μπορούσαμε να «δρέψουμε» ανώριμους καρπούς. Η προοδευτική συμμαχία είναι κάτι που ωρίμασε μέσα από την επαφή του ΣΥΡΙΖΑ με την κυβερνητική εμπειρία και προέκυψε ως ανάγκη. Δεν επισπεύδεται ούτε μπορεί να επισπευτεί λόγω των επερχόμενων εκλογών. Κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να επιβαλλόταν «από τα πάνω», χωρίς τη στήριξη του κόσμου. Η προοδευτική συμμαχία είναι επιβεβλημένη «από τα κάτω», από τον κόσμο, ως αίτημα για ευρύτερη συναίνεση και πρωτοβουλίες, ως αίτημα για να πάει η χώρα μπροστά. Η Συμφωνία των Πρεσπών λειτούργησε ως καταλύτης: ξεχώρισαν οι δυνάμεις που με ειλικρίνεια και τόλμη στήριξαν την λύση ενός χρονίζοντος προβλήματος προς όφελος της χώρας μας καθιστώντας την ηγέτιδα δύναμη σε όλη την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Από την άλλη φάνηκαν οι δυνάμεις εκείνες που λειτούργησαν με γνώμονα το μικροκομματικό τους συμφέρον, αδιαφορώντας για την συνέπεια των λόγων και των έργων των παρατάξεων τους κατά το παρελθόν, αλλά και για το εθνικό συμφέρον.

 

ΠΗΓΗ

Συνδυασμός "Δράση με Γνώση" - Άξονας 7ος : Βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη»

Αγωνιζόμαστε για μια πιο φιλική και ανθρώπινη πόλη

Η καθημερινότητα είναι το στοίχημα και ίσως το δυσκολότερο θέμα που έχει να αντιμετωπίσει κάθε Δημοτική Αρχή. Η καθημερινότητα όμως δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, χωρίς την ενεργό συμμετοχή των πολιτών. Έτσι, συνεργαστήκαμε με όλους τους τοπικούς φορείς ενώ διοργανώσαμε δράσεις ευαισθητοποίησης, εθελοντισμού και συμμετοχής των πολιτών σε κοινές πρωτοβουλίες ώστε να κάνουμε όλοι μαζί την καθημερινότητα μας καλύτερη!

Καθαριότητα

 • Συντάξαμε και εφαρμόζουμε το Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων (ΤΣΔΑ),κατ’ επιταγή του αναθεωρημένου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων(ΕΣΔΑ) και του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδιασμού Πρόληψης Δημιουργίας Αποβλήτων (ΦΕΚ 2706/Β’/15-12-2015),το οποίο εντάχθηκε και εγκρίθηκε στο νέο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων(ΠΕΣΔΑ)- ΦΕΚ 4010/Β’/14-12-2016.
 • Εξασφαλίσαμε από το Φεβρουάριο του 2016 τη μεταφορά των σύμμεικτων απορριμμάτων με ιδιόκτητα μέσα (τράκτορες &presscontainers) στον αδειοδοτημένο Χ.Υ.Τ.Α. Δυτικής Μακεδονίας που λειτουργεί στην Κοζάνη.
 • Προωθήσαμε την εναλλακτική διαχείριση αποβλήτων, εφαρμόζοντας προγράμματα και δράσεις ανακύκλωσης σε συνεργασία με τους κορυφαίους πανελλαδικούς φορείς και εταιρίες όπως η Ελληνική Εταιρία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, η «Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.», η εταιρία ΑΦΗΣ Α.Ε. για τη διαχείριση Αποβλήτων Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών (μπαταριών), ο Ελληνικός Σύνδεσμος Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ) για τη διαχείριση των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων ενώ τέλος διαχειριστήκαμε εγκαταλελειμμένα οχήματα και απόβλητα Λιπαντικών Ελαίων (ΑΛΕ).
 • Διαχειριστήκαμε αποτελεσματικά τα νεκρά αδέσποτα ζώα συντροφιάς, τα οποία συλλέγονταν από το οδικό δημοτικό δίκτυο με μικρό απορριμματοφόρο όχημα και οδηγούνταν προς αποτέφρωση σε αδειοδοτημένη μονάδα.
 • Τοποθετήσαμε νέους ειδικούς κάδους ενδυμάτων – υποδημάτων – υφασμάτινων ειδών σε διάφορα σημεία της πόλης.
 • Δημιουργήσαμε και λειτουργήσαμε συνεργείο επισκευής κάδων απορριμμάτων – ανακυκλώσιμων συσκευασιών, αντικαταστήσαμε μεγάλο μέρος των προβληματικών κάδων ενώ μεριμνήσαμε για τη συστηματική πλύση – απολύμανσή τους με τη λειτουργία καδοπλυντηρίου.  
 • Εκδώσαμε δεκάδες στοχευμένα δελτία τύπου για την ενημέρωση των πολιτών γύρω από την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων με στόχο τη διατήρηση της καθαριότητας στην πόλη αλλά και τη μείωση των αποβλήτων που καταλήγουν στο Χ.Υ.Τ.Α. (μείωση κόστους μεταφοράς - διάθεσης των αποβλήτων).
 • Διοργανώσαμε πολλές εθελοντικές και ενημερωτικές δράσεις («Η ώρα της Γης», «Let’sDoIt» κτλ.) στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης – ενημέρωσης του κοινού ως προς τη διαχείριση των αποβλήτων και τη διατήρηση της καθαριότητας σε κοινόχρηστούς χώρους.
 • Ολοκληρώσαμε μελέτη και υποβάλαμε πρόταση χρηματοδότησης, προϋπολογισμού 630.000€ για τη δημιουργία πράσινου σημείου εντός του 2019, όπου θα συλλέγονται όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Δράσεις Πολιτισμού

 • Υποστηρίξαμε, ενισχύσαμε και επεκτείναμε υπάρχουσες πολιτιστικές δράσεις – εκδηλώσεις, όπως το Μουσικό φεστιβάλ «Εύηχη Πόλη», το Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας, τον Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος «Δημήτριος Βικέλας», τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορού «VeriaDanceCompetition» κτλ
 • Πραγματοποιήσαμε συνολικά περισσότερες από 650 πολιτιστικές εκδηλώσεις μόνο την τριετία 2016-2018.
 • Αυξήσαμε κατά 30% τον αριθμό των εκδηλώσεων της ΚΕΠΑ μέσα στο 2018.
 • Εγκαταστήσαμε και λειτουργήσαμε για πρώτη φορά Χριστουγεννιάτικο Θεματικό Πάρκο με τίτλο «Το καράβι των Ξωτικών» στο κέντρο της Βέροιας και διοργανώσαμε δεκάδες παράλληλες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους στο πλαίσιο του εορταστικού προγράμματος εκδηλώσεων που έδωσαν λάμψη και χαρά στην πόλη, τοποθετώντας παράλληλα τη Βέροια στον εορταστικό τουριστικό χάρτη της χώρας.
 • Δημιουργήσαμε και καθιερώσαμε το «Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Δήμου Βέροιας» που πραγματοποιείται πλέον κάθε χρόνο στα τέλη Αυγούστου στη Βέροια και σε Τοπικές Κοινότητες με τη συμμετοχή τοπικών πολιτιστικών συλλόγων και χορευτικών σχημάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
 • Δημιουργήσαμε το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας «VeriaPuppetShow»
 • Εγκαινιάσαμε το «Διεθνές ΦεστιβάλΜύθων και Μυθολογίας» με έδρα τη Βεργίνα, σε αδελφοποίηση με τα αντίστοιχα φεστιβάλ της Λυών, του Λιβάνου και της Τυνησίας.
 • Καθιερώσαμε την «Εβδομάδα Θεάτρου της ΚΕΠΑ».
 • Διοργανώσαμε εκδηλώσεις αποκλειστικά για τις τοπικές κοινότητες όπως το πρόγραμμα «η ΚΕΠΑ στα Ορεινά του Δήμου» με παραστάσεις σε ορεινούς οικισμούς του Δήμου Βέροιας.
 • Δρομολογήσαμε και εγκαινιάζουμε εντός του 2019 νέα φεστιβάλ όπως το VeriaJazzFestival και το φεστιβάλ «Μικρό Παρίσι».
 • Καθιερώσαμε τη «Θεατρική Άνοιξη Εφήβων» του ΔΗΠΕΘΕ, το θεατρικό διαγωνισμό Γυμνασίων-Λυκείων Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας με τη συμμετοχή περίπου 20 σχολείων – θεατρικών ομάδων και συνολικά περίπου 500 μαθητών κάθε χρόνο.
 • Συνδιοργανώσαμε δεκάδες πολιτιστικές δράσεις και παραδοσιακά έθιμα για την ανάδειξη της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς με φορείς και τους κυριότερους πολιτιστικούς συλλόγους και σωματεία της περιοχής.
 • Ενισχύσαμε τη λειτουργία τωνεκπαιδευτικών τμημάτων που λειτουργούν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και δημιουργήσαμε νέα, ακολουθώντας τις σύγχρονες τάσεις και ανάγκες. Σήμερα στα εκπαιδευτικά τμήματα της ΚΕΠΑ συμμετέχουν 913 μαθητές αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί πολύ σύντομα με την έναρξη των νέων τμημάτων Ρομποτικής, Κινηματογράφου και Φωτογραφίας.
 • Αναβαθμίσαμε το θέατρο Ράχης εξασφαλίζοντας την αδειοδότηση του προκειμένου να μετατραπεί σε χώρο έκφρασης και συνάντησης των πολιτιστικών συλλόγων του Δήμου μας.
 • Δημιουργησαμε το «διαγωνισμό εικαστικών» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. όπου τη διετία 2017-18 συμμετείχαν 117 έργα μαθητών από 23 σχολεία της Ημαθίας και της Πέλλας.
 • Καθιερώσαμε την καλοκαιρινή περιοδεία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. με τίτλο «εις τους πέντε δρόμους» που περιλαμβάνει 10 δωρεάν παραστάσεις κάθε χρονο σε δημοτικές και τοπικές κοινότητες του δήμου βεροιας.
 • Ενισχύσαμε τη λειτουργιά των τμημάτων θεατρικής υποδομής που λειτούργει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. όπου συμμετείχαν συνολικά 77 θεατρικές ομάδες και 1.256 μαθητές την πενταετία 2014-19.
 • Αναβαθμίσαμε την παιδική σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. όπου την περίοδο 2014-2018 δόθηκαν συνολικά 169 παραστάσεις σε Βέροια και Νάουσα τις οποίες παρακολούθησαν περισσότεροι απ0 34.000 μαθητές.
 •  

Δράσεις Παιδείας

 • Δημιουργήσαμε με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας τα εκπαιδευτικά προγράμματα «Δημοτικό Συμβούλιο Παίδων» και «Δημοτικό Συμβούλιο Εφήβων» Δήμου Βέροιας, καθιερώνοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα τους συγκεκριμένους θεσμούς που έχουν ως στόχο τη μύηση των νεαρών μαθητών στις δημοκρατικές διαδικασίες και τη γνωριμία τους με τα κοινά.
 • Λειτουργήσαμε το 2018 για πρώτη χρονιά το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης με τίτλο «Καλοκαίρι στην Πόλη μου» όπου συμμετείχαν 140 μαθητές δημοτικών σχολείων, παρακολουθώντας εντελώς δωρεάν για 15 ημέρες προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, αθλητισμού και πολιτιστικών δράσεων. Το πρόγραμμα βασίστηκε εξολοκλήρου σε 70 εθελοντές και χορηγίες ενώ η μεγάλη αποδοχή του δημιούργησε τις συνθήκες για την καθιέρωσή του σε θεσμό τα επόμενα χρόνια, προβλέποντας επίσης δράσεις για ΑμΕΑ.
 • Λειτουργήσαμε από το σχολικό έτος 2015-16 το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο στο χώρο του πρώην ΕΠΑΣ που διαμορφώθηκε κατάλληλα μετά από παρεμβάσεις του Δήμου για να προσαρμοστεί στις ειδικές ανάγκες του σχολείου. Το σχολείο εξυπηρετεί παιδιά με ειδικές ανάγκες που αδυνατούν να παρακολουθήσουν το ωρολόγιο πρόγραμμα του Γυμνασίου και του ΕΠΑΛ και προβλέπει 8ετή φοίτηση (4+4 χρόνια) και με την αποφοίτησή τους αποκτούν απολυτήριο ισότιμο με του Γυμνασίου και του ΕΠΑΛ.
 • Παραχωρήσαμε χώρο και υποστηρίξαμε τη λειτουργία ΚΔΑΠ ΑμΕΑ στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Βέροιας κατά τις απογευματινές ώρες.
 • Παραχωρήσαμε οικόπεδο (6.500) στο Μικτό Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας, Απασχόλησης και Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες «Τα παιδιά της Άνοιξης» για την ανέγερση και λειτουργία κτηρίου ημερήσιας φροντίδας ΑμΕΑ.
 • Εντάξαμε το Δήμο Βέροιας για πρώτη φορά στα προγράμματα «Ecomobility» (Οικολογική Μετακίνηση) και «FreeMobility» (Ανεμπόδιστη Μετακίνηση) με τη συμμετοχή 6 Γυμνασίων της πόλης. Μάλιστα, το Μουσικό Σχολείο Βέροιας βραβεύτηκε στο σχετικό διαγωνισμό για το παραμύθι και το cd των μαθητών τα οποία θα μοιραστούν σ’ όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Δράσεις Αθλητισμού

 • Υποστηρίξαμε και ενισχύσαμε τοπικές αθλητικές διοργανώσεις όπως:
 • Ο «Φιλίππειος Δρόμος» που σε συνεργασία με το Σύλλογο Δρομέων Βέροιας αναβαθμίστηκε σημαντικά και εξελίχθηκε σε διήμερη διοργάνωση με τη συμμετοχή εκατοντάδων δρομέων εντός κι εκτός Βέροιας
 • Ο «Ορεινός Δρόμος Ξηρολιβάδου» που αναβαθμίστηκε σε διήμερη διοργάνωση
 • Εγκαινιάσαμε για πρώτη φορά τον «Ορεινό Δρόμο Σελίου»
 • Θεσμοθετήσαμε το «Δρόμο στη Μνήμη των 21 Μαθητών» προς τιμήν των μαθητών από το Μακροχώρι που χάθηκαν τόσο άδικα.
 • Διοργανώσαμε για πρώτη φορά το «Δρόμο Ανακτόρων Βεργίνας».
 • Συμμετέχουμε ως συνδιοργανωτές με το διάσημο παλαίμαχο Βεροιώτη Καλαθοσφαιριστή, Κώστα Τσαρτσαρή, στη διοργάνωση του «VeriaBasketballCamp», που έχει πλέον αναβαθμιστεί σημαντικά και διαρκεί 2 εβδομάδες με τη συμμετοχή εκατοντάδων μικρών φίλων του μπάσκετ.
 • Διοργανώσαμε σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδος (ΟΧΕ) την τελική φάση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Χάντμπολ Εφήβων, τόσο το 2018 όσο και το 2019, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αθλητών.
 • Εξασφαλίσαμε σε συνεργασία με την ΟΧΕ την προετοιμασία της Εθνικής Ομάδας Χάντμπολ στη Βέροια καθώς και των Εθνικών Ομάδων Σερβίας και Ρουμανίας.
 • Διοργανώσαμε σε συνεργασία με διάφορες αθλητικές ομοσπονδίες πανελλήνιες φάσεις αθλημάτων όπως Ταεκβοντό, Ρυθμική Γυμναστική, Ενόργανη Γυμναστική, Τζούντο, Αντισφαίριση κτλ, προσελκύοντας στη Βέροια μεγάλο αριθμό αθλητών, προπονητών, δημοσιογράφων και επισκεπτών κατά τις ημέρες των διοργανώσεων.

 

Κατοικίδια – αδέσποτα

Η Βέροια είναι από τις πόλεις που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Με την ίδρυση Δημοτικού Κτηνιατρείου και Καταφυγίου Ζώων πριν λίγα χρόνια επιχειρήσαμε να δώσουμε οριστική διέξοδο στο πρόβλημα. Επιπλέον, εφαρμόζουμε σε ετήσια βάση πρόγραμμα μαζικών στειρώσεων προκειμένου να ελεγχθεί και να μειωθεί σταδιακά ο πληθυσμός των αδέσποτων ζώων στο δήμο μας.

Παρόλο αυτά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα γιατί παρατηρείται συνεχώς η εμφάνιση νέων ζώων συντροφιάς τα οποία προστίθενται στον ήδη υφιστάμενο πληθυσμό.

 • Επιδιώκουμε τη συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των εγκαταλείψεων νέων αδέσποτων ζώων συντροφιάς στην πόλη μας
 • Επιδιώκουμε τη συνεργασία με τους ιδιώτες κτηνίατρους ώστε πριν από οποιαδήποτε κτηνιατρική ενέργεια να πραγματοποιείται σήμανση του αδέσποτου ζώου συντροφιάς.
 • Συνεχίζουμε τη διαχείριση όλων των αδέσποτων ζώων με το ικανό προσωπικό του Δήμου Βέροιας με τον τρόπο πάντα που ορίζει το υπάρχον νομικό πλαίσιο.
 • Επιδιώκουμε τη συνεργασία με τις φιλοζωικές οργανώσεις σε μια βάση κοινής λογικής και αμοιβαίας ειλικρίνειας. 

Τέλος, δεσμευόμαστε ότι θα ασκήσουμε πολιτική πίεση προκειμένου να αλλάξει το νομικό πλαίσιο σχετικά με τον τρόπο επανένταξης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς που έχουν λάβει φροντίδα από τις υπηρεσίες μας ώστε να σταματήσει ο φαύλος κύκλος που παρατηρείται στην πόλη μας τα τελευταία χρόνια.

Νεκροταφεία

Έχουμε λάβει προέγκριση από το Υπουργείο για νέα θέση κοιμητηρίων και προχωράμε άμεσα στην εκπόνηση των σχετικών μελετών ώστε σύντομα να ολοκληρωθεί το νέο νεκροταφείο της πόλης.

 

Δημοτικές Τουαλέτες

Ανακατασκευάσαμε και αναβαθμίσαμε τις Δημοτικές Τουαλέτες στην περιοχή της πλατείας Πλατάνων κοντά στον Εμπορικό Πεζόδρομο της Βέροιας για τους δημότες και τους επισκέπτες της πόλης και ολοκληρώσαμε μελέτη για Δημοτικές Τουαλέτες στο Βήμα Απ. Παύλου.

 

#συνεχίζουμε_μαζί_μπροστά

ΕΛΓΑ: Πληρωμή Αποζημιώσεων Ύψους 8,5 Εκατ. Ευρώ

Αποζημιώσεις ύψους 8.628.443,95 ευρώ θα καταβάλει ο ΕΛ.Γ.Α. αύριο Μ. Τρίτη 23 Απριλίου 2019, σε 5.978 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Η πληρωμή αυτή αφορά κυρίως αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου για το έτος ζημιάς 2018.

Διευκρινίζεται ότι για το έτος ζημιάς 2018 καταβάλλεται το 70% των αντίστοιχων αποζημιώσεων  φυτικής παραγωγής και το 100% των αντίστοιχων αποζημιώσεων  ζωικού κεφαλαίου.

Για να δείτε αναλυτικά την κατανομή των ποσών ανά νομό πατήστε εδώ.

Επιπλέον χρηματοδότηση 80 εκατ. ευρώ για τη Βιολογική Γεωργία

Μετά από το τεράστιο ενδιαφέρον που υπήρξε για το Μέτρο 11 «Βιολογικές Καλλιέργειες» και την υποβολή συνολικά 37.826 αιτήσεων με αιτούμενο ποσό 655 εκατ. ευρώ για ενίσχυση στη φυτική βιολογική παραγωγή, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποφάσισε να προχωρήσει σε υπερδέσμευση χρηματοδότησης, όπως είχε προαναγγείλει.

Συγκεκριμένα, πέραν του προϋπολογισμού των 120 εκατ. ευρώ, το ΥπΑΑΤ εξασφάλισε και πρόκειται να δεσμεύσει άλλα 80 εκατ. ευρώ, τα οποία θα κατανεμηθούν στις περιφέρειες όπου διαπιστώνεται το μικρότερο ποσοστό κάλυψης των αιτούντων από τον αρχικό προϋπολογισμό.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί σε αυτό το σημείο ότι, στους πίνακες των αποτελεσμάτων, το ποσό που δεσμεύεται ανά δικαιούχο είναι το μέγιστο ποσό ενίσχυσης που δυνητικά μπορεί να λάβει. Οι πληρωμές, όμως, ανά δικαιούχο πραγματοποιούνται με βάση τις καλλιέργειες που δηλώνονται ετησίως στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης και όχι το μέγιστο δεσμευμένο ποσό της σύμβασης.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.