Τίτλοι:

Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Τις πληγείσες περιοχές από τη χτεσινοβραδινή θεομηνία επισκέφτηκε ο Βουλευτής Πέλλας της ΝΔ κ. Γεώργιος Καρασμάνης

  • ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ π. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΑΙ  ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΛΓΑ

Επιτόπου στις περιοχές που επλήγησαν από τη χθεσινοβραδινή ¨διπλή¨ θεομηνία έσπευσε ο Γιώργος Καρασμάνης, διαπιστώνοντας και προσωπικά τις μεγάλες ζημιές:  Την περιοχή ανατολικά των Γιαννιτσών προς Αρχοντικό όπου, τις απογευματινές ώρες  σφοδρή χαλαζόπτωση συνοδευόμενη από δυνατή βροχή χτύπησε βαμβακοφυτείες και δενδροκαλλιέργειες – κυρίως ροδάκινα… Και τις περιοχές, μια στο χωριό Σανδάλι και μια άλλη προς την Καλή που, μετά τις 9 το βράδυ, μπουρίνι με χαλάζι, βροχή και ανεμοστρόβιλο ξερίζωσαν δέντρα όπως βερυκοκιές και ολόκληρες παλμέτες με ακτινίδια, και τσάκισε κυριολεκτικά τις ροδακινιές ρίχνοντας στο έδαφος κλαδιά και ροδάκινα. Με τις τελευταίες περιοχές, δυστυχώς, να μην καλύπονται από τον Κανονισμό των ΠΣΕΑ που προβλέπει ως προϋπόθεση αποζημιώσεων στο φυτικό κεφάλαιο να έχει πληγεί το 30% σε επίπεδο Νομού – ενώ ο καρπός καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.

Ωστόσο, τώρα, με την αναμόρφωση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, θα συμπεριληφθούν και αυτές οι περιπτώσεις. Όπως υπάρχει και η δυνατότητα, οι παραπάνω περιοχές να συμπεριληφθούν στο ετήσιο Πρόγραμμα αποζημιώσεων και οι συγκεκριμένοι καλλιεργητές να αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ.

Ο Γιώργος Καρασμάνης ενημέρωσε του πληγέντες ότι μετά την παρέμβαση του Πρωθυπουργού και τα 35 εκατομμύρια που θα δοθούν με απόφασή του στον ΕΛΓΑ για να πληρώσει οφειλόμενες υποχρεώσεις του, οι παραγωγοί θα λάβουν και το υπόλοιπο  35% των αποζημιώσεών τους.

Είναι μια ακόμη δικαίωση του Γιώργου Καρασμάνη ο οποίος, επί σειρά ετών έχει δώσει ανυποχώρητες μάχες για ένα ισχυρό ταμείο του ΕΛΓΑ μέσω τριμερούς χρηματοδότησης – δηλαδή: ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, κοινοτικά κονδύλια και πόρους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Ήδη από το 2011 ως επικεφαλής της Γραμματείας Αγροτικού, ο πρώην Υπουργός είχε μαζί με ομάδα τεχνοκρατών εκπονήσει ένα σχέδιο Νόμου 22 άρθρων για τη ριζική αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ με την ηλεκτρονική ψηφιοποίηση και την αυτοματοποίηση όλων των διαδικασιών του Οργανισμού. Ένα σχέδιο Νόμου που, που λόγω των εκλογών του 2015, δεν πρόλαβε να υλοποιήσει. Παρά ταύτα, ως Υπουργός, έκανε το μέτρο Μ17 με προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια για τη ¨γενναία¨ ενίσχυση του ταμείου του ΕΛΓΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την κλιματική αλλαγή που, πλέον, είναι σχεδόν φαινόμενο καθημερινό, όπως η χθεσινή αιφνίδια διπλή θεομηνία. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτό το μέτρο δεν το προχώρησε και άφησε να χαθούν τα 200 εκατομμύρια! Όπως δυστυχώς έπραξε και με το μέτρο Μ5 με τα 45 εκατομμύρια για τα αντιχαλαζικά δίχτυα και τις αντιβρόχινες μεμβράνες. Κι’ αυτό το πρόγραμμα από την ίδια Κυβέρνηση βάλτωσε, δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ και μόλις τώρα άρχισε να ¨ξεμπλοκάρει¨.

Δικαιώνεται ακόμη η πρόσφατη παρέμβαση Καρασμάνη που, από το Βήμα της Βουλής στις 30 Ιουνίου, στη συζήτηση για το Νομοσχέδιο περί μικροπιστώσεων, έκανε ειδική αναφορά στην δυσχερή θέση ρευστότητας στην οποία έχει περιέλθει ο ΕΛΓΑ, και ζήτησε να στηριχθεί και να ενισχυθεί από το Υπουργείο Οικονομικών για να αποπληρώσει το ταχύτερο δυνατόν τις υποχρεώσεις του  στους παραγωγούς – και πρωτίστως το οφειλόμενο 35% των αποζημιώσεων τους! Όπως και ένα χρόνο νωρίτερα στις 19 Ιουλίου 2019, σε ενημερωτική συνάντηση με τον Μάκη Βορίδη,  κατέθεσε στον νυν Υπουργό τροπολογίες μεταξύ των οποίων και αυτή που προέβλεπε την υποχρεωτική καταβολή από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ποσού ίσου με το 20% των εισφορών αγροτών για ενίσχυση του ΕΛΓΑ.  Και επί ένα χρόνο με συνεχείς παρεμβάσεις του προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης,  επανέφερε επίμονα το θέμα. 

 

Τάσος Μπαρτζώκας: " ο ΕΛΓΑ ενισχύεται με χρηματοδότηση των 35εκ. ευρώ. Το πρώτο βήμα έγινε και ο αγροτικός κόσμος θα λάβει αυτά που δικαιούται"

Όπως έγινε γνωστό, με απόφαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και κατόπιν των εισηγήσεων του συναρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αλλά και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο ΕΛΓΑ ενισχύεται με χρηματοδότηση των 35εκ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση αυτή θα κατευθυνθεί προς την εξόφληση της εκκρεμότητας του λοιπού 35% των αποζημιώσεων, για ζημιές του έτους 2019 και εν μέρει του 2020, προς τους δικαιούχους αγρότες. Σημειώνεται δε, ότι η πληρωμή των οφειλών αναμένεται να είναι άμεση, καθώς η εξόφληση αυτών εκτιμάται εντός των 30 ημερών.

Περαιτέρω, γνωστοποιείται ότι έχει τεθεί ήδη σε διαβούλευση σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ, οι διατάξεις του οποίου σηματοδοτούν την πολυπόθητη αναμόρφωση του Κανονισμού, και συγκεκριμένα επιφυλάσσουν ταχύτερες διαδικασίες αποζημιώσεων, προκειμένου να αποφεύγονται οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποζημιώσεων.

Πρόκειται για την ικανοποίηση, τόσο προεκλογικών, όσο και μετεκλογικών αιτημάτων του βουλευτή Τάσου Μπαρτζώκα, ο οποίος τα έχει θίξει με κοινοβουλευτικές και πολιτικές παρεμβάσεις του προς την πολιτική ηγεσία. Σύμφωνα με δήλωση του « Το πρώτο βήμα έγινε και ο αγροτικός κόσμος θα λάβει αυτά που δικαιούται. Από την πλευρά μου, νιώθω ικανοποίηση και χαιρετίζω αυτή την απόφαση, ιδιαίτερα εν όψει μιας πολύ δύσκολης συγκυρίας για την αγροτική κοινωνία. Η άμεση και δίκαια αποζημίωση των αγροτών παραμένει το μεγάλο ζητούμενο και δε θα σταματήσω να το διεκδικώ, μένοντας στο πλευρό των αγροτών μας.»

Σύσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Απόστολου Τζιτζικώστα με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ursula von der Leyen

Σύσκεψη με την Πρόεδρο της Κομισιόν (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) Ursula von der Leyen είχε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, μέσω τηλεδιάσκεψης.

 

Οι κ.κ. Τζιτζικώστας και von der Leyen αποφάσισαν την ενίσχυση της πολιτικής και θεσμικής συνεργασίας της Κομισιόν με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και τους τρόπους ώστε μέσα από αυτή τη συνεργασία να προκύψουν πρακτικά αποτελέσματα για τους πολίτες και τις τοπικές κοινωνίες.

«Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών είναι πολιτικοί και θεσμικοί εταίροι και θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας, ώστε να πετύχουμε πρακτικά αποτελέσματα στην καθημερινότητα όλων των πολιτών της Ευρώπης. Πρώτο μας μέλημα αυτή την περίοδο είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. Οφείλουμε να θωρακίσουμε υγειονομικά τις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ευρώπη και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε από κοινού τις συνθήκες για την ταχύτερη και ανάκαμψη των τοπικών οικονομιών», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι ήταν ιδιαίτερα θετική η υιοθέτηση από την Κομισιόν, αλλά και το Ευρωκοινοβούλιο, της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Υγείας. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη Διαδικτυακή Πλατφόρμα που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών, όπου οι Περιφέρειες και οι Δήμοι όλης της Ευρώπης υποβάλλουν προτάσεις και καλές πρακτικές αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ υπογράμμισε ότι στις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες με τους Επιτρόπους επιβεβαιώθηκε ο θεμελιώδης ρόλος των Περιφερειών και των Δήμων στην κοινή προσπάθεια θωράκισης της δημόσιας υγείας, στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες, αλλά και στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την προστασία των θέσεων εργασίας.

«Χρειαζόμαστε επειγόντως συμφωνία για τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ και το Σχέδιο Ανάκαμψης, για να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως τις επιπτώσεις από την πανδημία του κορονοϊού στην οικονομία και την κοινωνία», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας στην Πρόεδρο της Κομισιόν.

«Είμαστε σε ένα κομβικό σημείο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πλέον κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Τώρα είναι η ώρα η ΕΕ και τα κράτη – μέλη, οι εθνικές κυβερνήσεις, να δείξουν τόλμη. Και αυτό που πλέον έχει καταστεί απόλυτα σαφές, μέσα από τις διαδοχικές κρίσεις που ζούμε την τελευταία δεκαετία -την οικονομική, την προσφυγική, το Brexit και τώρα την πανδημία- είναι ότι η Ευρώπη των δύο διαστάσεων που είναι επικεντρωμένη στις Βρυξέλλες και τις Εθνικές Πρωτεύουσες έδειξε τα όρια της. Είναι ένα παλιό μοντέλο που δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις σε έναν κόσμο νέων προκλήσεων. Γι’ αυτό και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αλλάξει με ουσιαστικό τρόπο, δίνοντας στις Περιφέρειες και τους Δήμους το ρόλο του πραγματικού εταίρου. Η πανδημία του κορονοϊού απέδειξε ότι όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης στην ΕΕ πρέπει να συνεργάζονται στενά, ώστε η Ευρώπη να είναι κοντά στις ανάγκες των πολιτών και να είναι αξιόπιστη, ανακτώντας την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών. Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα πρέπει να είναι ‘τρισδιάστατο’. Να στηρίζεται στην προστατευτική στέγη της ΕΕ, στους συμπαγείς πυλώνες των κρατών μελών και στα θεμέλια, που είναι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι. Η ΕΕ πρέπει να αλλάξει και να ξαναχτίσει το οικοδόμημα της σε αυτή τη βάση κι αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να περάσουμε στη διάσκεψη για το ‘Μέλλον της Ευρώπης’. Μόνο μέσα από τη συνεργασία ΕΕ, εθνικών και περιφερειακών – τοπικών αρχών μπορούμε να κερδίσουμε αυτή τη μεγάλη πρόκληση», επισήμανε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Ο κ. Τζιτζικώστας πρότεινε τρεις βασικούς συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας:

1.Οι αποφάσεις της ΕΕ και των κρατών μελών να λαμβάνονται στη βάση της αρχής της επικουρικότητας. Η διάσκεψη για το «Μέλλον της Ευρώπης» είναι μια ευκαιρία για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας της ΕΕ. Η νέα νομοθεσία της ΕΕ πρέπει να έχει λιγότερη γραφειοκρατία και κόστος εφαρμογής για τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Προτείνεται η ενεργός συμμετοχή των Περιφερειών και των Δήμων στις αποφάσεις, σε βασικά ζητήματα όπως οι πράσινες, ψηφιακές και ανθεκτικές περιοχές, η τοπική οικονομία, η διασυνοριακή συνεργασία ειδικά κατά τη διάρκεια κρίσεων, όπως η πανδημία του κορονοϊού, η ενίσχυση της Δημοκρατίας κ.ά. Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από κοινές δράσεις και διάλογο, όπως μέσω της εφαρμογής «Έχετε λόγο για την Ευρώπη» (Have A Say On Europe). Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών μπορούν να αναπτύξουν κοινά εργαλεία επικοινωνίας για την καλύτερη ενημέρωση των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών σε όλη την Ευρώπη. Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας κάλεσε την κ. von der Leyen να συμμετέχει στην Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών τον ερχόμενο Οκτώβριο, αλλά και στο 1ο Ετήσιο Περιφερειακό και Τοπικό Βαρόμετρο, όπου θα εξεταστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στις τοπικές κοινωνίες όλης της ΕΕ.

2.Αντιμετώπιση τρεχουσών προκλήσεων: πανδημία κορωνοϊού, πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, δημογραφικό, μεταναστευτικό. Πρόταση είναι η κοινή αντιμετώπιση των κοινωνικών μετασχηματισμών, που βιώνουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες. Ήδη τον Οκτώβριο θα ξεκινήσουν τρία πιλοτικά σχέδια εφαρμογής της Πράσινης Συμφωνίας (Green Deal) ανάμεσα στην Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών. Επίσης, προτείνεται η σύσταση κοινής ομάδας υποστήριξης της Πράσινης Συμφωνίας και τέλος η ανάπτυξη κοινού έργου για να γίνουν αντιληπτά τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Πράσινη Συμφωνία στις τοπικές κοινωνίες.

3.Η συνοχή ως προτεραιότητα όλων των πολιτικών και των προγραμμάτων της ΕΕ. Απαιτείται ένας φιλόδοξος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ, με επαρκή χρηματοδότηση για τις διαρθρωτικές αλλαγές, τη συνοχή και τις αγροτικές επενδύσεις σε όλες τις Περιφέρειες και τους Δήμους της ΕΕ. Η συνοχή είναι κάτι περισσότερο από χρήματα, είναι μια αξία που οδηγεί στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, δημιουργεί μακροπρόθεσμες ευκαιρίες απασχόλησης για όλους και παρέχει πολιτικές απαντήσεις στις ανάγκες των πολιτών. Η Κομισιόν έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στην προετοιμασία του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2021 – 2027. Προτείνεται η δημιουργία κοινής ομάδας Κομισιόν – Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών που θα παρακολουθεί την υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων και θα προτείνει πιο απλές λύσεις για ταχύτερη υλοποίησή τους, με λιγότερη γραφειοκρατία. Επίσης προτείνεται κοινή εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την έγκαιρη εκτέλεση του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ και για την κοινοποίηση της προστιθέμενης αξίας των ευρωπαϊκών πόρων στη ζωή των πολιτών της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία μπορεί να ανακάμψει ταχύτερα ακολουθώντας μία προσέγγιση από τη βάση προς τα επάνω: Με σχεδιασμό των έργων και των δράσεων μαζί με τις τοπικές κοινωνίες. Με εξειδικευμένη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε περιοχής. Με προτεραιότητα στις πραγματικές ανάγκες κάθε τόπου. Ήδη, αυτή τη στιγμή, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το 30% των δημοσίων δαπανών και το 60% των δημοσίων επενδύσεων, πραγματοποιούνται από τις Περιφέρειες. Αυτή η σύγχρονη πραγματικότητα, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι, μπορούν να αποτελέσουν τους θεσμικούς εκφραστές ενός νέου μοντέλου λειτουργίας για τα κράτη – μέλη και την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.