Τίτλοι:

Σάκης Τζωρτζίδης

Σάκης Τζωρτζίδης

URL Ιστότοπου:

Ημέρα καριέρας για τους πρόσφυγες και μετανάστες

Προσφυγικός πληθυσμός μάζεψε πέρσι ελιές στην Χαλκιδική, κάτι που επαναλαμβάνεται και φέτος, που είναι σε εξέλιξη η συγκομιδή, ενώ και στο Νευροκόπι Δράμας αναμένεται να απασχοληθούν πολλοί πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στο μάζεμα της πατάτας.

   Την παραπάνω διαπίστωση έκανε η Μαίρη Ασβεστά, υπεύθυνη προγραμμάτων απασχόλησης στη Βόρεια Ελλάδα του «SolidarityNow», μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο εκδήλωσης που διοργανώθηκε το πρωί στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για την «ημέρα καριέρας» με κεντρικό σκοπό τη διασύνδεση του προσφυγικού πληθυσμού με την αγορά εργασίας, που διοργανώνεται από το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ) του δήμου Θεσσαλονίκης και την Ομάδα Εργασίας για την εργασιακή ένταξη μεταναστών και προσφύγων.

   Όπως είπε η κ. Ασβεστά, πέρσι περίπου 50 ωφελούμενοι του «SolidarityNow» εργάστηκαν στη συγκομιδή των ελιών στη Χαλκιδική, όπου και φέτος απασχολείται προσφυγικός πληθυσμός, ενώ «ήδη κινητοποιούμε κόσμο στο camp της Καβάλας για το επικείμενο μάζεμα της πατάτας στο Νευροκόπι». Εξήγησε δε, ότι όλες οι προσλήψεις γίνονται με αμοιβές και όρους των συνεταιρισμών και οι εργαζόμενοι πληρώνονται και το εργόσημο.

   «Παράλληλα, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για πρόσληψη προσωπικού από κατασκευαστικές, εταιρείες καθαρισμού και εξεύρεσης ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και στον κλάδο του τουρισμού για μάγειρες, βοηθητικό προσωπικό κουζίνας ή καμαριέρες, όπου δεν απαιτείται καλή γνώση ελληνικών και δεν είναι πρόβλημα πρωταρχικό η γλώσσα», ανέφερε η κ. Ασβεστά, προσθέτοντας ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση και για τεχνίτες μαρμάρου, σιδεράδες και επιπλοποιούς. Αλλωστε, όπως διευκρίνισε, «στη φετινή "ημέρα καριέρας" συμμετέχουν εκπρόσωποι από εταιρείες, με τις οποίες ήρθαμε αρχικά σε επαφή και διερευνήσαμε αν έχουν ανοιχτές θέσεις εργασίας».

   Με το βιογραφικό στο χέρι

   Δεκάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο ανταποκρίθηκαν στην πρόκληση των οργανώσεων και προσήλθαν στον χώρο της εκδήλωσης, στο προαύλιο του δημαρχείου Θεσσαλονίκης, κρατώντας τα βιογραφικά τους στο χέρι και με την ελπίδα να βρουν εργασία στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Εγιναν προσωπικές συνεντεύξεις σε τραπεζάκια που είχαν στήσει εκπρόσωποι περίπου 15 εταιρειών, ενώ είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από εξειδικευμένους σύμβουλους σταδιοδρομίας σχετικά με πρακτικά ζητήματα που αφορούν την πρόσβαση στην τοπική αγορά εργασίας.

   Η «ημέρα καριέρας» Career4all αποτελεί μια πρωτοβουλία της «Ομάδας Εργασίας για την υποστήριξη στην εργασιακή ένταξη μεταναστών και προσφύγων», σε συνεργασία με το Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Θεσσαλονίκης.

   Η ομάδα εργασίας αποτελεί σημείο συνάντησης τοπικών και διεθνών οργανώσεων και οργανισμών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε υπηρεσίες συναφείς με την απασχολησιμότητα και την εργασιακή ένταξη. Στόχος της είναι η διασύνδεση των φορέων και των οργανώσεων, η ενημέρωση για τρέχοντα ζητήματα και η διοργάνωση δράσεων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αφορούν την κοινωνική και εργασιακή ένταξη του μεταναστευτικού και προσφυγικού πληθυσμού της πόλης.

   Οι φορείς και τα προγράμματα που συμμετέχουν είναι: οι δήμοι Θεσσαλονίκης και Νεάπολης- Συκεών, ΙΝΕ ΓΣΕΕ, EU funded HELIOS Project- ΔΟΜ, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ΑΡΣΙΣ- Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων,ActionAid, IsraAID, ΝΑΟΜΙ- Οικουμενικό Εργαστήριο Προσφύγων και SolidarityNow.

   Αρμοδιότητες του ΣΕΜΠ είναι -μεταξύ άλλων- η καταγραφή και η διερεύνηση προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες και οι πρόσφυγες, που κατοικούν μόνιμα στην περιφέρεια του Δήμου Θεσσαλονίκης ως προς την ένταξή τους στην τοπική κοινωνία, η επαφή τους με δημόσιες αρχές ή τη δημοτική αρχή και η υποβολή εισηγήσεων προς το δημοτικό συμβούλιο για την ανάπτυξη τοπικών δράσεων προώθησης της ομαλής κοινωνικής ένταξης των μεταναστών και προσφύγων.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λύγκας:Το εξαφανισμένο στην Ελλάδα άγριο θηλαστικό, στον Αρκτούρο

Ένα άγριο θηλαστικό που έχει εξαφανιστεί από την Ελλάδα, έχουν την ευκαιρία να δουν οι επισκέπτες στο Διεθνές Περιβαλλοντικό Κέντρο του Αρκτούρου. Πρόκειται για τον Ευρασιατικό λύγκα (Lynx lynx), ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια δεν συναντάται στην Ελλάδα, ενώ οι ελάχιστες μαρτυρίες θέασής του, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Αρκτούρου, δεν είναι αξιόπιστες.

   Τρία ζώα του είδους «μετακόμισαν» πλέον στην Ελλάδα, ο Ντοράι (10 ετών), η Κάρμεν (11 ετών) και η Μίσσι (2 ετών) καθώς και 4 λύκοι, που μεταφέρθηκαν από το πάρκο Naturland της Ανδόρρας, το οποίο σταμάτησε να λειτουργεί ως ζωολογικός κήπος. Υπολογίζεται ότι λιγότερα από 50 άτομα ζουν ακόμα ελεύθερα στη φύση και για τον λόγο αυτό το υποείδος του βαλκανικού λύγκα θεωρείται «κρισίμως κινδυνεύον».

   «Θέλοντας να καθιερώσει την προστασία του λύγκα και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που καθιστούν εφικτή την επιστροφή του είδους στη χώρα μας, ο Αρκτούρος προχώρησε στη μετατροπή του Καταφυγίου του Λύκου σε Κέντρο Προστασίας Λύκου και Λύγκα. Οι 3 λύγκες φιλοξενούνται σε ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα και πλέον δίνεται η δυνατότητα φιλοξενίας και άλλων λυγκών στο μέλλον», αναφέρεται σχετικά.

   Με δεδομένη την εξαφάνιση του λύγκα από την Ελλάδα, η οργάνωση έχει προχωρήσει σε μια πρωτοβουλία μελέτης και προστασίας του, που επικεντρώνεται σε έρευνα στο πεδίο με την εγκατάσταση αυτόματων καμερών στα βουνά της Φλώρινας, με στόχο την καταγραφή τυχών ενδείξεων της παρουσίας του είδους και σε δράσεις περιβαλλοντικής ενημέρωσης.

   Γιατί εξαφανίστηκε ο λύγκας; 

   Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Αρκτούρου, ο λύγκας εξαφανίστηκε από τις πεδιάδες της Ευρώπης μετά από την καταστροφή τεράστιων πεδινών δασικών εκτάσεων, την επέκταση και εντατικοποίηση της γεωργίας και, τέλος, την αύξηση και επέκταση του πληθυσμού της υπαίθρου.

   Στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες χώρες, μεγάλο ρόλο έπαιξε επίσης και η εξόντωση των μικρών οπληφόρων, κυρίως του ζαρκαδιού αλλά και του αγριόγιδου, που αποτελούσαν μεγάλο μέρος της τροφής του. Αυτή του η ιδιαιτερότητα τον έκανε και πιο ευάλωτο στις όποιες αλλαγές στους πληθυσμούς των οπληφόρων.

   Η έλλειψη άγριων θηραμάτων έστρεψε το ενδιαφέρον του λύγκα στα οικόσιτα ζώα (αιγοπρόβατα) που ανέβαζαν οι βοσκοί το καλοκαίρι από τα πεδινά στα ορεινά. Αποτέλεσμα αυτής της συμπεριφοράς ήταν η συχνή θανάτωση μεγάλου αριθμού λυγκών.

  • Κατηγορία Φύση
  • 0

Καινοτόμες Μέθοδοι στον Αγροτικό Τομέα : Ανακοινώθηκαν οι προσωρινοί πίνακες κατάταξης των υποψηφίων

Αναρτήθηκαν σήμερα, Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021, στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr οι προσωρινοί πίνακες επιτυχόντων, επιλαχόντων και αποκλειομένων του διαδικτυακού προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων «Καινοτόμες Μέθοδοι στον Αγροτικό Τομέα».

Η κατάρτιση των πινάκων πραγματοποιήθηκε κατά σειρά προτεραιότητας και με βάση τα προβλεπόμενα κριτήρια. Οι υποψήφιοι καταρτιζόμενοι, που αιτήθηκαν συμμετοχή, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ένσταση κατά των αποτελεσμάτων από σήμερα, Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου ώρα 16:00, μέχρι και τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου ώρα 16:00.

Η ένσταση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά με τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης TaxisNet στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.oaed.gr/e-services

Οι υποψήφιοι που καταθέτουν ηλεκτρονική ένσταση οφείλουν να αναφέρουν το λόγο της ένστασης και να τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους, επισυνάπτοντας με ηλεκτρονική σάρωση δικαιολογητικά αποδεικτικά αυτών, σύμφωνα με τους όρους της δημόσιας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Ενστάσεις που δεν υποβάλλονται ηλεκτρονικά, δεν εξετάζονται.

Το πρόγραμμα αφορά ανέργους απόφοιτους γεωπονικής κατεύθυνσης ή νέους ανέργους, οι οποίοι είναι γνώστες πληροφορικής και αυτοματισμών και ενδιαφέρονται ια την εφαρμογή σύγχρονων και καινοτόμων μεθόδων στην εγχώρια αγροτική παραγωγή και σχεδιάστηκε με σκοπό οι ωφελούμενοι να λάβουν τη σχετική τεχνογνωσία, ώστε να είναι σε θέση να επιλέγουν κάθε φορά τις κατάλληλες μεθόδους και τεχνολογικές λύσεις για τη βελτιστοποίηση του τρόπου καλλιέργειας, με απώτερο στόχο την αύξηση της παραγωγής ποσοτικά και ποιοτικά, τη μείωση του σχετικού κόστους και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι αποκτηθείσες δεξιότητες θα αποτυπωθούν και επίσημα με τη χορήγηση, σε όσους ολοκληρώσουν το Πρόγραμμα, Πιστοποιητικού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης από το Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Δείτε εδώ τους προσωρινους πίνακες επιτυχόντων υποψηφίων

Δείτε εδώ τους προσωρινούς πίνακες επιλαχόντων υποψηφίων

Δείτε εδώ τους προσωρινούς πίνακες αποκλειομένων υποψηφίων

Ολοκληρώθηκε η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στον Δήμο Βέροιας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Βέροιας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων, φίλων των εναλλακτικών μέσων μετακίνησης.

Στόχος της Εβδομάδας Κινητικότητας, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή χιλιάδων ευρωπαϊκών πόλεων, είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών γύρω από τα θέματα της βιώσιμης κινητικότητας, της σωματικής άσκησης και της προώθησης εναλλακτικών και συνεργατικών τρόπων μετακίνησης.

Από τις 16 έως τις 23 Σεπτεμβρίου ο Δήμος Βέροιας σε συνεργασία με την Τροχαία Βέροιας πραγματοποίησε δράσεις στις αυλές τεσσάρων Δημοτικών Σχολείων: 7ο, 8ο, 1ο και 6ο. Οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε δραστηριότητες κυκλοφοριακής αγωγής με κώνους, κορδέλες και παιχνίδια γνωριμίας με τον Κ.Ο.Κ. Παράλληλα το κλιμάκιο της Τροχαίας παρουσίασε στα παιδιά γυαλιά προσοµοίωσης κατανάλωσης αλκοόλ και γυαλιά προσοµοίωσης κούρασης/υπνηλίας.

Επιπρόσθετα, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με εκπαιδευτικές δράσεις ευαισθητοποίησης μαθητών 6-8 ετών σχετικά με το περιβάλλον και τους ορθούς τρόπους μετακίνησης. Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στις 20, 21 και 22 Σεπτεμβρίου στο νέο υπαίθριο αναγνωστήριο. Ο Δήμαρχος Βέροιας, κ. Κωνσταντίνος Βοργιαζίδης, επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης τον χώρο, συνομίλησε με παιδιά και παρακολούθησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα παράλληλα με την παρουσίαση του ποδήλατου που κατασκεύασε η Ομάδα Τεχνολογίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση σχολείων αλλά και δημοτών στη δράση του Τμήματος Τουρισμού Δήμου Βέροιας «Γνωρίζω την πόλη μου, περπατώντας» κατά την οποία έξι σχολικά τμήματα μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και δημότες περπάτησαν και περιηγήθηκαν στις γραφικές συνοικίες και τα ιστορικά σημεία της Βέροιας με τη βοήθεια του συνταξιούχου εκπαιδευτικού, κ. Θωμά (Μάκη) Δημητράκη, ο οποίος μοιράστηκε τις γνώσεις του για την πόλη με το κοινό.

Ανάλογη ήταν η επιτυχία της εκδήλωσης “Fix my Bike”: ΔΩΡΕΑΝ service ποδηλάτου από επαγγελματίες της πόλης. Ο Δήμος Βέροιας σε συνεργασία με τις εταιρίες BBT (BikesbyTolis) και RIDE Cycle Store διέθεσε ειδικούς σταθμούς επισκευής ποδηλάτων ενώ οι ενήλικες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να χρησιμοποιήσουν ηλεκτροκίνητο ποδήλατο.

Ο Δήμος Βέροιας ευχαριστεί όλους τους πολίτες που, παρά την ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς, συμμετείχαν στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας κατεβάζοντας την εφαρμογή “Veria Bikes” για τα κοινόχρηστα δημοτικά ποδήλατα τα οποία διατέθηκαν δωρεάν από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.