Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συγκομιδή λωτών "τζίρο" στη Βέροια (Photos) - Εκρίζωση ροδακινιών και νεκταρινιών & στροφή σε άλλες καλλιέργειες

Το Ρωσικό εμπάργκο, οι αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής αλλά και οι χαμηλές, κάτω του κόστους παραγωγής, τιμές πώλησης νεκταρινιών, συμπύρηνων και επιτραπέζιων ροδάκινων την τελευταία 7ετεία, οδηγούν ολοένα και περισσότερους παραγωγούς της Ημαθίας και Πέλλας στην εγκατάλειψη των προαναφερθέντων μη βιώσιμων καλλιεργειών.

Έτσι βλέπουμε δειλά δειλά, να αναζητούν και να κάνουν στροφή σε άλλες καλλιέργειες, όπως τα ακρόδρυα (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια) , ακτινίδια, και λωτούς.

Η "ΗΜΑΘΙΩΤΙΚΗ ΓΗ"  βρέθηκε σε κτήματα της περιοχής του Δήμου Βέροιας όπου οι παραγωγοί λωτών ποικιλίας τζίρο, συγκόμιζαν τα φρούτα τους. 

"Η καλλιέργεια του λωτού, είναι ευκόλοτερη, πιο ανθεκτική σε ασθένειες αλλά και επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής(βροχοπτώσεις κ.α.) με λιγότερες απαιτήσεις(ψεκασμοί) και χαμηλότερο κόστος καλλιέργειας σε σχέση με τα ροδάκινα και νεκταρίνια" ανέφερε στην imathiotikigi.gr ο παραγωγός κ. Παύλος Παυλίδης, προσθέτοντας ότι " αφού έγινε έλεγχος των σαγχάρων συγκομίζουμε την παραγωγή λωτού "Τζίρο" σχεζόν με ένα μάζεμα (ένα χέρι)".

Να επισημάνουμε ότι ο λωτός προτιμά περιοχές με ήπιο κλίμα και δεν έχει ιδιαίτερες εδαφικές απαιτήσεις με στρεμματικές αποδόσεις αρκετά καλές και την φετινή τιμή πώλησης να κυμαίνεται από 0.30 - 0.40 λεπτά / κιλό.  

 

Ρεπορτάζ: Βοργιάδης Χρήστος

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb