Τίτλοι:

Για μια βιώσιμη & ευημερούσα Αττική ύπαιθρο

Ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής, ως νόμιμη και τυπικά λειτουργούσα οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών σε τρείς δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις διαμορφώνει προτάσεις για μια βιώσιμη (αειφόρα), ευημερούσα για τους κατοίκους της και ελκυστική Αγροτική Ύπαιθρο στην Αττική.

Οι δημόσιες συζητήσεις με θέμα: «Ολοκληρωμένη Τοπική Ανάπτυξη», έγιναν την Τρίτη, 7/9/2021 (21.00) με ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ, την Τετάρτη, 8/9/2021 (12.00) με οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών και την Παρασκευή, 10/9/2021 (22.00) κυρίως με ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ.

Η ιδέα καλλιεργήθηκε, με πρωτοβουλία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, σε τριάντα τέσσερις (34) δημόσιες εκδηλώσεις, με συνεργασία με τοπικούς συλλόγους και φορείς, σε διάφορες περιοχές σε όλη την Αττική Ύπαιθρο. Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν με προδημοσιεύσεις, με προσκλήσεις και με ευρεία δημοσιότητα των συμπερασμάτων μετά από κάθε εκδήλωση.

Άλλωστε η δραστηριότητα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής αποτέλεσε συγγραφικό αντικείμενο που εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΣΤΕΝΤΟΡΑΣ με τίτλο «Σκέψεις για την ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ», ISBN 978-618-84431-2-9.

Είχαν προηγηθεί επίσης δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις στις 12/9/2020, στις 5/1/2021, στις 13/1/2021, στις 26/1/2021 και στις 27/1/2021 με θέμα: ΟΡΑΜΑ 2040 για την Αττική Ύπαιθρο.

Τα συμπεράσματα για το «ΟΡΑΜΑ 2040 της Υπαίθρου της Αττικής» με το όνομα «ΑΡΑΤΤΙΚΑ» (δηλαδή Γη Αττικής) είχαν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (31/1/2021), ενώ παρουσιάσθηκαν (1) στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (8/2/2021), παρουσιάσθηκαν (2) στην Διεθνή Έκθεση στις Βρυξέλλες από το Ελληνικό Αγροτικό Δίκτυο (25/3/2021) και παρουσιάστηκαν (3) σε δημόσια διαδικτυακή εκδήλωση στις 14/4/2021.

Την τελευταία δύσκολη περίοδο με την πανδημία του covid-19 ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Περιφέρειας Αττικής με απόφαση του προέδρου κ Γιάννη Κοντογιάννη, και με την τεχνική υποστήριξη του Skywalker-Εργασία στην Ελλάδα, με υπεύθυνη την κα Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφο, 6932094231, γραμματέα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής) και με συντονιστή τον κ Δημήτριο Μιχαηλίδη καθιέρωσε τις δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις.

Ξεκίνησαν στις 2/6/2020 με θέμα την Αττική κτηνοτροφία μετά τον Covid-19 (έτσι νόμιζαν τότε) που έκανε 6.500 προβολές, και καθιερώθηκαν κάθε Τετάρτη, στις 12.00. Μέχρι σήμερα οι Τετάρτες έκαναν σαράντα δύο (45) δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις με δημόσια διαθέσιμα video, σε θέματα Αγροτικής Επιχειρηματικότητας, όπως:·Συνεργατισμός & Κλιματική αλλαγή, Αγορές Παραγωγών, Κτηνοτροφία, Τυροκόμηση, Φορολογικά-Survivor, Αγορές καταναλωτών, Βοσκήσιμες γαίες, Μεταποίηση, Οι αγρότες οδηγούν την μετά Covid-19 εποχή, Η Καινοτομία στην Αγροδιατροφή, Βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα, Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας, Τοπική Αγροδιατροφική Ασφάλεια, Αγροτική Εκπαίδευση, Ασφάλιση Αγροτικής Δραστηριότητας, Οι chef και η ελληνική κτηνοτροφία, Άδειες Στάβλων, Αγροτική επαγγελματική κατάρτιση, Ανάπτυξη Υπαίθρου, Food Forest-Καρποί Δάσους, Δάση & Κτηνοτροφία, Αττική Ύπαιθρος 2040, Σπουδή στο πρόβειο κρέας, Nutri Score-Foodomics, Δασικοί Χάρτες, Ιχνοστοιχεία+διατροφή, Λαϊκές Αγορές, Νέοι Γεωργοί, Επισκέψιμα Αγροκτήματα-Αγροτουρισμός, Χρήσεις γης, Δασικοί χάρτες, Η ποιότητα εδράζεται στην σωστή εκτροφή, Ψάχνοντας για ΚΓΠ, Κτηνοτροφική Εκπαίδευση, Βοσκοτόπια, Άδειες Κτηνοτροφικής επιχειρηματικότητας, ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ, Τοπικοποίηση, ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ, Θυσίες βοσκών, Για το κρέας, Συλλογική δράση Κτηνοτρόφων & Καμένη Αγρ. Επιχειρηματικότητα.

Από 14/10/2021 καθιερώθηκαν οι δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις για τις ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ κάθε Τρίτη, βράδυ (21.00) με εξήντα (60) δημόσιες συζητήσεις με Αγρότισσες από όλη σχεδόν την Ελλάδα. Τώρα πλέον σχεδιάζεται η συμμετοχή στην Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας στις 15 Οκτ 2021.

Από τις 2/2/2021 καθιερώθηκαν οι δημόσιες διαδικτυακές συζητήσεις κάθε Παρασκευή βράδυ στις 10μμ. Έκτοτε το ελεύθερο δημόσιο βήμα των κτηνοτρόφων λειτούργησε σε είκοσι πέντε (25) δημόσιες συζητήσεις.

Οι σκέψεις και προτάσεις για την Ολοκληρωμένη Τοπική Ανάπτυξη της Αττικής Υπαίθρου οδηγήθηκαν στην κυρίαρχη πρόταση να δημιουργηθούν «από τα κάτω» τρείς Ομάδες Τοπικής Δράσης, στην Δυτ. Αττική, στην Βόρ. Αττική και στην Ανατ. Αττική, για να συνθέσουν προτάσεις προγραμμάτων Τοπικής Ανάπτυξης σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα, για την προγραμματική περίοδο 2023-2027.

Μνημονεύθηκαν οι πιθανότητες να χρηματοδοτηθούν τα όποια σχέδια διαμορφωθούν, όπως τα έργα μορφής LEADER, τα έργα μορφής CLLD, τα έργα μορφής ΧΟΕ των ΠΕΠ, όπως επίσης τα έργα που προσελκύουν χορηγούς & ευεργέτες ή ακόμα και άλλα χρηματοδοτικά μέσα.

Η Αγροτική Ύπαιθρος της Αττικής αξίζει να αναπτυχθεί τοπικά:

  1. για να ευημερήσουν οι αγροτικές κοινωνίες (που καίγονται …) και να επανέλθει μια κάποια βιώσιμη ισορροπία στο περιβάλλον (φυσικό, κοινωνικό, πολιτιστικό κλπ) της Αττικής Υπαίθρου και
  2. διότι έχει ανάγκη την Αγροτική Ύπαιθρο της Αττικής η μεγάλη πολυπληθής αστική τεχνητή πρωτεύουσα της Ελλάδος για να επιβιώσουν τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν στην πόλη.

Οι Ομάδες Τοπικής Δράσης-ΟΤΔ της Κοινωνίας των Πολιτών οι οποίες αναπτύχθηκαν από το 1991 μέχρι σήμερα, «από κάτω», κάλυψαν όλους του «τόπους» της Ελλάδος, εκτός από την Αγροτική Ύπαιθρο στις Π.Ε. Αττικής, και ήδη υπάρχει μεγάλη εμπειρία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρ. Ένωση από καλές πετυχημένες πρακτικές και από σημεία προσοχής που πρέπει να αποφευχθούν.

Στόχος θα μπορούσε να είναι και η πρόβλεψη για κρατικές και ΕΕ προγραμματικές χρονικές περιόδους, που οδηγεί στην προετοιμασία για συμμετοχή στα προγράμματα 2023-2027, μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο.

Το ΟΡΑΜΑ 2040 για την Αγροτική Ύπαιθρο της Αττικής μπορεί να περιλαμβάνει:

  • Κέντρο διάχυσης γνώσεων, έρευνας & πληροφοριών, όπως οι Γεωργικές Εφαρμογές
  • Λειτουργία Αγροτικού σχολείου στην Αττική, με την μορφή της Μαθητείας. Στήριξη της συνεχιζόμενης κατάρτισης με Επισκέψεις Μελέτης σε επιλεγμένα αγροκτήματα.
  • Υποστήριξη πειραματικών αγροκτημάτων (καλλιέργειες και εκτροφές) & city farm, όπως ακριβώς οι θερμοκοιτίδες επιχειρηματικότητες για τα αστικά επαγγέλματα.
  • Αξιοποίηση διαχείρισης των υδάτων ακόμα και με επαναχρησιμοποίηση για άρδευση νερών πάντα με επισπεύδοντες τους χρήστες-αγρότες.
  • Δημιουργία Γραφείων One stop shop για να την επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο.
  • Δημιουργία Θεματικών πάρκων στην Αττική για φιλοξενία απαραίτητων επιχειρήσεων.
  • Γιορτές μόνο με τοπικώς παραγόμενα αγροτικά προϊόντα και τοπικά ξενοδοχεία & εστιατόρια που καταναλώνουν τοπικά προϊόντα με τοπικές συνταγές.
  • Ανάπτυξη της τοπικής γαστρονομίας της Αττικής από οικοτεχνικές μονάδες
  • ΣΠΙΤΙ του ΑΓΡΟΤΗ για υποστήριξη συλλογικοτήτων (σύλλογοι, σωματεία, πολιτιστικά, καλλιτεχνικά, συνεταιρισμοί κλπ).
  • Λειτουργία αποτελεσματικής Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας, με Τοπικές στεγασμένες Αγορές Παραγωγών και με συμβολαιακές σχέσεις, με Τοπικά Σύμφωνα, με τοπικά σημεία κατανάλωσης (ξενοδοχεία, εστιατόρια κλπ) μαζί με συλλογικές δομές παραγωγών που θα εξασφαλίζουν σταθερή ποιότητα, συνέπεια και συνέχεια τροφοδοσίας. Ακόμα μπορεί να είναι τα σημεία συγκέντρωσης της μη τοπικά διαθέσιμης αγροτικής παραγωγής για προώθηση και εξεύρεση αγορών αλλού, ακόμα και στο εξωτερικό.
  • Επιβάλλεται να ορισθούν οι χρήσεις γης, με ΣΕΒΑΣΜΟ στην ισόρροπη ανάπτυξη και ποικιλομορφία τόσο του τοπίου, όσο και της επιβαλλόμενης εναλλαγής χρήσεων, όπως είναι η φύση και το αειφόρο περιβάλλον, αλλά και η αυτάρκεια στην παραγωγή τροφής.
  • Η μείωση της επιβάρυνση της υπαίθρου της Αττικής από τον γειτονικό αστικό χώρο (αστικά απορρίμματα, βιομηχανικά, δηλητήρια κλπ).
  • Η μετά Covid 19 εποχή επαναξιολόγησε τις προτεραιότητες, με πρώτη επιλογή την εξασφάλιση της ζωής και την αγροδιατροφική αυτάρκεια των τοπικών κοινωνιών
  • Η ύπαιθρος με την ψηφιακή τεχνολογία καθίσταται ελκυστικότερη για να ζεις, για να δεις (αγροτουρισμός), να δουλεύεις ψηφιακά και για να δημιουργείς.
  • Επιβάλλεται η ενεργοποίηση του ενδογενούς δυναμικού για την τοπική βιωσιμότητα
  • Η Κοινωνική Οικονομία είναι το μελλοντικό εργαλείο της Τοπικής Ανάπτυξης, με συνεργατισμούς (καταναλωτικούς, εργασιακούς, παραγωγικούς, ενεργειακούς, αγροτικούς, οικοδομικούς, πιστωτικούς κλπ).
  • Τα Αγροτικά Επιμελητήρια θα δώσουν μια καλή επιχειρησιακή ώθηση στην ύπαιθρο.

Η πλήρης απαξίωση και υποτίμηση των αγροτικών περιοχών και των αγροτών που έγινε εντονότερη από την δεκαετία του 1950, με ισχυρότερη καταστροφή στην περιαστική αγροτική ύπαιθρο της Αττικής και τους κτηνοτρόφους της Αττικής, σε επίπεδο διακηρύξεων ξεκίνησε να αντιστέφεται, με το Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ (Γ. Στύλος, Λιουμπλιάνα, 7/9/2021) όπου το θέμα ήταν «Μακροπρόθεσμο όραμα για τις αγροτικές περιοχές της ΕΕ – Προς ισχυρότερες, συνδεδεμένες, ανθεκτικές & ευημερούσες αγροτικές περιοχές έως το 2040».

Η υπουργική συνάντηση πήρε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς οι υπουργοί συζήτησαν για μια σημαντική πτυχή της επιβίωσης και περαιτέρω ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών και της γεωργίας, κτηνοτροφίας, αλιείας, δασοκομίας: την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ αστικών & αγροτικών περιοχών. Αλλά για αυτό είναι προϋπόθεση η αυτοοργάνωση των καταστραφέντων αγροτικών περιοχών, διότι αλλιώς κάποιοι αστοί (γραφειοκράτες και επιστήμονες) θα μιλάνε εξ ονόματος των αγροτών, χωρίς τους αγρότες ….

Η νέα διακήρυξη για «συνύπαρξη πόλεων & αγροτικών περιοχών», αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της συνύπαρξης και προσπαθούν να σταματήσουν τις αντιθέσεις ή/& επιθέσεις, Η Κοινή Γεωργική Πολιτική θα μπορούσε να συνεισφέρει θετικά, αν είχαν ενημερωθεί και συμμετείχαν και οι αγρότες στην σύνθεση της ΚΓΠ, και βέβαια εάν δεν υπέκλεπταν οι αστοί τα χρήματα του ΠΑΑ, όπως συμβαίνει ακόμα στα λεγόμενα προγράμματα μορφής LEADER και μορφής CLLD. Τα χρήματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης είναι για τους αγρότες, ούτε για μοναστήρια, ούτε για εξαγωγείς, ούτε για βιομηχάνους, ούτε για αλυσίδες super market, ούτε για τσιφλικάδες, ούτε για αεροδρόμια, ούτε για αστούς συνταξιούχους, ούτε για συγγενείς αστών διαχειριστών Εθνικού Αποθέματος …..

Ο Υφυπουργός ΑΑΤ, κ Γεώργιος Στύλος δήλωσε: «Το στοίχημα για την πράσινη μετάβαση, σε συνδυασμό με την ολοκληρωμένη στήριξη των ανθρώπων και των περιοχών της υπαίθρου, μπορεί και πρέπει να αναμορφώσει την Ευρώπη στο σύνολό της».

Αλλά στην Ελλάδα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων αγνοεί με έμφαση τις περιαστικές αγροτικές περιοχές της Αττικής μη ανταποκρινόμενο πολιτικά στα γραπτά ερωτήματα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, ούτε καν απαντώντας υπηρεσιακά στα αιτήματα που του υποβάλλονται. Πλήρης απαξίωση στην πράξη, αλλά πολλές ελπίδες στις διακηρύξεις.

Τελικά μόνο οι ίδιοι οι αγρότες μπορούν να «επιβάλλουν πολιτικά» τον σεβασμό των αγροτών-πολιτών, με τις τυπικά λειτουργούσες συλλογικότητές τους, με σεβασμό στην συνεχή 365 μέρες απασχόληση στην φροντίδα της φύσης. Ο κ Γιάννης Κοντογιάννης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής ήδη από τον Ιουλ 2018 διακήρυξε την ανάγκη για «Βιώσιμες κοινωνίες με συνεργασία», αλλά μέχρι σήμερα ως ανταπόκριση εισέπραξε μόνο νέο πλέγμα ποινών και προστίμων, και σχεδόν πλήρη απαξίωση, με την μη πρόσκληση σε συμμετοχή σε δομές Δήμων, Περιφέρειας και ΥπΑΑΤ …

Την Παρασκευή, 10 Σεπ 2021, στις 22.00 το θέμα συζήτησης είναι η Τοπική Ανάπτυξη στο https://us02web.zoom.us/j/88035576563?pwd=VHdkc3NWVFUvT1hCZUhVbDNyeEdWQT09 και στο facebook στον «ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ».

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.