Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενστάσεις και προβληματισμοί από τους κτηνοτρόφους Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για ΚΑΠ, Φέτα και Συμφωνητικά

Τρία βασικά ζητήματα του κλάδου απασχόλησαν τη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης στην Ξάνθη. Αρχής γενομένης από τον τρόπο που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οργανώνει τη Διεπαγγελματική Φέτας, μέχρι την ολιγωρία Βορίδη να λύσει το θέμα με τα συμφωνητικά, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής εγείρουν μία σειρά ενστάσεων και προβληματισμών.

«Ναι» στη Διεπαγγελματική, «όχι» στον τρόπο
«Εγώ πολύ αμφιβάλλω αν τελικά θα γίνει η Διεπαγγελματική της Φέτας» λέει στον «Χ» ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Καβάλας Νίκος Δημόπουλος, μιλώντας επί της συνάντησης στην Ξάνθη. Αυτό που βλέπει ως «αγκάθι» ο κος Δημόπουλος είναι το ότι «πετιούνται έξω οι συνεταιρισμοί και μπαίνουν οι συνδικαλιστές», αλλά αυτό αντίκειται στην διεθνή πρακτική που θα έπρεπε να ακολουθήσει η δημιουργία της Διεπαγγελματικής.

Επιπλέον, παρατηρεί και μία ανακολουθία ενεργειών σε σχέση με όσα είχαν αποφασιστεί πριν από τρεις μήνες σε κτηνοτροφική συνάντηση στον Τύρναβο, οπότε σε πρώτη φάση, διατηρείται μία στάση αναμονής και καταγγελιών – έστω και «ευγενικών».

Δύο μήνες αναμονή για τα Συμφωνητικά 

Πριν από δύο μήνες οι κτηνοτρόφοι της ΑΜΘ είχαν καταφέρει να κάνουν μία συνάντηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον Μάκη Βορίδη, με βασικό θέμα τον τρόπο κατάρτισης των Συμφωνητικών πώλησης του γάλακτος, ώστε η συναλλαγή να μην αποβαίνει a priori εις βάρος των κτηνοτρόφων, όπως συμβαίνει τώρα.

Παρά την υπόσχεση του υπουργού ότι «θα το δει το θέμα», ο κος Δημόπουλος λέει ότι δεν έχει υπάρξει απολύτως καμία εξέλιξη και αυτό βάζει στο τραπέζι το ενδεχόμενο των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που η ολιγωρία από πλευράς ΥΠΑΑΤ συνεχιστεί.

Στη συνάντηση θίχτηκε και το θέμα της νέας ΚΑΠ, το οποίο όμως δεν αναλύθηκε εκτενώς δεδομένης της χρονικής πίεσης. Στη συνάντηση συμμετείχαν κτηνοτρόφοι από το Νευροκόπι μέχρι την Ορεστιάδα με ό,τι συνεπάγονται αυτές οι χιλιομετρικές αποστάσεις στη χρονική διάρκεια της συνάντησης. Παρ’ όλα αυτά, η νέα ΚΑΠ απασχολεί τον κτηνοτροφικό κόσμο και σύντομα θα τεθεί στο μικροσκόπιο, όπως είπε ο κος Δημόπουλος.

Πηγή: xronos.gr
 

 

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb