Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυρίαρχη η ελληνική κομπόστα στη Ν. Κορέα

Απόλυτος κυρίαρχος είναι στην αγορά της Νότιας Κορέας η ελληνική κομπόστα ροδάκινου, με το μερίδιό της να πλησιάζει το 50%. Μάλιστα το 2020, πρώτη χρονιά της πανδημίας, οι εξαγωγές κομπόστας ροδάκινου σε αυτή τη σημαντική ασιατική αγορά σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ σε αξία και ποσότητες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας για την αγορά κονσέρβας ροδάκινου στη Νότια Κορέα, την οποία διενήργησε το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Γραφείο ΟΕΥ) της πρεσβείας της Ελλάδας στη Σεούλ, οι εξαγωγές κονσέρβας ροδάκινου έφτασαν το 2020 τους 6.400 τόνους από 4.708 το 2019, με την αξία των εξαγωγών να διαμορφώνεται πέρυσι σε 7,15 εκατ. δολάρια έναντι 5,1 εκατ. δολαρίων το 2019. Με άλλα λόγια, οι ελληνικές εξαγωγές κονσέρβας ροδάκινου αυξήθηκαν το 2020 σε σύγκριση με το 2019 κατά 35,8% σε ποσότητα και κατά 40,5% σε αξία. Το δε μερίδιο των ελληνικών προϊόντων κονσέρβας ροδάκινου στο σύνολο των εισαγωγών σε αυτό το προϊόν που κάνει η Νότια Κορέα διαμορφώθηκε σε 48,4% το 2020 από 43,6% το 2019.

Συνολικά το μερίδιο της ελληνικής κομπόστας ροδάκινου στην κορεατική αγορά διαμορφώνεται σε πάνω από 75%, έχοντας θέσει στο περιθώριο προϊόντα της ίδιας κατηγορίας των άλλων βασικών ανταγωνιστριών χωρών, όπως είναι η Κίνα, η Νότια Αφρική και η Χιλή. Καθοριστικό ρόλο στην επικράτηση των ελληνικών προϊόντων διαδραμάτισε το γεγονός ότι από την 1η Ιουλίου 2011 τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία Ελευθέρων Συναλλαγών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης και Δημοκρατίας της Κορέας, η οποία για τις κονσέρβες ροδάκινου προέβλεπε σταδιακή κατάργηση του βασικού εισαγωγικού δασμού (50%). Ετσι, από το 2018 οι ελληνικές κονσέρβες ροδάκινου εισέρχονται αδασμολόγητα στην Κορέα.

Η Κίνα, από την άλλη, καθώς πληρώνει ολόκληρο τον εισαγωγικό δασμό του 50%, δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τα ελληνικά προϊόντα ούτε σε ποιότητα αλλά ούτε και σε τιμή, με συνέπεια το μερίδιο αγοράς της να έχει περιορισθεί στο 6,3%. Μάλιστα αφορά κυρίως κατεψυγμένα ροδάκινα που εισέρχονται στην Κορέα και συσκευάζονται στη χώρα.

Σε υψηλότερη τιμή λόγω υψηλότερης τιμής παραγωγού αλλά και λόγω δασμών διατίθενται οι κονσέρβες ροδάκινου της Νότιας Αφρικής, γεγονός που επίσης καθιστά το προϊόν λιγότερο ανταγωνιστικό έναντι των αντίστοιχων ελληνικών. Η Χιλή έχει βγει εκτός αγοράς λόγω χαμηλής ποιότητας των προϊόντων της. Ενδιαφέρον έχει η περίπτωση των εισαγωγών από Ταϊλάνδη, οι οποίες αντιστοιχούν στο 31,5% των συνολικών εισαγωγών στην κατηγορία αυτή. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, η Ταϊλάνδη δεν έχει ουσιαστικά δική της παραγωγή ροδάκινων. Απλώς εισάγει ροδάκινα κυρίως από την Ελλάδα και δευτερευόντως από την Κίνα, τα οποία εξάγονται στην Κορέα μεταποιημένα και συσκευασμένα από την Dole.

Το ζήτημα των υψηλών ναύλων πλήττει και τον κλάδο αυτό, των εξαγωγών κονσέρβας ροδάκινου από την Ελλάδα στην Κορέα, όπως επίσης και το ζήτημα της έλλειψης κοντέινερ. Κι αυτό διότι πρόκειται για προϊόν με χαμηλά περιθώρια κέρδους, στο οποίο η συνολική κερδοφορία συναρτάται άμεσα από τον όγκο των εξαγωγών.

 

 

Πηγή

 

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb