Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απρόσμενο κέρδος για τα κρητικά αβοκάντο; Χάνουν έδαφος οι εξαγωγές από τη Λατινική Αμερική

Ένα απρόσμενο κέρδος ενδέχεται να προκύψει για τα κρητικά αβοκάντο από τα νέα μέτρα που θα εφαρμοστούν στη διεθνή ναυτιλία με στόχο τη μείωση των ρύπων και των επιπτώσεών τους στο κλίμα.

 

Τα μέτρα αυτά προκαλούν την αντίδραση χωρών της Λατινικής Αμερικής, με τη Χιλή και το Περού να υπογράφουν κοινή δήλωση μέσω της οποίας τάσσονται ενάντια στη θέσπιση ορίων ταχύτητας στη θάλασσα, έναν από τους κανονισμούς που εξετάζεται για εφαρμογή πριν από το 2023 στο πλαίσιο της “μάχης” για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.
Οι δύο αυτές χώρες, είναι από τις πρώτες στην παραγωγή αβοκάντο, με τα προϊόντα τους να φτάνουν στα ράφια των ευρωπαϊκών καταστημάτων “ανταγωνιζόμενα” την κρητική παραγωγή, η οποία ξεκάθαρα υστερεί ποσοτικά.
Χιλή και Περού, τονίζουν ότι η θέσπιση ορίων ταχύτητας στις θαλάσσιες μεταφορές θα μπορούσε να επηρεάσει την ποιότητα του φορτίου και το εμπόριο αβοκάντο και φρούτων γενικότερα.
Εκεί εμφανίζεται και το αναπάντεχο όφελος για την Κρητική παραγωγή, καθώς ενδεχόμενη μείωση των εισαγωγών από την Λ. Αμερική στην Ευρώπη θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών, δεδομένης της μεγάλης ζήτησης που καταγράφει το προϊόν τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αβοκάντο (W.O.A.), η κατανάλωση αβοκάντο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας) φτάνει τους 400.000 τόννους ετησίως, με το Περού και τη Χιλή να είναι οι δύο από τους οκτώ βασικούς προμηθευτές της ευρωπαϊκής αγοράς, μαζί με την Κολομβία, το Μεξικό, τη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική, την Ισπανία, την Κένυα και το Ισραήλ.

«ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ»
«Ως πρώτη ανάγνωση θα είμαστε ευνοημένοι όμως δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε γιατί αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ», σχολιάζει στα “Χ.ν.” ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Αλκιβιάδης Καλαμπόκης και εξηγεί: «Είναι συνεχείς οι ανακατατάξεις στο διεθνές εμπόριο, όπως το εμπάργκο στη Ρωσία ή η συγκεκριμένη συζήτηση για τις θαλάσσιες μεταφορές. Από αυτές μπορεί να προκύψει πρόσκαιρο κέρδος, όμως δεν μπορεί ο παραγωγός και ο εξαγωγέας να βασίζεται σε αυτό. Αντίθετα πρέπει να υπάρχει μια ολοκληρωμένη στρατηγική».
Σύμφωνα με τον κ. Καλαμπόκη, στην παραγωγή αβοκάντο και στον πρωτογενή τομέα γενικότερα, η Κρήτη πρέπει να δώσει έμφαση στην ποιότητα και σε αυτά που ζητάει ο σύγχρονος καταναλωτής. «Τυποποίηση και λογική τιμή», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Ο κ. Καλαμπόκης τονίζει πάντως πως «είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι στα Χανιά επενδύουν οι παραγωγοί στα αβοκάντο, δεδομένου ότι δεν πρέπει να εξαρτόμαστε από ένα μονάχα προϊόν». Ο ίδιος εξηγεί ότι «τόσα χρόνια με το ελαιόλαδο βλέπουμε σε χρονιές που δεν υπάρχει βεντέμα να υπάρχει πτώση των εξαγωγών και αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα εξάρτησης από μία και μόνο καλλιέργεια».

Οι εξαγωγές χύμα ελαιολάδου
Με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΕΚ για τις Κρητικές εξαγωγές, ζητήσαμε από τον κ. Καλαμπόκη το σχόλιό του για το γεγονός ότι η Ιταλία παραμένει η χώρα στην οποία καταλήγει το μεγαλύτερο μέρος του εξαγώμενου ελαιολάδου, το οποίο χρόνια τώρα πωλείται στη συνέχεια ως ιταλικό.
«Τα νούμερα είναι καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν», σχολιάζει ο κ. Καλαμπόκης, εξηγώντας πως στόχος μας είναι τα επόμενα χρόνια το 50% του ελαιολάδου που εξάγει η Κρήτη να είναι τυποποιημένο». Αυτή τη στιγμή το χύμα ελαιόλαδο είναι γύρω στο 60% ενώ παλαιότερο το ποσοστό αυτό έφτανε το 95% !

 

Πηγή:haniotika-nea.gr

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb