Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πρώτο μέλι λεβάντας

Η προτίμηση των μελισσών για τους ανθούς της λεβάντας οδήγησε στη δημιουργία ενός μοναδικού για τα ελληνικά δεδομένα προϊόντος
 
Η επιθυμία τους να αξιοποιήσουν μία οικογενειακή έκταση 12 στρεμμάτων στη Δράμα, ανάμεσα στα όρη Παγγαίο και Φαλακρό και δίπλα στον ποταμό Αγγίτη, τους οδήγησε στο να πειραματιστούν με την καλλιέργεια αρωματικών φυτών. Τα υπόλοιπα τα ανέλαβε... η φύση. 
 
Όταν οι νεόνυμφοι τότε Βασίλης Ζαβούνης και Κατερίνα Γεωργιάδου ξεκίνησαν το 2014 να φυτεύουν διάφορα αρωματικά φυτά και βότανα, μεταξύ των οποίων η λεβάντα, με σκοπό την παραγωγή αιθέριων ελαίων, δεν περίμεναν ότι λίγο καιρό αργότερα θα βγάλουν ένα μοναδικό στην Ελλάδα προϊόν, το μέλι λεβάντας. 
 
Όπως εξηγεί ο Δραμινός πτυχιούχος ηλεκτρονικός και πυροσβέστης, Βασίλης, μαζί με τη σύζυγό του, Κατερίνα, που είναι ξενοδοχοϋπάλληλος με καταγωγή από το Φωτολίβος, αναζήτησαν τα προηγούμενα χρόνια ένα επιπλέον εισόδημα και μία νέα δημιουργική απασχόληση. Η έκταση 12 στρεμμάτων που ανήκει στον πατέρα της Κατερίνας ήταν ιδανική για να πραγματοποιήσουν τις πρώτες βιολογικές καλλιέργειες. Φύτεψαν λεβάντα σε επτά από τα 12 στρέμματα του αγροκτήματος, καθώς και άλλα είδη βοτάνων, όπως ρίγανη, θυμάρι, δενδρολίβανο, φασκόμηλο και εχινάκεια. «Κατά την ανθοφορία της λεβάντας είδαμε ότι είχαμε πολλές επισκέπτριες μέλισσες. Έτσι, στο πλαίσιο του πειραματισμού, αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε στο χωράφι κάποια μελίσσια που έχει ο πατέρας μου, ως ερασιτέχνης μελισσουργός. Όταν ήρθε η ώρα του τρύγου διαπιστώσαμε ότι βγάλαμε ένα προϊόν πολύ διαφορετικό και άγνωστο για τα ελληνικά μελισσοκομικά δεδομένα», λέει.
 
Το πρώτο δείγμα από το μέλι που έβγαλαν το έστειλαν για ανάλυση σε ένα αρμόδιο ινστιτούτο στη Γαλλία, ελλείψει αντίστοιχου ερευνητικού προγράμματος στην Ελλάδα. Η απάντηση που πήραν ήταν ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικής ποιότητας 100% φυσικό μέλι με συγκέντρωση από το νέκταρ της λεβάντας σε ποσοστό άνω του 70%, κάτι που το καθιστά το πρώτο και μοναδικό μέχρι στιγμής ατόφιο ελληνικό μέλι λεβάντας.
 
Οι μέλισσες, λοιπόν, έδειξαν τον δρόμο στους νεαρούς παραγωγούς, οι οποίοι δημιούργησαν την επιχείρηση «12 στρέμματα» και προχώρησαν σε branding και packaging τριών κωδικών μελιών ανθέων πλούσια σε πολυφαινόλες και αντιοξειδιωτικά με την ονομασία Voria Chora, τα οποία βγήκαν στην αγορά τον Ιανουάριο του 2018. Εκτός από τη «ναυαρχίδα» τους, που είναι το καινοτόμο μέλι λεβάντας, το οποίο έχει μία ξεχωριστή γεύση και μία μοναδική κρεμώδη υφή, κυκλοφορούν μέλι ανθέων με εχινάκεια, που είναι γνωστή για τη δράση της υπέρ της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και μέλι ανθέων με φασκόμηλο, ένα βότανο προικισμένο με πολλές θεραπευτικές ουσίες και ιδιότητες, όπως αντιβακτηριδιακές, αντισηπτικές, καρδιοτονωτικές, σπασμολυτικές και αντιδιαβητικές.
 
 
 
Τα τρία προϊόντα των «12 στρεμμάτων» διατίθενται σε επιλεγμένα καταστήματα στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πελοπόννησο, και νησιά, όπως η Ρόδος, η Μύκονος και η Κέρκυρα. Παράλληλα, πωλούνται στην Κύπρο και σε τρία σημεία στη Γερμανία.  
 
Το ζευγάρι συνεχίζει να πειραματίζεται και να αναζητά νέα προϊόντα μελιού, ενώ στόχος του είναι η επέκταση του δικτύου πωλήσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στο τελευταίο τους βοήθησε η συμμετοχή τους στην πρόσφατη έκθεση τροφίμων και ποτών Detrop, όπου είχαν επαφές τόσο με επιχειρηματίες από τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, όσο και με εισαγωγείς ελληνικών προϊόντων σε χώρες του εξωτερικού, όπως η Γερμανία, η Ελβετία και η Ρουμανία.
 
Σημειώνεται πως το κτήμα των «12 στρεμμάτων» είναι επισκέψιμο καθ’ όλη τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού και είναι δυνατή η ξενάγηση σχολείων και άλλων ομάδων που θέλουν να έρθουν σε επαφή με τη φύση και να κάνουν βοτανογνωσία.
 
 
 
Πηγή: voria.gr
Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb