Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αραχωβίτης για αμερικανικούς δασμούς: Τεράστια η ζημιά που πρόκειται να προκληθεί στην εθνική οικονομία, την παραγωγή και τους αγρότες και κτηνοτρόφους

Να αντιδράσει καλεί την κυβέρνηση ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης, μετά τη συμπερίληψη και ελληνικών προϊόντων στον κατάλογο των προϊόντων στα οποία επέβαλαν δασμούς οι ΗΠΑ, και συγκεκριμένα, τα ελληνικά τυριά (όπως η ΦΕΤΑ) και τα υποκατάστατά τους, οι κομπόστες ροδάκινων, το γιαούρτι, το βούτυρο, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και το χοιρινό.

«Αντί να επιχαίρει και να αυτοθαυμάζεται η ελληνική κυβέρνηση γιατί δεν επιβλήθηκαν επιπλέον δασμοί σε όλα τα αγροτικά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ και εξαιρέθηκαν το ελαιόλαδο (όπως και το ιταλικό) και οι βρώσιμες ελιές, θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα γιατί στον κατάλογο των προϊόντων για τα οποία θα ισχύσουν επιπρόσθετοι δασμοί 25% βρίσκονται βασικά εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα προς την αγορά των ΗΠΑ» σημειώνει σε δήλωσή του ο κ. Αραχωβίτης.

«Γίνεται αντιληπτό ότι η ζημιά που πρόκειται να προκληθεί στην εθνική οικονομία, την παραγωγή και τους αγρότες και κτηνοτρόφους, από την επιβολή επιπλέον δασμών σε αυτά τα προϊόντα εθνικής σημασίας και εκτιμώμενης εξαγωγικής αξίας περί τα 58 εκατομμύρια δολάρια, είναι τεραστίων διαστάσεων. Μια τέτοια εξέλιξη αυτήν τη στιγμή θα έχει δραματικά αποτελέσματα, τόσο στην κτηνοτροφία όσο και στην παραγωγή ροδάκινου, που περνάνε μια δύσκολη οικονομική φάση».
Ο κ. Αραχωβίτης σημειώνει ότι τον Απρίλιο του 2019 η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχαν πραγματοποιήσει ευρύτατη σύσκεψη με υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομίας και Ανάπτυξης και εκπροσώπων φορέων σχεδόν όλων των μεταποιητικών κλάδων.

«Καλούμε τη σημερινή κυβέρνηση να αντιδράσει άμεσα απέναντι στην επιβολή επιπλέον δασμών», επισημαίνει ο κ. Αραχωβίτης, και εξηγεί: «Να θέσει το ζήτημα στα ευρωπαϊκά όργανα και να ζητήσει κοινή γραμμή αντιμετώπισης, καθιστώντας σαφές ότι σε αυτόν τον εμπορικό πόλεμο των εταιριών τα θύματα δεν μπορεί να είναι οι Έλληνες και Ευρωπαίοι αγρότες και οι επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα. Να προστατεύσει τους Έλληνες παραγωγούς αγρότες και κτηνοτρόφους, αναδεικνύοντας σε όλα τα επίπεδα και σε υψηλούς τόνους το θέμα της εξαίρεσης των προϊόντων μας απέναντι στην αμερικανική πλευρά».

 

ΠΗΓΗ

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb