Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα σπάνια μανιτάρια από τα Διαβατά

Ο Δημήτρης Τσακίρης με τη «Σπάνια Μανιτάρια», που έχει την έδρα της στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, παράγει από το 2011 σπάνια είδη του «μανιταροβασιλείου»
 
Γοητεύτηκε από τον μαγικό κόσμο των μανιταριών και χωρίς να το καταλάβει έκανε επαγγελματική στροφή 180 μοιρών, εγκαταλείποντας τα ιατρικά μηχανήματα που ήταν το επάγγελμά του για την παραγωγή σπάνιων μανιταριών. Κάπως έτσι το shiitake, η ελίτ των μανιταριών και μια άγνωστη λέξη μέχρι πριν από μερικά χρόνια στην ελληνική αγορά, μπήκε στη ζωή του και έφερε τα πάνω κάτω. Ο Δημήτρης Τσακίρης με τη «Σπάνια Μανιτάρια», που έχει την έδρα της στην περιοχή των Διαβατών, βάλθηκε να «συστήσει» τα σπάνια μανιτάρια υψηλής διατροφικής αξίας στη χώρα μας και να τα αναδείξει, ώστε να βρουν και επί ελληνικού εδάφους τη θέση που έχουν στο εξωτερικό.
 
Σήμερα η μονάδα του στα Διαβατά έχει παραγωγική δυναμικότητα 15 τόνων ετησίως, ενώ παράγει και το δικό της υπόστρωμα -την τροφή των μανιταριών- σε ελεγχόμενο περιβάλλον, διασφαλίζοντας έτσι ότι ακολουθούνται όλες οι προδιαγραφές και το τελικό προϊόν είναι αποτέλεσμα των δικών της προσπαθειών και 100% ελληνικό. Μάλιστα, ο Δημήτρης Τσακίρης διαθέτει και σε τρίτους υπόστρωμα με μυκήλιο (σπόρο μανιταριού) αποικισμένο, έτοιμο να καρποφορήσει. Οι βασικοί του πελάτες είναι τα καταστήματα βιολογικών προϊόντων, τα εστιατόρια και τα delicatessen ανά την Ελλάδα, ενώ η «ναυαρχίδα» της παραγωγής του είναι το shiitake.  
 
Από τα ιατρικά μηχανήματα στα μανιτάρια
 
Ο Δημήτρης Τσακίρης, με σπουδές στη διοίκηση επιχειρήσεων και MBA, είχε πάντα ενδιαφέρον για τα αγροτικά προϊόντα και πειραματιζόταν με διάφορες, περίεργες οικιακές καλλιέργειες. Κάποια στιγμή σε ένα ταξίδι του στο εξωτερικό βρέθηκε μπροστά σε ένα κιτ καλλιέργειας μανιταριών και το αντικείμενο τράβηξε την προσοχή του. Άρχισε έτσι να ασχολείται ερασιτεχνικά με τα μανιτάρια και δη το shiitake και να πειραματίζεται στο σπίτι του. Τις πρώτες, μικρές παραγωγές του μάλιστα, τις κατανάλωνε ο ίδιος, η οικογένειά του και οι φίλοι του.  Εκείνη την εποχή δούλευε σε μια εταιρεία ιατρικών μηχανημάτων και δεν μπορούσε να φανταστεί πως το χόμπι του με τα μανιτάρια θα γινόταν στη συνέχεια το επάγγελμά του. Κάποια στιγμή και όσο το ενδιαφέρον του για τα σπάνια μανιτάρια μεγάλωνε, κλήθηκε μετά από μια επαγγελματική εξέλιξη στη δουλειά του να πάρει μια απόφαση για το μέλλον του και τότε αποφάσισε να κάνει τα μανιτάρια επιχείρηση. Πριν όμως προχωρήσει στο μεγάλο βήμα εκπαιδεύτηκε στο Βέλγιο για την παραγωγή μυκηλίου, ώστε να μάθει όλα τα μυστικά των μανιταριών.  Έτσι το 2011, εποχή που το shiitake ήταν αποκλειστικά εισαγόμενο προϊόν στην Ελλάδα- δημιούργησε τη μονάδα-κέντρο παραγωγής σπάνιων μανιταριών στα Διαβατά. Εδώ και λίγα χρόνια δε η μονάδα του πιστοποιήθηκε ως παραγωγός βιολογικών μανιταριών από την εταιρεία Q-Cert.  
 
Ο Δημήτρης Τσακίρης κάνει συνεχείς πειραματισμούς ώστε να μπει και σε νέες ποικιλίες. Για την ώρα, εκτός από τα shiitake, καλλιεργεί επίσης, μεταξύ άλλων, Pleurotus Eryngii και Hericium Coraloides. Όπως λέει στη Voria.gr, αγαπά πολύ τα μανιτάρια, είναι όμως μια… γλυκιά φυλακή, αφού η καλλιέργειά τους έχει μεγάλες απαιτήσεις. Το σίγουρο είναι πως τα μανιτάρια είναι από τα πλέον αγαπημένα του εδέσματα, αφού πρωταγωνιστούν στο τραπέζι της οικογένειάς του.
 
 
 
 
voria.gr
Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb