Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκστρατεία σε όλη την Ευρώπη για την απαγόρευση των φυτοφαρμάκων

90 οργανώσεις από 17 χώρες της ΕΕ ξεκινούν από κοινού την εκστρατεία, με την υποστήριξη οργανώσεων βιολογικής καλλιέργειας.

Οι διεθνείς επιστήμονες ζήτησαν επείγουσα "μετασχηματιστική αλλαγή" για να σταματήσουν την κατάρρευση της φύσης. Το ένα τέταρτο των άγριων ζώων της Ευρώπης απειλείται σοβαρά, οι μισές από τις φυσικές τοποθεσίες βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση.

Εν τω μεταξύ, εκατομμύρια αγρότες εξαθλιώνονται από τις άδικες τιμές, την έλλειψη πολιτικής στήριξης και τις μεγάλες εταιρίες. Τέσσερις εκατομμύρια μικρές εκμεταλλεύσεις εξαφανίστηκαν μεταξύ του 2005 και του 2016 στην ΕΕ.

Η ΕΥΥ καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει νομοθετικές προτάσεις για:

  • Σταδιακή κατάργηση των συνθετικών παρασιτοκτόνων έως το 2035: Σταδιακή κατάργηση των συνθετικών παρασιτοκτόνων στη γεωργία της ΕΕ κατά 80% μέχρι το 2030, αρχής γενομένης από τα πλέον επικίνδυνα, να μην είναι 100% συνθετικά φυτοφάρμακα έως το 2035
  • Αποκατάσταση της βιοποικιλότητας: Αποκατάσταση φυσικών οικοσυστημάτων στις αγροτικές περιοχές, έτσι ώστε η γεωργία να γίνει φορέας ανάκτησης της βιοποικιλότητας
  • Υποστήριξη των αγροτών στη μετάβαση: Μεταρρύθμιση της γεωργίας μέσω της ιεράρχησης μικρής κλίμακας, διαφοροποιημένης και βιώσιμης γεωργίας, στήριξη της ταχείας αύξησης της αγρο-οικολογικής και βιολογικής πρακτικής και αφετέρου κατάρτιση και έρευνα ανεξάρτητων γεωργών σχετικά με τη γεωργία χωρίς φυτοφάρμακα και χωρίς ΓΤΟ

Ο Adrian Bebb, υπεύθυνος για τη διατροφή και τη γεωργία της Friends of the Earth Europe, δήλωσε: "Αυτή η εκστρατεία είναι γεμάτη από αγρότες και εργάτες γης. Ζητούμε μια δίκαιη μετάβαση για τους αγρότες για να τις στηρίξουν μέσα από τη μετάβαση στη βιώσιμη, γεωργία που χρειαζόμαστε για το μέλλον μας. "

Η κ. Veronika Feicht από το Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο του Μονάχου δήλωσε: «Φέρνουμε την καταπολέμηση των συνθετικών παρασιτοκτόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο δίνοντας μια ενιαία φωνή στους πολίτες της Ευρώπης που απαιτούν ένα νέο γεωργικό σύστημα. Οι πολίτες θέλουν ένα σύστημα που δεν βλάπτει πλέον τη βιοποικιλότητα και τα οικοσυστήματα ή την υγεία που προκαλεί στους καταναλωτές αλλά, αντίθετα, εξασφαλίζει το βιοπορισμό των μελισσών και των αγροτών και είναι πιο υγιεινό για τους ανθρώπους Με την πρωτοβουλία μας δεσμευόμαστε να κάνουμε αυτή τη γεωργία πραγματικότητα σε όλη την Ευρώπη ».

 

 

Πηγή

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb