Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βαρύτερο κυρωτικό πλαίσιο και υψηλότερα πρόστιμα σε όσους «ελληνοποιούν» ή «νοθεύουν» εξήγγειλε ο Μ. Βορίδης

Τετραπλές ποινικές διώξεις σε όσους εντοπιστούν να «ελληνοποιούν» ή να «νοθεύουν» ελληνικά προϊόντα, υψηλότερα πρόστιμα και αυστηρότερους ελέγχους, εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, μιλώντας από το βήμα του 8ου συνεδρίου αγροτεχνολογίας που διοργάνωσε χθες στη Θεσσαλονίκη το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

«Θα τιμωρηθούν αυστηρά όσοι πιαστούν. Το κυρωτικό πλαίσιο δεν είναι βαρύ και εγώ θα το βαρύνω», επισήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «οι ποινικές διώξεις θα είναι τετραπλές και οι διοικητικές κυρώσεις θα είναι πιο μεγάλες». ##Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα προβλεφθούν ποινικές διώξεις σε τέσσερα επίπεδα: δίωξη για ΠΟΠ, για παράβαση του νόμου περί προστασίας του καταναλωτή και για αθέμιτο ανταγωνισμό και μάλιστα να γίνεται αυτεπάγγελτα και υπό προϋποθέσεις για νόθευση προϊόντων με τις αντίστοιχες διοικητικές κυρώσεις.#

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της νόθευσης του μελιού, ένα ζήτημα που απασχολεί τους παραγωγούς σε επίπεδο ΕΕ, ο κ. Βορίδης τόνισε ότι το πρόβλημα είναι μεγάλο. Παραδεχόμενος ότι «υπάρχει δυσκολία στον έλεγχο», κάλεσε την επιστημονική κοινότητα να συνδράμει με μεθόδους, μέσω των οποίων θα μπορεί να διαπιστώνεται εάν έχει γίνει νοθεία. Σημείωσε ότι το ζήτημα της εξέτασης του γονιδιώματος του μελιού έχει τεθεί επί τάπητος και προέτρεψε τους παραγωγούς, «εάν υπάρχουν άλλες μέθοδοι που μπορείτε να προτείνετε, πράξτε το». Παραδέχθηκε πάντως στο πλαίσιο αυτό, ότι «σε τεχνικό επίπεδο η συζήτηση για τις ελληνοποιήσεις αρχίζει και γίνεται εξαιρετικά δύσκολη πάρα πολλές φορές», εκφράζοντας ωστόσο την αποφασιστικότητα για την εξεύρεση λύσεων.

Για το μέλι είπε πως «γίνονται εισαγωγές από την Κίνα, πάνε σε όμορες χώρες δικές μας, εκεί βαφτίζονται ευρωπαϊκά και μετά ως ευρωπαϊκά εισάγονται Ελλάδα και ανακατεύονται με ελληνικά μέλια». Έτσι, υπάρχει «υποβάθμιση προϊόντος, ψευδής δήλωση και παραπλάνηση του καταναλωτή και αθέμιτος ανταγωνισμός σε σχέση με το πώς φέρονται οι εταιρείες που κάνουν αυτή τη δουλειά».

Σχέδιο για την άρδευση σε συνεργασία με το υπ. Υποδομών

Παρουσιάζοντας το «φιλόδοξο σχέδιο για την άρδευση», ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι θα σχεδιαστεί από κοινού με το υπουργείο Υποδομών, με στόχο να φύγουμε από το μοντέλο βάσει του οποίου τραβάμε νερό από τον υδροφόρο ορίζοντα. Έτσι διαλύουμε ουσιαστικά όλο το υπέδαφος. Πρέπει να πάμε σε αξιοποίηση του νερού, τόνισε.

Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «τα βλέμματα όλων πρέπει να είναι στραμμένα στην ανάπτυξη, καθώς το υπουργείο δεν είναι υπουργείο κοινωνικής πρόνοιας. Εδώ πρέπει να θέσουμε ρεαλιστικά κριτήρια για την αγροτική ανάπτυξη», τόνισε και υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και ενημέρωσης των παραγωγών για όσα σχεδιάζονται.

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb