Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κερδοσκοπικές κινήσεις που επιδιώκουν να βυθίσουν την τιμή των φρούτων

Η UPA είναι μια επαγγελματική οργάνωση που εκπροσωπεί και υπερασπίζεται τα συμφέροντα των αγροτών στην Ισπανία, στηριζόμενη από μικρούς και μεσαίους παραγωγούς, ενώ έως σήμερα αριθμεί περισσότερα από 80.000 μέλη.

Η UPA έχει καταγγείλει «κερδοσκοπικές κινήσεις» που επιδιώκουν να βυθίσουν την τιμή των καλοκαιρινών φρούτων.

Σε χθεσινή της τοποθέτηση, ανέφερε τα εξής: 

"Σε όσους απευθύνονται πάντα στους νόμους της αγοράς, σας υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει περισσότερη ζήτηση και λιγότερη προσφορά, οπότε δεν υπάρχει λογική στις καθοδικές κινήσεις που επιδιώκουν ορισμένοι φορείς εκμετάλλευσης".

Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις για τη συγκομιδή πυρηνόκαρπων δείχνουν πτώση 20% σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν και 16% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών. Η UPA επεσήμανε την μείωση της παραγωγής φρούτων στην Ιταλία κατά 35%.

Στην Ισπανία, οι προβλέψεις συγκομιδής δείχνουν επίσης σαφή μείωση κατά 12% σε σύγκριση με το 2019 και 9% σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πρόσφατες χαλαζοπτώσεις, οι οποίες σαφώς και θα μειώσουν περαιτέρω τον όγκο των παραγωγών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Europech, η παραγωγή ροδάκινων στην Ισπανία θα υποστεί μείωση 14% σε σύγκριση με το 2019. το νεκταρίνι θα μειωθεί 16%, το βερίκοκο 15% και το δαμάσκηνο 10%. Σε ορισμένες περιοχές αυτές οι μειώσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες, όπως στην περίπτωση της Extremadura, όπου η πτώση θα είναι περίπου 25% έως 30%.

Η UPA διαβεβαίωσε ότι τα φρούτα που παράγονται από τους αγρότες πωλούνται "με καλό ρυθμό", ειδικά σε ευρωπαϊκές χώρες, τα οποία απορροφούν το 92% των εθνικών εξαγωγών.

Οι εξαγωγές που συσσωρεύτηκαν μέχρι τον Απρίλιο είναι πολύ υψηλότερες από την προηγούμενη σεζόν και ο μέσος όρος των τελευταίων πέντε ετών.

Επιπλέον, η κατάσταση συναγερμού και οι περιορισμοί στην κυκλοφορία που προέρχονται από τον κορανοϊό οδήγησαν σε αύξηση της κατανάλωσης φρούτων σε σπίτια κατά 25% κατά μέσο όρο, τόσο ισπανικά όσο και ευρωπαϊκά.

"Έχουμε μια εκστρατεία με σημαντική μείωση στην παραγωγή φρούτων όπου το προϊόν εξάγεται καλά και η κατανάλωση είναι επίσης καλή, οπότε δεν υπάρχουν αντικειμενικές αιτίες για την πτώση των τιμών στους παραγωγούς, οι μόνοι λόγοι είναι κερδοσκοπικοί".

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb