Τίτλοι:
Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Στη Λάρισα η πρώτη συγκομιδή αμυγδάλων με μηχανή

Ένα σημαντικό γεγονός στα αγροτικά δρώμενα του θεσσαλικού κάμπου βρίσκεται σε εξέλιξη σε αγροτική έκταση στη Γλαύκη Λάρισας.

Για πρώτη φορά στην περιοχή μας σε καλλιέργεια πυκνής φύτευσης αμυγδαλιάς έγινε συγκομιδή του καρπού με μηχανικό τρόπο. Ένα ειδικό μηχάνημα συνέλεξε την παραγωγή από το χωράφι ολοκληρώνοντας όλη τη διαδικασία της καλλιέργειας η οποία γίνεται εξ’ ολοκλήρου πλέον με μηχανικό τρόπο. Με την συγκεκριμένη μέθοδο πυκνής φύτευσης επιτυγχάνεται καλύτερη ποιότητα για το προϊόν και πολύ μεγαλύτερη παραγωγή από τις κλασικές μεθόδους καλλιέργειας.

Στο σύστημα πυκνής φύτευσης η παραγωγή ανά στρέμμα αναμένεται να είναι μεγαλύτερη, εξαιτίας του μεγαλύτερου αριθμού δένδρων ανά στρέμμα, όπως επίσης και της μεγαλύτερης εκμεταλλεύσιμης έκτασης. Σχεδόν έχουμε διπλασιασμό της παραγωγής. Τα εργατικά έξοδα στο νέο αυτό σύστημα καλλιέργειας της αμυγδαλιάς είναι εξαιρετικά μειωμένα. Ένας παραγωγός μπορεί να καλλιεργεί μηχανικά αρκετά στρέμματα μόνος του. Η συγκομιδή, το κλάδεμα, η επεξεργασία του εδάφους και η καταστροφή των ζιζανίων γίνεται εξολοκλήρου μηχανικά. Όμως είναι σημαντικό και το ενεργειακό αποτύπωμα που έχει μια τέτοια καλλιέργεια στο θεσσαλικό κάμπο που έχει στραγγίσει από υδάτινους πόρους. Οι αμυγδαλιές πυκνής φύτευσης χρειάζονται πολύ λιγότερο νερό από την αντίστοιχή καλλιέργεια βαμβακιού. Την ίδια ώρα εκτιμάται ότι αν πολλαπλασιαστούν οι δενδρώδεις καλλιέργειες στον κάμπο θα μιλάμε για αλλαγή του κλίματος σε ολόκληρη την περιοχή.

Ο Κώστας Σπανούλης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων (ΠΣΑΘ), παραγωγός και ιδιοκτήτης του χωραφιού που συγκομίστηκε μηχανικά ο καρπός μιλώντας στη larissanet επισημαίνει: «τολμήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια να αλλάξουμε τις ετήσιες καλλιέργειας της περιοχής με δένδρα. Θέλαμε να προστατεύσουμε το κλίμα της περιοχής. Με ξερικές καλλιέργειες θα έχουμε 4 βαθμούς Κελσίου παραπάνω θερμοκρασία αν δεν προχωρήσουμε σε αντικατάστασή τους με δενδρώδεις καλλιέργειες. Η πυκνή φύτευση δίνει ένα σημαντικό εισόδημα στον αγρότη. Το αμύγδαλο είναι εξαγώγιμο προϊόν και είναι ένα προϊόν το οποίο αποθηκεύεται. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δίνουμε μια νέα προοπτική. Τα σιτηρά που είχαμε στα χωράφια των μελών του Συνδέσμου θα αντικατασταθούν με δενδρώδεις καλλιέργειες. Εμείς τολμάμε να βοηθήσουμε τον πλανήτη», επισημαίνει.

 

Ο Λαρισαίος ιδιοκτήτης φυτωρίου και ιδιοκτήτης του μηχανήματος κ. Λευτέρης Δαμασιώτης αναφέρει «φέραμε σε πέρας αυτό το νέο εγχείρημα. Έτσι αλλάζουμε τον τρόπο φύτευσης στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς με αποτέλεσμα το προϊόν να παίρνει υπεραξία μέσω της πλήρους εκμηχάνισης. Τα συγκεκριμένα φυτά, είναι στο τρίτο έτος και εκτιμούμε ότι η παραγωγή θα είναι ανά στρέμμα από 200-250 κιλά.»

 

Στην συγκομιδή βρέθηκε και ο Αλέξανδρος Παπαχατζής καθηγητής δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο ίδιος μίλησε για τα οφέλη αυτής της καλλιέργειας, αλλά και τις μεθόδους που εφαρμόζονται και θα πρέπει και άλλοι αγρότες να ακολουθήσουν. «Το μέλλον του θεσσαλικού κάμπου είναι οι δενδροκαλλιέργειες και ειδικά οι καλλιέργειες με ξηρούς καρπούς. Καθώς αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει όλες οι καλλιέργειές μας να προσαρμοστούν στην μειωμένη χρήση νερού. Οι καλλιέργειες ξηρών καρπών ενδείκνυνται. Είτε μιλάμε για καρυδιές Καλιφόρνιας, είτε για τα φιστίκια Αιγίνης, είτε για την καλλιέργεια αμυγδαλιάς», υποστηρίζει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

 

Δείτε περισσότερα (Βίντεο & Φωτογραφίες)  στο  larissanet.gr

Η πορεία των τιμών σε σταφύλια και σταφίδα

Μόνο από τη σταφίδα υπάρχει κάποιο εισόδημα, ενώ επιτραπέζιο σταφύλι, αν δεν αλλάξουν οι τιμές και δεν πέσει το κόστος παραγωγής, «δεν αξίζει τον κόπο να παράγει ο αμπελουργός». Όσο για το οινοποιήσιμο σταφύλι, ισχύει ακριβώς το ίδιο.

Η αρχική τιμή παραγωγού θα πρέπει να αρχίζει από τα 35 λεπτά το κιλό, για να μπορεί ο παραγωγός να απολαμβάνει έστω και ένα μικρό κέρδος, ενώ από τα 35 λεπτά και κάτω δεν υπάρχει καθόλου κέρδος ή, αν υπάρχει, αυτό είναι πάρα πολύ χαμηλό.

Τα συμπεράσματα αυτά ανήκουν στον Ηρακλειώτη οικονομολόγο Γιώργο Καβρό, μέσα από μελέτη που έχει κάνει και την οποία κοινοποίησε στη “Νέα Κρήτη” για τη δημοσίευση αυτής, αναφορικά με την πορεία των τιμών σε σταφύλια και σταφίδα από το 2011 μέχρι και σήμερα!

Αναλυτικότερα, στα συμπεράσματά του ο Γιώργος Καβρός αναφέρεται αρχικά στα οινοστάφυλα ως εξής: «Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι, για να υπάρχει έστω ένα μικρό κέρδος στα αμπέλια με το μέσο κόστος που αναφέρω και ισχύει για τώρα, θα πρέπει το οινοποιήσιμο σταφύλι να έχει αρχική τιμή 35 λεπτά! Από εκεί και κάτω δεν υπάρχει καθόλου κέρδος ή, αν υπάρχει, είναι πάρα πολύ χαμηλό, της τάξεως των 2 ή ίσως 3 λεπτών ανά κιλό!

 

Για να υπάρχει ένα φυσιολογικό κέρδος, θα πρέπει το κόστος να πέσει κάτω από 20 λεπτά ανά κιλό και να μείνει σταθερή η τιμή των 30 λεπτών ή να μείνει σταθερό το κόστος (δε γίνεται) και να πωλείται το σταφύλι με αρχική τιμή λίγο πάνω από 35 λεπτά. Διαφορετικά δεν αξίζει να παραχθεί το προϊόν»!

Για τη σταφίδα

«Για τη σταφίδα πρέπει η μέση τιμή να είναι περίπου 1,70 ευρώ ανά κιλό. Τιμές γύρω στο 1,50 ευρώ ανά κιλό, και με το κόστος που υπάρχει, θα δώσουν οριακό κέρδος περίπου 3 λεπτά ανά κιλό. Πρέπει δηλαδή η τιμή πώλησης να είναι όσο τον δυνατόν πιο κοντά στο 1,70 ευρώ ή αν γίνεται ακόμα παραπάνω ή να μειωθεί το κόστος».

Για το επιτραπέζιο σταφύλι

 «Τα πράγματα είναι χειρότερα στο επιτραπέζιο σταφύλι. Λόγω πολύ υψηλού κόστους παραγωγής, με μια τιμή όπως η φετινή και με το αντίστοιχο φετινό κόστος, οι παραγωγοί θα “μπουν μέσα” περίπου 7 λεπτά ανά κιλό προϊόντος. Αν υπολογίσουμε το φετινό κόστος, η τιμή έπρεπε να είναι πάνω από 70 λεπτά ανά κιλό. Αν το κόστος μειωθεί από περίπου 55 λεπτά που είναι φέτος σε 40 λεπτά για παράδειγμα (-27%), ο παραγωγός με τιμή πώλησης στα 60 λεπτά θα έχει ένα μικρό κέρδος περίπου 4 λεπτών ανά κιλό. Αν το κόστος παραμείνει στα φετινά επίπεδα και με τιμή πώλησης κάτω από 70 λεπτά μέση τιμή, δεν αξίζει τον κόπο να παράγει ο παραγωγός.

Σε όλα τα παραπάνω δεν έχω βάλει την επιδότηση (όσοι παίρνουν ακόμα), ούτε έχω υπολογίσει τυχόν παράγοντες όπως αποζημίωση ή κάποιους άλλους παράγοντες», όπως αναφέρει ο Ηρακλειώτης οικονομολόγος Γιώργος Καβρός.

Μέση τιμή-μέσο κόστος

Μέσα από στοιχεία της ΕΑΣΗ, της ΚΣΟΣ και της ιστοσελίδας Agro24, ο Ηρακλειώτης οικονομολόγος έχει πολλούς πίνακες. Μεταξύ των άλλων, υπάρχει και ο πίνακας της μέσης τιμής και του μέσου κόστους από το 2011 έως και το 2019. Πώς ερμηνεύει, λοιπόν, αυτά τα στοιχεία;

«Παρατηρούμε ότι η μέση τιμή του οινοποιήσιμου σταφυλιού παραμένει σχεδόν σταθερή, ενώ η μέση τιμή του επιτραπέζιου σταφυλιού έχει μεγάλες αυξομειώσεις, αφού από 40 λεπτά το κιλό το έτος 2013 φτάνει τα 80 λεπτά το 2016 και πέφτει το 2019 στα 60 λεπτά ανά κιλό περίπου. Η τιμή της σταφίδας τα τελευταία χρόνια αρχίζει και αυξάνεται σταδιακά».

Η ΕΑΣΗ θα παραλαμβάνει έως μεθαύριο Σάββατο

Στο μεταξύ, χθες η ΕΑΣΗ ανακοίνωσε ότι θα παραλαμβάνει οινοστάφυλα στο οινοποιείο της στην Παλιανή μέχρι και μεθαύριο Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, από τις 9 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα. Από τη Δευτέρα, το πρόγραμμα θα έχει ως εξής: Δευτέρα έως τις 7 το απόγευμα, Τρίτη έως τις 2:30 το μεσημέρι, Τετάρτη έως τις 7 το απόγευμα, Πέμπτη έως τις 2:30 το μεσημέρι και Παρασκευή έως τις 7 το απόγευμα.

Το σαββατοκύριακο 28 και 29 Σεπτεμβρίου το οινοποιείο θα μείνει κλειστό.

 

Πηγή:neakriti.gr

Συνάντηση της Υφυπουργού ΑΑ&Τ, κ. Φωτεινής Αραμπατζή με ΔΣ του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Πίνδος»

Φωτεινή Αραμπατζή στο ΔΣ του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Πίνδος»:

«Δεν σκοπεύουμε να «πνίξουμε» με υπερβολικές ρυθμίσεις τους συνεταιρισμούς, τους θέλουμε ευέλικτους και αποτελεσματικούς στην αγορά»

 

«Η Κυβέρνηση εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ελάφρυνσης αγροτών και συνεταιρισμών. Το 2020 ο ΕΝΦΙΑ πρόκειται να επανεξεταστεί συνολικά»

 

«Η πτηνοτροφία αποτελεί για την Κυβέρνηση στρατηγικής σημασίας τομέα της αγροτικής οικονομίας»

«Στόχος της Κυβέρνησης είναι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς να είναι Νόμος – Πλαίσιο με βάση τις διεθνείς συνεταιριστικές αρχές. Δεν σκοπεύουμε να τους «πνίξουμε» με υπερβολικές ρυθμίσεις αλλά αντίθετα, θέλουμε να τους δώσουμε τα εργαλεία για να είναι ακόμη πιο ευέλικτοι και αποτελεσματικοί, λειτουργώντας πάντοτε με όρους αγοράς, προς όφελος των μελών τους αλλά και της αγροτικής οικονομίας γενικότερα».

 

Με τη φράση αυτή σκιαγράφησε το Νομοσχέδιο, που εκπονεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, η Υφυπουργός, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, σε συνάντηση, που είχε με τον Πρόεδρο και τον Γενικό Διευθυντή του ΔΣ του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Πίνδος».

Συγκεκριμένα, σε δήλωσή της μετά τη συνάντηση, η κ. Αραμπατζή επισήμανε:

«Η «Πίνδος» είναι ένας συνεταιρισμός – πρότυπο, που λειτουργεί με απόλυτη επιτυχία σε μια ανταγωνιστική αγορά, είναι καινοτόμος και πρωτοπόρος, έχει καταστεί συνώνυμο της ποιότητας και στηρίζει την οικονομία μιας ορεινής περιοχής.

Τέτοιους συνεταιρισμούς έχει ανάγκη η χώρα μας. Τέτοιους συνεταιρισμούς θέλουμε να ενισχύσουμε ώστε να παίξουν ακόμη πιο ενεργό ρόλο στην αγορά προς όφελος των καταναλωτών και φυσικά των παραγωγών καθώς και να βρουν μιμητές σε τομείς της αγροτικής οικονομίας.

Θεωρώ πως ο κοινός μας στόχος για την ένταξη ολοένα και περισσότερων παραγωγών σε συλλογικά σχήματα μπορεί να επιτευχθεί αποτελεσματικότερα όταν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες και τα κίνητρα ενισχύονται από το «καλό παράδειγμα».

Γι’ αυτό και ξεκαθάρισα ότι ο ρόλος των συνεταιριστών δεν περιορίζεται στην κατάθεση θέσεων και προτάσεων κατά την διαδικασία εκπόνησης του Νομοσχεδίου, στην οποία εννοείται ότι οι θέσεις των μελών των ΑΣΟ θα έχουν βαρύνοντα ρόλο αλλά επεκτείνεται και στη διάδοση της συνεταιριστικής ιδέας μέσω του παραδείγματος.

Θέλουμε, συνεπώς, να γίνει υπόθεση πρωτίστως των ίδιων των συνεταιριστών η διάδοση της συνεταιριστικής ιδέας. Διότι το «καλό παράδειγμα» μπορεί, τελικά, να αποβεί ο πιο αποτελεσματικός παράγοντας στο να αρχίσει να αλλάζει το υπόδειγμα στον αγροτικό τομέα, να αρχίσει να αλλάζει η νοοτροπία των παραγωγών προς την κατεύθυνση της συλλογικότητας προκειμένου να βελτιωθεί η διαπραγματευτική ισχύς τους στην αγορά».

 

Στη συνάντηση τέθηκαν και πολλά άλλα ζητήματα με έμφαση:

-Στη μείωση της φορολογίας και στις δυσβάσταχτες συνέπειες, που είχε η εκτίναξη των φορολογικών δεικτών της προηγούμενης διακυβέρνησης αποτελώντας βασική τροχοπέδη της επιχειρηματικότητας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και κυρίως στον αγροτικό με την Υφυπουργό να αναφέρει: «Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από την αρχή της θητείας της έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη μείωση της φορολογίας και ήδη οι πρώτες μειώσεις έχουν γίνει πράξη (ΕΝΦΙΑ) ή δρομολογηθεί (μείωση στη φορολογία επιχειρήσεων και τα μερίσματα)».

 

Όσον αφορά στο αίτημα του συνεταιρισμού για το μη συνυπολογισμό στον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων η κ. Φωτεινή Αραμπατζή τόνισε: «Η θέση της Κυβέρνησης είναι ότι ο ΕΝΦΙΑ πρόκειται να επανεξεταστεί συνολικά το 2020 και στο πλαίσιο αυτό πρόκειται να εξεταστεί και το συγκεκριμένο ζήτημα».

-Για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων, η Υφυπουργός επαναβεβαίωσε ότι πρόκειται για κεντρική προτεραιότητα της Κυβέρνησης κι έχουν ήδη δοθεί εντολές για εντατικοποίηση των ελέγχων. «Για να φθάσουμε όμως στο επιθυμητό επίπεδο αποτελεσματικότητας, χρειάζονται παρεμβάσεις στην κατεύθυνση ενιαιοποίησης των ελεγκτικών μηχανισμών και αξιοποίησης της σύγχρονης τεχνολογίας ενώ απόλυτα απαραίτητη είναι η συνδρομή των υγιών παραγωγικών δυνάμεων».

Αναφερόμενη ειδικά στον κλάδο της πτηνοτροφίας η κ. Αραμπατζή δήλωσε:

«Η πτηνοτροφία αποτελεί για την Κυβέρνηση στρατηγικής σημασίας τομέα της αγροτικής οικονομίας και φυσικά είναι στις προτεραιότητες μας να τον στηρίξουμε και να συμβάλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξή του».

 

Ποιοι θεωρούνται ενεργοί αγρότες σύμφωνα με την τροποποιητική υπουργική απόφαση

Στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (Αρ. Φύλλου 3494) δημοσιεύτηκε η τροποποιητική υπουργική απόφαση για τον καθορισμό του ενεργού αγρότη, όπως επίσης και τα τεκμαρτά εισοδήματα για τον υπολογισμό των εσόδων από αγροτική δραστηριότητα.

Με την παρούσα απόφαση τροποποιείται η 104/7056/21-01-2015 (ΦΕΚ 147/τ.Β’/2015) υπουργική απόφαση, όπως ισχύει και αντικαθίσταται η παράγραφος 3, του άρθρου 3, ως εξής:

Ενεργοί γεωργοί θεωρούνται:

α) Γεωργοί οι οποίοι έλαβαν για το προηγούμενο οικονομικό έτος άμεσες ενισχύσεις άνω των 5.000 €, εφόσον αποδεικνύουν ότι το ετήσιο ποσό των άμεσων γεωργικών ενισχύσεων είναι τουλάχιστον το 5% των συνολικών εσόδων, που αποκτήθηκαν από μη γεωργικές δραστηριότητες κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος. Ειδικά για το 2015, λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό των άμεσων ενισχύσεων για το έτος αιτήσεων 2014, που δικαιούνταν ο γεωργός σύμφωνα με τον Καν (ΕΚ) 73/2009, προ των μειώσεων και των εξαιρέσεων που προβλέπονται στα άρθρα 21 και 23 του ως άνω κανονισμού. Για κάθε επόμενο έτος «ν» λαμβάνεται υπόψιν το προηγούμενο έτος αιτήσεων «ν-1».

β) Τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ως σκοπό έχουν την παροχή αγροτικής εκπαίδευσης, καθώς και οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, των οποίων οι γεωργικές δραστηριότητες δεν είναι ασήμαντες κατά την έννοια του άρθρου 9, παράγραφος 2, εδάφιο γ΄ στοιχείο β) και της παραγράφου 3, στοιχείο α) του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 1307/2013, σε συνδυασμό με το άρθρο 13, παράγραφος 1, εδάφιο γ΄, του Κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 639/2014, εφόσον καλλιεργούν εκτάσεις τουλάχιστον 50 στρεμμάτων, που τους αποδίδουν έσοδα είτε πραγματικά είτε τεκμαρτά υπολογιζόμενα με βάση τα στοιχεία που δηλώνονται στην ετήσια ενιαία αίτηση ενίσχυσης και του πίνακα που ακολουθεί, ανώτερα των 6.000 ευρώ.

Πίνακας: Γεωργικό εισόδημα ανά είδος καλλιεργούμενης γης ή ανά κεφαλή εκτρεφόμενου ζώου ή ανά άλλη μονάδα

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.