Τίτλοι:

Σάκης Τζωρτζίδης

Σάκης Τζωρτζίδης

URL Ιστότοπου:

Απόστολος Βεσυρόπουλος: Εθνικός στόχος η περιστολή του λαθρεμπορίου

Στην συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η εταιρεία ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ για την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο θέμα της παράνομης εμπορίας και διακίνησης καπνικών προϊόντων, μίλησε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.

Ο κ. Βεσυρόπουλος, αφού συνεχάρη την εταιρεία για την πρωτοβουλία της, τόνισε ότι η περιστολή του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων αποτελεί ένα κοινό εθνικό στόχο, που η κυβέρνηση έχει ιεραρχήσει ως κορυφαία προτεραιότητα.

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων,στην αναβάθμιση του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου, στην κύρωση και ενεργοποίηση του Διεθνούς Πρωτοκόλλου για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου καπνού αλλά και στις επιτυχίες των διωκτικών αρχών, που κατάφεραν να εξαθρώσουν 13 πλήρως εξοπλισμένα εργοστάσια παραγωγής παράνομων τσιγάρων.

«Μέσα από το σύνολο αυτών των δράσεων, η χώρα μας βρέθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά εκτός της «λίστας 301» στην οποία βρισκόταν από το 2008, μια λίστα στην οποία περιλαμβάνονται Κράτη που κρίνονται αναποτελεσματικά και ανεπαρκή προς την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, της διαδικτυακής πειρατείας, καθώς και σχετικά με την προστασία των εμπορικών σημάτων και των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η περιστολή του λαθρεμπορίου επιδρά θετικά στα δημόσια έσοδα, την υγιή επιχειρηματικότητα, την οικονομία μας αλλά και τη δημόσια υγεία. Και όλα αυτά τα πεδία αφορούν και επηρεάζουν τους πολίτες, που και αυτοί πρέπει να είναι σύμμαχοι στην κοινή μας προσπάθεια».

Πρωτοβουλία Τάσου Μπαρτζώκα για την ανέγερση νεόκτιστου Ειδικού Σχολείου Αλεξάνδρειας

Πρωτοβουλία για την ανέγερση νέου κτηρίου, που θα στεγάσει το Ειδικό Σχολείο Αλεξάνδρειας, ανέλαβε ο Τάσος Μπαρτζώκας, προκειμένου να δοθεί εφάπαξ λύση στα ουσιαστικά προβλήματα υποδομών, της υφιστάμενης δομής.

Ο Βουλευτής, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για τα άτομα ΑμΕΑ, επισκέφτηκε το Ειδικό Σχολείο Αλεξάνδρειας, όπου και διαπίστωσε από κοντά τα σοβαρά κτηριακά προβλήματα, όπως του τα εξέφρασε ο Διευθυντής, κ. Αργιαντόπουλος και το εκπαιδευτικό και επιστημονικό προσωπικό του σχολείου.

Η ανεπίτρεπτη κατάσταση, λόγω της έλλειψης αιθουσών, κατάλληλων συνθηκών προσβασιμότητας (έλλειψη ραμπών, επαρκών τουαλετών, καθώς και οι διάσπαρτοι χώροι σε διαφορετικά κτήρια) δημιουργούν ζητήματα που υπερβαίνουν τα θέματα ασφάλειας. Η υφιστάμενη λειτουργία του σχολείου, παρά τις υπερβάλλουσες προσπάθειες των εκπαιδευτικών, γεννά θέματα που προσβάλλουν βασικά δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, όπως την ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Γι΄ αυτούς ακριβώς τους λόγους, ο Τάσος Μπαρτζώκας θα προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα άπαξ. Δρομολογεί επικοινωνία με το Δήμο Αλεξάνδρειας, προκειμένου από κοινού να καταστρωθεί μία πρόταση δημιουργίας νέου σχολείου. Αμέσως μετά θα οργανωθούν όλες οι κινήσεις, προκειμένου η ΚΤΥΠ Α.Ε να κατασκευάσει εξ υπαρχής ένα λειτουργικό σχολείο, που θα επιτρέψει και στους 34 μαθητές του Ειδικού Σχολείου και του προσωπικού του να βιώσουν αυτό που ακριβώς αξίζει σε όλα τα παιδιά: τη χαρά της μάθησης.

Δ.Ε.Ε.Π. ΗΜΑΘΙΑΣ : Επίσκεψη σωματείου ΑΜΕΑ

Με  αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που γιορτάζεται την 3η Δεκεμβρίου, σύμφωνα με απόφαση της Γ.Σ του ΟΗΕ,  πραγματοποιήθηκε συνάντηση του αθλητικού σωματείου, προσαρμοσμένου αθλητισμού ( ΑΜΕΑ) "Εν Σώματι Υγιεί" με μέλη της Διοίκησης της Διοικούσας Επιτροπής Νέας Δημοκρατίας Ημαθίας.

Στην συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία στη Πρόεδρο κ Ευαγγελία Γούσια και τον Γραμματέας κ. Δημήτριο Γκανέτσιο να ενημερώσουν για τις δραστηριότητες, τις επιτυχίες αλλά και τα προβλήματα του σωματείου και αθλητών του.

Οι παρευρισκόμενοι αθλητές και συνοδοί αναφέρθηκαν σε θέματα που άπτονται της καθημερινότητας αλλά και των ίσων ευκαιριών και δικαιωμάτων στη μόρφωση και την πρόσβαση στην αγορά εργασίας.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Ε.Π. Ημαθίας κ Σταύρος Γιανναβαρτζής, τους ευχαρίστησε για την παρουσία τους, εξέφρασε το θαυμασμό του για την έξοχη λειτουργία του σωματείου, τις επιτυχίες των αθλητών στις εθνικές και διεθνείς συμμετοχές, σε πλήθος αγωνισμάτων, που αποδεικνύουν την ποιότητα των πρακτικών του για την ισότιμη προώθηση των ΑμεΑ στον Αθλητισμό και εξέφρασε το έντονο ενδιαφέρον της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα θέματα των Ατόμων με Αναπηρία.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν τα μέλη της Δ.Ε.Ε.Π. κ. Ζωή Βεσυροπούλου και ο κ. Γιώργος Παπαδόπουλος που ζήτησαν και ενημερώθηκαν για θέματα του πλαισίου λειτουργίας αλλά των δυνατοτήτων επιμέρους πρωτοβουλιών για τη διευκόλυνση της λειτουργίας του σωματείου.

Σπ. Λιβανός : Η Δικαιοσύνη, με ανεξάρτητο τρόπο, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την προστασία των ελληνικών προϊόντων

Την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι μετά από χρόνια απραξίας, οι προσπάθειες των ελεγκτικών μηχανισμών του ΥπΑΑΤ αποδίδουν καρπούς και επιβάλλονται κυρώσεις, εξέφρασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός. Ταυτοχρόνως, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Δικαιοσύνη, ενώπιον της οποίας εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις, με ανεξάρτητο τρόπο, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία των ελληνικών προϊόντων, των καταναλωτών αλλά και της υγιούς επιχειρηματικότητας. 

Στην ομιλία του στο  12ο Συνέδριο του ΙΕΛΚΑ για τον μετασχηματισμό του λιανεμπορίου τροφίμων, ο κ. Λιβανός  χαρακτήρισε τον κλάδο ως έναν από τους πιο δυναμικούς και ανταγωνιστικούς της ελληνικής οικονομίας. Παρέθεσε, δε, μία σειρά από στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτή τη δυναμική.

Ειδικότερα, όπως είπε, ο κλάδος του λιανικού εμπορίου τροφίμων (σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ & του ΙΕΛΚΑ):

 • αντιπροσωπεύει το 30% της συνολικής απασχόλησης στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο και το 5% της συνολικής απασχόλησης.
 • σημείωσε αύξηση της απασχόλησης κατά 55% εν μέσω πανδημίας το διάστημα 2020-2021, σε αντίθεση με την αρνητική τάση στο υπόλοιπο λιανικό εμπόριο.
 • αύξησε τον τζίρο του κατά 10% το 2020.

Ο κ. Λιβανός αναγνώρισε ότι, παρά τη θετική αυτή εικόνα, υπάρχει ανάγκη προσαρμογής του κλάδου στη νέα πραγματικότητα, η οποία, ωστόσο, όπως σημείωσε, δεν χαρακτηρίζεται μόνο από κλυδωνισμούς και δυσκολίες, αλλά και από προκλήσεις και ευκαιρίες.

«Ευκαιρίες που θα γίνουν ακόμα μεγαλύτερες δεδομένων των προβλέψεων της Κυβέρνησης για ρυθμό ανάπτυξης που θα ξεπεράσει το 7% το 2021 και το 5% το 2022», πρόσθεσε ο ΥΠΑΑΤ.

Αναφέρθηκε, δε, διεξοδικά στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στον κλάδο των τροφίμων και ειδικότερα στο λιανεμπόριο τροφίμων, στο οποίο καταγράφονται ριζικές αλλαγές στον τρόπο συμπεριφοράς των καταναλωτών, τόσο ως προς τη διαδικασία των αγορών όσο και ως προς τις συνήθειες και προτιμήσεις.

Συγκεκριμένα : 

 • Αύξηση των διαδικτυακών πωλήσεων τροφίμων
 • Λιγότερες επισκέψεις στα καταστήματα, αλλά με μεγαλύτερες και πιο στοχευμένες λίστες αγορών
 • Μετατόπιση σε πιο υγιεινά προϊόντα
 • Προτίμηση  στα τοπικά προϊόντα
 • Ευαισθητοποίηση για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων
 • Στροφή στην ηθική και βιώσιμη κατανάλωση

Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ, αντίστοιχες αλλαγές γίνονται και στο παραγωγικό μας μοντέλο, το οποίο στρέφεται σε νέες κατευθύνσεις: Ενίσχυση της βιωσιμότητας, ενσωμάτωση της κυκλικής οικονομίας, υιοθέτηση νέων μορφών τεχνολογίας, επένδυση στην καινοτομία και μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Που σημαίνει ότι πρέπει να αναδιαμορφωθεί  και να αναδιαρθρωθεί και το μοντέλο παραγωγής και διάθεσης τροφίμων.

Για τη μετάβαση στο νέο μοντέλο, είπε ο κ. Λιβανός,  θα πρέπει να αναζητήσουμε συνδυαστικές λύσεις σε σχέση με τους κρίσιμους παράγοντες επιτυχίας, όπως για παράδειγμα:

 • Καλύτερη ενημέρωση του καταναλωτή και η μείωση της απώλειας και της σπατάλης των τροφίμων,
 • Καταπολέμηση της απάτης στον τομέα των τροφίμων,
 • Αναβάθμιση του επιπέδου ευζωίας των ζώων,
 • Μείωση της χρήσης χημικών σκευασμάτων στην πρωτογενή παραγωγή,
 • Ενσωμάτωση πρακτικών στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος,
 • Ενσωμάτωση της καινοτομίας και η ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας.

 Όπως επισήμανε ο ΥπΑΑΤ, για τη στήριξη στην πράξη του λιανεμπορίου τροφίμων, όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν νέες, περισσότερο ευέλικτες και εξειδικευμένες υπηρεσίες, καινούργια, έξυπνα προϊόντα, βελτιωμένα πληροφοριακά συστήματα και αναβαθμισμένα logistics.

Ο κ. Λιβανός στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της καινοτομίας, η οποία ανοίγει νέους ορίζοντες. «Περισσότερη καινοτομία και τεχνολογία  σημαίνει περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, ειδικά για τους νέους μας. Σημαίνει αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων μας, και συνεπώς υψηλότερο εισόδημα για τους ανθρώπους του κλάδου. Σημαίνει, όμως, και  ποιοτικότερα και ασφαλέστερα τρόφιμα για τους καταναλωτές, δηλαδή για όλους  εμάς και τις οικογένειές μας», είπε.

Ο ΥπΑΑΤ έδωσε έμφαση στα εξαιρετικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που διαθέτει η χώρα μας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μπορούν να αποτελέσουν ένα μοναδικό brand, δημιουργώντας σημαντικές επενδυτικές και επιχειρηματικές ευκαιρίες. «Πραγματικά θεωρώ ότι αποτελούν ένα από τα ισχυρότερα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας ως χώρα. Και στόχος μας είναι να το αναδείξουμε», είπε και πρόσθεσε : 

«Εμείς στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θέτουμε στο επίκεντρο της νέας Εθνικής Στρατηγικής Αγροτικής Ανάπτυξης την ενίσχυση των αγροδιατροφικών προϊόντων μας, την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους. Ταυτόχρονα, όμως, πυρήνας της πολιτικής μας είναι το τρίπτυχο τεχνολογία – καινοτομία – βιωσιμότητα, αλλά και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τομέα της αγροδιατροφής». 

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο αυτό, και με στόχο την προστασία της Ελληνίδας και του Έλληνα παραγωγού, το ΥπAAT προώθησε στο κοινοβούλιο ένα πλέγμα διατάξεων, το οποίο σήμερα είναι ο νόμος 4792/2021 σχετικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων. 

«Σκοπός τόσο του Υπουργείου μας όσο και όλων όσων στήριξαν και στηρίζουν αυτό το νομοθέτημα είναι ο εξορθολογισμός του χώρου», είπε οκ. Λιβανός.

Οι στόχοι που υπηρετούνται με τον νόμο περί αθέμιτου ανταγωνισμού :

 • Αύξηση της διαπραγματευτικής δύναμης του παραγωγού
 • Σύντομη πληρωμή και κατ’ επέκταση η ρευστότητά του
 • Δυνατότητα επένδυσης σε καινοτόμους μεθόδους παραγωγής
 • Αύξηση της ανταγωνιστικότητάς του
 • Βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων του
 • Μείωση του κινδύνου δημιουργίας καρτέλ και κυρίως
 • Αύξηση των εξαγωγών και  προώθηση των Ελληνικών προϊόντων και της Ελληνικής διατροφής στη διεθνή αγορά

Όπως υπογράμμισε με έμφαση ο ΥπΑΑΤ, για την ενίσχυση της αξιοπιστίας και της φήμης των ελληνικών προϊόντων καθώς και για τη στήριξη των παραγωγών και την προστασία των καταναλωτών, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει ρίξει ιδιαίτερο βάρος στους ελέγχους στον τομέα των τροφίμων. 

«Έχουμε δώσει έμφαση, μεταξύ άλλων, το γνωρίζετε, στον τομέα των προϊόντων ΠΟΠ, τη σημασία των οποίων όλοι ξέρουμε. Οι προσπάθειες των ελεγκτικών μας μηχανισμών έχουν αποδώσει ήδη καρπούς. Μετά από χρόνια απραξίας, επιβάλλονται κυρώσεις. Υποθέσεις ήδη εκκρεμούν ενώπιον της Δικαιοσύνης, η οποία με ανεξάρτητο τρόπο, είμαι βέβαιος, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προστασία των προϊόντων μας, του καταναλωτή και της υγιούς επιχειρηματικότητας. Στην προσπάθεια μας αυτή για την προστασία των προϊόντων μας, θέλουμε και εσάς αρωγούς. Πρωτοβουλίες όπως η σημερινή συνεισφέρουν σημαντικά στη συζήτηση για το μέλλον της ελληνικής αγροδιατροφής, το μέλλον των προϊόντων μας, των επιχειρήσεων μας. Και γι΄ αυτό τις στηρίζουμε», κατέληξε ο κ. Λιβανός

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.