Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ταχείες εξελίξεις στο ζήτημα των αγροτικών εκτάσεων που έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές

Με νέα νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθορίζεται ρητά ότι αγροτικές εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί για αγροτική χρήση, είτε αυτή είναι γεωργική είτε κτηνοτροφική, είτε μικτή, δεν εντάσσονται στο πεδίο ορισμού του δάσους, εφόσον εξακολουθούν να διατηρούν τη χρήση τους. Η παρέμβαση αυτή επί της ουσίας απεμπλέκει το δασικό χαρακτήρα των αγροτικών εκτάσεων, με βάση το κριτήριο της χρήσης. Κατά συνέπεια, οι γεωργικές εκτάσεις, οι οποίες στον μερικά κυρωθέντα δασικό χάρτη της Ημαθίας εμφανιζόντουσαν ως δάσος, μπορούν εφεξής να δηλωθούν στο σύστημα ΟΣΔΕ, ώστε να καταβληθεί απρόσκοπτα η ενιαία ενίσχυση και τα λοιπά δικαιώματα.

Πιο συγκεκριμένα, στον πρόσφατα ψηφισθέντα Νόμο (Ν.4710, Φεκ:142 Α΄/23.07.2020) καθορίζεται ρητά ότι «ως διατηρούμενη σήμερα αγροτική χρήση νοείται οποιαδήποτε από τις αποδοθείσες στο παρελθόν χρήσεις: γεωργική, κτηνοτροφική ή μικτή (γεωργοκτηνοτροφική). Παράλληλα, με σχετική τροπολογία, αναγνωρίζεται ότι «δεν υπάγονται στην έννοια του δάσους οι ανέκαθεν γεωργικώς καλλιεργούμενες εκτάσεις, οι χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ημιορεινών, ορεινών και ανώμαλων εδαφών που στη λήψη Α/Φ έτους 1945, ή εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960, εμφάνιζαν αγροτική χρήση , οι τεχνητές δασικές φυτείες κ.α».

Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι εκτάσεις που έχουν απωλέσει το δασικό χαρακτήρα τους πριν τις 11.6.1975 λόγω επεμβάσεων που έλαβαν χώρα με βάση σχετική διοικητική πράξη, δεν χαρακτηρίζονται ως δάση ή δασικές εκτάσεις, εφόσον διατηρούν τη χρήση που τους αποδόθηκε.

Τέτοιες πράξεις είναι:

  • Πράξεις που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της Αγροτικής Νομοθεσίας
  • Πράξεις με σκοπό τη βιομηχανική και τουριστική ανάπτυξη της χώρας

Η νέα νομοθετική παρέμβαση βρίσκεται σε συνέχεια του Ν.4685, ΦΕΚ: 92 Α΄/08.05.2020 για τον εκσυγχρονισμό της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της σχετικής Υπουργικής Απόφασης ΥΠΕΝ/ΔΠΔ/64663/2956/2020, ΦΕΚ 2773/Β/8-7-2020 με την οποία ορίζονται οι διοικητικές πράξεις που αποτελούν το μέσο για την αναμόρφωση των δασικών χαρτών. Μάλιστα η σχετική διαδικασία συγκέντρωσης των διοικητικών πράξεων από τη διοίκηση έχει ήδη ξεκινήσει.

.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας, που βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους παραγωγούς και την πολιτική ηγεσία, δηλώνει ικανοποιημένος από την ταχύτητα με την οποία συνεχίζονται οι διαδικασίες. Ωστόσο, επισημαίνει, ότι για τα προηγούμενα σχεδόν δύο έτη, οι αγρότες έχασαν λόγω της μερικής κύρωσης των Δασικών Χαρτών στην Ημαθία, μεγάλο μέρος από τις δικαιούμενες ενισχύσεις τους. Ως εκ τούτου, σημαντικό είναι να καταβληθούν αναδρομικά τα οφειλόμενα ποσά. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει ήδη δρομολογήσει τον κύκλο ενεργειών που θα πράξει. Για κάθε συναφή εξέλιξη επί του θέματος, θα ενημερώνει με κάθε πρόσφορο μέσο τους ενδιαφερόμενους.

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb