Τίτλοι:

Σάκης Τζωρτζίδης

Σάκης Τζωρτζίδης

URL Ιστότοπου:

Ένα ατελείωτο μπάχαλο στον αγροτικό χώρο

Από επιτυχία σε επιτυχία πηγαίνει η κυβέρνηση των αρίστων και του επιτελικού κράτους στον αγροτικό χώρο. Κατάφερε να τα κάνει μπάχαλο

με τις κορονοενισχύσεις όπου:
    οι μισοί ελαιοπαραγωγοί έχουν μείνει εκτός ενίσχυσης
    ένας στους δέκα κτηνοτρόφους δεν έλαβε την ενίσχυση των 4 ευρώ/ζώο
    ένας πολύ μικρός, μόνο, αριθμός αμπελοκαλλιεργητών εντάχθηκε στον «πράσινο τρύγο»
    η πλειοψηφία των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών έχουν μείνει εκτός επιστρεπτέας ενίσχυσης
    η πλειοψηφία των δραστηριοποιούμενων στις λαϊκές αγορές έχουν επίσης μείνει εκτός ενισχύσεων
    πολλές καλλιέργειες που επλήγησαν από την πανδημία και την καραντίνα έμειναν εκτός ενισχύσεων.

με τις αποζημιώσεις για τον Ιανό που:
    Δημιούργησε αγρότες 2 ταχυτήτων, σε όλη την επικράτεια
    Άλλα ποσοστά ζημιών εκτιμούσαν οι πολιτικές ηγεσίες, και άλλα, πολύ χαμηλότερα, έως μηδενικά, έδειξε η εκτιμητική διαδικασία
    Δεν κατέβαλαν προκαταβολές σε πραγματικά πληγείσες περιοχές
    Μέσα στις ίδιες περιοχές αγρότες με διαφορετικές ζημιές πήραν την ίδια προκαταβολή
    Δεν αποζημιώθηκε το 100% της ζημιάς, παρά τις υποσχέσεις και του ίδιου, ακόμα, του πρωθυπουργού.

Με τι αγροτικές επιδοτήσεις που μπήκανε πετσοκομένες και σε δόσεις και κανείς δε λέει στους αγρότες εάν και πότε θα λάβουν τα υπόλοιπα ποσά.
Και τώρα, σε μια χρονιά με ατελείωτα προβλήματα που γεννά η ανικανότητα της Κυβέρνησης της ΝΔ να διαχειριστεί την πανδημία του Κορωναϊού, τόσο σε υγειονομικό όσο και, σε οικονομικό επίπεδο, αυτή συνεχίζει να παράγει συνεχώς καινούργια.
Εν μέσω, σημαντικών διαδικασιών στην διεκπεραίωση του ΟΣΔΕ 2020, αλλά και έχοντας μπροστά την νέα χρονιά εφαρμογής της ΚΑΠ, το σύστημα ΟΣΔΕ παραμένει κλειστό. Γεγονός που μόνο ανησυχία και επισφάλεια δημιουργεί στον αγροτικό κόσμο. Σαν να μην έφταναν τα προβλήματα της πανδημίας, σημαντικές διαδικασίες και εκκρεμότητες του ΟΠΕΚΕΠΕ, που σχετίζονται με τις ενισχύσεις των αγροτών βρίσκονται αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά στον αέρα.
Ένας μακρύς κατάλογος όπως πληρωμές περίπου 300 εκατομμυρίων για συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενστάσεις για την εξισωτική, εκκρεμότητες δικαιωμάτων και πολλών πληρωμών του 2020, αιτήσεις για ένταξη σε μέτρα που λήγουν σε μερικές μέρες αλλά και η πρόσβαση του ΠΣΚΕ  στο ΟΣΔΕ έχουν παγώσει.
Κατανοούμε τη δύσκολη θέση που βρίσκεται ο νέος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, από τα συσσωρευμένα προβλήματα που δημιουργήθηκαν από την αδιαφορία της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας, και ειδικά αυτά που σχετίζονται με την καταβολή των ενισχύσεων, αλλά ο αγροτικός κόσμος δεν μπορεί να περιμένει.
Αυτή τη στιγμή η κύρια προτεραιότητα είναι να διασφαλιστεί η έγκαιρη, δίκαιη και αξιόπιστη καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς, η υποστήριξη και ομαλή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ και η προστασία του δημοσίου συμφέροντος. Η προτεραιότητα αυτή καθίσταται ακόμη πιο επιτακτική ώστε να μην προστεθεί ένα σοβαρότατο ακόμη πρόβλημα –αυτό της αποδιοργάνωσης της καταβολής των ενισχύσεων - στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος από την πανδημία.

«Διαβατήρια» εξαγωγών τροφίμων σε 30 τρίτες χώρες με ένα κλικ στον υπολογιστή

Πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων.

Αυτό προμηνύουν τα στοιχεία του 10μηνου και η προβολή τους στο σύνολο του έτους. Τα τελικά στοιχεία ανακοινώνονται από την ΕΛΣΤΑΤ στις αρχές Μαρτίου, ωστόσο, η τάση είναι σαφής: Οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων είναι σε διαρκή άνοδο, την ώρα που οι εισαγωγές μειώνονται. 

Η πανδημική κρίση ήρθε να την ενισχύσει καθώς αυξάνεται διεθνώς η ζήτηση για τρόφιμα ασφαλή (από χώρες με εξαιρετικές επιδόσεις στη διαχείριση του covid, όπως η Ελλάδα), ποιοτικά, που να συμβάλουν στο ευ ζην και να έχουν χαμηλό περιβαλλοντικό και υψηλό κοινωνικό αποτύπωμα.

Με διψήφιο ποσοστό αύξησης των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων καθ’ όλη την διάρκεια του 2020 -12,6% σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τον Οκτώβριο - είναι προφανές ότι ανοίγεται ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο ως κυβέρνηση θέλουμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό.

Και τα περιθώρια είναι, όντως, πολύ μεγάλα καθώς, όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας (Επιτροπή Πισσαρίδη), οι εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα ανέρχονται στο 4,4% του ΑΕΠ έναντι 6,4% στις άλλες 9 χώρες της ΕΕ, που είναι πληθυσμιακά συγκρίσιμες με τη χώρα μας.

Καθώς λοιπόν το μερίδιο της βιομηχανίας τροφίμων στο σύνολο της ελληνικής βιομηχανίας είναι υπερδιπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου, είναι προφανές ότι η επίτευξη του εθνικού στόχου, όπως τον προσδιόρισε ο πρωθυπουργός, για αύξηση των εξαγωγών από το 38% του ΑΕΠ σήμερα στο 48% έως το 2023, περνά μέσα από την αύξηση των εξαγωγών τροφίμων και αγροτικών προϊόντων.

Προς την κατεύθυνση αυτή τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εφαρμόζουμε μια πολυδιάστατη πολιτική, βασικός άξονας της οποίας είναι και η αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνογνωσίας.

Διότι έμελλε να φθάσουμε στο 2020 για να περάσουν και οι ελληνικές εξαγωγές τροφίμων στην ψηφιακή εποχή. Μέχρι πρότινος, για να εξάγει μια επιχείρηση προϊόντα ζωικής προέλευσης όπως γαλακτοκομικά, κρέας, αλιεύματα, μέλι, αυγά, θα έπρεπε με φυσική παρουσία να απευθυνθεί στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας όπου δραστηριοποιείται, να υποβάλει έγγραφη αίτηση έκδοσης κτηνιατρικού πιστοποιητικού εξαγωγών «διαβατήριο» και εγγράφως η υπηρεσία να συμπληρώσει και να εκδώσει το πιστοποιητικό.

Αυτό πλέον, λοιπόν, με πρωτοβουλία του υπουργείου μας, που αναλήφθηκε έξι μήνες πριν και σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, γίνεται μόνο ψηφιακά, μέσω της καινοτόμας πλατφόρμας easyagroexpo.gov.gr, σε 30 κομβικές τρίτες χώρες. Μ’ άλλα λόγια, ψηφιακά υποβάλλουν οι επιχειρήσεις την αίτηση και ψηφιακά εγκρίνεται το πιστοποιητικό από το εξειδικευμένο προσωπικό των ΔΑΟΚ, βάζοντας την Ελλάδα στην πρωτοπορία συγκριτικά με άλλες πολύ πιο αναπτυγμένες ψηφιακά χώρες.

Επιπρόσθετα, οι επιχειρήσεις έχουν πλέον εύκολη και συνεχή πρόσβαση στο πληροφοριακό υλικό ως προς τα ισχύοντα σε κάθε αγορά – στόχο για τα προϊόντα τους, ενώ με την λειτουργία της πλατφόρμας το ελληνικό Δημόσιο έχει την δυνατότητα άμεσης, online πρόσβασης στο εμπορικό ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων (μέχρι σήμερα τα στοιχεία προέρχονται μόνο από την ΕΛΣΤΑΤ), και αποκτά κι ένα επιπλέον «όπλο» κατά των «ελληνοποιήσεων» μέσω και της επικείμενης ενεργοποίησης του ηλεκτρονικού τιμολογίου από την Α.Α.Δ.Ε.

Αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι το 2019 μόνο στην αγορά των ΗΠΑ κατευθύνθηκαν το 39,5% των εξαγωγών μελιού, το 30,79% των εξαγωγών αλιευμάτων και το 20,12% των εξαγωγών φέτας, είναι αυταπόδεικτο πόσες ανθρωποώρες εξοικονομούνται, πόσο πιο εύκολες και γρήγορες γίνονται οι εξαγωγές αλλά και οι προοπτικές που διανοίγονται και για μικρές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών. Διότι μια μεγάλη επιχείρηση είχε τους πόρους για ν’ ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις του γραφειοκρατικού συστήματος, όπως ίσχυε μέχρι πρότινος, ενώ μια μικρότερη –κατά τεκμήριο – όχι.

Η νέα ψηφιακή εποχή είναι, συνεπώς, εδώ, δημιουργώντας νέες ευκαιρίες για όλους και στον Αγροδιατροφικό Τομέα.

Στις προτάσεις του ΥΠΑΑΤ για το Ταμείο Ανάκαμψης Φράγμα Αλμωπαίου και Εγγειοβελτιωτικά έργα

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρέθηκε την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021 ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας κ. Διονύσης Σταμενίτης, όπου και είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό κ. Ιωάννη Οικονομού με βασικό αντικείμενο τα έργα αγροτικής υποδομής στο Νομό Πέλλας. Σε συνέχεια των επαφών και των παρεμβάσεων που έχει πραγματοποιήσει από την αρχή της νέας κοινοβουλευτικής του θητείας, ο Διονύσης Σταμενίτης συζήτησε σήμερα με το νέο Υφυπουργό για την πορεία των εγγειοβελτιωτικών έργων στην Πέλλα και συγκεκριμένα για το μεγάλο έργο του Φράγματος του Αλμωπαίου καθώς και για σειρά εγγειοβελτιωτικών και αρδευτικών έργων ΤΟΕΒ και Τοπικών Κοινοτήτων.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τρόπο με τον οποίο το ΥΠΑΑΤ σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τα εν λόγω έργα, ώστε άμεσα να προχωρήσει η δημοπράτηση τους και εν συνεχεία η κατασκευή τους. Αφού έγινε γνωστό ότι τα προαναφερόμενα έργα περιλαμβάνονται στις προτάσεις του Υπουργείου για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο Υφυπουργός ενημέρωσε το Βουλευτή ότι ο τρόπος που έχει επιλεγεί είναι η ταυτόχρονη χρηματοδότηση μέσα από σχήματα ΣΔΙΤ και από το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπολογίζεται ότι το κόστος κάθε έργου θα χρηματοδοτείται στο 70% μέσω ΣΔΙΤ και στο 30% από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αναφορικά με το Φράγμα του Αλμωπαίου, όπως είναι ήδη γνωστό, το έργο παρουσιάζει μεγάλη μελετητική ωριμότητα, με μια μελέτη να εκκρεμεί, για την οποία υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τις 18 Σεπτεμβρίου του 2020 ο τότε Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σκρέκας είχε δηλώσει σε συνάντηση του με τον κ. Σταμενίτη ότι είναι απόφαση και πολιτική βούληση του Υπουργείου, και κατ΄ επέκταση της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, να εντάξει το Φράγμα του Αλμωπαίου στα προτεινόμενα έργα για το Ταμείο Ανάκαμψης προκειμένου να κατασκευαστεί.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα εγγειοβελτιωτικά και αρδευτικά έργα του Νομού Πέλλας, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι μέσα από τη συνεργασία μεταξύ ΥΠΑΑΤ, αρμόδιων φορέων (Δήμοι, ΤΟΕΒ) και υπηρεσιακών παραγόντων έχουν ήδη συμπεριληφθεί στη λίστα των προτεινόμενων για το Ταμείο Ανάκαμψης έργων και θα προχωρήσουν αναλόγως πάντοτε με τη μελετητική τους ωριμότητα.

Από την πλευρά του ο Βουλευτής κ. Σταμενίτης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση του ΥΠΑΑΤ να εξετάσει και να βρει λύσεις στο ζήτημα της χρηματοδότησης σημαντικών έργων αγροτικής υποδομής για το Νομό Πέλλας, τα οποία θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη στήριξη και την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή, καθώς θα προσφέρουν διεξόδους στα προβλήματα άρδευσης   των αγροτεμαχίων, στην αντιπλημμυρική προστασία αλλά και παράλληλα θα αποτελέσουν ένα σημαντικό όπλο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.

Μέτρα στήριξης των παραγωγών κηπευτικών, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων στη διάθεση των προϊόντων

Μέτρα στήριξης των παραγωγών κηπευτικών, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων στη διάθεση των προϊόντων, ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων η βουλευτής Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου. Όπως τονίζεται στην Ερώτηση:

Οι επιπτώσεις της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης έχουν φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, καθώς αντιμετωπίζουν καθημερινά τεράστιες δυσκολίες στη διάθεση των παραγόμενων προϊόντων τους. Από τις εξελίξεις, δεν θα μπορούσαν να μείνουν ανεπηρέαστοι και οι παραγωγοί κηπευτικών προϊόντων, καθώς είδαν την παραγωγή τους να μένει αδιάθετη. Η εγχώρια απορρόφηση των παραγόμενων προϊόντων είναι ελάχιστη, εξαιτίας των περιορισμών που έχουν επιβληθεί, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί κηπευτικών να έχουν υποστεί τεράστια ζημιά από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση, οι παραγωγοί βλέπουν τον κόπο και τον ιδρώτα τους να πηγαίνουν ουσιαστικά χαμένοι, το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, ενώ ήδη έχουν επιβαρυνθεί με τις δαπάνες και τα κοστολόγια των καλλιεργειών, που είναι ιδιαίτερα υψηλά.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.