Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγρότης μαχόμενος με τα "θεριά"

Γράφει ο Χανής Θωμάς

Μια ζωή διαρκούς αγώνα έχει να αντιμετωπίσει ο αγρότης. Αγώνας με τα στοιχεία της φύσης, αγώνας με την παραγωγή του, αγώνας με την ζωή, αγώνας με τις τιμές, αγώνας με το κράτος...γενικά αγώνας με τα θεριά που τον κυνηγάνε.

Ο αγρότης γεννήθηκε αγωνιστής. Γεννήθηκε από τα σπλάχνα της γης. Εκεί πρωτοπερπάτησε, εκεί ένιωσε με την αφή την κάθε σπιθαμή χώματος, το πόσο ίδια και συνάμα πόσο διαφορετική είναι σε μια στιγμή. Εκεί έκανε την πρώτη του προσπάθεια να σαγηνέψει και να καλλιεργήσει την γη. Εκεί πήρε την απόφαση ν ασχοληθεί με αυτήν και να επωμιστεί επάξια τον τίτλο του αγρότη. Εκεί όμως πήρε την απόφαση να ξεκινήσει τον αδιάκοπο, συνεχή και τερατώδες πόλεμο με τα "θεριά".

Θεριά που τον κυνηγάνε μια ζωή, του τρώνε το μεδούλι, τον τσακίζουν, τον βαράνε από παντού. Θεριά που τον θέλουν μονίμως πεσμένο και υποδουλωμένο στα δικά τους θέλω και τις δικές τους απαιτήσεις. Όμως, εκ φύσεως και θέσεως επαγγέλματος, ο αγρότης έχει μάθει ΠΑΝΤΑ να σηκώνεται πιο δυνατός και ΠΑΝΤΑ να πολεμά μέχρις εσχάτων, για να διεκδικήσει αυτά που του αναλογούν. Το πιο σημαντικό όλων, το δικαίωμα στη ζωή.

Θεριό είναι κι ο αγρότης από μόνος του. Θερίο, διότι, βγαίνει δυνατός και γεμάτος γνώσεις, εμπειρίες, φιλοδοξίες, όνειρα κι ελπίδες για κάτι καλύτερο από αυτό τον αγώνα. 
Πολλοί θα πουν ότι είναι άνισος αγώνας, που συνήθως πριν καν τελεστεί ξέρουμε τον νικητή. Λάθος, μέγα κι ολέθριο λάθος. Ο νικητής δεν προδικάζεται εξ αρχής, χωρίς να γίνει ο αγώνας, αλλά κρίνεται κατά την διάρκεια αυτού και κυρίως από το τελικό αποτέλεσμα. 

Δεν αντιλέγεται ότι από όλον αυτό τον δύσκολο αγώνα δεν βγαίνει αλώβητος ο αγρότης. Κάθε άλλο. Πολλά τα προβλήματα που τον ταλανίζουν και του κατατρώγουν το μεδούλι καθημερινά. Αλλά έχει μάθει απ την ίδια την ζωή ν αντιστέκεται, να μάχεται και να πολεμά.

Ευχής έργον πολλών εξ αυτών που λογίζονται στα "θεριά" είναι να σκύψουμε το κεφάλι και να υπακούσουμε ηθελημένα σε κάθε τους εντολή και παράγγελμα. Άπαξ και γίνει αυτό, έχουμε υπογράψει αυτομάτως την καταδίκη μας. Μπορεί πολλοί να μην μπορούν να σηκώσουν το βάρος αυτής της μάχης και να το κάνουν. Αλλά και πάλι, λάθος έπραξαν και λάθος πράττουν. "Μάθε να πολεμάς και ν αγωνίζεσαι για το δίκιο σου, και προπαντώς μάθε να πολεμάς για την ίδια την ζωή". Ας γίνει σημαία, στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε.

Πολλά τα θεριά που πολεμούν τον αγρότη. Όχι όμως ακατόρθωτα και αλώβητα. Αρκεί να υπάρχει θέληση και δίψα για "μάχη". Όλοι έχουμε το δικαίωμα σ αυτή την μάχη. Αρκεί να είναι για καλό.

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb