Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΜΠΑΤΑΡΙΕΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ: ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ

Είναι γνωστό τοις πάση ότι όλα τα μηχανήματα έτσι και τα αυτοκίνητα που και που χαλάνε. Βεβαίως, κάποιοι που είναι πραγματικά ερωτευμένοι με τη μία ή την άλλη μάρκα ισχυρίζονται ότι αυτό δεν συμβαίνει ποτέ με το δικό τους όχημα και ότι πάντα λειτουργεί άψογα. Λένε όμως την πάσα αλήθεια ή μήπως όλοι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης πάσχουν και πάντα θα πάσχουν από ένα πρόβλημα; Αυτό είναι φυσικά η μπαταρία τους. Μιλάμε φυσικά για αυτόν τον πάροχο ρεύματος που δίνει το απαραίτητο ρεύμα έτσι ώστε να ξεκινήσει το αυτοκίνητο μόλις στρίψουμε το κλειδί ή μόλις πατήσουμε το αντίστοιχο κουμπί.

Αυτή η μπαταρία που έχουν τα περισσότερα οχήματα είναι σχετικά μικρή σε διαστάσεις και συνήθως 12V σε τάση. Όσον αφορά στην απόδοσή τους οι περισσότερες ξεκινούν από 45Ah και φτάνουν έως και τα 100Ah. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 50€ περίπου και μπορεί να ξεπεράσουν και τα 300€. Για να μπορέσουμε όμως να επιλέξουμε την καλύτερη δυνατή μπαταρία για το όχημά μας θα πρέπει να γνωρίζουμε όλα τα είδη και τις διαθέσιμες επιλογές. Εξυπακούεται ότι όσα περισσότερα ηλεκτρολογικά συστήματα έχουμε εγκατεστημένα στο αυτοκίνητο, τόσο αυξάνονται και οι ανάγκες του για ηλεκτρική ενέργεια.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τον πρώτο τύπο μπαταρίας που είναι αυτός του μόλυβδου. Εδώ μιλάμε για παλαιού τύπου, σχετικά απλές, μπαταρίες που χρειάζονται πλήρωση των υγρών τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Ωστόσο, αυτά τα υγρά εκλύουν επικίνδυνες αναθυμιάσεις τόσο για την υγεία του ανθρώπου όσο και για το περιβάλλον. Επίσης, αν χυθεί κατά λάθος μέρος του υγρού, έχει διαβρωτική επίπτωση σε οποιαδήποτε επιφάνεια έρθει σε επαφή. Ένα ακόμη αρνητικό αυτών των μπαταριών είναι ότι αυτοεκφορτίζονται πολύ γρήγορα και αν μείνουν αχρησιμοποίητες για πάνω από ένα μήνα χάνουν εντελώς τις ιδιότητές τους και χρήζουν άμεσης αντικατάστασης. Στα θετικά συγκαταλέγονται το χαμηλό κόστος κτήσης τους.

Ένας άλλος τύπος μπαταρίας είναι αυτός που λέγεται κλειστού τύπου με υγρά. Αυτό το είδος μπαταριών είναι πολύ πιο αξιόπιστο, αποδοτικό από άποψη ρεύματος και εντελώς ακίνδυνο αφού δεν εκλύει επικίνδυνες αναθυμιάσεις. Φυσικά είναι ακριβότερο σε σχέση με το πρώτο είδος μπαταρίας που σχολιάσαμε προηγουμένως αλλά χάρη στα προηγμένα του χαρακτηριστικά έχει ευρεία εφαρμογή στην αυτοκινητοβιομηχανία. Ένας τρίτος τύπος μπαταριών εκκίνησης αυτοκινήτου είναι ο AGM (Absorbed Glass Matted). Αυτή η ομάδα μπαταριών δεν περιέχει καθόλου υγρά όπως οι προηγούμενες δύο. Διακρίνεται για την ασφάλεια και τη μεγάλη διάρκεια ζωής που προσφέρει. Δεν είναι ιδιαίτερα οικονομικές ως μπαταρίες αλλά πραγματικά αξίζουν τα λεφτά τους αφού μπορούν να εκτελέσουν πολλούς και μεγάλους κύκλους εκφόρτισης και εκ νέου φόρτισης. Έτσι, θα σας βοηθήσουν να βγάλετε εις πέρας πολλούς χειμώνες αλλά και καλοκαίρια χωρίς να ξεμένετε στη «μέση του πουθενά». Τέλος, η ακριβότερη αλλά και η πιο αποδοτική λύση από όλες είναι οι μπαταρίες τύπου GEL. Αυτές όπως και οι AGM βέβαια αντέχουν ως και ένα χρόνο ακινησίας και αν οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές, ίσως και παραπάνω. Έχουν μεγάλη ανθεκτικότητα και παρέχουν πολύ περισσότερο ρεύμα από όσο ίσως υποδηλώνει το μέγεθός τους. Τέλος, είναι εξαιρετικής σταθερότητας απέναντι σε χτυπήματα ή κραδασμούς και μπορούν να τοποθετηθούν σε κάθε τύπο οχήματος ανεξαιρέτως με άριστα αποτελέσματα.

Όσον αφορά στα αμπέρ τα οποία πρέπει να έχει μια μπαταρία δεν υπάρχει μεγάλος περιορισμός. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι ένα μικρό αυτοκίνητο πόλης μπορεί να λειτουργήσει και με μια μπαταρία 45Ah αλλά και με μία των 52Ah. Εξαρτάται από τις συσκευές τύπου GPS που ίσως χρησιμοποιούμε και από τις οθόνες πολυμέσων ή τυχόν αναβαθμισμένα ηχοσυστήματα. Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να τοποθετούμε μπαταρίες πιο αδύναμες από τις ελάχιστες προδιαγραφές που ορίζει ο κατασκευαστής καθώς το αυτοκίνητο δεν θα μπορεί να πάρει μπροστά. Από την άλλη, μια μπαταρία πολύ μεγαλύτερης ισχύος από την οριζόμενη ίσως δημιουργήσει προβλήματα στο δυναμό. Όπως και να έχει για όλες τις αναμενόμενες ή απροσδόκητες αλλαγές που θα χρειαστούν, μπορούμε να εμπιστευτούμε άφοβα και να παραγγείλουμε ανταλλακτικά αυτοκινήτων από την MaxxParts.

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb