Τίτλοι:
Χρήστος Φωτιάδης

Χρήστος Φωτιάδης

URL Ιστότοπου:

Eκμετάλλευση μεταναστών σε ισπανικά θερμοκήπια

Η πόλη Ελ Εχίδο με τους 90.000 κατοίκους βρίσκεται στην ισπανική επαρχία της Αλμερίας και ζει από τη γεωργία. Είναι γνωστή για τα θερμοκήπια που διαθέτει, τα οποία προσφέρουν θέσεις εργασίας σε χιλιάδες εργάτες. Κάθε μέρα ουρές μεταναστών από την Αφρική καταφθάνουν εδώ με την ελπίδα να βρουν άμεσα δουλειά σε κάποιο θερμοκήπιο. «Είναι η πέμπτη μέρα που έρχομαι εδώ και ακόμη δεν έχει φανεί κάποιος εργοδότης. Είναι δύσκολο να βρούμε δουλειά, κάθε πρωί περιμένουμε από τις 6 μέχρι τις 9 και μετά επιστρέφουμε σπίτι» αναφέρει ο 47χρονος Αμπντεζαράκ από το Μαρόκο. «Οι συνθήκες ζωής και οι ευκαιρίες για δουλειά στην Ευρώπη είναι τελικά όπως και στην Αφρική. Ποτέ δεν έχω δουλέψει σε χωράφι και ούτε το φανταζόμουν ποτέ» λέει ο ίδιος περιγράφοντας την προσωπική του κατάσταση.

Η περιοχή της Αλμερίας παράγει περίπου 3,5 τόνους φρούτων και λαχανικών το χρόνο. Τα διάσημα θερμοκήπιά της καλύπτουν μια έκταση πάνω από 31.000 εκτάρια. «Θάλασσα από πλαστικό» αποκαλούν την περιοχή οι ντόπιοι. Εδώ, αγρότες της Αλμερίας αλλά και πολυεθνικές, παράγουν φρούτα και λαχανικά που προορίζονται στη συνέχεια για εξαγωγές σε χώρες όπως η Γερμανία ή το Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν εφαρμόζονται οι ισπανικοί νόμοι για την εργασία

Η Αλμερία είναι η πύλη προς την Ευρώπη για πρόσφυγες και μετανάστες από την Αφρική. Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές μόνο πέρυσι έφτασαν εδώ 400 πλοία μεταφέροντας 12.000 ανθρώπους από αφρικανικές χώρες. Για την περιοχή αυτό σημαίνει επιπλέον φθηνά εργατικά χέρια. Σύμφωνα με τον Χοσέ Γκαρσία Κουέβα από την Εργατική Ένωση Ανδαλουσίας (SOT-SAT) οι μετανάστες που βρίσκουν δουλειά στα ισπανικά θερμοκήπια πέφτουν συχνά θύματα εκμετάλλευσης και δεν έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν εφαρμόζονται οι ισπανικοί νόμοι στη δουλειά στα χωράφια. Συνήθως οι εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς συμβόλαια ή ασφάλεια και αμείβονται με 32 έως 40 ευρώ τη μέρα αντί για 55 ευρώ, που είναι το νόμιμο κατώτατο ημερομίσθιο. Πολλοί εργαζόμενοι δεν προστατεύονται από τη χρήση φυτοφαρμάκων στα θερμοκήπια» αναφέρει ο Χοσέ Γκαρσία Κουέβα. Όπως λέει χαρακτηριστικά, πριν από δύο εβδομάδες πέθανε ένας Μαροκινός εργάτης από ανακοπή και ήδη έχει ξεκινήσει έρευνα για να διακριβωθεί αν η ανακοπή προήλθε από εισπνοή φυτοφαρμάκων.

Η πλειοψηφία των μεταναστών στην Αλμερία ζει επίσης με άθλιες συνθήκες, σε παραπήγματα φτιαγμένα με πρόχειρα υλικά, συχνά ξύλο ή κομμάτια πλαστικού, χωρίς τρεχούμενο νερό και θέρμανση, με κλεμμένο ηλεκτρικό ρεύμα. «Αυτά τα σπίτια είναι πολύ επικίνδυνα. Οι άνδρες καπνίζουν, τα καλώδια κρέμονται κι έτσι είναι εύκολο να πιάσουν φωτιά. Αλλά δεν έχουμε άλλη λύση γιατί έστω και με αυτά τα καλώδια έχουμε ρεύμα και μαγειρεύουμε» λέει 28χρονος Ισμαήλ από το Μαρόκο. «Υποφέρουμε χωρίς λόγο» αναφέρει ένας άλλος νεαρός Μαροκινός, ο Ντρις. «Τα αφεντικά θέλουν να βγάλουν όλο και περισσότερα χρήματα και ψάχνουν αδύναμους σαν κι εμάς για εργάτες, για να μας πληρώνουν λιγότερο», αναφέρει ο ίδιος.

Παράνομες πρακτικές λόγω διεθνούς ανταγωνισμού;

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 30% των μεταναστών εργάζονται στα θερμοκήπια χωρίς να είναι δηλωμένοι επίσημα, όπως προβλέπει ο νόμος. Ο Ντανιέλ Περέζ Ρέτσε από την Υπηρεσία Παράτυπης Μετανάστευσης της Αλμερίας μαζί με τους συναδέλφους του εντοπίζουν καθημερινά εργάτες που δουλεύουν παράνομα σε ισπανικά θερμοκήπια. Όπως αναφέρει, το πρόστιμο για τους αγρότες μπορεί να φτάσει έως και 6000 ευρώ για κάθε μετανάστη που απασχολούν παράνομα.

Από την άλλη πλευρά οι αγρότες της περιοχής αναγκάζονται να καταφύγουν σε φθηνά εργατικά χέρια επειδή ο ανταγωνισμός από χώρες όπως η Τουρκία ή το Μαρόκο είναι μεγάλος. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν η Λίντια Μαρτίνεζ Βάλμπρεχτ και ο σύζυγός της, Τομπίας Ούρελ, οι οποίοι καλλιεργούν τα τελευταία χρόνια οπωροκηπευτικά στην Αλμερία απασχολώντας νόμιμα τρεις μετανάστες από την Αφρική. Όπως λένε χαρακτηριστικά, λόγω του διεθνούς ανταγωνισμού κάθε χρόνο το εισόδημά τους μειώνεται. Πιστεύουν ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση λόγω ανταγωνισμού είναι αυτή που ωθεί πολλούς Ισπανούς αγρότες να παραβούν τους νόμους του κράτους.

Πηγή: Deutsche Welle

Πέντε ανατροπές για την παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση

Πέντε κρίσιμες διευκρινίσεις έδωσε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Tάσος Πετρόπουλος σε σχέση με την παράλληλη και διαδοχική ασφάλιση, με εγκύκλιο την οποία εξέδωσε χθες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω εγκύκλιο, κανένας χρόνος ασφάλισης και εισφορά που καταβλήθηκε δεν χάνονται.

Επίσης, οι χρόνοι ασφάλισης προσαυξάνουν το ποσό της σύνταξης. Εξάλλου, δίδεται η δυνατότητα επιλογής του χρόνου ασφάλισης  (στις περίπτωσης διαδοχικής ασφάλισης) ο οποίος θα συνυπολογισθεί για τον καθορισμό της σύνταξης.

Όσον αφορά τους διαδοχικά ασφαλισμένους, για τους οποίους έληξε τον Ιανουάριο του 2017 η υποχρεωτική ασφάλιση, μπορούν να διαλέξουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τους. Τέλος, οι χρόνοι ασφάλισης με τους οποίους θεμελιώνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα λαμβάνεται υπ'όψην για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης.

Πιο αναλυτικά, ορίζεται ότι:
1. Κανένας χρόνος ασφάλισης και καμία καταβληθείσα εισφορά (δηλ. εισφορά που καταβλήθηκε) δεν χάνονται.

2. Οι χρόνοι ασφάλισης, παράλληλοι και μη παράλληλοι, που δεν λαμβάνονται υπόψη στη θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης, προσαυξάνουν το ποσό της σύνταξης κατά τα προβλεπόμενα στο νόμο  4387/2016. Αναλυτικά ο εν λόγω νόμος προβλέπει πως στην περίπτωση ασφαλισμένων οι οποίοι, υπό την ισχύ του προϊσχύοντος νομοθετικού καθεστώτος κατέβαλλαν εισφορές ανώτερες από αυτές του ΙΚΑ−ΕΤΑΜ, το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά, θα υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς. Ο συντάξιμος μισθός σε αυτή την περίπτωση θα προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη τη βάση υπολογισμού της  επιπλέον εισφοράς.

3. Στις περιπτώσεις που έχει διανυθεί παράλληλα χρόνος ασφάλισης σε περισσότερους του ενός φορείς που εντάχθηκαν  στον Ε.Φ.Κ.Α. πριν την ένταξή τους στον Ε.Φ.Κ.Α., ο ασφαλισμένος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει, για το παράλληλο αυτό διάστημα, το χρόνο ασφάλισης που επιθυμεί να συνυπολογίσει, σύμφωνα με τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης.

4. Για τον διαδοχικά ασφαλισμένο, που κατά τη λήξη της υποχρεωτικής ασφάλισής του μετά την 1η/1/2017, προκύπτει πολλαπλή δραστηριότητα, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τις προϋποθέσεις του  φορέα που εντάχθηκε στον ΕΦΚΑ, με τις οποίες επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί.

5. Οι χρόνοι ασφάλισης με τους οποίους θεμελιώνεται το δικαίωμα, καθώς και ο χρόνος ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό του ποσού της εθνικής και ανταποδοτικής σύνταξης.

πηγη:capital

Οι Έλληνες πληρώνουν τη δεύτερη ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρωζώνη

Λίαν αποκαλυπτικά είναι τα νεότερα συγκριτικά στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν για τις τιμές των καυσίμων σε όλη την Ευρώπη, καθώς δείχνουν ότι οι Έλληνες πληρώνουν τη δεύτερη ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρωζώνη! 

Με βάση τις μετρήσεις, η μέση τιμή στην Ελλάδα διαμορφώνεται στα 1,548 ευρώ το λίτρο, όσο και στην Ιταλία, με μόνη υψηλότερη τιμή αυτή στην Ολλανδία (1,609 ευρώ). Οι Πορτογάλοι πληρώνουν για τις μετακινήσεις τους περίπου 9 λεπτά φτηνότερα, οι Ισπανοί περί τα 29 λεπτά πιο φτηνά, οι Κύπριοι μόλις 1,149 ευρώ/λίτρο, ενώ ακόμα και οι χώρες του πλούσιου Βορρά απέχουν 20- 30 λεπτά από τα επίπεδα της Ελλάδας. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνεται στα 1,374 ευρώ/λίτρο, ενώ στην Ευρωζώνη δεν ξεπερνά τα 1,42 ευρώ.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης, η οποία «τσούζει» τις τσέπες των Ελλήνων καταναλωτών, καθώς διαμορφώνεται στα 1,065 ευρώ/λίτρο κατά μέσο όρο, όταν η αντίστοιχη μέση τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι κάτω από τα 0,83 ευρώ και στην Ευρωζώνη κάτω από τα 0,82 ευρώ ανά λίτρο.

Τις πταίει; Φυσικά οι πολύ υψηλοί Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης στα καύσιμα, που «κουμπώνουν» σε έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ (24%) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η τελική λιανική τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται σε ποσοστό 65,35% από τους φόρους, ενώ για την «αλμυρή» τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ευθύνονται κατά περίπου 47%.

Τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής έδειξαν, άλλωστε, ότι τον προηγούμενο μήνα οι Έλληνες πλήρωσαν 1,1% ακριβότερα τη βενζίνη και 2,6% το πετρέλαιο θέρμανσης, που «τσιμπάει» κάθε φορά που πέφτει η θερμοκρασία. Σημειωτέον, δε, ότι παρά το βαρύ φετινό Χειμώνα, που δείχνει να επιμένει, όσοι έχουν προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης από την Πρωτοχρονιά και μετά, εφόσον είναι δικαιούχοι επιδόματος θέρμανσης, δεν θα δουν το χρώμα του χρήματος πριν από τις αρχές του Ιουνίου.

Το παράλογο της υπόθεσης είναι ότι από αυτήν τη φοροεπιδρομή στα καύσιμα δεν κερδίζει ούτε το Δημόσιο στο βαθμό που θα ήθελε, καθώς οι υψηλές τιμές συμπιέζουν την κατανάλωση, άρα και τα αντίστοιχα έσοδα. Το 2018 έκλεισε με περαιτέρω πτώση των πωλήσεων καυσίμων κατά 0,8%, ενώ είχε προηγηθεί η μείωση κατά 1,8% το 2017 που εφαρμόστηκαν για πρώτη χρονιά οι αυξημένοι Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης.

Πώς επηρεάστηκαν τα φορολογικά έσοδα; Ενώ το Μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε πέρσι το καλοκαίρι προέβλεπε έσοδα 4,336 δις ευρώ από τους ΕΦΚ καυσίμων, με τον Προϋπολογισμό που ήρθε το Νοέμβριο έγινε αναθεώρηση στα 4,289 δις ευρώ, αλλά τελικά οι εισπράξεις περιορίστηκαν στα 4,257 δις ευρώ. Όσο για τις επιπτώσεις στα νοικοκυριά, αρκεί μια ματιά στα αποτελέσματα της τελευταίας Έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ, που δείχνει ότι το 26% αδυνατεί να καλύψει το κόστος επαρκούς θέρμανσης τον Χειμώνα…

Πηγή: iefimerida

Η ρύπανση προκαλεί παγκοσμίως περισσότερους θανάτους από το κάπνισμα

Ακόμη και διπλάσιο αριθμό θανάτων κάθε χρόνο σε σχέση με ό,τι είχε εκτιμηθεί έως τώρα, μπορεί να προκαλεί η ρύπανση του αέρα, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική μελέτη. Με βάση τη νέα εκτίμηση, η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει διεθνώς περίπου 8,8 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως, έναντι 4,5 εκατομμυρίων που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση, δηλαδή, περισσότερους και από όσους το κάπνισμα, το οποίο ευθύνεται για περίπου 7,2 εκατομμύρια θανάτους το χρόνο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο εκτίμησης σχετικά με τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι επιστήμονες εκτίμησαν ότι αυτή ευθύνεται για περίπου 790.000 θανάτους ετησίως στο σύνολο της Ευρώπης και για 659.000 θανάτους στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών μελών.

Από αυτούς τους θανάτους, το 40% έως 80% οφείλεται σε καρδιαγγειακά αίτια, όπως τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο η ρύπανση του αέρα προκαλεί διπλάσιους θανάτους καρδιαγγειακής αιτιολογίας σε σχέση με τις αναπνευστικές παθήσεις. Η ρύπανση του αέρα, όπως έχουν δείξει και προηγούμενες έρευνες, προκαλεί βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία μέσω αυξημένου οξειδωτικού στρες σε αυτά, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, εγκεφαλικό, έμφραγμα και καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τόμας Μίντσελ του Τμήματος Καρδιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μάιντς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν την επίπτωση στην υγεία κυρίως από τα μικροσκοπικά σωματίδια διαμέτρου έως 2,5 εκατομμυριοστών του μέτρου (γνωστά ως ΡΜ2.5) και από το επιφανειακό όζον.

Η μελέτη βρήκε ότι η ρύπανση του αέρα ευθύνεται παγκοσμίως για επιπλέον 120 θανάτους ετησίως ανά 100.000 άτομα, ενώ στην Ευρώπη και στην ΕΕ η αναλογία είναι ακόμη μεγαλύτερη: 133 και 129 θάνατοι αντίστοιχα ανά 100.000 ανθρώπους. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη αναλογία θανάτων (πάνω από 200 έξτρα θάνατοι κάθε χρόνο ανά 100.000 άτομα) είναι οι ανατολικοευρωπαϊκές όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Κροατία και η Ουκρανία. Στη Γερμανία εκτιμάται ότι συμβαίνουν 154 έξτρα θάνατοι ετησίως ανά 100.000 άτομα, στην Ιταλία 136, στη Γαλλία 105 και στη Βρετανία 98.

«Ο αριθμός θανάτων από καρδιαγγειακές νόσους, που μπορούν να αποδοθούν στη ρύπανση του αέρα, είναι πολύ μεγαλύτερος του αναμενομένου. Μόνο στην Ευρώπη, ο αριθμός των έξτρα θανάτων πλησιάζει τις 800.000 το χρόνο και καθένας από αυτούς τους θανάτους αντιπροσωπεύει μια μέση μείωση του προσδόκιμου ζωής πάνω από δύο χρόνια», δήλωσε ο κ. Μίντσελ.

Ο καθηγητής Γιος Λέλιβελντ του γερμανικού Ινστιτούτου Χημείας, Μαξ Πλανκ, και συνεργάτης του Ινστιτούτου Κύπρου στη Λευκωσία, ανέφερε ότι «ο μεγάλος αριθμός έξτρα θανάτων στην Ευρώπη που οφείλονται στη ρύπανση εξηγείται από το συνδυασμό της κακής ποιότητας του αέρα με τη μεγάλη πυκνότητα του πληθυσμού, που έχει ως συνέπεια η έκθεση των Ευρωπαίων να είναι από τις υψηλότερες στον κόσμο».

Οι ερευνητές, που έδωσαν και σχετική συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσουν τα ευρήματα τους, κάλεσαν τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να αναλάβουν άμεση δράση για να μειώσουν την ατμοσφαιρική ρύπανση μέσω αναθεώρησης της υπάρχουσας νομοθεσίας και μείωσης των σημερινών ορίων ασφαλείας.

Σήμερα, στην ΕΕ το μέσο ετήσιο όριο ασφαλείας για τα σωματίδια ΡΜ2.5 είναι τα 25 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, αρκετά πάνω από τα δέκα μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όμως, σήμερα, μερικές ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνούν τακτικά ακόμη και το όριο των 25 μg/m3.

Ο κ. Μίντσελ ζήτησε από την Ευρώπη να κατεβάσει το «πλαφόν» για τη σωματιδιακή ρύπανση στα επίπεδα του ΠΟΥ, δηλαδή, από τα 25 στα 10 μg/m3, που ήδη χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία και άλλες χώρες.

Ο κ. Λέλιβελντ τόνισε ότι η ποιότητα του αέρα θα βελτιωθεί αν περιορισθεί η καύση ορυκτών καυσίμων και αυξηθεί η χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς επίσης αν μειωθούν οι εκπομπές σωματιδιακών ρύπων στον τομέα της γεωργίας.

πηγη:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.