Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον αφανισμό οδηγήθηκε η τευτλοκαλλιέργεια από τους μοιραίους χειρισμούς της Κυβέρνησης - "Μαύρες γιορτές" και αβέβαιη πληρωμή για τους τευτλοπαραγωγούς

Τους ολέθριους χειρισμούς της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και τις παλινωδίες της πολιτικής της, που οδηγούν στον οριστικό αφανισμό της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας, στηλιτεύει η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κυρία Φωτεινή Αραμπατζή, με Ερώτησή της στη Βουλή.

Η Σερραία βουλευτής κάνει λόγο για «ρεσιτάλ ασυνέπειας και πρωτόγνωρης στάσης πληρωμών» της Κυβέρνησης, που επεφύλαξε για άλλη μια χρονιά «μαύρα Χριστούγεννα» στους τευτλοπαραγωγούς, επιδεινώνοντας την ήδη δυσμενή οικονομική θέση, στην οποία έχουν περιέλθει από πέρυσι, αφού παραμένουν απλήρωτοι και για τη σοδειά του 2018 ενώ κάποιοι και για το 2017. Καθυστερήσεις και αβεβαιότητα, που αποκαρδίωσαν τους παραγωγούς και οδήγησαν στην κατακόρυφη πτώση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων ανά τη χώρα.

Η κυρία Αραμπατζή τονίζει ότι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι καταδεικνύοντας τα θλιβερά  νούμερα τόσο στο Νομό Σερρών, που από τα 11.500 στρέμματα του 2017 φέτος καλλιεργήθηκαν μόλις 600, όσο και στους υπόλοιπους Νομούς, όπως στο Πλατύ Ημαθίας, που από τα 10.500 στρέμματα του 2017 κατρακύλησαν στα 1.500 και στον Έβρο, όπου τα 12.000 στρέμματα του 2017, συρρικνώθηκαν στα 2.200.

Η τομεάρχης της ΝΔ κάνει λόγο για καταστροφικό αποτύπωμα της Κυβέρνησης και σε αυτό τον τομέα αφού όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΝΔ παρέδωσε την καλλιέργεια στα 80.000 στρέμματα και τέσσερα χρόνια μετά η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ την οδήγησε στον αφανισμό των 10.000 στρεμμάτων το 2018, σύμφωνα με τη Eurostat.

Η κυρία Αραμπατζή στηλιτεύει τις υποσχέσεις, της Κυβέρνησης, του περασμένου Σεπτεμβρίου, περί κλειστών τριετών συμβολαίων συνεργασίας και αύξησης των ετήσιων παραγόμενων όγκων ζάχαρης τουλάχιστον στους 100.000 τόνους σε βάθος τριετίας, καθώς και τις επανειλημμένες προτροπές του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου προς τους αγρότες να συνεχίσουν να καλλιεργούν τεύτλα.

Την ταφόπλακα της καλλιέργειας σφραγίζουν μάλιστα σύμφωνα με την Τομεάρχη, οι τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, όπως οι πρόσφατες τροπολογίες, που κατατέθηκαν «άρον-άρον» στη Βουλή για τις μετατάξεις των υπαλλήλων της ΕΒΖ προοιωνίζοντας τη θέληση να βάλουν οριστικά λουκέτο στην ΕΒΖ και να πουλήσουν στους επενδυτές τις εγκαταστάσεις και τα εργοστάσιά της «κοψοχρονιά», ως οικόπεδα.

Ζητά ως εκ τούτου από τους αρμόδιους Υπουργούς την άμεση πληρωμή των τευτλοπαραγωγών για την φετινή και την περσινή σοδιά στους, ενημέρωση για το τι πρόκειται να συμβεί με τα Εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις περί εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, ποιο ρόλο θα παίξει η Τράπεζα Πειραιώς και ποιος είναι ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την προβλεπόμενη συνδεδεμένη ενίσχυση στα τεύτλα, τόσο για την τρέχουσα περίοδο όσο και ενόψει της μελλοντικής ΚΑΠ 2021-2027.

Αναλυτικά, η κατατεθείσα Ερώτηση έχει ως εξής:

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

Βουλευτής Ν. Σερρών - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

28/12/2018

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς

τους Υπουργούς:

  • Οικονομίας και Ανάπτυξης

Κον. Ι. Δραγασάκη

  • Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Κον. Σ. Αραχωβίτη

Θέμα: «Στον αφανισμό οδηγήθηκε η τευτλοκαλλιέργεια από τους μοιραίους χειρισμούς της Κυβέρνησης – “Μαύρες γιορτές” και αβέβαιη πληρωμή για τους τευτλοπαραγωγούς»

Κύριοι Υπουργοί,

Στον «αέρα» βρίσκονται για άλλη μια χρονιά, οι εναπομείναντες τευτλοπαραγωγοί της χώρας, αναμένοντας να πληρωθούν την παραγωγή, που παρέδωσαν το 2018 την ίδια στιγμή, που απλήρωτοι παραμένουν και για το 2017, όσοι τευτλοπαραγωγοί δεν μπόρεσαν να προσκομίσουν ασφαλιστική ενημερότητα.

«Στο ίδιο έργο θεατές» λοιπόν οι παραγωγοί, αφού και πέρυσι η Κυβέρνησή σας τους υποσχόταν πληρωμή μέχρι τέλος του χρόνου δια στόματος κ. Χαρίτση αλλά δυστυχώς τους επεφύλαξε «μαύρα Χριστούγεννα». Τελικά η πληρωμή έγινε με την «σωτήρια» παρέμβαση της Συνεταιριστικής το καλοκαίρι ενώ η καθυστέρηση στην πληρωμή ήταν και η κύρια αιτία, που οι περισσότεροι φέτος δεν έσπειραν.

Ένα ρεσιτάλ ασυνέπειας και πρωτόγνωρης στάσης πληρωμών, που σε συνδυασμό με τους μοιραίους χειρισμούς σας από την πρώτη στιγμή ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας (τα 30 εκ. ευρώ, που θα «έσωζαν» την ΕΒΖ το 2015 με τη γνωστή ΠΝΠ, που πήγαν άραγε;), τις παλινωδίες, τις ψεύτικες υποσχέσεις οδήγησαν δυστυχώς την τευτλοκαλλιέργεια σε καταστροφική πτώση.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι.

Στις Σέρρες, για παράδειγμα, από τα 11.500 στρέμματα του 2017, φέτος καλλιεργήθηκαν γύρω στα 600(!), στο Πλατύ από τα 10.500 του 2017 φέτος 1.500 ενώ στον Έβρο από τα 12.000 στρέμματα του 2017 φέτος η καλλιέργεια κατρακύλησε στα 2.200. Είστε η κυβέρνηση, που «κατόρθωσε» μια καλλιέργεια της τάξης των 80.000 στρεμμάτων, που σας παραδώσαμε το 2014 να την οδηγήσει στον αφανισμό των 10.000 στρεμμάτων το 2018, σύμφωνα με τη Eurostat.

Και φυσικά, την αγωνία και την ανησυχία όλων των τευτλοπαραγωγών της χώρας κορυφώνουν και οι τελευταίες νομοθετικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησής σας, που προοιωνίζουν κινήσεις κλεισίματος της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ). Αντιπροσωπευτικό παράδειγμα οι τροπολογίες, που κατατέθηκαν «άρον-άρον» και την τελευταία στιγμή στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και αφορούν σε πρόγραμμα ειδικής επιδότησης ανεργίας εν όψει συνταξιοδότησης αλλά και σχέδιο μετατάξεων εργαζομένων σε άλλες θέσεις στο δημόσιο.

Όπως είναι φυσικό, οι παραγωγοί, δοθεισών και των προηγούμενων εξελίξεων, πιστεύουν ότι οι εν λόγω τροπολογίες προαναγγέλλουν, επί της ουσίας, ειλημμένη απόφαση της Κυβέρνησής σας να βάλει οριστικά «λουκέτο» στην ΕΒΖ και να πουλήσει στους επενδυτές τις εγκαταστάσεις και τα εργοστάσιά της «κοψοχρονιά», ως οικόπεδα!

Με δεδομένο ότι:

-Τα εργοστάσια της ΕΒΖ αποτελούν βασικούς πυλώνες ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών, συντηρώντας πολλές οικογένειες των ευρύτερων περιοχών εδώ και δεκαετίες και το οριστικό κλείσιμο των εργοστασίων θα επιφέρει τεράστια μείωση του εισοδήματός των αγροτών

-Τον Σεπτέμβρη του 2018, υποσχόσασταν στους τευτλοπαραγωγούς στρατηγικό επενδυτή με κλειστά τριετή συμβόλαια συνεργασίας και αύξηση των ετήσιων παραγόμενων όγκων ζάχαρης τουλάχιστον στους 100.000 τόνους σε βάθος τριετίας

-Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Β. Αποστόλου είχε δεσμευτεί επανειλημμένα ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου ότι στόχος της Κυβέρνησής σας είναι να «κρατήσετε ζωντανή την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» ενώ προέτρεπε τους αγρότες να καλλιεργήσουν τεύτλα,

-Οι τευτλοπαραγωγοί θα είναι και τα μόνα «θύματα» του σχεδίου εξυγίανσης της ΕΒΖ, αφού λόγω των μετατάξεων των υπαλλήλων η βιομηχανία μένει χωρίς προσωπικό, γεγονός, που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο και διαδικαστικά την πληρωμή των παραγωγών. Άλλωστε, στις αρχές του 2019 η ΕΒΖ θα ζητήσει παράταση της ήδη υπάρχουσας τετράμηνης δικαστικής προστασίας από τους πιστωτές, γεγονός που αναβάλλει την χρηματική ικανοποίηση των παραγωγών, εκτός αν οι παραγωγοί εξαιρούνται από τους πιστωτές.

-Οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις στην ΕΒΖ αποτελούν απόρροια των παλινωδιών της κυβερνητικής σας πολιτικής και της έλλειψης ουσιαστικού σχεδιασμού, που ακολουθήσατε αναφορικά με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

  1. Με βάση αυτές τις εξελίξεις, πότε επιτέλους θα πληρωθούν οι τευτλοπαραγωγοί την φετινή και την περσινή σοδιά στους;
  2. Ποιο είναι το μέλλον των Εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης; Επιβεβαιώνετε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των τευτλοπαραγωγών περί οριστικού «λουκέτου» της ΕΒΖ; Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις σας περί εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή; Ποιος ο ρόλος της Τράπεζας Πειραιώς;
  3. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για την προβλεπόμενη συνδεδεμένη ενίσχυση στα τεύτλα, τόσο για την τρέχουσα περίοδο και ενόψει της μελλοντικής ΚΑΠ 2021-2027;

Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΕΡΡΩΝ ΝΔ

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb