24kontelis.gif
Τίτλοι:
Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Πληρωμές 780 εκατ. ευρώ σήμερα και αύριο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Αφορούν συνδεδεμένες, Οικολογικά Σχήματα και παλαιές οφειλές

Αυγενάκης: Η προσπάθεια για εξυγίανση και σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζεται με συνέπεια και αποφασιστικότητα

Σήμερα Μεγάλη Δευτέρα και αύριο Μεγάλη Τρίτη πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων πόσο ενισχύσεων που ξεπερνά συνολικά τα 780 εκ. ευρώ και που αφορούν σε Συνδεδεμένες Ενισχύσεις, Οικολογικά Σχήματα, Βασική ενίσχυση, νεοεισερχόμενοι αγρότες και αναδιανεμητική ενίσχυση 2023, ξεπερνώντας κατά πολύ και τις αρχικές εξαγγελίες των 700 εκ. ευρώ.

Η δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, της Διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ, των Γενικών Διευθύνσεων του ΥΠΑΑΤ καθώς και της Διαχειριστικής Αρχής, για την πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος γίνεται πράξη, διαψεύδοντας όλους όσους μιλούσαν για πληρωμές μετά το Πάσχα υλοποιώντας στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας στους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα.

Με γνώμονα την διαφάνεια την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των παραγωγών ακολουθούν διευκρινιστικές οδηγίες για τους δικαιούχους.

Αναφορικά με τη χορήγηση συνδεδεμένων ενισχύσεων για τα καθεστώτα συνδεδεμένων ενισχύσεων για τις καλλιέργειες βρώσιμων οσπρίων, κτηνοτροφικών ψυχανθών, αραβόσιτου, μήλων, σανοδικών ψυχανθών,  σπόρων σπορά και με δεδομένο τη μη εμπρόθεσμη καταχώρηση στην εφαρμογή στο προβλεπόμενο διάστημα καταχώρησης ποσοτήτων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ διαβεβαιώνει τους συγκεκριμένους δικαιούχους ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και επειδή ακριβώς αντιλαμβάνεται το πρόβλημα, θα δώσει τη δυνατότητα σε φορείς και παραγωγούς τις επόμενες ημέρες, να προβούν σε τυχόν διορθωτικές ενέργειες και καταχωρήσεις προκειμένου το συντομότερο να προβούμε σε συμπληρωματικές πληρωμές προς όσους τις δικαιούνται. 

Αναφορικά με τη συνδεδεμένη ενίσχυση για την καλλιέργεια σπόρων προς σπορά και καθώς δεν υπάρχουν πορίσματα ΕΛΓΑ, οι περιπτώσεις που είχαν πληγεί λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων θα αντιμετωπιστούν με αιτήματα ανωτέρας βίας στις αρμόδιες περιφερειακές διευθύνσεις του Οργανισμού για να συμπεριληφθούν σε επόμενη συμπληρωματική πληρωμή.

Δεδομένου ότι εφέτος είναι η πρώτη χρονιά υλοποίησης της ΣΣ ΚΑΠ και πρώτη χρονιά εφαρμογής των νέων όρων επιλεξιμότητας για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, οι υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ και των Γενικών Διευθύνσεων Γεωργίας και Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ,  αξιολόγησαν ορισμένα ευρήματα της πληρωμής που χρήζουν άμεσης περαιτέρω εξέτασης και ελέγχου.

Σημειώνεται ότι όσα αναφέρονται στο ΣΣ ΚΑΠ είναι αδύνατον να αλλάξουν ή να τροποποιηθούν τη δεδομένη χρονική στιγμή και αποτέλεσαν τις βασικές αρχές κατανομής των πόρων.

Σημαντικές διαφοροποιήσεις μεταξύ των ετών 2022 και 2023 είναι ότι σε πολλές από τις ενισχύσεις έχουν αλλάξει οι όροι επιλεξιμότητας και τα ύψη των ενισχύσεων, ακολουθώντας αυτά που αναγράφοντα στο ΣΣ της ΚΑΠ.

Διαφορές εντοπίζονται, επίσης, και στην απαίτηση παραδόσεων σε όλα τα καθεστώτα. Επί παραδείγματι το 2022 δεν υπήρχε απαίτηση παραδόσεων στα ψυχανθή αλλά και σε άλλους όρους όπως π.χ. για τα μήλα που προαναφέρθηκε. Παρ’ όλα αυτά στο πλαίσιο της εξυγίανσης του Οργανισμού και ορθής και διαφανούς λειτουργίας του με στόχο την πιο δίκαιη καταβολή ενισχύσεων, όλα τα παραπάνω ζητήματα θα επανεξετασθούν, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των πληρωμών.

Σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ, ελέγχονται όλες εκείνες οι περιπτώσεις που κρατούσαν σε ομηρία πάνω από 16.500 παραγωγούς και για τις περιπτώσεις που δεν προκύπτουν ευρήματα προχωρούν οι διαδικασίες πληρωμής. Ήδη για το 2023 εξ αυτών πληρώνονται 6.850 δικαιούχοι που ελέγχθησανκαι δεν προέκυψαν ευρήματα. Για τις περιπτώσεις που υπήρξαν ευρήματα θα ακολουθηθεί η διαδικασία των κυρώσεων, όπως προβλέπεται από το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο. Το ίδιο ισχύει και για τις περιπτώσεις όπου παραγωγοί είχαν προσφύγει στη Δικαιοσύνη για μη καταβολή των ενισχύσεών τους από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και δικαιώθηκαν καθώς και για 2.480 υποθέσεις που εκκρεμούν από το 2014.

Διαφορές μεταξύ 2022 και 2023 σε συνδεδεμένες

Συγκεκριμέναγια τις ακόλουθες κατηγορίες συνδεδεμένων, διαπιστώθηκε:

Για τη συνδεδεμένη των μήλων, για το έτος 2022 το ύψος της στήριξης ήταν 3.854.643 ευρώ, επιλέξιμη έκταση σε εκτάρια 9.494,65 και ποσό ανά εκτάριο 405,98 ευρώ. Και για το 2023 τα αντίστοιχα νούμερα είναι, ύψος στήριξης 542.800 ευρώ  και επιλέξιμη έκταση 2.284,15 και ποσό ανά εκτάριο 237,63 ευρώ.

Σημειώνεται ότι πλέον σύμφωνα με τη ΣΣ ΚΑΠ, επιδοτούνται μόνο μήλα που είναι ΠΟΠ και ΠΓΕ σε συγκεκριμένες τοπικές κοινότητες και υπάρχει απαίτηση παράδοσης.

Για την κορινθιακή σταφίδα, για το 2022: ύψος στήριξης 4.818.304 ευρώ, επιλέξιμη έκταση σε εκτάρια 7.526,2 ποσό ανά εκτάριο 561 ευρώ. Ύψος συνδεδεμένης για το 2023, ήταν  3.518.628, επιλέξιμη έκταση 9.527,76 εκτάρια και ποσό ανά εκτάριο 369,3

Για τα πρωτεϊνούχα σανοδοτικάψυχανθή: Ύψος στήριξης για το 2022: 24.871.396, επιλέξιμη έκταση σε εκτάρια 204.648, ποσό ανά εκτάριο 121,53 ευρώ. Για το 2023: Ύψος στήριξης 16.179.600, επιλέξιμη έκταση 197.978,96 εκτάρια, ποσό ανά εκτάριο 181,72  ευρώ

Για τη βιομηχανική τομάτα, για το 2022: Ύψος στήριξης, 2.890.983 ευρώ, επιλέξιμη έκταση 3.505,6  και ποσό 805 ευρώ ανά εκτάριο. Για το 2023: Ύψος συνδεδεμένης 2.233.856 ευρώ, επιλέξιμη έκταση 5.005,59 ποσό ανά εκτάριο 446,27 ευρώ

Για το πορτοκάλι προς χυμοποίηση, για το 2022: Ύψος συνδεδεμένης στήριξης 5.357.695 επιλέξιμη έκταση σε εκτάρια 8.358,94, ποσό 588 ευρώ ανά εκτάριο. Το 2023: Ύψος στήριξης 3.573.460 ευρώ, επιλέξιμη έκταση σε εκτάρια 16.357,87, ποσό ανά εκτάριο 218,45 ευρώ.

Επισημαίνεται ακόμη ότι:

Για τον σκληρό σίτο το 2022 το ποσό ανά εκτάριο ήταν 58,3 ευρώ και για το 2023 ήταν 88,86 ευρώ.

Για τα όσπρια το ποσό ανά εκτάριο το 2022 ήταν 181,26 και το 2023 441,24

Για τα πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, το ποσό ανά εκτάριο ήταν 75,6 και το 2023 ήταν 202,5 ευρώ

Τα υπόλοιπα ποσά των συνδεδεμένων δεν εμφανίζουν σημαντικές διαφορές.

Οι τομές και οι μεταρρυθμίσεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζονται και δεν θα διστάσουμε να αναδείξουμε, κυρίως όμως να διορθώσουμε, πιθανές παραβλέψεις και αστοχίες. Γνώμονας για εμάς είναι πάντα το συμφέρον των Ελλήνων παραγωγών και η κατανομή των κοινοτικών ενισχύσεων με διαφανή, αδιάβλητο και δίκαιο τρόπο.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε:

«Σήμερα και αύριο ολοκληρώνονται οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων και των οικολογικών σχημάτων ακολουθώντας πιστά το χρονοδιάγραμμα που θέσαμε σε συνεργασία με τη νέα διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Για πρώτη φορά εφέτος υλοποιούνται τα οικολογικά σχήματα. Μια διαδικασία καινούργια και συνάμα δύσκολη. Στην ουσία αντικαθιστούν το «πρασίνισμα» και πέρα από διοικητικές δηλώσεις απαιτούν και πρόσθετες ενέργειες, από την πλευρά των παραγωγών, προκειμένου να ενεργοποιηθούν οι συγκεκριμένες ενισχύσεις. Το γεγονός αυτό δημιούργησε πρόσθετο διοικητικό βάρος στον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και στους ίδιους τους  παραγωγούς.

Παρ’ όλα αυτά είμαστε συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα που θέσαμε.

Θυμίζω ότι η δήλωση ΟΣΔΕ ενεργοποιήθηκε, όπως είχαμε δεσμευθεί, σχεδόν πέντε μήνες νωρίτερα από πέρσι, την 1η Απριλίου, ενώ συνεχίζεται και ο έλεγχος στα 16.500 δεσμευμένα ΑΦΜ και σε παλιά ξεχασμένα ΑΦΜ από το 2014.

Η μεγάλη προσπάθεια για την εξυγίανση και σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζεται με συνέπεια και αποφασιστικότητα. Στόχος μας η εξυπηρέτηση των παραγωγών μας μέσα από ένα δίκαιο, διαφανές και σύγχρονο ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών».

Αναγγελία ζημιών από βροχόπτωση της 25/04/2024 σε δενδροκαλλιέργειες κερασιών

Ανακοινώνεται από το υποκατάστημα ΕΛΓΑ ΒΕΡΟΙΑΣ, η αναγγελία ζημιών για την ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ της 25/04/2024 σε δενδροκαλλιέργειες κερασιών που συγκομίζονται έως και την ποικιλία Μπουρλά.

Η υποβολή των δηλώσεων είναι μέχρι την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/05/2024.

Οι παραγωγοί μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο του ανταποκριτή του ΕΛΓΑ στον Δήμο Βέροιας: 2331350535 (Αθανάσιος Σιδηρόπουλος).

Αυγενάκης στο EUMED9: Ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των αγροτών οι αλλαγές στην ΚΑΠ που προτείνει η Ελλάδα

Αυγενάκης στο EUMED9: Ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των αγροτών οι αλλαγές στην ΚΑΠ που προτείνει η Ελλάδα

Ζήτησε μέτρα προστασίας από τον αθέμιτο ανταγωνισμό για εισαγωγές από τρίτες χώρες

 

Καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση της δυσμενούς κατάστασης στην οποία έχει περιπέσει ο πρωτογενής τομέας στην Ευρώπη, θεωρεί ο ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης τις αλλαγές στην ΚΑΠ που προτείνει η χώρα μας, όπως τόνισε στην 5η  συνεδρίαση της EUMED9, που προηγήθηκε της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο.

Οι βασικές μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Ελλάδα, πέραν όσων  έχουν εγκριθεί από το Ευρωκοινοβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα, όπως τις παρέθεσε ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, είναι οι εξής:

  • Πρώτον, είναι πάγια θέση της Ελλάδας ότι οι κλιματικές κρίσεις θα πρέπει αν αντιμετωπίζονται συλλογικά.
  • Δεύτερον,πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ περιβαλλοντικών απαιτήσεων και αγροτικής παραγωγής.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο Έλληνας Υπουργός, ως χώρα στηρίζουμε:

  1. Την πρόταση να διατίθεται το 2% του προϋπολογισμού της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση κλιματικών κρίσεωνμέσω ειδικών ενισχύσεων έπειτα από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές.
  2. Να αυξηθείη ευελιξία που επιτρέπεται στα Κράτη-Μέλη ως προς τη τροποποίηση και διαχείριση των Στρατηγικών Σχεδίων όποτε αυτό είναι αναγκαίο. Συγκεκριμένα, να επιτρέπεται στα κράτη-μέλη να μεταφέρουν πόρους μεταξύ των δύο Πυλώνων ή από έτος σε έτος ανάλογα με τις αναδυόμενες ανάγκες.
  3. Την απλοποίηση των οικολογικών σχημάτων ώστε να διευκολυνθεί η εφαρμογή τους, όπως κατέδειξεη εμπειρία από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.

Ο Έλληνας υπουργός έθεσε, επίσης, το μείζον ζήτημα της εισαγωγής προϊόντων από τρίτες χώρες και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται οι Ευρωπαίοι αγρότες.

Όπως τόνισε ο Υπουργός οι αγρότες δικαίως αισθάνονται ότι η ΚΑΠ βραχυπρόθεσμα τους επιβαρύνει με την διαφύλαξη του περιβάλλοντος δυσανάλογα σε σχέση με παραγωγούς σε τρίτες χώρες οι οποίοι δεν είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές, και άρα μπορούν να παράγουν προϊόντα σε πιο ανταγωνιστικές τιμές. Κι επισήμανε ότι ο κλάδος δεν θα επιβιώσει αν τα προϊόντα των αγροτών μας εκτοπίζονται από τις ευρωπαϊκές αγορές από εισαγόμενα τρόφιμα.

«Ένα τέτοιο ενδεχόμενο βλάπτει τόσο την αγροτική παραγωγή αλλά και την όποια πρόοδο προς την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Πράσινης Συμφωνίας», τόνισε ο ΥπΑΑΤ και επισήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα και για τη βιωσιμότητα του αγροτικού κλάδου και την επισιτιστική επάρκεια αλλά και για τη βιωσιμότητα του πλανήτη.

Για το λόγο αυτό ο Έλληνας υπουργός ανέφερε ότι η χώρα μας πιστεύει ότι κάθε εμπορική συμφωνία της Ένωσης με χώρες εκτός Ε.Ε. θα πρέπει να διασφαλίζει ρήτρες ισοδυναμίας, τις έννοιες αμοιβαιότητας, και των δικαίων όρων ανταγωνισμού.  Και σημείωσε ότι οι αγρότες επιπροσθέτως αντιμετωπίζουν και το πρόβλημα της μειωμένης διαπραγματευτικής δύναμης στο εμπόριο της αλυσίδας τροφίμων. Επικαλούμενος δε, έκθεση της Επιτροπής, υπενθύμισε ότι σε ποσοστό άνω του 40% οι κανόνες για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές δεν εφαρμόζονται οδηγώντας σε: πληρωμές με καθυστερήσεις, τιμές κάτω του κόστους, αυθαίρετες εκπτώσεις και έλλειψη διαφάνειας στη λειτουργία της αλυσίδας τροφίμων.

Ο ΥπΑΑΤ χαρακτήρισε δικαιολογημένες τις αγωνίες των Ευρωπαίων αγροτών  και ζήτησε στενότερη συνεργασία ώστε να υπάρξει ισχυρότερη πίεση για να προχωρήσουν οι αλλαγές στην ΚΑΠ. Επανέλαβε δε ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και της «πράσινης μετάβασης», καθώς αγροδιατροφή και προστασία του περιβάλλοντος είναι έννοιες συμβατές.

Οι εννέα υπουργοί που μετέχουν στο EUMED9, αναμένεται να εκδώσουν κοινό ψήφισμα. 

Ξεκινούν οι πληρωμές: Τα ποσά των ενισχύσεων που θα λάβουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι

Δημοσιεύθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες καθορίζεται το ύψος των συνδεδεμένων ενισχύσεων φυτικής και ζωικής παραγωγής για το έτος 2023, ενόψει των πληρωμών για τους δικαιούχους παραγωγούς.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει και το etheas.gr ,σε ότι αφορά το ύψος των συνδεδεμένων ενισχύσεων φυτικής παραγωγής για το έτος ενίσχυσης 2023, καθορίζεται ως εξής:

Στη ζωική παραγωγή

Αντίστοιχα, στη ζωική παραγωγή το ύψος των συνδεδεμένων ενισχύσεων έχουν καθοριστεί ως εξής:

  • Στον τομέα του βόειου κρέατος το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης του Μέτρου Α, για το έτος ενίσχυσης 2023 ανέρχεται στο ποσό των 108 € ανά επιλέξιμο ζώο
  • Για το Μέτρο Β ανέρχεται στο ποσό των 200 € ανά επιλέξιμο ζώο και
  • Για το Μέτρο Γ ανέρχεται στο ποσό των 250 € ανά επιλέξιμο ζώο.

Στον τομέα του πρόβειου και αίγειου κρέατος για το έτος ενίσχυσης 2023 το ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης καθορίστηκε στα 10,63 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.