Τίτλοι:
Σάκης Τζωρτζίδης

Σάκης Τζωρτζίδης

URL Ιστότοπου:

Έρχονται οι εκτυπωμένες 3D τροφές από φρέσκα υλικά που θα είναι βρώσιμες

Εκτυπωμένες σοκολάτες, ζυμαρικά, μπισκότα, χάμπουργκερ, αλλά και φλιτζανάκια του καφέ, που δεν τέρπουν μόνο το μάτι αλλά και το ...στομάχι, είναι μερικά από τα τρόφιμα και χρηστικά βρώσιμα αντικείμενα, που θα μπορεί να προμηθεύεται ο Έλληνας καταναλωτής στο άμεσο μέλλον.

Μπορεί στη δεκαετία του ‘80 να φάνταζε απίστευτη η ύπαρξη μιας συσκευής που εκτυπώνει/δημιουργεί βρώσιμο φαγητό, όπως αποτυπωνόταν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας που εκτυλίσσονταν στο διάστημα (σ.σ Star Trek), ωστόσο κάτι τέτοιο «εντός του 2021 θα αποτελεί πραγματικότητα για τον Έλληνα καταναλωτή», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κύριος ερευνητής στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ -Δήμητρα (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), Δημήτρης Κατσαντώνης. «Η φαντασία των σκηνοθετών και σεναριογράφων περνά σταδιακά στην πραγματική ζωή», λέει ο κ. Κατσαντώνης, επισημαίνοντας πως «υπάρχει μεγάλη εξέλιξη σήμερα και σε αυτό το πεδίο, αν και η εκτύπωση φαγητού είναι στα σπάργανα ακόμη στη χώρας μας».

Πάντως, από τον περασμένο Ιούλιο, ο ΕΛΓΟ- Δήμητρα έχει στα εργαστήριά του, στη Θεσσαλονίκη, τον 3D εκτυπωτή τροφίμων που προμηθεύτηκε από την Ισπανία και σήμερα, όπως εξηγεί ο ερευνητής, «βρισκόμαστε στη διαδικασία σταθεροποίησης των ζυμών που θα δώσουμε ως συνταγές σε μια εταιρεία, βιομηχανία ή επιχείρηση, σε καταστήματα υγιεινής εντός του 2021, ώστε να τις χρησιμοποιήσει και να σερβίρει εκτυπωμένο φαγητό, σε εκτυπωμένες βρώσιμες συσκευασίες».

Έτσι, ένα εκτυπωμένο κάστρο ή ένα διαστημόπλοιο, μια κυψέλη ή ένας κοχλίας, που θα εμπεριέχουν μέσα όλα τα θρεπτικά συστατικά φρούτων και λαχανικών, που δεν είναι ιδιαίτερα αρεστά σε ορισμένους (π.χ. στα παιδιά), θα καταναλώνονται με μεγαλύτερη ευκολία, ενώ ακόμη και ομάδες ατόμων με προβλήματα δυσφαγίας ή άλλου τύπου θα μπορούν να διευκολύνονται στην προετοιμασία των γευμάτων τους.

Οι τρισδιάστατοι εκτυπωτές τροφίμων χρησιμοποιούν φρέσκα υλικά και αλλάζουν την ιδέα που έχουμε για το φαγητό και τη γαστρονομία και με δεδομένο ότι η εμφάνιση του φαγητού, αλλά και των πρώτων υλών, μετράει στην ψυχολογία του καταναλωτή, «οι 3D εκτυπωτές μπορούν να βελτιώσουν σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση ενός γεύματος και να οδηγήσουν τους ανθρώπους να ενδιαφερθούν ξανά για τη διατροφή τους».

Πέραν της δυνατότητας να επιλέγουν οι ίδιοι τα συστατικά των γευμάτων τους, οι καταναλωτές, εύκολα και ξεκούραστα, θα μπορούν να εκτυπώσουν το γεύμα της επιλογής τους και την ίδια στιγμή να ασχολούνται με άλλα πράγματα ή ακόμη θα μπορούν να διακοσμήσουν χειροποίητα γλυκά, παρακάμπτοντας έναν ζαχαροπλάστη.

«Ένα από τα κλειδιά της τρισδιάστατης εκτύπωσης (αλλά όχι μόνο) είναι η εξατομίκευση, αφού εισάγοντας τις ακριβείς ποσότητες συγκεκριμένων συστατικών, όπως βιταμίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά και αντιοξειδωτικά, το 3D εκτυπωμένο φαγητό μπορεί να βοηθήσει και άτομα που βρίσκονται σε ειδικές δίαιτες, όπως αυτές λόγω δυσανεξιών σε τροφές χωρίς γλουτένη ή λακτόζη, αλλά και σε αυτούς που βάσει ιδεολογίας καταναλώνουν καθημερινά συγκεκριμένες τροφές ή κατηγορίες τροφίμων- χορτοφάγοι, φυτοφάγοι, vegan, ακόμη και αθλητές με υψηλές καθημερινές θερμιδικές απαιτήσεις. Επίσης, να μην ξεχνάμε πως παίζοντας τα παιδιά μας με το φαγητό, αυτό μπορεί να γίνει περισσότερο διασκεδαστικό και να βοηθήσει τους γονείς να εισάγουν τρόφιμα στις ζύμες που παραδοσιακά δεν είναι στις προτιμήσεις των παιδιών, όπως -μεταξύ άλλων- τα λαχανικά και τα όσπρια», σημειώνει ο κ. Κατσαντώνης.

Σήμερα, στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ- Δήμητρα, «οι πειραματισμοί δίνουν και παίρνουν», λέει ο κ. Κατσαντώνης και εκφράζοντας τον ενθουσιασμό του για το απόκτημα του εργαστηρίου, δηλώνει αισιόδοξος ότι «σύντομα θα πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει να φτιάξουμε τις συνταγές για ζύμες που θα δίνουν χρηστικά αντικείμενα και όμορφα στο μάτια όλων για κατανάλωση, με το πάτημα απλώς ενός κουμπιού. Ενώ η έρευνα στον τομέα των ζυμών δεν σταματάει ποτέ».

Ο 3D εκτυπωτής που έχει στην κατοχή του το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ- Δήμητρα (υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην 28η Agrotica που πραγματοποιήθηκε, πρόσφατα, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μ. Βορίδης: Μεταφορά των ιδεών της ελευθερίας στους αγροτικούς συνεταιρισμούς

 

 

«Μεταφορά των ιδεών της ελευθερίας στον συνεταιριστικό χώρο», χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης, το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι με τις προωθούμενες διατάξεις, θα δοθεί στους υπάρχοντες συνεταιρισμούς η δυνατότητα να επεκτείνουν την εμπορική τους δραστηριότητα και την κερδοφορία τους.

   Ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι αναιρούνται ισχυρές νομικές δεσμεύσεις που υπήρχαν στο προηγούμενο καθεστώς, προκειμένου να αφεθεί στην κρίση των συνεταιριζομένων να διαμορφώσουν με το καταστατικό τους την εσωτερική τους σχέση και λειτουργία.

   «Σε μια χρονική στιγμή, στην οποία είναι σαφές ότι στην πρωτογενή παραγωγή μπαίνουν όλο και περισσότερα μεγάλα ιδιωτικά κεφάλαια, δραστηριοποιούνται ισχυρές εταιρείες, θα δώσουμε "όπλα" στους συνεταιρισμούς ή όχι;», ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης και χαρακτήρισε «όπλο» για τους συνεταιρισμούς τη δυνατότητα εισόδου των ιδιωτικών επενδυτών σε ποσοστό 35%.

   «Ερχόμαστε να τοποθετήσουμε τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς σε ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που ανταποκρίνεται σε πραγματικά δεδομένα μακριά από ιδεοληπτικές "αγκυλώσεις" και μικροπολιτικά τερτίπια», ανέφερε η εισηγήτρια της ΝΔ Μαριλένα Σουκούλη Βιλιάλη και πρόσθεσε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι «οι αγροτικοί συνεταιρισμοί να μπουν στο επίκεντρο της αγροτικής διαδικασίας.

   Κριτική για το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, το δικαίωμα ψήφου και τη σύνδεση με τα μερίδια που θα κατέχουν, άσκησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης. Είπε ότι η πρόβλεψη «εξυπηρετεί μόνο μία μερίδα συνεταιρισμών, που έχουν δεθεί στο άρμα επενδυτών της αγοράς». Εκτίμησε δε, ότι με την είσοδο των ιδιωτών σε ποσοστό 35% στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, εξανεμίζεται η δυνατότητα λήψης αποφάσεων, διαφορετικών από αυτές που θα θελήσουν εκείνοι να επιβάλλουν. «Ένας συνεταιρισμός ο οποίος στέκεται καλά στα πόδια του και έχει ρευστότητα, κυλάει στην αγορά, δεν έχει λόγο να βάλει μέσα στο μετοχικό του κεφάλαιο -και μάλιστα με ποσοστό 35%- έναν ιδιώτη-επενδυτή», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

   «Το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από απουσία αναπτυξιακής παρέμβασης και πρακτικού παραγωγικού σχεδιασμού», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Απόστολος Πάνας και τόνισε ότι δεν αντιμετωπίζονται παθογένειες του παρελθόντος, όπως η αδιαφάνεια στις αποφάσεις των μελών των ΔΣ.

   «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που ευνοεί την χρηματοδότηση και τον έλεγχο των συνεταιρισμών από το ιδιωτικό κεφάλαιο, χωρίς να επιλύει τα τεράστια προβλήματα των αγροτικών συνεταιρισμών, όπως είναι η αδιαφάνεια στις αποφάσεις των μελών του ΔΣ και η ελλειμματική τους δημοκρατική λειτουργία», ανέφερε και ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος.

   «Η κυβέρνηση συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε ο προηγούμενος νόμος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προέβλεπε προαιρετική συμμετοχή και χωρίς δικαίωμα ψήφου στους ιδιώτες επενδυτές, ενώ τώρα ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή σε ποσοστό 35% στους ιδιώτες επενδυτές με δικαίωμα ψήφου, ανάλογα μάλιστα με το ποσοστό συμμετοχής», κατήγγειλε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση αλώνει τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. «Έτσι, θα διευκολυνθεί η συγκέντρωση της παραγωγής, εμπορίας, μεταποίησης, αλλά και των επιδοτήσεων, σε λίγα χέρια και θα κυριαρχήσουν οι μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες μεγαλοαγροτών», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ.

   «Η γεωργία μετακινείται από τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις στη συγκέντρωση», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης. «Όλα τα χρέη των αγροτικών συνεταιρισμών, που είναι ένα τεράστιο κομμάτι των υποδομών της Ελλάδος στον αγροτικό τομέα αυτήν τη στιγμή, αλλά πολλές φορές και η υποθηκευμένοι κλήροι των μικρών αγροτών, έχουν πάει στα χέρια των ιδιωτών και, προφανώς, πάνε και αυτά στην κατεύθυνση της συγκέντρωσης σε λίγους. Τώρα πάμε να δώσουμε το πάνω χέρι σε κάποιες μεγάλες επιχειρήσεις μέσα στους συνεταιρισμούς», είπε ο βουλευτής.

 
 
 
 
ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
 
 
 

Λ. Τσαβδαρίδης: Δίκαιη και καθολική ανταπόδοση των κόπων των πολιτών εγγυάται η Ασφαλιστική μεταρρύθμιση που φέρνει η ΝΔ (βίντεο)

 

Για μία Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση – σταθμό για γενιές Ελλήνων που εγγυάται δίκαιη και καθολική ανταπόδοση των κόπων των πολιτών μίλησε ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης στην τοποθέτησή του στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής επί του σχετικού Νομοσχεδίου.

Ο κ. Τσαβδαρίδης τόνισε ότι η ΝΔ θεμελιώνει ένα απλό, καινοτόμο και αξιόπιστο ανταποδοτικό ασφαλιστικό σύστημα, που θα καλλιεργεί την ασφαλιστική συνείδηση, θα ενισχύει την απασχόληση και την παραγωγικότητα, θα ωθεί τους πολίτες να εμπιστευθούν ξανά την κοινωνική ασφάλιση και να ενταχθούν σε αυτή, που στους βασικούς του άξονες θα:

·         Αυξάνει τις συντάξεις σε όλους τους σημερινούς και αυριανούς εργαζόμενους που θα έχουν 30 χρόνια ασφάλισης και πάνω.

·         Αυξάνει τις επικουρικές συντάξεις

·         Προσφέρει ειδική μέριμνα για τους νέους, τους πολύτεκνους, τις εργαζόμενες μητέρες, τους αγρότες, τις συντάξεις χηρείας, καθώς και για ειδικές αναπηρίες.

·         Εισάγει την ελεύθερη και ευέλικτη επιλογή ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, αποσυνδέοντας ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ το ασφαλιστικό από τα χρόνια εργασίας, το εισόδημα και τον κατώτατο μισθό.

·         Προνοεί για την ευνοϊκή μεταχείριση όλων των νεοεισερχόμενων στην ασφάλιση και των εργαζομένων στον πρωτογενή τομέα.

·         Μειώνει τον απαιτούμενο χρόνο εργασίας από 75 ημέρες για το μισθωτό σε 50 και για τον μη μισθωτό από 3 μήνες σε 2, για την απόκτηση ασφαλιστικής ικανότητας και παροχών υγειονομικής περίθαλψης.

·         Προβλέπει μόνο μία ασφαλιστική εισφορά, ανεξάρτητα από τις πηγές εισοδήματος των πολιτών.

·         Καταργεί τον προσβλητικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ για τους εργαζόμενους συνταξιούχους και ενθαρρύνει τους συνταξιούχους που θέλουν να συνεχίσουν νόμιμα να εργάζονται. Ειδικά, οι πολύτεκνοι και γεωργοί συνταξιούχοι προστατεύονται απόλυτα, καθώς θα απολαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους. Ενώ όλοι οι υπόλοιποι συνταξιούχοι, εφόσον εργάζονται, θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξής τους.

·         Εισάγει επιτέλους τον ΕΦΚΑ στην νέα εποχή των νέων τεχνολογιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και την ταχύτερη έκδοση αποφάσεων συνταξιοδότησης.

Ο Βουλευτής Ημαθίας της ΝΔ στηλίτευσε παράλληλα το ότι το νέο ασφαλιστικό σύστημα το πολεμάει λυσσαλέα η Ελλάδα του χθες, η Ελλάδα των κρατικοδίαιτων συνδικαλιστών, η Ελλάδα των δήθεν αγανακτισμένων και των επαναστατών χωρίς αιτία, με τις ευλογίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όταν από το 2015 μέχρι το 2019 περνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ το επαχθές τρίτο μνημόνιο, όταν περνούσε σωρηδόν αντεργατικές νομοθεσίες, όταν ισοπέδωσε συντάξεις και έκλεινε τράπεζες, δεν κουνιόταν φύλλο από τους εργατοπατέρες που ζούσαν σε νιρβάνα. Τώρα, που η Κυβέρνηση της ΝΔ αυξάνει τις συντάξεις, βγαίνουν στον δρόμο να κάνουν την ψευτο – επαναστατική τους γυμναστική στις πλάτες των πολιτών που άδικα και υποβολιμαία ταλαιπωρούν.» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Λάζαρου Τσαβδαρίδη στο:

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΣΑΒΔΑΡΙΔΗ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΝΔ 20/02/20

Παρέμβαση για το εκπαιδευτικό υλικό των υποψηφίων γεωργικών συμβούλων

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, με έγγραφη παρέμβασή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη, επισημαίνει την αναγκαιότητα άμεσης συμπλήρωσης του εκπαιδευτικού υλικού των υποψήφιων Γεωργικών Συμβούλων.

Συγκεκριμένα, το Επιμελητήριο στη σχετική επιστολή του αναφέρει τα εξής:

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

με αφορμή το με αριθμό 9764/14-2-2020 έγγραφο του Προέδρου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σέρκου Χαρουτουνιάν με θέμα το εκπαιδευτικό υλικό των υποψήφιων Γεωργικών Συμβούλων, το οποίο έχει κοινοποιηθεί και σε εσάς, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

  • Ευχαριστούμε κατ’ αρχάς τον κ. Πρόεδρο για την πρόθεση συνεργασίας του με το Επιμελητήριο επί του θέματος, την οποία θεωρούμε τουλάχιστο προσχηματική δεδομένου ότι την ίδια στιγμή που ζητά τη συνεργασία ανακοινώνει την έναρξη της διαδικασίας εκπαίδευσης. Σημειώνουμε ότι έχουμε επανειλημμένα ζητήσει, τόσο από την προηγούμενη όσο και από την παρούσα διοίκηση, ενημέρωση επί της πορείας σύνταξης του εν λόγω εκπαιδευτικού υλικού, τόσο μέσω του προέδρου του Επιμελητηρίου ως τακτικού εκπροσώπου του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. στο Δ.Σ. του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, όσο και του εκπροσώπου μας στην επιτροπή του ΥΠ.Α.Α.Τ. για το συγκεκριμένο ζήτημα, χωρίς να έχουμε πάρει οποιαδήποτε απάντηση επί του θέματος. Άλλωστε αυτό γίνεται παραδεκτό και στο από 13/2/2020 Δελτίο Τύπου του οργανισμού όπου υπάρχει η παραδοχή μη συνεργασίας με το Επιμελητήριο. Επιπλέον, η καταλληλότητα του εκπαιδευτικού υλικού αμφισβητήθηκε και μέσα στο Δ.Σ. του οργανισμού, χωρίς πάλι να υπάρξει απάντηση ή εξηγήσεις.
  • Δεδομένου ότι τις επόμενες 4 ημέρες ξεκινάει η εκπαίδευση των υποψήφιων Γεωργικών Συμβούλων (με το συγκεκριμένο υλικό), παρακαλούμε για την άμεση υπόδειξη των συγγραφέων που θα συντάξουν το συμπληρωματικό υλικό, ώστε να συνεργαστούμε μαζί τους για το υλικό που πρέπει να προστεθεί.
  • Με αφορμή την εκφραζόμενη από τον Πρόεδρο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αδυναμία του οργανισμού να συντάξει εκπαιδευτικό υλικό που να ανταποκρίνεται επαρκώς στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του Συστήματος Παροχής Γεωργικών Συμβουλών, όπως προκύπτει από το σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε ο οργανισμός, επαναλαμβάνουμε το αίτημα που έχουμε θέσει επανειλημμένα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, να αναλάβει δηλαδή το Επιμελητήριο την τήρηση του Μητρώου Γεωργικών Συμβούλων και την πιστοποίησή τους.
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.