Τίτλοι:
Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

ΕΦΕΤ: Απαντήσεις για τα τρόφιμα και τον κορωνοϊό - Τι πρέπει να προσέχετε

Ο ΕΦΕΤ δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που υπάρχουν σχετικά με τον Κορονοϊό και εάν μπορεί να μεταδοθεί μέσω τροφίμων, κατεψυγμένων ή νωπών, σερβίτσιων μαζικής εστίασης. 
 
 
Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τη νόσο COVID-19 του αναπνευστικού συστήματος που σχετίζεται με τον νέο ιό SARS-CoV-2;
 
Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής, η νέα νόσος του αναπνευστικού συστήματος COVID-19 οφείλεται σε μόλυνση από ένα νέο τύπο κορονοϊού, του SARS-CoV-2. Οι τρόποι μετάδοσης της COVID-19 σχετίζονται στενά με αυτόν άλλων γνωστών κορονοϊών. Οι διαφορετικοί τύποι κορονοϊών συνήθως προκαλούν συμβατικά κρυολογήματα στους ανθρώπους. Επιπλέον άλλοι κορονοϊοί, όπως οι κορονοϊοί SARS και MERS έχουν εμφανιστεί στο παρελθόν και έχουν οδηγήσει σε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Τα κύρια όργανα στόχοι του κορονοϊού στον άνθρωπο είναι τα όργανα του αναπνευστικού συστήματος. Η πιο σημαντική μέθοδος μετάδοσης είναι η “μόλυνση με σταγονίδια”, με την οποία οι κορονοϊοί μεταφέρονται από ανθρώπους ή ζώα στον αέρα μέσω σταγονιδίων και στη συνέχεια εισπνέονται. Επίσης, παθογόνα που βρίσκονται στα χέρια μπορούν να εισέλθουν μέσω του βλενογόνου της μύτης, του στόματος ή των ματιών, και να οδηγήσουν σε μόλυνση.
 

Υπάρχουν άλλοι πιθανοί τρόποι μετάδοσης;

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν περιπτώσεις οι οποίες να έχουν δείξει ότι άνθρωποι έχουν μολυνθεί με τον νέο τύπο κορονοϊού με άλλο τρόπο, όπως μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων ή μέσω επαφής με μολυσμένα αντικείμενα. Δεν υπάρχουν επίσης γνωστές αναφορές για άλλους κορονοϊούς σχετικά με λοιμώξεις που να οφείλονται σε τρόφιμα ή σε επαφή με στεγνές επιφάνειες. Η μετάδοση μέσω επιφανειών που πρόσφατα μολύνθηκαν με ιούς είναι παρόλα αυτά δυνατή, μέσω μολύνσεων με την αφή. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να συμβεί μόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τη μόλυνση από άτομο που νοσεί, λόγω της σχετικά χαμηλής σταθερότητας των κορονοϊών στο περιβάλλον.
 
Πως μπορώ να προστατευθώ από τη μόλυνση με τον ιό μέσω των τροφίμων;
 
Mε τα έως τώρα δεδομένα ο ιός δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω μολυσμένων τροφίμων, όμως πρέπει να τηρούνται οι γενικοί κανόνες καθημερινής υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι, καθώς και κανόνες υγιεινής κατά το χειρισμό των τροφίμων. Δεδομένου ότι οι ιοί είναι ευαίσθητοι στη θερμότητα, ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί επίσης να μειωθεί περαιτέρω με τη θέρμανση των τροφίμων.
 
Μπορεί ο νέος τύπος SARS-CoV-2 να μεταδοθεί μέσω πιάτων και μαχαιροπήρουνων σε κυλικεία ή άλλα μέρη μαζικής εστίασης;
 
Οι κορονοϊοί μπορούν γενικά να επιμολύνουν τα μαχαιροπήρουνα ή τα πιάτα, όπως προφανώς και άλλες επιφάνειες, μέσω  φταρνίσματος ή βήχα από προσβεβλημένο άτομο άμεσα πάνω τους, και μπορούν να επιβιώσουν σε αυτές τις στέρεες επιφάνειες για κάποιο χρονικό διάστημα. Μία επιδερμική μόλυνση θεωρητικά θα μπορούσε να είναι δυνατή εάν ο ιός μεταδοθεί μέσω μαχαιροπήρουνων ή των χεριών στο βλενογόνο του στόματος, του λαιμού ή των ματιών. Ωστόσο, δεν έχει γίνει γνωστή καμία μόλυνση με SARS-CoV-2 μέσω αυτής της οδού μετάδοσης και επομένως μετάδοση μέσω αυτής της οδού θεωρείται έως τώρα αδύνατη.
 
Γίνεται ο ιός ανενεργός με το πλύσιμο στο χέρι ή με το πλυντήριο πιάτων;
 
Όπως όλοι οι εγκαψιδιωμένοι ιοί στους οποίους το γενετικό υλικό επικαλύπτεται από ένα στρώμα λίπους, έτσι και οι κορονοϊοί είναι ευαίσθητοι σε ουσίες που διαλύουν το λίπος, όπως οι αλκοόλες ή οι επιφανειοδραστικοί παράγοντες, που περιέχονται σε σαπούνια και απορρυπαντικά πιάτων. Οι ουσίες αυτές θεωρείται ότι μπορούν να βλάψουν την επιφάνεια του ιού και να καταστήσουν τον ιό ανενεργό. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν τα πιάτα πλένονται και στεγνώνουν σε πλυντήριο πιάτων σε θερμοκρασία 60 βαθμών Κελσίου ή υψηλότερη.
 
Απαιτούνται ειδικά προληπτικά μέτρα όσον αφορά στα πιάτα ή στα μαχαιροπήρουνα στις εγκαταστάσεις φροντίδας των ηλικιωμένων;
 
Όλα τα συνήθη μέτρα και οι κανόνες συμπεριφοράς για την προστασία από νοροιούς ή ιούς της γρίπης στις εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων, βοηθούν κατά της μετάδοσης της COVID-19.
Μπορώ να μολυνθώ από τον SARS-CoV-2 μέσω μολυσμένων κατεψυγμένων τροφίμων;
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης μέσω της κατανάλωσης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των κατεψυγμένων τροφίμων. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να  συμμορφώνεστε απολύτως με τους γενικούς κανόνες υγιεινής κατά την προετοιμασία των τροφίμων.
 
Πως  μπορώ να προστατευθώ όταν πηγαίνω στο σουπερμάρκετ?
 
Ένας βασικός τρόπος για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού είναι να τηρηθεί απόσταση των 2 μέτρων μακριά από άλλους ανθρώπους. Γενικά ο κορονοιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από μολυσμένα άτομα που φτερνίζονται, βήχουν ή εκπνέουν. Μια τέτοια "κοινωνική αποστασιοποίηση" αποτελεί την κύρια στρατηγική σε οποιαδήποτε κατάσταση εκτός του σπιτιού.
 
Άλλες ιδέες:
 
Πηγαίνετε για ψώνια όταν δεν υπάρχει πολύ κίνηση.
Πάρτε αντισηπτικό μαζί σας. Χρησιμοποιήστε το για να σκουπίσετε τα χέρια σας και το καλάθι πριν και μετά το κατάστημα.
Χρησιμοποιήστε μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα. Επίσης, χρησιμοποιήστε το δικό σας στυλό για να υπογράψετε τις αποδείξεις.
Μόλις γυρίσετε σπίτι πλύνετε σχολαστικά τα χέρια σας και τις επιφάνειες της κουζίνας που χρησιμοποιήσατε.
 

 
Τα προϊόντα με βάση το κρέας επιμολύνονται από τον κορονοιό;
 
Δεν υπάρχουν αναφορές για ανθρώπινες ασθένειες που υποδηλώνουν ότι η COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί από τρόφιμα ή συσκευασίες τροφίμων. Ωστόσο, είναι πάντα σημαντικό να ακολουθείτε καλές πρακτικές υγιεινής (δηλαδή να πλένετε συχνά τα χέρια και τις επιφάνειες, να ξεχωρίζετε το νωπό κρέας από άλλα τρόφιμα, να μαγειρεύετε στη σωστή θερμοκρασία και να ψύχετε γρήγορα τα τρόφιμα) κατά το χειρισμό ή την προετοιμασία των τροφίμων.
 
Πρέπει να καταναλώνω φρούτα και λαχανικά;
 
Η απλή απάντηση είναι ΝΑΙ. Δεν υπάρχουν μέχρι τώρα στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να νοσήσει από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, παρόλο που ο ιός μπορεί να βρεθεί σε αυτά αν έχει επιμολυνθεί από άτομο που νοσεί. Επομένως, αυτό που προτείνεται να κάνετε είναι να τηρείτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής. Αν κάποιος θέλει να είναι πιο σχολαστικός:
Επειδή ο SARS-CoV-2 προέρχεται από μια οικογένεια ιών που πιθανότατα απενεργοποιείται με το σαπούνι και χλιαρό νερό, το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών σας με σαπούνι και νερό πρέπει να εξαλείψει κάθε ζωντανό ιό. Όπως όμως έχει ήδη επισημανθεί, δεν έχει παρατηρηθεί μετάδοση της νόσου μέσω της κατανάλωσης τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων και των φρούτων και των λαχανικών.
 
Πλένω και τις συσκευασίες;
 
Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε σαπούνι πιάτων σε πλαστικό, γυαλί και μέταλλο. Μετάδοση του ιού μέσω αυτής της οδού δεν έχει παρατηρηθεί. Αν αυτό δεν είναι πρακτικό, πλύνετε καλά τα χέρια σας αφού βγάλετε όλη τη συσκευασία, συμπεριλαμβανομένων των χαρτοκιβωτίων και των περιεκτών. Τέλος, πλύνετε τα χέρια σας, τον πάγκο και άλλες επιφάνειες που έχετε αγγίξει. Κάνετε αυτό αφού έχετε αποθηκεύσει κατάλληλα τα τρόφιμα.
 
Μπορώ να ενισχύσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα μέσω της διατροφής μου;
 
Με απλά λόγια, δεν μπορείτε να «ενισχύσετε» το ανοσοποιητικό σας σύστημα μέσω της διατροφής και κανένα συγκεκριμένο τρόφιμο ή συμπλήρωμα διατροφής δεν θα σας εμποδίσει να μολυνθείτε από τον SARS-CoV-2 ή να αντιμετωπίσετε τον ιό εάν νοσείτε. Η καλή πρακτική υγιεινής παραμένει το καλύτερο μέσο αποφυγής μόλυνσης.
Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων δεν έχει εγκρίνει κανένα ισχυρισμό υγείας για τρόφιμο ή συστατικό τροφίμου που να φέρει την επισήμανση ότι προστατεύει από τη μόλυνση.
Υπάρχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που εμπλέκονται στην κανονική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε να ενθαρρύνουμε τη διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής για να υποστηρίξουμε την ανοσοποιητική λειτουργία (περιλαμβάνουν χαλκό, φυλλικό οξύ, σίδηρο, σελήνιο, ψευδάργυρο και βιταμίνες Α, Β6, Β12, C και D). Δεν συνιστούμε κανένα τρόφιμο σε σχέση με το άλλο, αλλά ενθαρρύνουμε την κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων για να διατηρήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή.
 
Ερωτήσεις από τους επιχειρηματίες
 
Ένας εργαζόμενος στη μονάδα επεξεργασίας τροφίμων/αγρόκτημα είναι θετικός στον SARS-CoV-2. Ποια μέτρα πρέπει να λάβω για να διασφαλίσω ότι τα τρόφιμα που παράγω είναι ασφαλή;
 
Οι κορονοϊοί θεωρείται γενικά ότι μεταδίδονται από άτομο σε άτομο μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού συστήματος. Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη μετάδοση του SARS-CoV-2 από τα τρόφιμα. Σε αντίθεση με τους λοιμογόνους γαστρεντερικούς ιούς, όπως ο νοροϊός και η ηπατίτιδα Α που συχνά προκαλούν λοίμωξη στον άνθρωπο από τα μολυσμένα τρόφιμα, ο SARS-CoV-2, είναι ένας ιός που προκαλεί κυρίως αναπνευστικά προβλήματα. Η έκθεση σε τρόφιμα σε αυτόν τον ιό δεν είναι γνωστή ως οδός μετάδοσης.
Ενώ η πρωταρχική ευθύνη σε αυτή την περίπτωση είναι να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία άλλων εργαζομένων και ατόμων που ενδέχεται να έρχονται σε επαφή με τον άρρωστο εργαζόμενο, οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους καθαρισμού και αποχέτευσης για τον έλεγχο τυχόν κινδύνων που ενδεχομένως σχετίζονται με τους εργαζόμενους
 
Πρέπει να ανακληθούν τα τρόφιμα που παρήχθησαν στην εγκατάσταση κατά τη διάρκεια που ο εργαζόμενος ενδεχομένως μετέδωσε τον ιό ενώ εργαζόταν;
 
Δεν αναμένεται ότι τα τρόφιμα χρειάζεται να ανακληθούν ή να αποσυρθούν από την αγορά λόγω του SARS-CoV-2, καθώς επί του παρόντος, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2 σχετίζεται με τα τρόφιμα ή τη συσκευασία των τροφίμων.
 
Εάν ένας εργαζόμενος στην εγκατάσταση επεξεργασίας τροφίμων έχει βρεθεί θετικός στον SARS-CoV-2 πρέπει να κλείσει η εγκατάσταση; Εάν ναι, για πόσο χρονικό διάστημα;
 
Αυτές οι αποφάσεις δεν βασίζονται στην ασφάλεια των τροφίμων αλλά στον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, λόγω μετάδοσης του ιού από άτομο σε άτομο.
 
Σε σχέση με τον SARS-CoV-2, πως μπορεί να γίνει η διαχείριση μπουφέ αυτοεξυπηρέτησης (self-service) όπως π.χ. salad bars στη λιανική πώληση;
 
Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2 σχετίζεται με τα τρόφιμα ή τη συσκευασία των τροφίμων.
 
Υπάρχει η πιθανότητα κάποιος να μπορεί να μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 αγγίζοντας μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που έχει τον ιό πάνω του και στη συνέχεια αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του, αλλά αυτό δεν θεωρείται ο κύριος τρόπος μετάδοσης του ιού. Ο κορονοϊός μεταδίδεται κυρίως από το ένα άτομο στο άλλο μέσω σταγονιδίων που εισπνέονται. Ωστόσο, είναι πάντα σημαντικό να ακολουθούνται τα 4 βασικά βήματα για την ασφάλεια των τροφίμων – καθαρισμός, διαχωρισμός, μαγείρεμα και ψύξη – για να αποτραπούν τροφικές δηλητηριάσεις.
Ως πρόσθετη προφύλαξη για την αποφυγή της μετάδοσης του SARS-CoV-2 μέσω επαφής με μολυσμένη επιφάνεια, συνιστάται η συχνή πλύση και απολύμανση όλων των επιφανειών και σκευών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Οι εργαζόμενοι στην εστίαση πρέπει επίσης να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να αλλάζουν γάντια πριν και μετά την προετοιμασία των τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων του συχνού καθαρισμού και απολύμανσης των πάγκων προετοιμασίας και των περιεκτών. Οι καταναλωτές πρέπει να πλένουν τα χέρια τους μετά τη χρήση των σκευών σερβιρίσματος και να μην πιάνουν το πρόσωπό τους με τα χέρια τους.

Οδηγία ψεκασμού για την Μηλιά

Από τη Διέυθυνση Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων και το Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης εκδόθηκε Τεχνικό Δελτίο με οδηγίες ψεκασμού για τη Μηλιά.

Αναλυτικά οι οδηγίες  

 

Περιφέρεια Αττικής: Το 1110 θα παρέχει από αύριο Δευτέρα 30 Μαρτίου συμβουλευτική υποστήριξη σε ασθενείς με άνοια και στους φροντιστές τους

Γ. Πατούλης: «Το τετραψήφιο τηλεφωνικό κέντρο 1110 γίνεται ένας ισχυρός  κόμβος ενημέρωσης και επικοινωνίας με τους συμπολίτες μας – Όλοι μαζί δημιουργούμε μια συμμαχία ευθύνης»

Από αύριο Δευτέρα 30 Μαρτίου μια νέα υπηρεσία θα παρέχεται στους πολίτες από το 24ωρο τηλεφωνικό κέντρο 1110 της Περιφέρειας Αττικής και του ΙΣΑ. Η υπηρεσία αυτή παρέχεται σε συνεργασία με την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και την Πρόεδρό της, Καθηγήτρια κυρία Παρασκευή Σακκά και απευθύνεται στους ασθενείς με Άνοια, τους συγγενείς και τους Φροντιστές τους.

Μέσω της υπηρεσίας αυτής παρέχονται συμβουλευτική καθοδήγηση για θέματα που ανακύπτουν στη καθημερινότητα των ασθενών με άνοια, απαντήσεις σε ερωτήματα του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος (συγγενών, φροντιστών, γειτόνων κ.λ.π.) καθώς και επίλυση ιατρικών αποριών που μπορούν να γίνουν τηλεφωνικά.

Η υπηρεσία στελεχώνεται με έμπειρους ιατρούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και λειτουργεί συνεχώς 365 ημέρες το χρόνοΕπιπλέον, οι δημοτικοί υπάλληλοι που εργάζονται στο πρόγραμμα "βοήθεια στο σπίτι" καθώς και το προσωπικό των Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια που λειτουργούν εντός των Δήμων, καλούνται να παραπέμπουν τους δημότες που χρήζουν αυτής της υποστήριξης στο τηλεφωνικό κέντρο 1110.

Με αφορμή την ένταξη της συγκεκριμένης υπηρεσίας στο τηλεφωνικό κέντρο 1110 ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης επισήμανε: «Από αύριο το 1110 αποτελεί κόμβο ενημέρωσης για τους συμπολίτες μας που έχουν άνοια, όπως και για τους ανθρώπους που τους φροντίζουν. Γίνεται μια σημαντική πύλη επικοινωνίας με ακόμα περισσότερες υπηρεσίες.  Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την προστασία των πολιτών, δημιουργούμε όλοι μαζί, Περιφέρεια, ΙΣΑ και πολίτες μια συμμαχία ευθύνης. Στις δύσκολες ώρες που βιώνουμε σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο οφείλουμε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας με πράξεις και συγκεκριμένες δράσεις».

Θεοδώρα Τζάκρη: « Στην ουρά για κουπόνια οι επιστήμονες την ώρα που διπλασιάζονται οι αμοιβές των «Golden Boys» των ΔΕΚΟ

Ερώτηση στη Βουλή για τις Προκλητικές αμοιβές σε ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ.

 

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε η βουλευτής Πέλλας με τον ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη, σχετικά με τις αμοιβές των μελών των ΔΣ των ΔΕΚΟ του Υπερταμείου. Μετά την κατάθεση της Ερώτησης, η κ. Τζάκρη έκανε την εξής δήλωση:

«Την ώρα που η κυβέρνηση μειώνει μισθούς σε δεκάδες χιλιάδες ιδιωτικούς υπαλλήλους, εξετάζοντας μάλιστα την επιβολή ανάλογου μέτρου και στο δημόσιο, την ίδια ώρα που τα νοσοκομεία παρουσιάζουν τραγικές ελλείψεις εν μέσω πανδημίας, το υπουργείο Μεταφορών ετοιμάζεται να διπλασιάσει τον μισθό πολλών «γαλάζιων» στελεχών. Οι αμοιβές των των νέων Διοικητών του ΣΤΑΣΥ, του ΟΣΥ και του ΟΑΣΑ διπλασιάζονται και καθορίζονται στα 7.500 ευρώ μηνιαίως, ενώ η αμοιβή των μελών των ΔΣ οκταπλασιάζεται και φτάνει τα 400 ευρώ ανά συνεδρίαση, από 50 ευρώ που είναι σήμερα. Παράλληλα, χρυσές αμοιβές θα δίνονται και σε άλλες ΔΕΚΟ του Υπερταμείου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΥΔΑΠ να λαμβάνει 128.000 ευρώ και τον αναπληρωτή του 90.000 ευρώ τον χρόνο με μπόνους από 15% έως και 30%.
Τέλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ θα αμοίβεται με 200.000 ευρώ τον χρόνο και μπόνους μέχρι 100.000 ευρώ
. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα. Όπως φαίνεται, για ακόμα μια φορά, ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται».

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

 

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΚΕ

 

ΠΡΟΣ:

1) τον Υπουργό Οικονομικών και

 

2) τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών

 

Θέμα: "Προκλητικές αμοιβές στις ΔΕΚΟ της ΕΕΣΥΠ Α.Ε. (Υπερταμείου) Πολιτικοποίηση των ΔΕΚΟ"

Αθήνα, 26 Μαρτίου 2020

Κύριοι Υπουργοί

  1. Διαπιστώνεται η πλήρης αποτυχία του της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να χρησιμοποιήσει το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ Α.Ε.) για να προχωρήσει στην αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, όπως είναι ο ρόλος του στον ιδρυτικό του νόμο. Τούτο τεκμηριώνεται από την πλήρη επαναπολιτικοποίηση όλων των φορέων στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, αλλά και στις ΔΕΚΟ γενικότερα. Υπάρχει μία πλήρης επιβολή κυβερνητικών κομματικών επιλογών που είχαν προαναγγελθεί και μάλιστα είχαν δει το φως της δημοσιότητας. Πρόσφατα το Υπερταμείο άλλαξε τις διοικήσεις των μεγάλων φορέων των αστικών συγκοινωνιών ΟΣΥ και ΣΤΑΣΥ, βάζοντας παντού “γαλάζια” στελέχη. Το Υπερταμείο δεν τήρησε ούτε τα προσχήματα, καθώς υποτίθεται δημιουργήθηκε ακριβώς για να αποπολιτικοποιήσει τη δημόσια διοίκηση. Στη ΣΤΑΣΥ (Μετρό) ο νέος Πρόεδρος και ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος είναι γνωστά στελέχη της Ν.Δ., που είχαν και στο παρελθόν δημόσιες θέσεις (αντινομάρχες, κ.λπ.), το ίδιο και στην ΟΣΥ (ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος πρώην υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. και πρώην Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΚΟ επί προηγούμενης κυβέρνησης Ν.Δ.). Στον ΟΑΣΑ ο νέος πρόεδρος έχει διατελέσει Γενικός Γραμματέας Μεταφορών στην κυβέρνηση της ΝΔ επί κυβέρνησης Κ. Καραμανλή. Συνεπώς είναι φανερό ότι πρόκειται για στελέχη που δεν επιλέγησαν από την αγορά, αλλά το αντίθετο από το κομματικό περιβάλλον. Προχωρά δηλαδή το Υπερταμείο σε μία πλήρη επαναπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, σε αντίθεση με τις επιταγές του ιδρυτικού του νόμου. Σημειώνουμε επίσης ότι ποτέ δεν λήφθηκαν υπόψη οι αξιολογήσεις των προηγουμένων διοικήσεων από διεθνείς εταιρίες αξιολόγησης και «ξηλωθήκαν» χωρίς εξαίρεση. Συνεπώς το Υπερταμείο ουδόλως έλαβε υπόψιν του τις αξιολογήσεις αυτές και η μοναδική του "αξιολόγηση'' ήταν η ευθυγράμμιση του με τις πολιτικές οδηγίες και κατευθύνσεις για τοποθετήσεις αμιγώς πολιτικών στελεχών. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να δοθούν οι αξιολογήσεις τόσο των στελεχών που απομακρύνθηκαν -πριν το τέλος της θητείας τους- όσο και των στελεχών που τοποθετήθηκαν. Επιπλέον θα πρέπει κύριοι Υπουργοί να γίνει μία αξιολόγηση του Υπερταμείου, κατά πόσον δηλαδή τηρεί την καταστατική και νομική του υποχρέωση για αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, τομέας στον οποίο θεωρούμε ότι αποτυγχάνει.

 

  1. Παράλληλα, μεσούσης της κρίσης στο χώρο της δημόσιας υγείας, και ενώ πλήθος συμπολιτών μας καλούνται να ζήσουν με 400 ευρώ το μήνα, σπεύδετε να θεσπίσετε νέες προκλητικές αμοιβές, που αφορούν στα νέα διοικητικά συμβούλια. Η απόφαση του Υπερταμείου ελήφθη βάσει του νόμου 4643/2019 της Ν.Δ., που ψηφίστηκε πριν από 6 μήνες με σκοπό -όπως έλεγε τότε η Νέα Δημοκρατία- να μπορέσουν οι Δημόσιες Επιχειρήσεις να προσελκύσουν ικανά στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα. Με την απόφαση αυτή διπλασιάστηκαν οι αμοιβές των διοικητών των τριών φορέων (ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ) και έγιναν 90.000 ευρώ το χρόνο ή 7.500 ευρώ το μήνα (από τα μισά επί ΣΥΡΙΖΑ), ενώ τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων αμείβονται με 400 ευρώ ανά συνεδρίαση (από 50 ευρώ που ήταν με την προηγούμενη κυβέρνηση). “Χρυσές” είναι οι αμοιβές και σε άλλες ΔΕΚΟ του Υπερταμείου. Ενδεικτικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ θα παίρνει 128.000 ευρώ ή 10.666 το μήνα και ο αναπληρωτής του 90.000 το χρόνο με μπόνους από 15% έως 30% αναδρομικά (ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ η αμοιβή ήταν 57.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή κάτω και από το ήμισυ). Για δε τη χρεωκοπημένη όπως λέτε ΔΕΗ, ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος θα λάβει 200.000 ευρώ το χρόνο και μπόνους μέχρι 100.000 ευρώ, περίπου 25.000 ευρώ μηνιαίως.

Κύριοι Υπουργοί

Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση, μέσα στην παγκόσμια κρίση του κορονοιού, ενεργώντας με πολιτική πονηριά αντικαθιστά παντού τα στελέχη και διπλασιάζει με νόμο που ψήφισε πριν από 6 μήνες τις αμοιβές τους κατ' εφαρμογή του ρητού "ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται". Το Υπερταμείο είναι πλέον ουραγός των εξελίξεων και υλοποιεί τα κυβερνητικά σχέδια μέχρι κεραίας. Επί των ημερών της κυβέρνησης της ΝΔ “ξέχασε” την ανεξαρτησία του, την οποία με τόσο στόμφο και σοβαρότητα ισχυριζόταν ότι είχε και υλοποιεί όλες τις προκλητικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Για τους λόγους αυτούς ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:

  • Αληθεύει ότι οι νέες αμοιβές των ΔΕΚΟ του Υπερταμείου (Μεταφορών, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.) είναι υπερδιπλάσιες από τις αντίστοιχες επί των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ;
  • Εκτιμάτε ότι οι αμοιβές των 400 ευρώ ανά συνεδρίαση για κάθε μέλος των νέων διοικητικών συμβουλίων, σε σχέση με τις αμοιβές των 50 ευρώ της προηγούμενης περιόδου, δεν συνιστούν μία πρόκληση προς τον ελληνικό λαό;
  • Βάσει ποιας διαδικασίας και ποιων αξιολογήσεων έγινε τόσο η απομάκρυνση των προηγούμενων διοικήσεων των οργανισμών ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ όσο και η επιλογή των νέων διοικήσεων των οργανισμών αυτών;
  • Δεν θεωρείτε ότι οι πρόσφατες τοποθετήσεις προβεβλημένων κομματικών στελεχών της Ν.Δ. στις ΔΕΚΟ των αστικών συγκοινωνιών, που μάλιστα είχαν δει το φως της δημοσιότητας πολύ πριν την τοποθέτησή τους, βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τον ιδρυτικό νόμο του Υπερταμείου (ΕΕΣΥΠ Α.Ε.), το οποίο είναι υποχρεωμένο να τηρήσει τις προβλέψεις αυτού;

 

ΑΚΕ

Α. Να προσκομιστούν τα πρακτικά των αποφάσεων (α) του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ Α.Ε. και των Γενικών Συνελεύσεων της ΕΕΣΥΠ και (β) του διοικητικού συμβουλίου της ΟΑΣΑ Α.Ε. και των Γενικών Συνελεύσεων της ΟΑΣΑ Α.Ε., με βάση τις οποίες προχώρησαν στις αντικαταστάσεις των διοικητικών συμβουλίων ή μελών αυτών.

Β. Να προσκομιστούν οι σχετικές συγκριτικές αξιολογήσεις από τους οίκους αξιολόγησης, καθώς και κάθε σχετική τεκμηρίωση, η οποία λήφθηκε υπόψη, βάσει των οποίων οι ανωτέρω φορείς προχώρησαν στις αλλαγές διοικήσεων των ΔΕΚΟ των συγκοινωνιών (ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ και ΟΑΣΑ), των οποίων επιπρόσθετα η θητεία δεν είχε λήξει, όσο και στον διπλασιασμό των αμοιβών τους.

 

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

 

 

Θεοδώρα Τζάκρη

 

 

Πέτυ Πέρκα

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.