Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ουρσουζίδης Γεώργιος: ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 7ης ΙΟΥΛΙΟΥ

Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες, πριν 4,5 χρόνια μου κάνατε την μεγάλη τιμή να είμαι ένας απ τους εκπροσώπους σας στο Ελληνικό κοινοβούλιο, σας είμαι ξανά ευγνώμων γι αυτό.

       Τον Γενάρη του 2015 κληθήκαμε να αναλάβουμε καθήκοντα σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης, κληθήκαμε να διαχειριστούμε τη μεγαλύτερη κρίση που γνώρισε η χώρα σε περίοδο ειρήνης.

       Με τους ελεύθερους επαγγελματίες σε απόγνωση, τους δημόσιους υπάλληλους και τους συνταξιούχους ανήμπορους να ανταποκριθούν, η αβεβαιότητα καταβολής μισθών και συντάξεων μόνιμη απειλή, με τα κανάλια της κρατικοδίαιτης «ιδιωτικής» τηλεόρασης να βομβαρδίζουν καθημερινά τους πολίτες. Αυτή ήταν η ωμή πραγματικότητα του Γενάρη του 2015.

    Τον Αύγουστο του 2015, μετά το αδιέξοδο με τους δανειστές, αποδεχθήκαμε το 3ο μνημόνιο, πιστεύοντας ότι η χώρα δεν έπρεπε να μπει «σε αχαρτογράφητα νερά», αμέσως μετά, τον Σεπτέμβρη, προκηρύξαμε εκλογές. Ο Λαός μας εμπιστεύτηκε ξανά, με μια καθαρή εντολή:

Ú Να διοικήσουμε και να διαχειριστούμε τα κοινά με εντιμότητα

Ú Να προστατεύσουμε τους πολίτες που βρέθηκαν στο περιθώριο

Ú Να πατάξουμε τη διαφθορά, να πάψει επιτέλους το πάρτι της μίζας και της ρεμούλας.  

 

         Με αυτή την εντολή πορευτήκαμε. Ανταποκριθήκαμε στη βασική απαίτηση για έντιμη διαχείριση, το αποτέλεσμα ήρθε δικαιώνοντας την προσδοκία για επιβίωση, τον Αύγουστο του 2018 καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από το ατέρμονο καθεστώς των μνημονίων.

         Σε λιγότερο από τέσσερα χρόνια, με τη βοήθεια και την στήριξη των πολιτών, μας δόθηκε η ευκαιρία να αλλάξουμε την τραγική κατάσταση που παραλάβαμε. Παρά το γεγονός, ότι δεν διαθέταμε εμπειρία, μέσα σε ένα ξένο περιβάλλον, καταφέραμε να αλλάξουμε τα πράγματα.

Παραλάβαμε:

Μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, ο κ. Σημίτης παρέδωσε δημόσιο χρέος 185 δις , ο κ. Καραμανλής 299 δις, ο κ. Παπανδρέου 355 δις και οι κ.κ. Σαμαράς/Βενιζέλος 370 δις !

 Σήμερα, το δημόσιο χρέος έχει ρυθμιστεί με ορίζοντα 15ετίας,μέχρι το 2034, τα πλεονάσματα εξυπηρέτησής του μετά το 2022 μειώνονται στο 2% του ΑΕΠ (από 3,5%), ενώ είναι πολύ πιθανό να μειωθούν το 2020, αφού η χώρα χρηματοδοτείται πλέον κανονικά.

Καταθέσαμε πρόταση στο Δ.Ν.Τ. - και έγινε αποδεκτή - για εξόφληση του επαχθέστερου μέρους του χρέους. Από τα 9,4 δισ. ευρώ που καλείται να καταβάλει συνολικά η χώρα μας έως τις αρχές του 2024 προκειμένου να μηδενίσει τις οφειλές της, τα 5 δισ. έχουν πολύ υψηλό επιτόκιο 4,9%, γι' αυτό ζητήσαμε να επιστραφούν πριν από τη λήξη τους.

 Άδεια ταμεία, μετά την οικονομική αφαίμαξη των πολιτών, ήρθε το καταστρεπτικό P.S.I. να λεηλατήσει κάθε διαθέσιμο πόρο, τινάζοντας στο αέρα ολόκληρο το ασφαλιστικό σύστημα.

Σήμερα, στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, για πρώτη φορά μετά το 2010 δημιουργήθηκαν αποθεματικά στον ΕΦΚΑ, ενώ υπάρχουν διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 40 δις, για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης. Οι συνταξιούχοι ανάσαναν, έφυγε η αγωνία… αν επαρκούν χρήματα για συντάξεις – αυτό δεν ήταν καθόλου αυτονόητο το 2014. Όλοι θυμόμαστε τη σύγκριση των Ελληνικών συντάξεων με εκείνες… της Μολδαβίας, και πόσο πειστικός ήταν ο κ. Βενιζέλος!

Ακυρώσαμε την περικοπή των συντάξεων από 1/1/2019, κάτι που ψήφισε σύσσωμη και η αντιπολίτευση, ενώ διακήρυττε ότι… ήταν προϊόν συναλλαγής για τη Συμφωνία των Πρεσπών!

Ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις, η έντιμη διαχείριση των τελευταίων ετών, έδωσε τη δυνατότητα να προκύψουν γενναίες περικοπές οφειλών, των προσαυξήσεων σε ποσοστό 85% και των βασικών οφειλών κατά 60% (ΕΦΚΑ). Μια ρύθμιση που ήταν εντελώς απαραίτητη για τους ανθρώπους που αγωνίζονται να «κρατήσουν» τις επιχειρήσεις τους.

Η 13η σύνταξη (πλήρης για τους χαμηλοσυνταξιούχους) θεσπίστηκε το 2019 και «για κάθε επόμενο έτος», ήταν η δίκαιη και η συνετή επιλογή απέναντι στους ανθρώπους που έχασαν την αξιοπρέπειά τους τα τελευταία χρόνια.

Διαθέσαμε πόρους ύψους 3 δις για τη στήριξη των πολιτών που βρέθηκαν στο περιθώριο, διασφαλίζοντας την αξιοπρέπειά τους και την απαραίτητη κοινωνική συνοχή.

 Παραλάβαμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας υπό διάλυση, κυριολεκτικά ένα βήμα πριν την κατάρρευση, ενώ ήταν πασιφανής η μεθόδευση για την ιδιωτικοποίησή του. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν να βιώσουν οι πολίτες τις τραγικές συνέπειες των ελλείψεων, ενώ σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση βρέθηκαν οι άνεργοι συμπολίτες μας και όσοι δεν άντεξαν το βάρος της κρίσης. Στην περιοχή μας, χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Νοσοκομείο της Νάουσας, το οποίο παραλάβαμε υπό καθεστώς κατάργησης, ενώ σήμερα διαθέτει τις επτά (7) βασικές κλινικές και ήδη υπεγράφη η σύμβαση για την εγκατάσταση νέου αξονικού τομογράφου - τα αυτονόητα!

Σήμερα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας στάθηκε στα πόδια του με την σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ:

143.391.708 € δόθηκαν το 2015,

576.315.765 € το 2016,

744.726.405 € το 2017, ενώ ξεπέρασε τα

800.000.000 € το 2018.

Εξασφαλίσαμε την πρόσβαση στο Ε.Σ.Υ. σε επιπλέον 2.500.000 συμπολίτες, που είχαν αποκλειστεί από την πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία.

Εξασφαλίσαμε την πρόσληψη 10.000 ατόμων στην Υγεία, το εντελώς απαραίτητο μόνιμο προσωπικό, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

   Διαγράψαμε όλα τα χρέη νοσηλείας εκείνων των συμπολιτών μας που αδυνατούσαν να τα καταβάλλουν, οφειλές που οι προηγούμενοι χρέωναν ανάλγητα στους πολίτες.

Εξασφαλίσαμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σ’ εκείνους τους συμπολίτες που ξαφνικά βρέθηκαν στο περιθώριο και στην ανεργία.

Εξασφαλίσαμε δωρεάν οδοντιατρικής φροντίδας σε περίπου 800.000 μαθητές του δημοτικού.

Προσλήφθηκαν για πρώτη φορά ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί για να προσφέρουν στήριξη στους μαθητές, ώστε η κρίση να μην αφήσει σημάδια για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Σχολεία χωρίς βιβλία και εκπαίδευση χωρίς δασκάλους και καθηγητές, πολλά σχολεία προορίζονταν να κλείσουν και να συνενωθούν με άλλα.

Σήμερα, όλα τα σχολεία λειτουργούν ακόμη και στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ ξεκίνησε ήδη η διαδικασία πρόσληψης 4.500 δασκάλων ειδικής αγωγής για το 2019 και 10.500 στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ( 5.250 εκπαιδευτικοί για το σχολικό έτος 2020–2021 και 5.250 για το σχολικό έτος 2021–2022).

 

Ένα χρόνο μετά την Συμφωνία των Πρεσπών

         Η ιστορία μας έρχεται από τον Αρχαίο Ελληνικό κόσμο, από εκεί πηγάζει η ιστορική αλήθεια για την Μακεδονία, αυτή δεν αμφισβητήθηκε ποτέ από κανέναν μορφωμένο άνθρωπο, και ευτυχώς, τέτοιοι υπάρχουν σε όλα τα κράτη του πλανήτη. Τα μνημεία είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες, στο Δίον, στις Αιγές, στην Πέλλα, στους Φιλίππους, τους ιστορικούς αυτούς τόπους, η ελληνική γλώσσα ομιλείται αδιάλειπτα εδώ και χιλιετίες.

       Η παραχάραξη της Ιστορίας από εθνικιστές της γειτονικής χώρας - μειοψηφία όπως αποδείχτηκε - τέλειωσε οριστικά και αμετάκλητα με τη θέση σε ισχύ της Συμφωνίας και την αλλαγή του Συντάγματος της γείτονος χώρας, έτσι άνοιξε ο διάπλατα ο δρόμος για ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία μεταξύ των δύο λαών.

       Άρθρο 7.2. «Αναφορικά με το Πρώτο Μέρος (Ελλάδα), με αυτούς τους όρους (Μακεδονία/Μακεδόνας) νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους, αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο Ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα.»

       Για εμάς δεν άλλαξε απολύτως τίποτα, αντιθέτως, γι΄ αυτούς άλλαξαν όσα ακριβώς προβλέπονταν στην Συμφωνία, όνομα, δημόσια πανεπιστήμια, αεροδρόμια, δρόμοι, στάδια, διδακτική ύλη στα σχολειά τους κ.λ.π. Διαπραγματευθήκαμε ισότιμα, όχι από θέση ισχύος, αλλά από τη θέση του δικαίου και της ιστορικής πραγματικότητας, όπως την εξέθεσαν άριστοι και ικανότατοι επιστήμονες και απ τις δυο πλευρές.

     Αυτό ήταν το ουσιαστικό περιεχόμενο της Συμφωνίας, η αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και η κατοχύρωσή της μέσω της αναθεώρησης του Συντάγματός τους – όπως ακριβώς έγινε. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε, ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς ρεβανσισμούς και αλυτρωτισμούς, κάναμε δηλαδή, ό,τι θα έκανε κάθε λογικός άνθρωπος.

 

Προστατεύσαμε το Αγροτικό Εισόδημα

         Σε συνεργασία με τους συλλογικούς αγροτικούς φορείς, λαμβάνοντας υπόψη την αρνητικές συνέπειες της κρίσης στο αγροτικό εισόδημα, θεσπίσαμε το «αφορολόγητο όριο» στο καθαρό αγροτικό εισόδημα. Έτσι οι «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» με εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες δικαιούνται έκπτωσης φόρου που φτάνει έως τα 2.100 ευρώ.

■    Θεσμοθετήσαμε το αφορολόγητο των επιδοτήσεων έως 12.000 € στον πρώτο πυλώνα και πλήρες στο δεύτερο. *(Θυμίζω ότι παραλάβαμε φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τόσο για τις επιδοτήσεις, όσο και για τις αποζημιώσεις φυσικών καταστροφών του ΕΛΓΑ )!

■ Θεσμοθετήσαμε ακατάσχετο όριο καταθέσεων έως 7.500 ευρώ (αθροιστικά), ώστε να στηρίξουμε την απαραίτητη ρευστότητα των παραγωγών.

 

 

 Προστατεύσαμε την Πρώτη Κατοικία

       Η προσφυγή στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας μπορεί να γίνει μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας η οποία εξυπηρετεί άμεσα τους ενδιαφερομένους δανειολήπτες που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, οι οποίες καλύπτουν πάνω από το 60% των δανειοληπτών - δηλαδή όσους έχουν πραγματικά ανάγκη προστασίας.

Έντιμη   Διαχείριση πόρων

       Η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα σε απορρόφηση κονδυλίων, δεν καταχράστηκε ούτε ένα ευρώ και κατάφερε να γεμίσει τα άδεια ταμεία που παρέλαβε το 2015! Ποιος το περίμενε, και κυρίως ποιος θα το πίστευε πριν λίγα χρόνια!

       Οι καναλάρχες - μετά από διαγωνισμό – επιστρέφουν 165 εκ. ευρώ, ένα πολύ μικρό μέρος απ αυτά που στέρησαν από τους Έλληνες πολίτες!

 

        Τέλος, θέλω να τονίσω ότι τα μέτρα ελάφρυνσης αφορούν σε οφειλόμενη ενέργεια απέναντι σε ανθρώπους που έχασαν τα πάντα μέσα σε λίγα χρόνια, αφορούν σε στοχευμένες πρωτοβουλίες που προέκυψαν, αφενός, σαν αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας του Ελληνικού λαού, και αφετέρου, λόγω της έντιμης διαχείρισης από το πολιτικό προσωπικό. – Αυτό ήταν το πρόταγμα.

         Δεν είμαστε μάγοι, παραλάβαμε μια χώρα λεηλατημένη σε βαθμό χρεοκοπίας, τόσο από οικονομική, όσο και από ηθική άποψη.

         Προσπαθήσαμε να αλλάξουμε χρόνιες νοοτροπίες δεκαετιών, δεν ήταν εύκολο, τα διαπλεκόμενα συμφέροντα ήταν σταθερά απέναντι σ αυτή την προσπάθεια, όμως άξιζε τον κόπο, κάτω από αντίξοες συνθήκες καταφέραμε να διαχειριστούμε με έντιμο τρόπο το μόχθο του Ελληνικού λαού και επιτέλους μπήκαμε σε μια θετική πορεία, που δίχως άλλο, πρέπει να τη διαφυλάξουμε!

 

             Βέροια   25/6/2019                                       Ουρσουζίδης Ν. Γιώργος

                                                                      Υπ. Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ

Υ.Γ.

  1. Η λέξη «διαπλοκή» απουσιάζει από τα προγράμματα των κομμάτων που επί σαράντα χρόνια λεηλάτησαν τη χώρα, επομένως να υποθέσει κανείς… οι πολίτες φταίνε για τον διασυρμό και την χρεοκοπία !

                

  1. Έπεσαν οι τόνοι στη Ν.Δ. σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών - και πολύ σωστά - μάλιστα, κορυφαία στελέχη της, όπως ο κ. Κουμουτσάκος (τομεάρχης Εξωτερικών) ομιλούν ευθέως για λεπτομερή τήρηση των όρων της συμφωνίας! Ακριβώς το ίδιο δήλωσε πρόσφατα και ο κ. Συρίγος, διεθνολόγος και υποψήφιος Βουλευτης της Ν.Δ.- θυμηθείτε την υποκρισία που ζήσαμε!

 

 

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb