Τίτλοι:
Χρήστος Φωτιάδης

Χρήστος Φωτιάδης

URL Ιστότοπου:

ΕΦΕΤ: Πως αναγνωρίζουμε τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα

Μετά την έκδοση προηγούμενων Δελτίων Τύπου και την απήχηση που είχαν στους καταναλωτές, οι οποίοι είτε αδυνατούσαν να εντοπίσουν την προέλευση του γάλακτος, είτε θεωρούσαν εγχώριας παραγωγής το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που ανέφεραν ως προέλευση γάλακτος την Ε.Ε., ο ΕΦΕΤ, (που κάνει συνεχείς ελέγχους για την καταλληλότητα προϊόντων) σημειώνει τα εξής :
 
Η κείμενη εθνική νομοθεσία καθιστά υποχρεωτική την αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στην επισήμανση τόσο των προσυσκευασμένων γαλακτοκομικών προϊόντων όσο και αυτών που διατίθενται μη προσυσκευασμένα (χύμα) στα σημεία λιανικής πώλησης. Όλα τα είδη του γάλακτος, τυριά, γιαούρτια, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, καθώς και επιδόρπια με βάση το γάλα οφείλουν να αναγράφουν επί των συσκευασιών τους τη "χώρα" προέλευσης του γάλακτος.
 
Οι υποχρεωτικές ενδείξεις σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ
 
Οι υποχρεωτικές ενδείξεις, σύμφωνα με τον Ν.4492/2017 (Α΄156) και τη με αριθμ. 1710/51865/4-4-2018 (Β΄1295) Υπουργική Απόφαση, που θα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικά στη συσκευασία είναι :
 
α) Αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει στην Ελλάδα, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως "προέλευση Ελλάδα" ή προτιμότερα "Προέλευση γάλακτος : Ελλάδα".
 
Δηλαδή, όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τεκμηριωμένα αμιγώς Ελληνικό γάλα, πρέπει στα προϊόντα τους να αναγράφεται επακριβώς η εξής σήμανση με το παρακάτω λεκτικό, "προέλευση Ελλάδα" ή προτιμότερα "προέλευση γάλακτος Ελλάδα". Κάθε άλλη σχετική επισήμανση (με σημαίες, ποσοστά και "σήματα"), που συσκοτίζει τον καταναλωτή στο θέμα της προέλευσης του γάλακτος, θεωρείται ανεπαρκής έως παραπλανητική και στα όρια του αθέμιτου ανταγωνισμού.
 
β) Αν το άρμεγμα, η επεξεργασία και η συσκευασία του γάλακτος και του γάλακτος ως συστατικού σε γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν γίνει εκτός Ελλάδας, η ένδειξη προέλευσης στο τελικό προϊόν μπορεί να αποδοθεί ενιαία ως :
 
"Προέλευση γάλακτος : Όνομα χώρας", στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από μία μόνο χώρα, είτε της ΕΕ ή χώρα εκτός ΕΕ, π.χ. "Προέλευση γάλακτος : (όνομα μιας χώρας προέλευσης)".
"Προέλευση γάλακτος Ε.Ε.", στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από περισσότερα του ενός κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η προέλευση του γάλακτος του συγκεκριμένου προϊόντος δεν είναι Ελληνική, ακόμη κι αν το τελικό προϊόν (π.χ. γάλα, γιαούρτι, τυρί κλπ) παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα.
"Προέλευση γάλακτος εκτός Ε.Ε.", στην περίπτωση που το γάλα προέρχεται από περισσότερες της μιας χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όλες οι χώρες αναγράφονται ολογράφως ή με το διεθνώς αναγνωρισμένο ακρωνύμιό τους.
 
Εντατικοί έλεγχοι από τον ΕΦΕΤ
 
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο Ε.Φ.Ε.Τ., με γνώμονα την προστασία τόσο των συμφερόντων των καταναλωτών όσο και της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, εντείνει τους ελέγχους, ενώ καλεί :
 
α) τις γαλακτοκομικές επιχειρήσεις να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στην υποχρεωτική αναγραφή εμφανώς της προέλευσης του γάλακτος στην επισήμανση των γαλακτοκομικών προϊόντων τους και 
β) τους καταναλωτές να διαβάζουν προσεκτικά την επισήμανση ώστε το προϊόν που πληρώνουν να ανταποκρίνεται σε αυτό που πραγματικά επιθυμούν να αγοράσουν.
 
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. συνιστά στις Ελληνικές επιχειρήσεις να προστατέψουν τον Έλληνα και ξένο καταναλωτή, τη διάσημη Ελληνική διατροφή, τα μοναδικά Ελληνικά αγροτικά προϊόντα, τις ανερχόμενες Ελληνικές εξαγωγές, αλλά και αυτές τις ίδιες τις δικές τους επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές, από κοντόφθαλμες και επιβλαβείς για όλους κακές πρακτικές.
 
«ΟΤΑΝ ΘΕΛΩ ΤΟ ΓΑΛΑ, ΤΟ ΤΥΡΙ, ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΟ ΠΡΟΪΟΝ ΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΑΛΑ, ΕΛΕΓΧΩ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ "ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ : ΕΛΛΑΔΑ"»
 
 

Ανεξέλεγκτες οι διαστάσεις της καταστροφής στο Σέιχ Σου από το φλοιοφάγο έντομο

Επιστολή απέστειλε ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών στον υπ. Περιβάλλοντος για το φλοιοφάγο έντομο στο Σέιχ Σου.
 
Συγκεκριμένα, ανοιχτή πρόσκληση στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, προκειμένου να επισκεφτεί το δάσος του Σέιχ Σου, (στο οποίο σήμερα δεν επιτρέπεται η προσελευση λόγω επικινδυνότητας πυρκαγιών) ώστε να διαμορφώσει προσωπική εικόνα για την έκταση της καταστροφής από το φλοιοφάγο έντομο και παράλληλα να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διάσωσή του, απευθύνει με επιστολή του ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης.
 
Κόβουν τα άρρωστα δέντρα από το Σέιχ Σου
 
Ο κ. Δανιηλίδης προχώρησε στη σύνταξη της επιστολής μετά την τελευταία επίσκεψη στο δάσος και συγκεκριμένα στα σημεία, όπου εξελίσσεται η υλοτόμηση. Εκεί, διαπίστωσε ότι οι ρυθμοί της κοπής όλων των ξηραμένων δέντρων και η απομάκρυνση κλαδιών είναι παρά πολύ αργοί, με αποτέλεσμα τα ξηρά υπολείμματα να παραμένουν στο έδαφος και να αποτελούν κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω και των υψηλών θερμοκρασιών.
 
Καταγγελίες για την πρώην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος
 
Όπως σημειώνει στην επιστολή του προς τον κ. Χατζηδάκη ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών «η ύπαρξη του συγκεκριμένου εντόμου στο δάσος είναι γνωστή από το 2017, ενώ στις αρχές του 2018 πολλαπλασιάστηκε ο πληθυσμός του και ξεκίνησε η αποξήρανση των δέντρων, είτε μεμονωμένα είτε κατά συστάδες, με απόληξη τη σημερινή κατάσταση όπου το φαινόμενο έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».
 
 πηγη:iefimerida
 

To SUMMER SCHOOL συνεχίζεται! ΧΕΙΜΕΡΙΝΑ παιδικά τμήματα από την Easy Education!

Το Κέντρο Δια βίου Μάθησης Easy Education  διοργάνωσε SUMMER SCHOOL για παιδιά 6-14 ετών από τη Βέροια, τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια, στη μία από τις δομές του στο κέντρο της Βέροιας από 1 έως και 5 Ιουλίου 2019. Για πρώτη φορά φέτος, προσφέραμε μία επιπλέον διασκεδαστική, επιμορφωτική λύση για τα παιδιά προσφέροντας ένα γεμάτο πρόγραμμα καθημερινά τις πρωινές ώρες.

Από τις 9 το πρωί έως και τις 13.30, διεξήχθησαν δραστηριότητες ανά θεματικούς τομείς. Τα παιδιά απασχολήθηκαν ευχάριστα, αλλά ταυτόχρονα να διέγειραν τη φαντασία τους, όξυναν το πνεύμα τους και γνώρισαν χρήσιμες πληροφορίες μέσω της δημιουργίας και του παιχνιδιού! Στο τέλος του summerschool όλα τα παιδιά (56) έλαβαν βεβαίωση συμμετοχής και επιμόρφωσης στους παρακάτω τομείς:

Θεατρικό παιχνίδι

Ρομποτική

Νέες Τεχνολογίες  Πληροφορικής & Επικοινωνιών

Ανακύκλωση

Για να κλείσετε μία θέση για το παιδί σας (9-14 ετών) στα τμήματα του Σεπτέμβρη του προγράμματος κατάρτισης Νέων Τεχολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών και για περισσότερες πληροφορίες συμπληρώστε τη φόρμα εγγραφής ώστε να επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας ή καλέστε στο 23310 70102 & 22004. 

Με την πολυετή μας εμπειρία στην επιμόρφωση των νέων τεχνολογιών σε μαθητές όλων των ηλικιών, είμαστε σε θέση να εκπαιδεύουμε τα παιδιά πάντα με στόχο μας την προετοιμασία τους για μία πιο παραγωγική μαθητική και φοιτητική ζωή. 

Επιλέξτε την παρακολούθηση οργανωμένων προγραμμάτων σπουδών πληροφορικής για παιδιά 9 ετών και άνω, καθώς η κατανόηση δημιουργίας και διαχείρισης αρχείων από μικρή ηλικία προηγείται οποιασδήποτε άλλης επιθυμητής γνώσης π.χ. προγράμματα επεξεργασίας βίντεο, φωτογραφίας, σχεδίου, ρομποτικής, ERP, κτλ, στο μέλλον.

Επιλέξτε να δώσετε την ευκαιρία στα παιδιά σας να εξασκηθούν με το περιβάλλον του υπολογιστή με υγιή τρόπο και να διαχωρίσουν στην πράξη τις έννοιες «επικοινωνώ», «διασκεδάζω», «παράγω δουλειά». Εμείς, του δίνουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουν γνωστικό υπόβαθρο της Πληροφορικής απαραίτητο,  από αυτή την μικρή ηλικία, μέσω της χρήσης του συνόλου των εφαρμογών της τελευταίας έκδοσης  προγραμμάτων της Microsoft, τα Office 2016. Έτσι, τα παιδιά προσεγγίζουν ορθά, σύγχρονα και ολοκληρωμένα την επιστήμη της Τεχνολογίας και μελλοντικά θα είναι έτοιμα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του μαθητικού και φοιτητικού τους βίου.

Με βάση επιστημονικές μελέτες, άτομα που ενσωματώνουν σκέψεις και γνώσεις από την παιδική ηλικία μπορούν με περισσότερη ευκολία και ακρίβεια να τις ανασύρουν και να τις θέσουν σε πράξη στο μέλλον. Έτσι και οι νεαροί μαθητές πληροφορικής προετοιμάζονται για την ορθή χρήση αυτών των δεξιοτήτων και στον εργασιακό τους βίο.

Τα παιδικά τμήματα πληροφορικής, που υλοποιούμε από το 2008 έως και σήμερα, κατακτούν γνώσεις και κατάρτιση με τρόπο υγιή, ώστε τελικά να μαθαίνουν να χειρίζονται την τεχνολογία ελεγχόμενα, ως εργαλείο, αποφεύγοντας κάθε είδους κίνδυνο και τάση εθισμού. Από το Σεπτέμβριο, τα παιδιά (9-14 ετών) θα έχουν τη δυνατότητα μία φορά τη βδομάδα να εκπαιδεύονται στις Νέες Τεχνολογίες μέσω του ειδικά σχεδιασμένου τριετούς προγράμματος κατάρτισης με ΔΩΡΕΑΝ δίδακτρα.

Αυτό που ξεχωρίζει το ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα πληροφορικής για τα παιδιά στην Easy Education, είναι ότι πρώτα απ’ όλα μαθαίνουμε στο μαθητή ότι ο υπολογιστής είναι εργαλείο που βοηθά τον χρήστη να αναζητά πληροφορίες, να επεξεργάζεται δεδομένα και γενικά να κατέχει και να διαχειρίζεται ελεγχόμενα το ισχυρό μέσο των Νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών.

Άλλο ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον σημείο διαφοροποίησης του παιδικού προγράμματος πληροφορικής είναι ότι η εκπαιδευτική διαδικασία της χρήσης Νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών εντάσσεται σε ένα ευρύτερο εγκυκλοπαιδικό πλαίσιο. Η εκπαίδευση προσεγγίζεται μέσω τομέων που οξύνουν  το πνεύμα του μαθητή, μέσω ποικίλων  δραστηριοτήτων. Προσπαθούμε να αξιοποιούμε τη χαρά ώστε να παράγουμε μαθησιακό αποτέλεσμα με στόχο να καλλιεργούμε την ψηφιακή παιδεία στα παιδιά.

ΤΟ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΕΤΟΥΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ 2 EASY EDUCATION (ΚΩΔ. 192044348), ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΣΕ ΑΡΧΕΣ:

  1. Αποφυγή εθισμού, κατανόηση και διαχώριση των εννοιών, εργασία με τον Η/Υ, επικοινωνία μέσω του Η/Υ και διασκέδαση μέσω Η/Υ.
  2. Σωστός χειρισμός και κύρια ενασχόληση με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.
  3. Πιστοποίηση των γνώσεων του παιδιού με πιστοποιητικό απόλυτα αναγνωρισμένο από Ελληνικό Δημόσιο και ΑΣΕΠ (ισχύει δια βίου).
  4. Ολοκληρωμένη διαχείριση του ανηλίκου μαθητή με απώτερο στόχο
  • την απόκτηση ενός εξαιρετικού υπόβαθρου ανάπτυξης δεξιοτήτων και παραγωγής εργασίας μέσω Η/Υ
  • απόκτηση εμπειρίας διαχείρισης επίσημων εξετάσεων ακόμα και από αυτήν την νεαρότατη ηλικία.

ΠΑΡΕΧΟΥΜΕ:

1) ΔΩΡΕΑΝ δίδακτρα και για τα τρία έτη παρακολούθησης.

2) Οργανωμένα μαθήματα με καθηγητή σε τμήμα

3) Πρόσβαση σε ειδικευμένη πλατφόρμα τηλεκατάρτισης, στα πρότυπα πολλών Ελληνικών & ξένων πανεπιστημίων, για υποστήριξη και στο σπίτι, με απώτερο σκοπό την εξοικείωση των μαθητών μας με τη χρήση τους στο μέλλον. (Ασκήσεις, βιβλία, σημειώσεις, αρχεία ασκήσεων, για όλα τα προγράμματα σπουδών)

4) 12 (Δώδεκα) ώρες καθημερινή υποστήριξη εκτός μαθημάτων από τους καθηγητές, τη γραμματεία & τη διοίκηση της σχολής για απορίες ή οτιδήποτε άλλο

5) Εγκατεστημένες ασκήσεις εξάσκησης στους υπολογιστές της σχολής οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας

6) Κατάρτιση σε τελευταίες εκδόσεις προγραμμάτων (OFFICE 2016)

7) Τα μαθήματα ξεκινούν με το νέο σχολικό έτος (Τέλη Σεπτέμβρη)

Δηλώστε συμμετοχή στα τμήματα του Σεπτέμβρη!

Για να κλείσετε μία θέση για το παιδί σας (9-14 ετών) στο τμήμα του Σεπτέμβρη και για περισσότερες πληροφορίες συμπληρώστε τη φόρμα εγγραφής ώστε να επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας ή καλέστε στο 23310 70102 & 22004. 

Βέροια, Ελιάς 1, 1ος όροφος

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 10.00 - 20.00

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 23310 70102 & 22004 

www.easy-education.gr

Υπεύθυνος Σπουδών: Μουρτζίλας Νικόλαος

Σερβία: Η χώρα ανέφερε ύποπτα κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε οικόσιτα ζώα

Η Σερβία ανέφερε τέσσερις περιπτώσεις εκδήλωσης της νόσου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε οικόσιτους χοίρους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων (OIE). 
Τρεις από τις εκδηλώσεις της νόσου εντοπίστηκαν στην περιοχή του Βελιγραδίου και μία στην περιφέρεια Ποντουνάβσκι, σύμφωνα με τον OIE, που επικαλέστηκε έκθεση του σερβικού υπουργείου Γεωργίας.  Σύμφωνα με την έκθεση, πέθαναν επτά χοίροι ενώ άλλα 114 ζώα θανατώθηκαν. 
Η αφρικανική πανώλη των χοίρων, που είναι θανατηφόρα για τους χοίρους, αλλά δε μεταδίδεται στον άνθρωπο, εξαπλώνεται στην ανατολική Ευρώπη και την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε τη νόσο «επείγουσα πρόκληση». 

πηγη:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.