Τίτλοι:

Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Μαργαρίτης Σχοινάς: «Χωρίς νέους ανθρώπους, δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την ευρωπαϊκή αλιεία και υδατοκαλλιέργεια»

Στο ζήτημα της ανανέωσης των γενεών στην αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια εστίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά την παρέμβασή του στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Κορκ της Ιρλανδίας.
 
Ο ΄Έλληνας Υπουργός υπογράμμισε ότι η ανανέωση των γενεών αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για το μέλλον του ευρωπαϊκού αλιευτικού τομέα, επισημαίνοντας πως συνδέεται άμεσα με την επισιτιστική ασφάλεια, τη στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στις παράκτιες και νησιωτικές περιοχές.Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «χωρίς νέους ανθρώπους, δεν μπορεί να υπάρξει μέλλον για την ευρωπαϊκή αλιεία και υδατοκαλλιέργεια», ενώ τόνισε ότι σήμερα οι νέοι καλούνται να δραστηριοποιηθούν σε έναν κλάδο με υψηλό κόστος εισόδου, αβέβαιο εισόδημα, απαιτητικές συνθήκες εργασίας και σύνθετο κανονιστικό πλαίσιο.
 
Ο κ. Σχοινάς υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να άρει τα εμπόδια εισόδου για τους νέους επαγγελματίες, μέσα από ειδικά χρηματοδοτικά εργαλεία με ευνοϊκότερους όρους, ουσιαστική στήριξη στα πρώτα χρόνια δραστηριοποίησης, διευκόλυνση της διαδοχής των οικογενειακών επιχειρήσεων και απλούστερο πλαίσιο αδειοδότησης, ιδιαίτερα για την υδατοκαλλιέργεια.Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη να διασφαλιστεί η θέση της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας στον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό, ώστε οι δύο τομείς να διαθέτουν τον αναγκαίο χώρο για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους, καθώς ο ανταγωνισμός για τη χρήση του θαλάσσιου χώρου αυξάνεται συνεχώς.Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε και στις συνθήκες που θα επιτρέψουν στους νέους να παραμείνουν στο επάγγελμα, επισημαίνοντας την ανάγκη για ασφαλή σκάφη, σύγχρονο εξοπλισμό, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, σύγχρονη επαγγελματική κατάρτιση, αναγνώριση δεξιοτήτων και αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, καθώς και για την πλήρη αναγνώριση της συμβολής των γυναικών στις αλιευτικές και οικογενειακές επιχειρήσεις.Αναφερόμενος στην επόμενη προγραμματική περίοδο, ο Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέτει μετά το 2028 ένα ισχυρό και αυτοτελές χρηματοδοτικό μέσο για την αλιεία και την υδατοκαλλιέργεια, με ειδική μέριμνα για την ανανέωση των γενεών.
 
Παράλληλα, επισήμανε ότι η ανταγωνιστικότητα του κλάδου πρέπει να στηριχθεί στην ενεργειακή μετάβαση, την καινοτομία, την ψηφιοποίηση, την ενίσχυση των Οργανώσεων Παραγωγών και τη διαφοροποίηση των πηγών εισοδήματος.Ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε επίσης τη σημασία της μικρής παράκτιας αλιείας και των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών, σημειώνοντας ότι για τις τοπικές κοινωνίες η αλιεία αποτελεί όχι μόνο οικονομική δραστηριότητα αλλά και στοιχείο ταυτότητας, πολιτισμού και κοινωνικής συνοχής.Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο ΥπΑΑΤ επισήμανε ότι «οι νέοι δεν ζητούν προνομιακή μεταχείριση. Ζητούν μια πραγματική ευκαιρία: να εισέλθουν στον τομέα, να εργαστούν με ασφάλεια, να έχουν αξιοπρεπές εισόδημα και να μπορούν να σχεδιάσουν το μέλλον τους», προσθέτοντας ότι «είναι δική μας ευθύνη να τους δώσουμε αυτή την ευκαιρία».
 

Πουκαμισάς Βέροια – Κέντρο: Το παιδί σας δεν χρειάζεται περισσότερο διάβασμα - Χρειάζεται έναν χάρτη

Πουκαμισάς Βέροια – Κέντρο: Το παιδί σας δεν χρειάζεται περισσότερο διάβασμα. Χρειάζεται έναν χάρτη.

«Τι πρέπει να κάνουμε από τώρα ώστε το παιδί μας να είναι έτοιμο όταν έρθουν οι Πανελλαδικές;»

Πίσω από αυτή την ερώτηση υπάρχει μια μεγαλύτερη αγωνία: να βοηθήσουν οι γονείς το παιδί τους να πάρει σωστές αποφάσεις, να οργανωθεί έγκαιρα και να προχωρήσει με μεγαλύτερη σιγουριά.

Η απάντηση όμως δεν βρίσκεται πάντα σε περισσότερες ώρες διαβάσματος.

Βρίσκεται στη σωστή πορεία.

Γιατί ένας μαθητής δεν χρειάζεται μόνο προσπάθεια. Χρειάζεται να γνωρίζει πού βρίσκεται, πού θέλει να φτάσει και ποια βήματα θα τον οδηγήσουν εκεί.

Η προετοιμασία για τις Πανελλαδικές ξεκινά πριν από τη Γ' Λυκείου

Οι Πανελλαδικές είναι ένας σημαντικός στόχος, όμως η επιτυχία χτίζεται πολύ νωρίτερα.

Χτίζεται μέσα από τις καθημερινές συνήθειες του μαθητή: τον τρόπο που οργανώνει τη μελέτη του, αντιμετωπίζει τις δυσκολίες και βελτιώνεται σταθερά.

Η Α' Λυκείου είναι μια κρίσιμη περίοδος, καθώς τότε δημιουργούνται οι βάσεις για τη συνέχεια. Ο μαθητής μαθαίνει να μελετά πιο αποτελεσματικά, να αναγνωρίζει τις ανάγκες του και να αποκτά αυτοπεποίθηση.

Κάθε μαθητής χρειάζεται τη δική του διαδρομή

Δεν υπάρχουν δύο ίδιοι μαθητές.

Άλλος χρειάζεται καλύτερη οργάνωση, άλλος υποστήριξη σε συγκεκριμένα μαθήματα και άλλος βοήθεια ώστε να ανακαλύψει τις δυνατότητές του και την κατεύθυνση που του ταιριάζει.

Η σύγχρονη εκπαιδευτική υποστήριξη δεν είναι μόνο μετάδοση γνώσεων. Είναι παρακολούθηση, καθοδήγηση και ένα σταθερό πλαίσιο εξέλιξης.

Ο ρόλος των Πουκαμισάς Βέροια – Κέντρο

ΣταΠουκαμισάς Βέροια – Κέντρο, η προετοιμασία αντιμετωπίζεται ως μια συνολική εκπαιδευτική διαδρομή.

Στόχος δεν είναι μόνο η καλύτερη επίδοση στις εξετάσεις, αλλά η ανάπτυξη ενός μαθητή που ξέρει να οργανώνεται, να αντιμετωπίζει τις απαιτήσεις και να προχωρά με μεγαλύτερη σιγουριά.

Από την Α' Λυκείου μέχρι την τελική προετοιμασία για τις Πανελλαδικές, η σωστή καθοδήγηση μπορεί να κάνει τη διαφορά.

 

Συχνές Ερωτήσεις (FAQ)

Είναι νωρίς να ξεκινήσει ένας μαθητής από την Α' Λυκείου;
Όχι. Είναι η κατάλληλη περίοδος για να δημιουργηθούν σωστές βάσεις και συνήθειες.

Χρειάζεται ένας μαθητής περισσότερες ώρες διαβάσματος;
Όχι απαραίτητα. Η σωστή οργάνωση και η αποτελεσματική μελέτη έχουν μεγαλύτερη αξία.

Πότε πρέπει να ξεκινήσει ο σχεδιασμός για το μέλλον;
Όσο νωρίτερα ο μαθητής γνωρίζει τις δυνατότητες και τα ενδιαφέροντά του, τόσο πιο συνειδητές γίνονται οι επιλογές του.

Ο σωστός δρόμος ξεκινά νωρίς με υψηλές προδιαγραφές και προσιτά δίδακτρα.

Η επιτυχία στις Πανελλαδικές δεν είναι μια απόφαση της τελευταίας στιγμής.

Είναι αποτέλεσμα σωστών βάσεων, σταθερής προσπάθειας και σωστής καθοδήγησης με απόλυτο σεβασμό στην οικογένεια.

ΣταΠουκαμισάς Βέροια – Κέντρο, κάθε μαθητής αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή περίπτωση, με στόχο όχι μόνο την επιτυχία στις εξετάσεις, αλλά την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και της αυτοπεποίθησης που θα τον συνοδεύσουν και μετά το σχολείο.

 

Θέλετε να δείτε ποια βήματα μπορούν να βοηθήσουν το παιδί σας να οργανώσει καλύτερα την εκπαιδευτική του πορεία; Επικοινωνήστε μαζί μας για μια πρώτη ενημερωτική συζήτηση.

Η αξία της ποιοτικής εκπαίδευσης. Πιο προσιτή από ποτέ.

 

Πουκαμισάς Βέροια – Κέντρο
Βενιζέλου 23
2331 20013

Στήριξη των Αγροτών με Κρατικές Ενισχύσεις De Minimis ύψους 24,6 εκατ. ευρώ – Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής αιτήσεων

Δημοσιεύθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) (ΦΕΚ Β 4670/2026), με την οποία προβλέπεται η χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) συνολικού ύψους έως 24.648.751 ευρώ για την ενίσχυση αγροτών που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και δυσμενείς παραγωγικές συνθήκες.

Η ενίσχυση αποσκοπεί στη στήριξη των παραγωγών που αντιμετώπισαν σημαντικές απώλειες και αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΚΥΑ.

Η κρατική ενίσχυση αφορά τρεις βασικές κατηγορίες: Τους παραγωγούς ρυζιού, τους παραγωγούς που επλήγησαν από τον παγετό του 2021 και παραγωγούς της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων που επλήγησαν από λειψυδρία το 2025.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι «με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ η κυβέρνηση αποδεικνύει, για μια ακόμη φορά ότι είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της για στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Ενισχύει την ανθεκτικότητα του αγροτικού τομέα και παρέχει ουσιαστική στήριξη στους παραγωγούς που επηρεάστηκαν από έκτακτες και δυσμενείς συνθήκες».

Οι τρεις κατηγορίες

1. Παραγωγοί ρυζιού: Δικαιούχοι είναι οι γεωργοί σε όλη την Επικράτεια που διαθέτουν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας ρυζιού και υπέστησαν ζημιές λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών κατά το έτος 2025. Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 70 ευρώ ανά στρέμμα.

2. Παραγωγοί που επλήγησαν από τον παγετό το 2021: Η ενίσχυση αφορά παραγωγούς συγκεκριμένων Περιφερειακών Ενοτήτων (Αρκαδίας, Αττικής, Αχαΐας, Γρεβενών, Έβρου, Ημαθίας, Ηλείας, Καστοριάς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λάρισας, Πέλλας, Ροδόπης, Σερρών και Φλώρινας), των οποίων η παραγωγή μειώθηκε λόγω παγετού το 2021 σε ποσοστό άνω του 30% και δεν είχαν αποζημιωθεί.

Στις επιλέξιμες καλλιέργειες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, κεράσια, μήλα, δαμάσκηνα, βύσσινα, κυδώνια, αχλάδια, λεπτοκαρυές, καρύδια, αμπέλια, βερίκοκα, νεκταρίνια, σύκα, αμύγδαλα, μύρτιλα, αρώνια, ιπποφαές, κάστανα, λωτοί, φράουλες και ροδάκινα.

Το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται βάσει ειδικού τύπου, ο οποίος λαμβάνει υπόψη την έκταση, το ποσό ανά στρέμμα και το ποσοστό ζημίας. Ενδεικτικά, προβλέπονται ποσά όπως 800 ευρώ/στρέμμα για τα κεράσια, 710 ευρώ/στρέμμα για τα μήλα, 900 ευρώ/στρέμμα για τις φράουλες και 1.088 ευρώ/στρέμμα για τα μύρτιλα, σύμφωνα με τον αναλυτικό πίνακα της ΚΥΑ.

3. Παραγωγοί της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων που επλήγησαν από λειψυδρία το 2025: Δικαιούχοι είναι γεωργοί με ποτιστικά αγροτεμάχια σε συγκεκριμένες Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες της Π.Ε. Ιωαννίνων, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής Λαψίστας, οι οποίοι επλήγησαν από φαινόμενα λειψυδρίας κατά το έτος 2025.

Τα ποσά ενίσχυσης καθορίζονται ανά στρέμμα και ανά καλλιέργεια. Ενδεικτικά, προβλέπονται 512 ευρώ/στρέμμα για αμπελώνες οίνου, 1.512 ευρώ/στρέμμα για μήλα και 1.612 ευρώ/στρέμμα για κεράσια.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ οι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματίες αγρότες δικαιούνται το 100% της προβλεπόμενης ενίσχυσης, ενώ οι υπόλοιποι δικαιούχοι λαμβάνουν το 50%.

Παράλληλα, το συνολικό ποσό ενισχύσεων de minimis που μπορεί να λάβει μία ενιαία επιχείρηση σε περίοδο τριών ετών δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 50.000 ευρώ.

Αιτήσεις – Προθεσμίες

Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις – υπεύθυνες δηλώσεις τους ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myBusinessSupport της ΑΑΔΕ, με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών TAXISnet.

Η περίοδος υποβολής των αιτήσεων ορίζεται από 6 Αυγούστου 2026 έως και 18 Αυγούστου 2026.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας είναι η ύπαρξη δηλωμένου και επικαιροποιημένου λογαριασμού IBAN στην πλατφόρμα myAADE.

Οι έλεγχοι, οι απαραίτητοι συμψηφισμοί με τυχόν βεβαιωμένες φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές, καθώς και η καταβολή των ενισχύσεων, προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως τις 21 Αυγούστου 2026.

Νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης για τη στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Ιουλίου 2026

Νομοθετική παρέμβαση για τη στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Ιουλίου 2026 προωθεί η κυβέρνηση με τροπολογία  που κατατέθηκε στη Βουλή. Η διάταξη επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του άρθρου 21 του ν. 5062/2023, ώστε να καταστεί δυνατή η χορήγηση κρατικής ενίσχυσης για τις ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες της φυτικής παραγωγής και το φυτικό κεφάλαιο στις περιοχές που έχουν καταγραφεί ως πληγείσες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΛΓΑ.

Ειδικότερα, με τη ρύθμιση προβλέπεται ότι το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο είχε θεσπιστεί για την αντιμετώπιση των ζημιών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου 2023, εφαρμόζεται πλέον και στις ζημιές που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Ιουλίου 2026. Δικαιούχοι της ενίσχυσης θα είναι οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις στις πληγείσες περιοχές, σύμφωνα με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων.

Η Ελληνική Κυβέρνηση θα υποβάλει ad hoc κοστολογημένο πρόγραμμα, προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα το χρηματοδοτήσει από τον τακτικό Προϋπολογισμό. Η δράση θα υλοποιηθεί από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα καθοριστούν η μορφή της ενίσχυσης, οι δικαιούχοι, το ύψος και η μεθοδολογία προσδιορισμού της, οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησής της, η διαδικασία καταβολής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της διάταξης.

Παράλληλα, διατηρείται το ειδικό καθεστώς προστασίας των ενισχύσεων, καθώς αυτές θα είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες, δεν θα υπόκεινται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου, δεν θα συμψηφίζονται με βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν θα συνυπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για τη χορήγηση κοινωνικών ή προνοιακών παροχών.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.