Τίτλοι:

Χρήστος Φωτιάδης

Χρήστος Φωτιάδης

URL Ιστότοπου:

Φρόσω Καρασαρλίδου σε δήμαρχο Βέροιας και αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας για θέματα του νομού

Στο επίκεντρο αναπτυξιακά έργα στην Ημαθία, τελωνείο, φυσικό αέριο, κάθετος στην Εγνατία, νέο διοικητήριο, δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στο νομό.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου επισκέφτηκε τη Δευτέρα τον δήμαρχο Βέροιας Κων/νο Βοργιαζίδη και τον αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας Κων/νο Καλαϊτζίδη για να ενημερωθεί τόσο για θέματα που αφορούν στον Δήμο Βέροιας όσο και για θέματα του Νομού.

Με τον δήμαρχο Βέροιας για θέματα του δήμου

Με τον δήμαρχο Βέροιας η βουλευτής αρχικά ενημερώθηκε για τις ενέργειες του δήμου σχετικά με τα μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό όπως απολυμάνσεις δημόσιων κτηρίων, απαλλαγή από δημοτικά τέλη επιχειρήσεων που επλήγησαν από το lock down, παράταση συμβάσεων που έληγαν την περίοδο της καραντίνας κα. Όπως τονίστηκε από τον δήμαρχο, για τις ευπαθείς ομάδες υπάρχει κοινωνικό τιμολόγιο για το νερό. Για το ηλεκτρικό ρεύμα όμως είναι αρμοδιότητα της ΔΕΗ. Θετικά έγινε δεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να πληρωθεί μέσω του Πράσινου Ταμείου μέρος των οφειλών συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση και τους έγινε διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Με τον δήμαρχο συζήτησαν επίσης το θέμα που προέκυψε με την απένταξη της Βέροιας από το φυσικό αέριο και τις κοινές ενέργειες για την αλλαγή της απόφασης της ΔΕΔΑ, καθώς για τα έργα που πρότεινε ο Δήμος Βέροιας στο ΕΣΠΑ και στο πρόγραμμα “Φιλόδημο”, ενώ με αφορμή τη συζήτηση για το Σχέδιο Βιώσιμης Ανάπτυξης του δήμου που αφορά τη σύνδεση Μπαρμπούτας- Κυριώτισσας, η βουλευτής επισήμανε πως είναι καιρός να δει ο Δήμος μια ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής του Τριποτάμου και του Αλιάκμονα, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης τουριστών και να συνδεθεί με τους τάφους της Βεργίνας. Ειδικά για τον Αλιάκμονα, σημείωσε ότι ενδείκνυται για ανάπτυξη εναλλακτικού τουρισμού και είναι κάτι που θα πρέπει να πιέσει ο δήμος για την αξιοποίηση του.

Για το φλέγον θέμα των ανεμογεννητριών στο Βέρμιο, η βουλευτής μετέφερε την ανησυχία της για την καταστροφή του βουνού μας από την εγκατάσταση του φαραωνικού πάρκου, τονίζοντας ότι η ίδια είναι μεν υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά όχι με τον ανεξέλεγκτο τρόπο που υλοποιείται στη χώρα μας και ειδικά στην περιοχή μας.

Τέλος σχετικά με την εγκατάσταση του Τελωνείου στην Κουλούρα, ένα θέμα για το οποίο είχε ασχοληθεί εκτεταμένα η βουλευτής στην προηγούμενη θητεία της, η συζήτηση αφορούσε στη στασιμότητα του έργου. “Θα πρέπει να μη σταματήσουμε τον αγώνα”, δήλωσε η κα Καρασαρλίδου και ο δήμαρχος συμφώνησε ενημερώνοντας ότι από τη μεριά του υπάρχουν τα χρήματα που είχε δεσμευτεί και το μόνο που μένει είναι μια Υ.Α. για τη δέσμευση του Υπουργείου Οικονομικών ότι θα γίνει εκεί το τελωνείο.

Με τον αντιπεριφερειάρχη για ζητήματα του νομού

Με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Καλαϊτζίδη, η βουλευτής συζήτησε για τον κάθετο άξονα στην Εγνατία, για το φυσικό αέριο, για το νέο Διοικητήριο, για το Τελωνείο, για τη δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στο νομό και για το πρόγραμμα ψεκασμών κουνουπιών.

Όσον αφορά τον κάθετο άξονα στην Εγνατία και τη δημιουργία ΣΥΔ η βουλευτής ενημέρωσε τον αντιπεριφερειάρχη ότι επανειλημμένα ζήτησε ραντεβού από τον περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα για να ενημερωθεί για τα δυο αυτά σημαντικά ζητήματα, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.

Σχετικά με τον κάθετο άξονα στην Εγνατία και ιδιαίτερα για τον κόμβο του Σ.Σ. Νάουσας (Μονοσπίτων), που είναι και το πλέον ώριμο προς υλοποίηση έργο αλλά και το πλέον επικίνδυνο σημείο, η βουλευτής ζήτησε να μάθει αν υπάρχει βούληση από την Περιφέρεια να το χρηματοδοτήσει, με τον αντιπεριφερειάρχη να ενημερώνει ότι θα δημοπρατηθεί σε ένα χρόνο από τώρα διότι χρειαζόταν μία τροποποίηση που έχει ήδη γίνει, ενώ για το κομμάτι από Νάουσα προς Έδεσσα, δυστυχώς έχει λήξει η περιβαλλοντική μελέτη και τώρα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την αρχαιολογία, έτσι θα χρειαστεί εκ νέου σχεδιασμός.

Σχετικά με την πρόταση της βουλευτού για δημιουργία Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στο νομό για άτομα με αναπηρία που δεν έχουν κάποιον να τους φροντίζει, ο αντιπεριφερειάρχης δήλωσε θετικός και ότι θα υποστηρίξει την πρόταση.

Στην συζήτηση για το φυσικό αέριο και την ένταξη της Βέροιας και Νάουσας, ο κ. Καλαϊτζίδης ενημέρωσε τη βουλευτή ότι η Περιφέρεια από την αρχή ήταν θετική και έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για να έρθει το αέριο στην Ημαθία, με κοινή διαπίστωση όλων ότι είναι ένα έργο ζωτικής σημασίας για το νομό μας.

Για το θέμα της μετεγκατάστασης του Τελωνείου στην Κουλούρα, η βουλευτής δήλωσε πως είναι ένα ζήτημα για το οποίο προσπάθησε πολύ στην προηγούμενη θητεία της, ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το εγχείρημα αυτό και ότι θα ζητήσει να συναντηθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς ώστε να εξετάσουν σε ποιο στάδιο βρίσκεται το θέμα και να δεσμευτούν όλοι για την υλοποίησή του.

Για το νέο Διοικητήριο ενημερώθηκε ότι αναμένεται η υπογραφή της παραχώρησης του χώρου από το Υπουργείο Οικονομικών και ήδη έχει ξεκινήσει η προμελέτη, ενώ με αφορμή την επίσκεψή της στον ΟΚΑΝΑ Βέροιας, ζήτησε την εύρεση ενός χώρου όπου θα μπορούσαν τα άτομα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα της απεξάρτησης και είναι σε δεινή οικονομική κατάσταση να διαμένουν προσωρινά και να τους παρέχονται είδη πρώτης ανάγκης και συνθήκες υγιεινής.

Ολοκληρώνοντας τις επισκέψεις, η βουλευτής δήλωσε στον δήμαρχο κ. Βοργιαζίδη και τον αντιπεριφερειάρχη κ. Καλαϊτζίδη ότι θα είναι πάντα δίπλα τους σε ό,τι χρειαστούν και ότι θα προσπαθεί συνέχεια να αναδείξει τα θέματα του νομού και θα συμμετέχει ενεργά στην ανάπτυξή του.

ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης: Συνεχίζουμε να στηρίζουμε διαρκώς και αδιαλείπτως όλους όσοι έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό

Τη διαρκή και αδιάλειπτη στήριξη της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς τους παραγωγούς ώστε να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού επανέλαβε, μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο Υπουργός, Μάκης Βορίδης.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Αποστόλου ο κ. Βορίδης έκανε σαφές ότι ήδη έχουν δοθεί μέσω των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ προς παραγωγούς (τεύτλα, θερμοκήπια Κρήτης, βαμβάκια και σιτηρά Έβρου) και άλλα 15 εκατομμύρια προς 13.000 αλιείς. Παράλληλα προχωρούν, από κρατικές ενισχύσεις, 10,5 εκατ. ευρώ για παραγωγούς και άλλα 14 εκατομμύρια για την ενίσχυση των παραγωγών των λαϊκών αγορών ενώ προχωρά και η ενίσχυση προς τους παραγωγούς σπαραγγιών και εξετάζεται η αποζημίωση των φραουλοπαραγωγών.

Ο Υπουργός έκανε, για μιαν ακόμη φορά, σαφές ότι προϋπόθεση των αποζημιώσεων με βάση τον προσωρινό κανονισμό είναι η όποια ζημία να συνδέεται με τα περιοριστικά μέτρα του κορωνοϊού. «Πρέπει να τεκμηριώνεται ότι υπάρχει μια κάμψη της ζήτησης εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων, η κάμψη της ζήτησης να έχει οδηγήσει σε κάμψη της τιμής, να προσδιορίζεται η βλάβη και εν συνεχεία η ενίσχυση να γίνεται με έναν τρόπο διαφανή και ισομερή, που να μη λαμβάνει υπ’ όψιν τιμές και ποσότητες ώστε να μην παραβιάζεται ο εσωτερικός ανταγωνισμός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων ο Υπουργός επεσήμανε: «Να ψάξετε τα στοιχεία σφαγών, τις ποσότητες σε κιλά, να προσθέσετε και τη διαταραχή της τιμής και θα δείτε ότι το ποσό που επιλέγω να δώσω όχι απλώς είναι γενναιόδωρο, όχι απλώς είναι δίκαιο, αλλά είναι και παραπάνω από τα δεδομένα. Και αυτό το ξέρουν όσοι συζητούν μαζί μου για τα θέματα του ποσού». Αναφερόμενος στην κριτική που έχει δεχθεί ο κ. Βορίδης τόνισε: «“Μπερδεύεις” λένε “αυτούς που παράγουν γάλα με αυτούς που παράγουν κρέας. Αυτοί που έχουν πάθει ζημιά είναι αυτοί που παράγουν κρέας, αυτοί πρέπει να ενισχυθούν”. Και ρωτώ: Όσοι δηλώνουν θηλυκά παρέδωσαν για σφαγή; Όταν θέτω το κριτήριο του γάλακτος, το πράττω για να γνωρίζω ότι έχει υπάρξει γέννα, επομένως, εφόσον γέννησε η μάνα, παράγει γάλα, άρα το γάλα που παράγεται παραδίδεται και έχω ένα κατ’ αρχήν κριτήριο ότι πράγματι υπήρξε γέννα χωρίς να είμαι υποχρεωμένος να πάω στα ΑΦΜ για να δω ποιος πράγματι παρέδωσε κρέας. Διότι αν πάω στα ΑΦΜ και δω ποιος πράγματι παρέδωσε κρέας, θα είναι δυσάρεστο το αποτέλεσμα. Άρα θέτουμε ένα κριτήριο ώστε να μην καταλήξουν να ενισχύονται και αυτοί οι οποίοι δεν παρέδωσαν μισό κιλό αρνί».

Και ο κ. Βορίδης κατέληξε: «Πρέπει να είναι οριζόντια ρύθμιση, γιατί αλλιώς παραβιάζω τον κανονισμό και τις διατάξεις για τον εσωτερικό ανταγωνισμό. Έχουμε καταλήξει σε όλα, έχουμε καταλήξει στα ποσά, στους αριθμούς, στα πάντα. Όμως συνεχίζουμε να εργαζόμαστε χρησιμοποιώντας πρόσθετα στοιχεία για να καλύψουμε κάθε περίπτωση. Απευθυνόμενος δε προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Αποστόλου υπογράμμισε: «Τα ποσά στα οποία αναφέρεστε είναι εκτός τόπου και χρόνου. Επίσης, μην συγχέετε μια ενίσχυση de minimis, που εσείς επιλέξατε να τη δώσετε για τους δικούς σας λόγους, με μια ενίσχυση που συνδέεται με τη ζημιά που έπαθε ο κλάδος εξαιτίας του κορωνοϊού μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δηλαδή την περίοδο του Πάσχα».

Απαντώντας σε άλλη επίκαιρη ερώτηση, του βουλευτή Λάρισας του ΚΚΕ, Γιώργου Λαμπρούλη σχετικά με αποζημιώσεις δενδροκαλλιεργειών λόγω παγετού στον Δήμο Τυρνάβου, ο κ. Βορίδης έκανε σαφές ότι θα εξεταστεί η δυνατότητα υπαγωγής αυτών σε ΠΣΕΑ υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος. Παράλληλα δε, επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι εντός του Β’ τριμήνου του 2020 θα παρουσιάσει το σχέδιο για την αναδιοργάνωση του ΕΛΓΑ το οποίο θα περιέχει την εξυγίανση των οικονομικών του και τις δυνατότητες εμπλοκής της ιδιωτικής ασφάλισης «ώστε οι παραγωγοί μας να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες και παροχές από αυτές που έχουν σήμερα».

Τέλος, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ., Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου σχετικά με την αξιοποίηση του Κρατικού Ιδρύματος Βυτίνας, ο Υπουργός ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του, εκτός εξαιρετικού απροόπτου, τη Δευτέρα 1η Ιουνίου προκειμένου να συζητήσει από κοντά με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς τις θετικές εξελίξεις που υπάρχουν ώστε να ενεργοποιηθεί το Ίδρυμα.

Δείτε το βίντεο της ομιλίας του κ.Βορίδη στη βουλή στον παρακάτω σύνδεσμο:https://youtu.be/bJlOK2HGCVk

Ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης στην επίσημη ενημέρωση των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών για την κατάσταση στον Έβρο

Στην αναλυτική ενημέρωση των μελών της Διαρκούς Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων από τους Υπουργούς κ.κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και Νίκο Δένδια για τις πρόσφατες εξελίξεις στη μεθοριακή γραμμή του Έβρου, που πραγματοποιήθηκε χθες 26-5-2020 στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, συμμετείχε ο Αν. Γεν. Γραμματέας ΚΟ της ΝΔ και Βουλευτής Ημαθίας κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης.
Οι δύο Υπουργοί, ρητά και κατηγορηματικά τόνισαν ότι τα περί τουρκικής εισόδου σε ελληνικό έδαφος στον Έβρο αποτελούν ασύστολα ψεύδη που σε καμία περίπτωση δεν προσφέρονται για «ασκήσεις» αντιπολίτευσης, που δυστυχώς έφτασαν και στα όρια της «σπέκουλας».

Τα σύνορα της Ελλάδας είναι σαφώς οριοθετημένα και απαράλλακτα και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας τα προστατεύουν σθεναρά, άγρυπνα και αποφασιστικά.

Σε σχετική δήλωσή του ο μετά το πέρας της ενημέρωσης, ο κ. Τσαβδαρίδης τόνισε ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν αναλώνεται σε λόγια για τα αυτονόητα. Αντιθέτως πράττει τα αυτονόητα για τη διαρκή προάσπιση, θωράκιση και ενίσχυση των συνόρων μας.
"Κάθε επίβουλος, κάθε απόπειρα παραβίασης, κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης, θα βρίσκει μπροστά του την Ελληνική Ψυχή και το Ελληνικό Ανάστημα, έτοιμα να υπερασπιστούν εις το διηνεκές την Εθνική μας Ανεξαρτησία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα μέχρι σπιθαμή γης.", επισήμανε χαρακτηριστικά.
 

Μπορεί η κρίση της πανδημίας να γίνει η μεγαλύτερη ευκαιρία για άρση των ανισοτήτων;

Στο μέσω του 14ου αιώνα η Μαύρη Πανώλη, που εξόντωσε περίπου το 1/3 του πληθυσμού της Ευρώπης, επιτάχυνε το "σπάσιμο" της φεουδαρχικής δομής της κοινωνικής ιεραρχίας σε εκπληκτικό βαθμό, καθώς περιόρισε μαζικά την ανισότητα, με την αύξηση της αξίας της εργασίας.

Στις αρχές του 20ου αιώνα ο θυμός που προκλήθηκε στη νέα εργατική τάξη οδήγησε στην ριζοσπαστικοποίησή της, εξαιτίας της εκατόμβης των νεκρών εργατών στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, της κομμουνιστικής επανάστασης και κυρίως του ξεσπάσματος της ισπανικής γρίπης το 1918 που σκότωσε δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους. 

Καθώς οι πληθυσμοί πολλών χωρών επιμολύνθηκαν από την πανδημία, οραματικοί πολιτικοί  διεκδίκησαν αλλαγές και οι κυβερνώντες αναγκάστηκαν να παρέχουν υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν η οικοδόμηση του Κράτους Πρόνοιας, που ξεκίνησε με τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις των Σουηδών Σοσιαλδημοκρατών του 1930 και συνεχίστηκε, με την εγκαθίδρυση μετά το 1946  σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων σε πολλές  χώρες. Ήταν μια μακρά περίοδος ανάπτυξης με συνεχή περιορισμό των ανισοτήτων που διήρκησε ως το τέλος περίπου της δεκαετίας του 1980 με τις πολιτικές που αυτές εφάρμοσαν, όπως η προοδευτική φορολόγηση, η στέγαση, η παιδική μέριμνα, οι συντάξεις και άλλες παροχές κοινωνικής ασφάλισης.

Παρομοίως σήμερα ο covid 19 δείχνει να λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής των ήδη υπαρκτών οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων. Το lockdown που επιβλήθηκε σε Ανατολή και Δύση ως το αναγκαίο μέσο για τον περιορισμό της διάδοσης του  χώρισε τους έχοντες από τους μη έχοντες με τον πιο χειροπιαστό τρόπο: ενώ οι εκπρόσωποι της ανώτερης οικονομικής τάξης βρήκαν καταφύγιο στις πολυτελείς βίλες τους, οι χαμηλόμισθοι περιορίζονται στα μικροσκοπικά διαμερίσματά τους και στριμώχνονται στα δημόσια μέσα μεταφοράς για να φτάσουν στις δουλειές τους. Ενώ οι γραφειοκράτες "του λευκού κολάρου" παραπονούνται για τις δυσλειτουργίες της εξ αποστάσεως εργασίας, για ένα μεγάλο τμήμα του εργατικού δυναμικού "αυτοαπομόνωση" σημαίνει "μένω νηστικός". Κατά τη διάρκεια της πανδημίας 1 δις μαθητές έμειναν μακριά από το σχολείο.

Κάποιοι όμως από αυτούς είναι σε θέση να παρακολουθήσουν μαθήματα εξ αποστάσεως επειδή τα νοικοκυριά τους έχουν πρόσβαση  στο διαδίκτυο και ένας μεγάλος αριθμός εξ αυτών όχι. Η μαζική ανεργία και η απώλεια του εισοδήματος και της πρόσβασης στην υγεία χτύπησε σκληρότερα τους φτωχότερους, διευρύνοντας ακόμη περισσότερο την ψαλίδα ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς. Με λίγα λόγια έπρεπε να συμβεί μια καταστροφή για να αναδειχθούν οι βαθιά ριζωμένες στην κοινωνία μας κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, τις οποίες γνωρίζαμε αλλά δείχναμε να έχουμε ξεχάσει.

Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι και αυτή η πανδημίαμπορεί να γίνει για άλλη μια φορά ένα παράθυρο ευκαιρίας για αλλαγές στις πολιτικές του κράτους προς την κατεύθυνση της μείωσης των ανισοτήτων. Στην προκείμενη περίπτωση η μεταρρυθμιστική δυναμική του covid 19, το ποσοστό θνησιμότητας του οποίου -ευτυχώς- είναι κατά πολύ ηπιότερο σε σχέση με τις προηγούμενες πανδημίες, συνίσταται στο πρόσθετο σοκ που προκαλεί σε ένα ισχυρά μετακινούμενο θυμό που προκάλεσε η προηγούμενη οικονομική κρίση του 2008.

Μπορεί η οδυνηρή συνειδητοποίηση εξαιτίας του covid 19 των ανισοτήτων που ήδη βιώναμε  να ''ξεχειλίσει το ποτήρι'' του θυμού και να μετατραπεί σε διεκδίκηση για πολιτικές μεταρρυθμίσεις; Η απάντηση είναι ότι μπορεί με προϋποθέσεις. Η πανδημία έχει ήδη αναδείξει την σπουδαιότητα της αποφασιστικής κρατικής παρέμβασης, και την αναγκαιότητα ενός ισχυρού δημόσιου συστήματος υγείας. Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν ήδη παρέμβει για να στηρίξουν επιχειρήσεις και δουλειές με τέτοιο τρόπο που μόλις μερικούς μήνες πριν θα φαίνονταν αδιανόητος.  Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς να σκεφτούν ότι θα μπορούσε να δρομολογήσει εξελίξεις και ισχυρές διεκδικήσεις για περισσότερο προοδευτικές και αναδιανεμητικές πολιτικές που μπορούν να χτίσουν ένα δικαιότερο οικονομικό και κοινωνικό σύστημα.

Ήδη οι νέοι που συνωστίζονται θυμωμένοι στις πλατείες μετά τον εγκλεισμό τους  είναι ένα σημείο των καιρών, αλλά δεν αρκεί από μόνο του ώστε οι πολιτικές αυτές να γίνουν ευρείας αποδοχής. Υπάρχουν πολύ σημαντικές στρατηγικές προκλήσεις που πρέπει να απαντηθούν. Η πρόκληση για τα προοδευτικά κόμματα είναι να απαντήσουν πιο αποτελεσματικά σε αυτές από ό,τι τα συντηρητικά που διακατέχονται από ιδεολογικές εμμονές και η μόνη τους έγνοια είναι να ξαναγυρίσουν πίσω το συντομότερο δυνατόν στην "παλιά κανονικότητα" της αποκατάστασης του νεοφιλελευθερισμού.

Καθώς επιστρέφουμε πίσω όλοι, αφού χειροκροτήσαμε από τα μπαλκόνια  μας τους γιατρούς  και τους νοσηλευτές, δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει "το θέμα κλειδί" της επόμενης μέρας για μια προοδευτική διακυβέρνηση. Η ΝΔ διακατέχεται από την "απόλυτη αυταπάτη" ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική περίθαλψη και να προστατεύσει τη δημόσια υγεία. Οι κραυγαλέοι υπερασπιστές των νεοφιλελεύθερων ιδεών στην πρόσφατη και πιο ακραία μετενσάρκωσή τους μέσα από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκαν τελείως ελλειμματικοί στη ζυγαριά της πραγματικής ζωής, καθώς η κρίση τους εξέθεσε λόγω του περιορισμένου αριθμού των κλινών εντατικής θεραπείας, σε μια περίοδο που η πανδημία μολύνει τόσο τους πλούσιους όσο και τους φτωχούς.

Σημαντικοί κλάδοι της οικονομίας όπως π.χ. ο τουρισμός  και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται κρατική ενίσχυση για να σταθούν όρθιοι και να συνεχίσουν να λειτουργούν. Η προοδευτική απάντηση εδώ είναι η επιδότηση των θέσεων εργασίας και όχι της ανεργίας με στόχο τη διατήρηση τους και   την διατήρηση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Η διατήρηση της αγοραστικής τους δύναμης με την εξασφάλιση ενός "κατώτερου βασικού εισοδήματος" (ή όπως αλλιώς μπορεί να λέγεται αυτό) σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους  θα πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι  τη στιγμή που  ο πλανήτης μας απειλείται από την κλιματική αλλαγή δεν μπορεί καμιά χώρα να γυρίσει στο προηγούμενο μοντέλο της "ανάπτυξης με κάθε κόστος" με την αλόγιστη κατανάλωση των πλουτοπαραγωγικών πόρων. Ο παράγοντας κλειδί εδώ είναι ο περιορισμός του εργασιακού χρόνου χωρίς μείωση των αποδοχών και η καλύτερη αξιοποίηση του ελευθέρου χρόνου, που θα δημιουργήσει υψηλότερες απαιτήσεις ποιότητας ζωής και αυτό πρέπει να είναι το κύριο θέμα συζήτησης στον δημόσιο διάλογο μετά την κρίση.

Χρειάζεται να μην παρασυρθούμε από το γεγονός ότι συντηρητικές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας κρίσης εγκαταλείπουν τις νεοφιλελεύθερες εμμονές τους και ρίχνουν δισεκατομμύρια στις κατεστραμμένες από την πανδημία αγορές τους. Στην πραγματικότητα οι συντηρητικές κυβερνήσεις στην κρίση είναι "λύκος με προβιά". Όταν φύγει από το προσκήνιο "η προβιά" των αναγκαστικών μέτρων, τότε αλίμονο στις χώρες που θα έχουν στο τιμόνι τους νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις. Γιατί αυτό σημαίνει ότι τον λογαριασμό θα τον πληρώσει ακόμη μια φορά ο κόσμος της εργασίας. Θα τον πληρώσει ο λαός.

Αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα η υπερψήφιση προοδευτικών κυβερνήσεων, οι οποίες "την επόμενη μέρα" θα προστατεύσουν τον άνθρωπο και όχι το απρόσωπο παγκοσμιοποιημένο κεφάλαιο.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.