Τίτλοι:
Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε παρουσίαση μηχανήματος αραίωσης ανθέων σε ροδακινιές & νεκταρινιές (Βίντεο & φωτογραφικό υλικό)

Το πρώτο Darwin, το μηχάνημα όπου πραγματοποιεί αραίωση των ανθέων παρουσιάστηκε χτες στην Ημαθία και συγκεκριμένα στο χωριό Αγία Μαρίνα, στο κτήμα Καραϊνδρου.

Πλήθος κόσμου παρεβρέθηκε για να παρακολουθήσει την παρουσίαση του μηχανήματος, με τον οικοδεσπότη κ. Ευάγγελο Καραϊνδρο να αναφέρει στο χαιρετισμό του ότι " όταν ξεκινήσαμε να κάνουμε τα δίκλωνα με τον κ. Βακάμη Δημήτριο, ήταν ένα όνειρο, να φέρουμε το Darwin και να μειώσουμε το κόστος " ( Δείτε το βίντεο)

Ακολούθησε η παρουσίαση του Darwin από τους ανθρώπους της εταιρείας (Γερμανία) καθώς και η επίδειξη της εργασίας που πραγματοποιεί.  

Με την αραίωση των ανθέων επιτυγχάνεται η ελάττωση του απαιτούμενου χρόνου αραιώματος των καρπών , καθώς απομένουν πολύ λιγότερα άνθη και φυσικά πολύ λιγότεροι καρποί σε κάθε κλαδί με συνέπεια να απαιτούνται πολύ λιγότερα μεροκάματα για την διαδικασία του αραιώματος. 

Να αναφέρουμε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται παρουσίαση τέτοιου είδους μηχανήματος που πραγματοποιεί αραίωση ανθέων σε ροδακινιές και νεκταρινιές στην χώρα μας και φυσικά δεν θα μπορούσε να λείψει από την επίδειξη η κάμερα της "Ημαθιώτικη Γη" όπου σας την παρουσιάζει.

Επίσης η παρουσίαση έγινε σε ροδακινιές συστήματος γραμμικής φύτευσης και κύπελλο, και υπήρξε καταγραφή του ποσοστού πτώσης των ανθέων κατά το πέρασμα του μηχανήματος.

Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και βίντεο(1)  της επίδειξης στο τέλος των φωτογραφιών

 

 

H Περιφέρεια Θεσσαλίας στη διεθνή τουριστική έκθεση "MITT 2019" στη Μόσχα

Συνεχίζοντας τις συντονισμένες δράσεις για την τουριστική της προβολή η Περιφέρεια Θεσσαλίας, συμμετείχε στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού "MITT 2019" (12- 14 Μαρτίου 2019) στη Μόσχα, μια από τις κορυφαίες του κλάδου της που προάγει το τουριστικό προϊόν.
H Περιφέρεια Θεσσαλίας, ως συνεκθέτης του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), υποδέχτηκε το κοινό της "MITT 2019" στο εκθεσιακό κέντρο Expocentre, προβάλλοντας τα μοναδικά πλεονεκτήματα των επιμέρους προορισμών της Θεσσαλίας και εστιάζοντας στο ιδιαίτερο προφίλ και τις προτιμήσεις του ρωσικού κοινού. Μεγάλη υπήρξε η προσέλκυση των Ρώσων ταξιδιωτών που ενδιαφέρθηκαν για τις προσκυνηματικές διαδρομές, τα βυζαντινά μνημεία, τους εκκλησιαστικούς θησαυρούς, τον πολιστικό, γαστρονομικό και θαλάσσιο τουρισμό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ε.Ο.Τ. Ρωσίας & Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ ), υπάρχει μεγάλη τουριστική ζήτηση από τη Ρωσία για την Ελλάδα, με αύξηση έως 15% στις προκρατήσεις στα οργανωμένα ταξίδια για το έτος 2019. 
Οι Ρώσοι Tour Operators είναι πολύ αισιόδοξοι για την τρέχουσα περίοδο, με πολύ ικανοποιητικά στοιχεία για την Ελλάδα, καθώς αποτυπώνουν διατήρηση της ανοδικής πορείας των τελευταίων ετών και με τη θετική αυτή δυναμική αναμένεται να ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο οι αφίξεις Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα τη φετινή χρονιά.
Ο ΕΟΤ Ρωσίας & ΚΑΚ έλαβε το βραβείο της καλύτερης παρουσίας χώρας «Country Presentation Award», για την μακρoχρόνια συμμετοχή της Ελλάδας στην Έκθεση και την ελκυστικότητα του ελληνικού προϊόντος στο ρωσικό κοινό. 
Τα εγκαίνια του ελληνικού περιπτέρου πραγματοποιήθηκαν από την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, παρουσία του Πρέσβη Ανδρέα Φρυγανά, του Αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Κατραμάδου, εκπροσώπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, του Προϊσταμένου του ΕΟΤ Ρωσίας & ΚΑΚ Πολύκαρπου Ευσταθίου, και Ελλήνων συνεκθετών. Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας συμμετείχαν η κα. Νατάσα Καλύβα και ο Αποστόλης Πουρλιάγκας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων.

Όχι στη μείωση του προϋπολογισμού για την Ευρωπαϊκή Γεωργία & μεγαλύτερη στήριξη των μικρών εκμεταλλεύσεων οι προτεραιότητες της ΝΔ για τη νέα ΚΑΠ

Όχι στη μείωση του προϋπολογισμού για την Ευρωπαϊκή Γεωργία!

 

Ναι σε μεγαλύτερη στήριξη των μικρών εκμεταλλεύσεων με ουσιαστικά κίνητρα, μερικές από τις προτεραιότητες της ΝΔ για τη νέα ΚΑΠ

 

Υποστήριξε η Φωτεινή Αραμπατζή από το Βουκουρέστι

Στη διακοινοβουλευτική διάσκεψη για την Κοινή Αγροτική Πολιτική - ΚΑΠ μετά το 2020 και την Πολιτική Συνοχής, που έλαβε χώρα στο Ρουμανικό Κοινοβούλιο, στο Βουκουρέστι στις 19 και 20 Μαρτίου 2019, συμμετείχε, εκπροσωπώντας τη ΝΔ, η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

Η Σερραία Βουλευτής τοποθετήθηκε στις Συνεδριάσεις της διάσκεψης, αναφορικά με τον προϋπολογισμό της νέας ΚΑΠ 2021-2027 καθώς και για το ζήτημα της ενθάρρυνσης των μικρών γεωργών στο νέο δημοσιονομικό πλαίσιο, στην ψηφιακή επανάσταση και στην τροφική αλυσίδα.

Αναφερόμενη στο μείζον θέμα του προϋπολογισμού της μελλοντικής ΚΑΠ 2021-2027, παρουσία αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καθώς και εκπροσώπων, ομολόγων της άλλων Εθνικών Κοινοβουλίων, πρωτίστως υποστήριξε, την στοχευμένη, από την πρώτη στιγμή διεκδίκηση του ΕΛΚ και της ΝΔ για την διατήρηση του προϋπολογισμού για την Γεωργία τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα, ειδικά σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, που υποφέρει από πρωτοφανείς υφεσιακές, αντιαγροτικές πολιτικές τα τελευταία 4 χρόνια .

Η Τομεάρχης της ΝΔ υπογράμμισε την πάγια θέση της ΝΔ, ήδη από το 2017, περί μη εναρμόνισης των άμεσων ενισχύσεων ή αλλιώς «εξωτερική σύγκλιση», σενάριο πολύ βλαπτικό για τη χώρα μας, που παίρνει από τις μεγαλύτερες στρεμματικές ενισχύσεις στην ΕΕ. Θυμίζουμε ότι η κ. Αραμπατζή έχει επανειλημμένως και στο Εθνικό Κοινοβούλιο «κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου» για το θέμα, που δυστυχώς, πολύ οψίμως και μετά από ατυχείς χειρισμούς «ανακάλυψε» η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθυστερώντας εγκληματικά να κατανοήσει το μέγιστο αυτό εθνικό θέμα.

Η κ. Αραμπατζή επιχειρηματολόγησε ότι οι περικοπές, εκφραζόμενες σε τρέχουσες τιμές, δεν λαμβάνουν υπ´ όψιν τις πληθωριστικές αναπροσαρμογές, οπότε ο πραγματικός αντίκτυπος θα είναι πολύ σκληρότερος και υποστήριξε ότι η ΚΑΠ πρέπει να διαμορφώνεται όχι με κριτήρια στρεμμάτων και πληθυσμών αλλά με δείκτες ανάπτυξης ή ύφεσης αντιστοίχως.

Συνέχισε λέγοντας ότι η ΚΑΠ διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην επίτευξη βασικών στόχων της ΕΕ, όπως η επισιτιστική ασφάλεια, ενώ επισήμαινε ότι οι κανονισμοί, με τους οποίους οι αγρότες πρέπει να συμμορφώνονται για την προστασία των τροφίμων, της υγείας του καταναλωτή και του περιβάλλοντος έχουν γίνει όλο και πιο περίπλοκοι και αυστηροί, όταν την ίδια ώρα το μερίδιο της γεωργίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ συνεχίζει να μειώνεται. Η λεγόμενη λογική "Περισσότερα με λιγότερα" όπως είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των Μικρών Αγροτών και Μικρών Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, υπό το πρίσμα των νέων προκλήσεων της νέας ΚΑΠ, η κ. Αραμπατζή τόνισε ότι στην Ελλάδα , οι αγρότες μικρής κλίμακας πλήττονται περισσότερο από τη μακροχρόνια οικονομική κρίση, κυρίως επειδή οι φτωχοί αγρότες δεν έχουν τις εγγυήσεις για την εξασφάλιση δανείων ή έστω μικροπιστώσεων,  που θα τους επέτρεπαν να επενδύσουν σε γεωργικές εισροές και εξοπλισμό, να βελτιώσουν τα εισόδημά τους, να «κρατήσουν» τους νέους αγρότες στο επάγγελμα.

Τόνισε μάλιστα, ότι η εκτιμώμενη πολύ υψηλή συνεισφορά των μικρών εκμεταλλεύσεων στην διατήρηση της οικονομικής ζωής και κοινωνικής συνοχής της υπαίθρου,  στην προστασία του περιβάλλοντος , τη βιοποικιλότητα και την κλιματική αλλαγή αξίζει την έμπρακτη αναγνώρισή τους και την περαιτέρω οικονομική στήριξή τους  από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Με στοχευμένα μέτρα, όπως η προτεραιότητα στη συνέχιση των ενισχύσεων για τις επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων για μη γεωργικές δραστηριότητες, όπως οι αναγκαίες συμβουλευτικές υπηρεσίες, η μεταφορά γνώσεων, οι δράσεις ενημέρωσης και κατάρτισης, το Leader, με στόχο την βελτίωση της συνολικής επίδοσης των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και τη μείωση του κόστους παραγωγής.

Στη Νέα Δημοκρατία, τονίζουμε «την ανάγκη ύπαρξης σαφών κατευθυντήριων γραμμών χρηματοδότησης και στήριξης για την πρόσβαση στη ψηφιακή γεωργία και τη λεγόμενη ψηφιακή επανάσταση καθώς και ενημέρωση για τις νέες ευκαιρίες, που προκύπτουν από τη νέα οδηγία για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές-UTPs, προκειμένου να βελτιωθεί η πολύ μικρή  διαπραγματευτική δύναμη των αγροτών στις ευκαιρίες αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος αναφέρθηκε και σε άλλα μέσα στήριξης των μικροκαλλιεργητών, όπως τις βελτιωμένες, ειδικές δράσεις και την αποκατάσταση των πληρωμών εφαρμόζοντας συμπληρωματικές πληρωμές από το πρώτο εκτάριο, την ενίσχυση των start-up επιχειρήσεων με επιδοτήσεις ως 15.000 Ευρώ ανά επιχείρηση, για την ανανέωση του γηρασμένου αγροτικού πληθυσμού.

Σε ισχύ νέα μέτρα ελέγχου της αγοράς γάλακτος για την προστασία των κτηνοτρόφων μας

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα, 21 Μαρτίου, μετά τη δημοσίευσή της (ΦΕΚ Β΄ 964/2019), η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα «Μέτρα ελέγχου στην αγορά γάλακτος», που υπογράφουν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Χουλιαράκης και η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου.

Στόχος είναι να αυστηροποιηθούν οι κυρώσεις για τις επιχειρήσεις-παραβάτες, αφού προβλέπεται ακόμα και το «κλείσιμο» για ένα εξάμηνο, καθώς σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής η επιχείρηση-παραβάτης θα διαγράφεται από το Μητρώο του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και δεν θα μπορεί να παραλαμβάνει νομίμως γάλα. Επίσης, πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων στα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα.

Προβλέπονται κλιμακωτές κυρώσεις και πρόστιμα, σε βιομηχανίες, μεταποιητές και παραγωγούς γάλακτος που κάνουν χρήση αθέμιτων πρακτικών και δεν δηλώνουν τις σωστές ποσότητες γάλακτος, που παραλαμβάνουν ή παράγουν αντίστοιχα. Τονίζεται ότι για πρώτη φορά εντάσσονται στο σύστημα ελέγχου και οι ενδιάμεσοι αγοραστές.

Τα πρόστιμα για τους παραγωγούς ξεκινούν από τα 200 ευρώ συν 2,5% επί της αξίας των ετησίων παραδόσεων γάλακτος και φτάνουν μέχρι τα 1.500 ευρώ συν 2,5%. Για τους αγοραστές γάλακτος (βιομήχανους, τυροκόμους και ενδιάμεσους) είναι πολύ υψηλότερα και ξεκινούν από τα 500 ευρώ συν 0,5% της αξίας των ετήσιων παραλαβών γάλακτος και φτάνουν μέχρι τα 4.000 ευρώ συν το 5% της αξίας των ετήσιων παραδόσεων/παραλαβών γάλακτος. Σύμφωνα με τις εισκομιζόμενες ποσότητες της προηγούμενης περιόδου, υπολογίστηκε ότι τα πρόστιμα για τις βιομηχανίες μπορεί να φτάσουν έως και το 1 εκατ. ευρώ.

Σε περίπτωση υποτροπής, αφαιρείται ο ηλεκτρονικός κωδικός έγκρισης του αγοραστή ή του παραγωγού και δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αγοραπωλησίες γάλακτος. Εάν, τέλος, διαπιστωθεί δεύτερη υποτροπή απενεργοποιείται ο ηλεκτρονικός κωδικός έγκρισης και διαγράφεται ο παραβάτης από το μητρώο για χρονικό διάστημα 6 μηνών, όπως προαναφέρθηκε.

Ακόμη, στην απόφαση καθορίζονται:

α) τα αναγκαία μέτρα ελέγχου για τη διασφάλιση θεμιτών εμπορικών πρακτικών κατά την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των παραγόμενων υποπροϊόντων γάλακτος,

β) η υποχρεωτική διασύνδεση των παραγωγών και αγοραστών γάλακτος μέσω του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ» για:

  • Τριμηνιαία δήλωση παραδόσεων (σ.σ. παραγωγοί) και μηνιαία δήλωση παραλαβών γάλακτος (σ.σ. αγοραστές).
  • Μηνιαία Δήλωση Ισοζυγίου Εισροών/Εκροών Γάλακτος (σ.σ. αγοραστές)

γ) η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής, είσπραξης και απόδοσης στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ της ειδικής εισφοράς 0,75% επί της ανά κιλό τιμής του εισκομιζόμενου γάλακτος βάσει της παρ. 7 του άρθρου 94 του ν. 2127/1993, από τους πρώτους αγοραστές.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.