Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αφρική: Αναγκαία η στροφή προς τη γεωργία

Η γεωργία παραμένει ένας κλάδος, ο οποίος δεν έχει αξιοποιηθεί πλήρως και κατά συνέπεια δεν έχει αποφέρει τα αναμενόμενα οικονομικά οφέλη τόσο για την Ζάμπια όσο και για την αφρικανική ήπειρο συνολικά, όπως σημειώνουν ειδικοί επί του θέματος.

Ειδικότερα ο Haggai Kanenga, λέκτορας του Πανεπιστημίου της Ζάμπια και ειδικός σε θέματα διεθνούς εμπορίου, τόνισε ότι οι αφρικανικές χώρες θα πρέπει να αρχίσουν να ενεργοποιούν προγράμματα για την τόνωση της γεωργίας, τα οποία θα δώσουν πνοή στην βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της ηπείρου.

Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε στο Xinhua, ότι για χρόνια η Ζάμπια βασιζόταν οικονομικά στην παραγωγή καλαμποκιού και υπογράμμισε την ανάγκη για διαφοροποίηση του κλάδου προκειμένου να αξιοποιηθεί πλήρως η δυναμική του και να μειωθεί η φτώχεια στη χώρα.

Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος Misheck Mwanza παρατηρεί ότι το μέλλον των οικονομιών των αφρικανικών χωρών εξαρτάται από τον αγροτικό τομέα και προσέθεσε ότι θα πρέπει να καταβληθούν οι κατάλληλες προσπάθειες για την προώθηση ιδεών και καινοτόμων τεχνολογιών που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα.

Παράλληλα, ο κ. Mwanza τονίζει ότι οι συνθήκες (καιρικές και εδάφους) στη Ζάμπια για κάτι τέτοιο είναι ιδανικές και το μόνο που μένει είναι οι επενδύσεις σε τεχνολογίες. Τέλος, ο ίδιος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεγάλη «εξάρτηση» της οικονομίας της Ζάμπια από τις εξαγωγές χαλκού κυρίως λόγω της μεγάλης μεταβλητότητας των τιμών.

ΠΗΓΗ

Φωτό: AΠΕ-ΜΠΕ

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb