Τίτλοι:

Χρήστος Βοργιάδης

Χρήστος Βοργιάδης

URL Ιστότοπου:

Όφελος έως και 10.000 ευρώ ετησίως για 250.000 περίπου αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Μέχρι 10.000 ευρώ ετησίως θα ωφεληθούν οι περίπου 250.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες από την μείωση του ποσοστού των ασφαλιστικών εισφορών στο 13,3% για την κύρια ασφάλιση.

Ωστόσο θα κληθούν να καταβάλουν σε δόσεις αναδρομικά τα ποσά των εισφορών που οφείλουν για την διετία 2017-2018,τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 984,48 ευρώ για την επικουρική και 562,56 ευρώ για το εφάπαξ αντίστοιχα. Κι αυτό γιατί είναι υποχρεωτική η καταβολή της ελάχιστης εισφοράς για επικουρική ασφάλιση και εφάπαξ.

Η εισφορά για επικουρική σύνταξη ορίζεται σταθερά στο ποσό των 41,02 ευρώ το μήνα, ενώ για το 2018 ίσχυε το ποσοστό του 7% επί του συνόλου εισοδήματος και εισφορών. Η εισφορά για εφάπαξ ορίζεται σταθερά στο ποσό των 23,44 ευρώ, για το 2018 ίσχυε το ποσοστό του 4% επί του συνόλου εισοδήματος και εισφορών.

Σε ότι αφορα την εισφορά για την κύρια σύνταξη ορίζεται πλέον το 13,33% (όσο δηλαδή η εργοδοτική εισφορά στην περίπτωση των μισθωτών και εργοδοτών στον ΕΦΚΑ), σε αντίθεση με το 20% που ίσχυε για το 2018. Η κατώτατη εισφορά για την κύρια σύνταξη θα είναι το ποσό των 117,2 ευρώ το μήνα. Ετσι για όσους έχουνάθροισμα εισοδήματος και εισφορών μέχρι 10.000 ευρώ οι εισφορές που θα κληθούν να καταβάλλουν το 2019 είναι οι ίδιες.

Για τους αγρότες ως ποσοστό με βάση το οποίο υπολογίζεται η εισφορά για την κύριασύνταξη ορίζεται πλέον το 12% σε αντίθεση με το 18% που θα ίσχυε το 2019 με το προηγούμενο καθεστώς.

Για τους αυτοαπασχολούμενους του πρώην ΕΤΑΑ, από την 1η Ιανουαρίου 2019καταργούνται οι εκπτώσεις που προβλέπονταν για την πρώτη 5ετία από την υπαγωγή τουςστην ασφάλιση. Και αυτό γιατί η μηνιαία εισφορά καθορίζεται επίσης στο 13,3%, δηλ χαμηλότερα από τις μέχρι πρότινος προβλεπόμενα. 

Παραδείγματα 

-Αγρότης με 20 χρόνια ασφάλισης έχει καθαρό φορολογητέο εισόδημα και εισφορές 10.000ευρώ το 2018. Αντίστοιχο ήταν το 2017. Όι εισφορές που καταβάλει είναι 146 ευρώ/ μήναγια κύρια σύνταξη, υγειονομική περίθαλψη. Με τις αλλαγές από την 1/1/2019 θα πληρώνει111 ευρώ/ μήνα. Ετήσιο όφελος 420 ευρώ. 

-Επιχειρηματίας με 30 χρόνια ασφάλισης έχει καθαρό φορολογητέο εισόδημα και εισφορές20.000 ευρώ το 2018. Αντίστοιχο ήταν το 2017. Όι εισφορές του που καταβάλει είναι 471,6ευρώ/ μήνα για κύρια σύνταξη, υγειονομική περίθαλψη. Με τις αλλαγές από την 1/1/2019θα πληρώνει 354,9 ευρώ/ μήνα. Ετήσιο όφελος 1.400,00 ευρώ. 

-Εμπορος με 20 έτη ασφάλισης έχει καθαρό φορολογητέο εισόδημα και εισφορές 7.000ευρώ το 2018. Αντίστοιχο ήταν το 2017. Όι εισφορές που καταβάλει είναι 157,7 ευρώ/ μήνα για κύρια σύνταξη, υγειονομική περίθαλψη. Με τις αλλαγές από την 1/1/2019 θα πληρώνειτην ίδια εισφορά 157,73 ευρώ. 

-Δικηγόρος με 30 χρόνια ασφάλισης έχει καθαρό φορολογητέο εισόδημα και εισφορές 30.000 ευρώ το 2018. Αντίστοιχο ήταν το εισόδημά του το 2017. Όι εισφορές πουκαταβάλει είναι 655,3 ευρώ/μήνα για κύρια σύνταξη, υγειονομική περίθαλψη καιεπικουρική – εφάπαξ. Με τις αλλαγές από την 1/1/2019 θα πληρώνει 437,2 ευρώ/μήνα.Ετήσιο όφελος 2.617 ευρώ.

-Μηχανικός με 25 χρόνια ασφάλισης έχει καθαρό φορολογητέο εισόδημα και εισφορές20.000 ευρώ το 2018. Αντίστοιχο ήταν το εισόδημα του το 2017. Όι εισφορές πουκαταβάλει είναι 370,72 ευρώ/μήνα για κύρια σύνταξη, υγειονομική περίθαλψη καιεπικουρική – εφάπαξ. Με τις αλλαγές από 1/1/2019 θα πληρώνει 288,87 ευρώ/ μήνα.Ετήσιο όφελος 982 ευρώ.

-Γιατρός με 40 χρόνια ασφάλισης έχει καθαρό φορολογητέο εισόδημα και εισφορές 80.000ευρώ το 2018. Αντίστοιχο ήταν το 2017. Όι εισφορές του που καταβάλει είναι 1.440,56ευρώ/ μήνα για κύρια σύνταξη, υγειονομική περίθαλψη και επικουρική – εφάπαξ. Με τιςαλλαγές από την 1/1/2019 θα πληρώνει 989,4 ευρώ / μήνα. Ετήσιο όφελος 5.414 ευρώ.

Πηγή:dikaiologitika.gr

 

Σε απόγνωση οι ελαιοπαραγωγοί στη Μεσσηνία - Ζητούν άμεσα αποζημιώσεις και απαλλαγή από την εισφορά δακοκτονίας

«Καταγγελία – Διαμαρτυρία για τα προβλήματα που προκάλεσε ο δάκος και το γλοιοσπόριο στην φετινή ελαιουργική περίοδο λόγω της μη έγκυρης και έγκαιρης δακοκτονίας 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 5-11-2018 και με αφορμή την ολοκληρωτική καταστροφή που προκάλεσε ο δάκος και το γλοιοσπόριο στη φετινή σοδιά των ελαιοπαραγωγών του Δήμου Οιχαλίας, ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να υποβληθεί η κάτωθι διαμαρτυρία σε όλους τους αρμόδιους φορείς που είναι υπεύθυνοι για το προγράμμα δακοκτονίας, η αστοχία του οποίου είχε σαν αποτέλεσμα την σχεδόν ολοκληρωτική απώλεια της παραγωγής.

Με την παρούσα λοιπόν Καταγγελία – Διαμαρτυρία, θα θέλαμε να μεταφέρουμε τηναπόγνωση των ελαιοπαραγωγών του Δήμου μας, για τα καταστροφικά και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα της ελαιοπαραγωγής τους λόγω της προσβολής της ελιάς από το δάκο και από το γλοιοσπόριο. Η φετινή προσβολή όμως από το δάκο ήταν ίσως η μεγαλύτερη που έχει πλήξει ποτέ την περιοχή μας και σε κάθε περίπτωση υποβάθμισε την ποιότητα του ελαιολάδου, επηρεάζοντας το σύνολο των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών του, όπως η γεύση και το χρώμα. Μοιραία έχουμε υψηλές οξύτητες, το λάδι αλλάζει χρωματισμό και επιπρόσθετα έχουμε αλλοίωση των θρεπτικών συστατικών για τα οποία φημίζεται το ελαιόλαδο της περιοχής μας. Όλα αυτά συντελούν στην οικονομική καταστροφή των ελαιοπαραγωγών, λόγω της μεγάλης μείωσης της τιμής, μιας και ο κορμός του εισοδήματός τους βασίζεται στη συγκομιδή του ελαιοκάρπου.

Για τους ανωτέρω λόγους και όχι μόνο ζητούμε να γίνει:
μεση εκτίμηση της ζημιάς από την καθυστερημένη έναρξη της δακοκτονίας.
Αποζημίωση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών.
Απαλλαγή από την εισφορά υπέρ της δακοκτονίας.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή των προγραμμάτων δακοκτονίας στο μέλλον, θα πρέπει να σας απασχολήσει σοβαρά η χρησιμοποίηση νέων μεθόδων, προς αποφυγή επανάληψης της φετινής καταστροφής.

Τέλος, σας κάνουμε γνωστό ότι οι ελαιοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση και επιβάλλεται άμεσα να προβείτε στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Σε αντίθετη περίπτωση είναι διατεθειμένοι να προβούν στις όποιες παραπέρα νόμιμες ενέργειες.

Η ανωτέρω καταγγελία έχει αποσταλεί στους Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ Τροφίμων, Περιφερειάρχη Πελ/σου, Δ/ντη ΔΑΟΚ Μεσσηνίας και κοινοποίηση στον Υπουργό Εσωτερικών”.

 

Πηγή:messinialive.gr

Πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ - Αναλυτικός πίνακας δικαιούχων

Πληρωμές πραγματοποίησε ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε από τις 14/11/2018 έως 19/11/2018 με το συνολικό ποσό να είναι 6.588.288,13 ευρώ.

 
Οι περισσότερες πληρωμές αφορούν ανειλημμένες υποχρεώσεις, βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, πρόωρη συνταξιοδότηση κ.α.

Δέιτε εδώ αναλυτικά τον πίνακα πληρωμών.

ΣΑΣΟΕΕ: Η περιουσία των συνεταιρισμών πρέπει να παραμείνει στα χέρια των αγροτών

Με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα πριν λίγες μέρες ο Σύνδεσμος Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΑΣΟΕΕ) επισημαίνει ότι η περιουσία των συνεταιρισμών πρέπει να παραμείνει στα χέρια των αγροτών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Το τελευταίο διάστημα, προς μεγάλη μας έκπληξη, διαπιστώνουμε ότι, η Κεντρική Ένωση Δήμων – Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επαναφέρει στην επικαιρότητα αίτημα που είχε διαμορφώσει στο περυσινό τακτικό της συνέδριο στα Ιωάννινα, το οποίο αφορά στην «Παραχώρηση της περιουσίας των ανενεργών Αγροτικών Συνεταιρισμών στους οικείους Δήμους»!

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η περιουσία των Αγροτικών Συνεταιρισμών δημιουργήθηκε, ανήκει και θα παραμείνει στους αγρότες και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανέναν «ξένο» προς το συνεταιριστικό κίνημα να την… υφαρπάξει.

Μπορεί ορισμένοι συνεταιρισμοί να είναι ανενεργοί ή να βρίσκονται σε καθεστώς εκκαθάρισης, υπάρχουν ωστόσο υφιστάμενοι και νεοϊδρυθέντες υγιείς συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών, στους οποίους πρέπει να περιέλθουν τα περιουσιακά στοιχεία των ανενεργών συνεταιριστικών οργανώσεων.

Κάθε άλλη πρόταση σε διαφορετική κατεύθυνση θα μας βρει αντίθετους.

Μην ξεχνάμε ότι, το «πείραμα» της μεταβίβασης της περιουσίας των συνεταιρισμών το γνωρίσαμε πολύ καλά και με την ΚΥΔΕΠ, όταν τεράστιες εγκαταστάσεις και ανεκτίμητες περιουσίες περιήλθαν «για ένα κομμάτι ψωμί» σε ιδιώτες, με αποτέλεσμα να γιγαντωθούν τα καρτέλ και να βρεθεί ο αγροτικός κόσμος σε απόγνωση.

Σε περίπτωση μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων στους Δήμους είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει πλήρης απαξίωση αυτών.

Πως είναι δυνατόν άλλωστε τα εκκοκκιστήρια, τα ελαιοτριβεία, τα τυροκομεία, τα συσκευαστήρια, τα εργοστάσια ζωοτροφών, τα σιλό αποθήκευσης δημητριακών να τα λειτουργήσουν καλύτερα οι Δήμοι, υποκαθιστώντας τους συνεταιρισμούς;

Και αν κάποιοι προτάσσουν την κακοδιαχείριση εκ μέρους ορισμένων συνεταιρισμών, θα θυμίσουμε πως, ουκ ολίγοι Δήμοι ανά τη χώρα δεν έχουν… «διακριθεί» ιδιαίτερα, τόσο για την οικονομική ευρωστία τους, όσο και για τις διαφανείς διαδικασίες στον χειρισμό οικονομικών και άλλων υποθέσεών τους.

Προτείνουμε, λοιπόν, στην ΚΕΔΕ και στους ΟΤΑ να ασχοληθούν με τα του οίκου τους και να αφήσουν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς να επιτελέσουν το έργο τους.

Το ίδιο προτείνουμε και σε ορισμένους άλλους φορείς που «κόπτονται» για το καλό του αγροτικού κόσμου, όπως για παράδειγμα τον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΒΕΘ) ο οποίος ζήτησε, «οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί να πάψουν να αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τα λοιπά εταιρικά σχήματα, αλλά να ενταχθούν σε ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μπορούν να έχουν τις ίδιες ευελιξίες μετασχηματισμού και τις ίδιες ευκαιρίες ανάπτυξης».

Ειδικότερα ζητάει «την ενεργοποίηση δυνατότητας μετατροπής Αγροτικών Συνεταιρισμών σε Α.Ε., συγχώνευσης αυτών με άλλα εταιρικά σχήματα αλλά ακόμη και αναφορά για δυνατότητα απόσχισης κλάδου των Αγροτικών Συνεταιρισμών.»

Αν συμφωνούν όλοι ότι, ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας που μπορεί να βοηθήσει την χώρα μας να βγει από την κρίση είναι ο πρωτογενής τομέας, πρέπει να στηριχθεί η γεωργία και η κτηνοτροφία και όχι να οδηγηθούν στην καταστροφή.

Ο ΣΑΣΟΕΕ υπογραμμίζει πως, κάθε προσπάθεια περαιτέρω απαξίωση του συνεταιριστικού κινήματος και της εγχώριας αγροτικής οικονομίας κατ’ επέκταση, θα βρει απέναντι όλες τις συνεταιριστικές οργανώσεις και ομάδες παραγωγών της χώρας, αλλά και τους χιλιάδες αγρότες που κρατούν ζωντανή την ελληνική ύπαιθρο.

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.