Τίτλοι:

Χρήστος Φωτιάδης

Χρήστος Φωτιάδης

URL Ιστότοπου:

Οι πιο κοινές μορφές φυτικού στρες

Τα φυτά, τις περισσότερες φορές είναι αντιμέτωπα με δύσκολες και μη ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ωθούνται τις περισσότερες φορές στα όρια των δυνατοτήτων τους ώστε τελικά να επιβιώσουν. Παρακάτω περιγράφονται οι πιο κοινές μορφές στρες των φυτών.

✔ Περιβαλλοντικό στρες

Το περιβαλλοντικό στρες ή πιο συγκεκριμένα το στρες το οποίο προκαλείται λόγω δυσμενών αβιοτικών παραγόντων, περιλαμβάνει όλους τους μη ζωντανούς περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά ή ακόμη και επιβλαβώς την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα των φυτών.

Έχουν διεξαχθεί πολλές επιστημονικές έρευνες σχετικά με το στρες λόγω ξηρασίας, τις συνέπειες της υπερβολικής υγρασίας ή των πλημμυρών, της αλατότητας και των ακραίων θερμοκρασιών (υψηλές και χαμηλές). Αλλά για τους καλλιεργητές εξίσου γνωστά ζητήματα είναι οι υψηλές εντάσεις φωτός και οι ελλείψεις ανόργανων θρεπτικών συστατικών (για παράδειγμα άζωτο, φώσφορος, κάλιο).

Όλα τα παραπάνω πιθανά προβλήματα είναι σαφές πως θα έχουν δυσμενή αποτελέσματα στις αποδόσεις των καλλιεργειών γι’αυτό και θα πρέπει μα κάποιο τρόπο να αντιμετωπισθούν.

✔ Μηχανικό στρες

Σε αυτό το είδος στρες είναι πολύ ευαίσθητα τα φυτά. Ένας έμπειρος παραγωγός γνωρίζει πως το υπερβολικό άγγιγμα των φυτών μπορεί να οδηγήσει σε κοντύτερα φυτά. Επίσης ο τραυματισμός των φυτικών ιστών δημιουργεί πολλά προβλήματα, όπως μια πιθανή είσοδο παθογόνων. Επίσης μηχανικό στρες μπορεί να προκαλέσει ο ισχυρός άνεμος, οι δονήσεις.

Σαφώς και το μηχανικό στρες δε θα μπορούσε να αποφευχθεί εντελώς αλλά μπορεί να διατηρηθεί στο ελάχιστα απαιτούμενο.

✔  Στρες λόγω ξηρασίας

Κατά τη διάρκεια πολύ ζεστών και ξηρών ημερών, τα φυτά μπορεί να μαραθούν επειδή ο ρυθμός απώλειας νερού μέσω της διαπνοής υπερβαίνει τον ρυθμό με τον οποίο το ριζικό σύστημα απορροφά νερό από το έδαφος. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει αρκετή υγρασία στο έδαφος, που μπορεί να εμποδίσει σε μεγάλο βαθμό την ανάπτυξη των φυτών. Ωστόσο, τα φυτά διαθέτουν συστήματα ελέγχου που τους επιτρέπουν να αντιμετωπίσουν ελλείψεις νερού.

Οι μηχανισμοί άμυνας των φυτών απέναντι σε συνθήκες ξηρασίας είναι στην ουσία η μείωση του ρυθμού διαπνοής. Η έλλειψη νερού στα φύλλα οδηγεί σε επιβράδυνση της  διαπνοής κλείνοντας τα στόματα. Η έλλειψη νερού επίσης διεγείρει τη σύνθεση και την απελευθέρωση του αμπσιζικού οξέος στα φύλλα. Αυτή η ορμόνη βοηθά να διατηρηθούν τα στόματα κλειστά. Τα φύλλα ανταποκρίνονται σε έλλειψη νερού με διάφορους άλλους τρόπους. Τα φύλλα πολλών ειδών φυτών, τυλίγονται σε σχήμα σωλήνα γεγονός που μειώνει τη διαπνοή μειώνοντας την περιοχή της επιφάνειας του φύλλου που είναι εκτεθειμένη στον ξηρό αέρα και τον άνεμο. Αν και αυτή η απόκριση των φύλλων διατηρεί το νερό, μειώνει επίσης τη φωτοσύνθεση, που είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η ξηρασία μειώνει την απόδοση των καλλιεργειών.

xirasia kampos

Η ανάπτυξη των ριζών ανταποκρίνεται επίσης σε συνθήκες έλλειψης  νερού. Το έδαφος ή σε οποιοδήποτε υπόστρωμα αναπτύσσεται ένα φυτό, αρχίζει συνήθως να στεγνώνει από την επιφάνεια προς τα κάτω. Αυτό αναστέλλει την ανάπτυξη ρηχών ριζών, εν μέρει επειδή τα κύτταρα δεν μπορούν να διατηρήσουν τη σκλήρυνση που απαιτείται για την επιμήκυνση. Οι βαθύτερες ρίζες, οι οποίες περιβάλλουν το υγρό υπόστρωμα, είναι ακόμα σε θέση να αναπτυχθούν. Το ριζικό σύστημα πολλαπλασιάζεται με τρόπο που μεγιστοποιεί την έκθεση στην υγρασία του εδάφους, αλλά αυτό απαιτεί περισσότερη ενέργεια των φυτών, η οποία τελικά χάνεται για πιθανή απόδοση.

Το κλειδί για την αντιμετώπιση του φυτικού στρες λόγω ξηρασίας, είναι η προστασία της καλλιέργειας από το στέγνωμα ενώ τα επίπεδα φωτοσύνθεσης διατηρούνται στα κανονικά επίπεδα λειτουργίας.

Το κλείσιμο των στομάτων οδηγεί σε μειωμένη διαθεσιμότητα διοξειδίου του άνθρακα για το φυτό. Και οι χημικές αντιδράσεις του συστήματος της φωτοσύνθεσης δεν μπορούν να τεθούν εκτός λειτουργίας, εκτός αν η πηγή φωτός είναι απενεργοποιημένη, φυσικά.

Η έλλειψη διοξειδίου του άνθρακα λόγω του κλεισίματος των στομάτων έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση ελευθέρων ριζών στους χλωροπλάστες. Μια σύνθετη κατανομή χημικών αντιδράσεων, που ονομάζεται μεταγωγή σήματος, είναι υπεύθυνη για αυτό. Το φυτό αποκρίνεται σε αυτές τις ελεύθερες ρίζες παράγοντας αντιοξειδωτικές ουσίες.

Χωρίς να εντρυφήσουμε σε πολλές λεπτομέρειες, μερικές φυτικές ορμόνες και ελεύθερα αμινοξέα εμπλέκονται συχνά και βοηθούν τα φυτά  να αποκτήσουν κάποια ανοχή στην ξηρασία, η οποία ήταν η αρχική αιτία για το στρες στο φυτό.

droughtstress2

Πολλές φορές, οι καλλιεργητές μπορεί δυστυχώς να διαπιστώσουν το εξής: μόλις το στρες λόγω ξηρασίας έχει τελειώσει, τα μαραμένα φύλλα φαίνεται να ανακάμπτουν γρήγορα. Εντούτοις, μέσα σε λίγες ημέρες έως μία εβδομάδα τα επηρεαζόμενα φυτά θα δείξουν γήρανση των φύλλων ξανά. Αυτή είναι στην πραγματικότητα μια διαδικασία στην οποία τα φύλλα γερνούν γρήγορα και γίνονται κιτρινωπά επειδή το μόρια της χλωροφύλλης έχει σπάσει. Αυτό είναι εν μέρει αποτέλεσμα ανεπανόρθωτης βλάβης λόγω των ελευθέρων ριζών που αναφέρθηκαν προηγουμένως.

✔  Στρες λόγω υπερβολικής υγρασίας

Είναι γεγονός πως το υπερβολικό πότισμα ενός φυτού μπορεί να το σκοτώσει πιο γρήγορα από ότι η έλλειψη νερού. Σε υδάτινο έδαφος δεν υπάρχει αρκετό οξυγόνο για τις ρίζες. Αυτό οφείλεται στο ότι η διάχυση οξυγόνου μέσω του νερού είναι περίπου 10.000 φορές πιο αργή από ό, τι μέσω του αέρα. Χωρίς οξυγόνο, αναερόβια αναπνοή λαμβάνει χώρα στις ρίζες, δημιουργώντας έτσι τοξικές ενώσεις στο φυτό. Τα συμπτώματα της υπερβολικής άρδευσης περιλαμβάνουν επίσης μαρασμό, κιτρίνισμα των φύλλων, σηψηρριζίες και μειωμένη φυτική ανάπτυξη.

droughtstress

Το βασικό πρόβλημα στην περίπτωση του στρες λόγω υπερβολικής υγρασίας, είναι η έλλειψη οξυγόνου. Αυτό αναγκάζει πολλά σε φυτικά είδη να παράγουν αιθυλένιο, το οποίο προκαλεί και το θάνατο του ριζικού συστήματος (απόπτωση ριζικού συστήματος-προγραμματισμένος κυτταρικός θάνατος). Η καταστροφή αυτών των κυττάρων δημιουργεί σωλήνες αέρα, οι οποίοι μπορούν να γεμίσουν με αέρα από τα τμήματα του φυτού που βρίσκονται πάνω από το έδαφος. Με αυτό τον τρόπο, οι ρίζες μπορούν να λάβουν το απαραίτητο οξυγόνο ακόμη και όταν το έδαφος είναι ακόμα πολύ υγρό για να περιέχει αρκετό αέρα.

Ο παραπάνω μηχανισμός που περιγράφηκε μπορεί να βοηθήσει τη δυσμενή κατάσταση λόγω έλλειψης οξυγόνου στην περίπτωση ορισμένων καλλιεργειών. Στις περισσότερες περιπτώσεις όμως οι καλλιέργειες δεν μπορούν να ανταποκριθούν οπότε και οι ρίζες αρχίζουν και σταδιακά πεθαίνουν παρ’όλες τις φιλότιμες προσπάθειες ανάκαμψης τους από τον καλλιεργητή.

✔  Στρες λόγω αλατότητας

Μια περίσσεια χλωριούχου νατρίου ή άλλων αλάτων στο έδαφος απειλεί τα φυτά για δύο λόγους. Πρώτον, μειώνοντας το δυναμικό νερού του υποστρώματος, το αλάτι μπορεί να προκαλέσει έλλειμμα νερού στα φυτά, παρόλο που υπάρχει αρκετό νερό στο έδαφος. Καθώς το δυναμικό νερού του υποστρώματος γίνεται πιο αρνητικό, η κλίση του δυναμικού νερού από το υπόστρωμα στις ρίζες μειώνεται, μειώνοντας έτσι την πρόσληψη νερού. Ένα άλλο πρόβλημα με αλατούχα υποστρώματα είναι ότι το νάτριο και ορισμένα άλλα ιόντα γίνονται τοξικά για τα φυτά όταν οι συγκεντρώσεις τους είναι τόσο υψηλές ώστε να κατακλύζουν την επιλεκτική διαπερατότητα των μεμβρανών των ριζών. Με άλλα λόγια, το φυτό δεν είναι σε θέση να απορροφήσει επιλεκτικά τα σωστά θρεπτικά συστατικά και μόνο το νάτριο απορροφάται από το φυτό.

salinitystress

Πολλά είδη φυτών μπορούν να ανταποκριθούν σε μέτρια αλατότητα υποστρώματος παράγοντας διαλυμένες ουσίες που είναι καλά ανεκτές σε υψηλές συγκεντρώσεις. Έχει αποδειχθεί ότι η φράουλα είναι ικανή να παράγει «φαινολικές ενώσεις». Αυτές οι ενώσεις πιστεύεται ότι αποκαθιστούν ή διατηρούν το δυναμικό νερού των φυτικών κυττάρων, σε σύγκριση με το υπόστρωμα, χωρίς να δέχονται τοξικές ποσότητες αλατιού. Πρόκειται όμως μόνο για μια προσωρινή ενίσχυση, επειδή τελικά θα υπάρξουν απώλειες παραγωγής. Εάν το στρες λόγω αλατότητας διαρκέσει πολύ, το φυτό τελικά θα υποκύψει.

✔  Στρες λόγω υψηλών θερμοκρασιών

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν ζημιές στα φυτά απευθείας, αλλά συνήθως προκαλείται ζημιά λόγω της αυξημένης απώλειας νερού και της έντασης της ξηρασίας των φυτών.

Τα φυτά μπορούν επίσης να καούν λόγω ηλιακών εγκαυμάτων όταν το σκιασμένο φύλλωμα εκτίθεται στο ηλιακό φως κατά τη διάρκεια θερμών, ξηρών περιόδων.

hightemperature stress

Όταν οι θερμοκρασίες είναι εξαιρετικά υψηλές, τα φυτά πρέπει να αντλήσουν νερό από τις ρίζες προς στα φύλλα και τα στελέχη. Αυτό το νερό στη συνέχεια εξέρχεται από το φυτό μέσω των στομάτων κατά τη διαδικασία της διαπνοής.

Η διαπνοή ψύχει τα φύλλα και άλλα μέρη του φυτού και αποτρέπει τη ζημιά από θερμική καταπόνηση. Ωστόσο, αν δεν υπάρχει αρκετό νερό για αυτή τη διαδικασία, το φυτό θα θυσιάσει κάποια από την επιφάνεια του φύλλου του, επιτρέποντάς τη να καεί.

✔  Στρες λόγω ψύχους και παγετού

Το ψύχος και ο παγετός είναι μείζονες αιτίες βλάβης των καλλιεργειών ειδικά όσον αφορά στις ευαίσθητες σε αυτά φυτικές ομάδες, αν και τα ανθεκτικά φυτά μπορούν επίσης να υποφέρουν εάν η νέα ανάπτυξη εκτεθεί σε έντονο παγετό μετά από μια περίοδο θερμότερων καιρικών συνθηκών. Τα συμπτώματα συχνά εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορούν να επηρεάσουν πολλούς τύπους φυτών. Τα φύλλα και οι μίσχοι μπορεί να γίνουν μαύροι και τα άνθη μπορεί να αποχρωματίζονται. Μερικά άνθη που έχουν υποστεί τις δυσμενείς συνέπειες ενός παγετού δεν μπορούν να παράγουν καρπούς.

✔  Χημικό στρες

Οποιοδήποτε είδος χημικού σκευάσματος που εφαρμόζεται σε λάθος δόση ή σε λάθος χρόνο σε μια καλλιέργεια, είναι ικανό να βλάψει φυσικά το φυτό. Οι περισσότερες χημικές βλάβες προέρχονται από παρασιτοκτόνα που εφαρμόζονται με λάθος τρόπο ή κατά τη διάρκεια μιας πολύ ζεστής ημέρας. Η απρόσεκτη χρήση των ζιζανιοκτόνων μπορεί επίσης να βλάψει ακούσια ή να σκοτώσει τα μη στοχευόμενα φυτά. Η μετατόπιση του ψεκασμού είναι συχνά αιτία ακούσιας βλάβης των φυτών. Οι χημικές βλάβες μπορεί να εμφανιστούν ως κόκκινα, κίτρινα ή καφέ σημεία στα φύλλα, οι άκρες των φύλλων μετατρέπονται σε καστανά, ακανόνιστα ή παραμορφωμένα φυτά ή ευρέως διαδεδομένα καφετιά και τελικά επέρχεται ο θάνατος των φυτών.

Πολλές έρευνες διεξάγονται επί του παρόντος όσον αφορά στις διαδικασίες στις οποίες βασίζεται η αντίληψη του φυτού για τους διαφόρους στρεσογόνους παράγοντες και ποιες χημικές ουσίες στο φυτό είναι ζωτικής σημασίας για να καταστεί το φυτό πιο ανεκτικό στις διάφορες μορφές περιβαλλοντικού στρες.

πηγη:farmacon

Οι άγνωστες ιδιότητες του κρόκου Κοζάνης

Ιδιαίτερη θέση στην ιστορία της φαρμακευτικής, κατέχει ο κρόκος Κοζάνης, καθώς έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, κυρίως του καρδιαγγειακού συστήματος, γυναικολογικών και οφθαλμιατρικών παθήσεων, ανέφεραν σε πρόσφατη εκδήλωση που διοργάνωσε ο Αναγκαστικός Συνεταιρισμός κροκοπαραγωγών Κοζάνης, ειδικοί επιστήμονες.

Ο ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Μόσχος Πολυσίου, ο καθηγητής της φαρμακολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντώνης Τσαρμπόπουλος, και ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πέτρος Ταραντίλης, αναφέρθηκαν στα ευεργετικά αποτελέσματα του κρόκου Κοζάνης και στα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών σχετικά με τις φαρμακευτικές ιδιότητες του.

Όπως είπαν, τελευταίες μελέτες αποδεικνύουν επίσης, τη χρησιμότητά του στην καταπολέμηση του άγχους, την ενίσχυση της μνήμης αλλά και νευροεκφυλιστικών παθήσεων (άνοια, νόσος του Alzheimer και Parkinson) ψυχιατρικών παθήσεων (κατάθλιψης).

Τα κύρια θεραπευτικά συστατικά του είναι η πικροκροκίνη και η κροκίνη. Περιέχει επίσης βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο καθώς περιέχει και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.

Οι επιστήμονες έχουν επισημάνει επίσης ότι: 

Ανακουφίζει από τον στομαχόπονο.

Καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, σε μικρές δόσεις, διεγείρει την όρεξη και κυρίως διευκολύνει την πέψη. Ακόμη περιορίζει τις γαστραλγίες, τον υστερισμό, τους σπασμούς, τον κοκκύτη και τους νευρικούς κωλικούς.

Βελτιώνει το δέρμα από την ακμή με εξωτερική χρήση του.

Έχει αντικαταθλιπτικές, αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη.

Μειώνει την χοληστερίνη και εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση.

Μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Έχει ευεργετική δράση σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ.

Βοηθά σε κρίσεις άσθματος, στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, τη ναυτία, τις πεπτικές διαταραχές, τις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα .

Έχει αφροδισιακές ιδιότητες. Είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι συνδέεται με τον έρωτα και την γονιμότητα.

Χρήση και χαρακτηριστικά

Μπορούμε είτε να το πιούμε είτε να το χρησιμοποιήσουμε ως μπαχαρικό. Το χρώμα του πρέπει να είναι διακριτικό, βαθύ σκούρο κόκκινο, με μυρωδιά αρκετά χαρακτηριστική έως έντονη. Στο φαγητό δίνει μια πικάντικη γεύση με ωραίο άρωμα και κίτρινο χρώμα. Πρέπει να χρησιμοποιείται σε μικρή ποσότητα ώστε να μην πικρίζει το φαγητό. Ο κρόκος σε σκόνη προστίθεται στο φαγητό διαλυμένος σε νερό. Τα στίγματα πρέπει να μουλιάσουν σ' ένα φλιτζάνι νερό 1 ώρα πριν το μαγείρεμα και το προσθέτετε στο φαγητό, είτε μαζί με το νερό, είτε μόνο το νερό αφού σουρωθεί. Μπορείτε να το καταναλώσετε και ως ρόφημα όπου υπολογίζετε 10- 12 στίγματα για κάθε φλιτζάνι του τσαγιού.

Σημαντικές εξαγωγές

Το φυτό κρόκος είναι από τα πιο γνωστά καλλιεργούμενα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά της Ελλάδας τα οποία έχουν και σημαντικές εξαγωγές. Η ελληνική ετήσια παραγωγή κρόκου κατατάσσει την Ελλάδα στην πρώτη τριάδα των παραγωγών χωρών παγκοσμίως. Φυτεύεται κάθε καλοκαίρι και το φθινόπωρο, οι κάτοικοι της περιοχής, αφαιρούν με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του λουλουδιού και τα αποξηραίνουν προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου! Γι αυτό και είναι από τα ακριβότερα μπαχαρικά στον κόσμο αλλά και το καλύτερο ποιοτικά.

πηγη:capital

Υποχρεωτικά ανάμειξη βενζίνης με βιοαιθανόλη από το 2019 -Τι σημαίνει αυτό

Την υποχρεωτική ανάμειξη βιοαιθανόλης στη βενζίνη αρχής γενομένης από το 2019 σε ποσοστό 1%, προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, θεσπίζεται η υποχρέωση ανάμειξης της βενζίνης με βιοκαύσιμα και ειδικότερα με αυτούσια βιοαιθανόλη ή με βιοαιθέρες που παράγονται από αλκοόλες βιολογικής προέλευσης, με έναρξη το 2019 και πρόβλεψη για αύξηση της εν λόγω υποχρέωσης.
Η θέσπιση της υποχρέωσης αυτής, επισημαίνεται από το ΥΠΕΝ, έχει στόχο την περαιτέρω προώθηση της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μέσω της αύξησης συμμετοχής των βιοκαυσίμων στην τελική κατανάλωση ενέργειας στις μεταφορές, στο πλαίσιο της εθνικής και κοινοτικής πολιτικής σχετικά με τον υποχρεωτικό στόχο περί μεριδίου ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές 10% το 2020 και τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
 
Σύμφωνα με τη διάταξη, η συμμετοχή της αυτούσιας βιοαιθανόλης και της αλκοόλης βιολογικής προέλευσης επί του τελικού μείγματος βενζίνης θα είναι 1% το 2019 και 3,3% το 2020, ενώ από εκεί και πέρα το ποσοστό μπορεί να αυξάνεται με υπουργική απόφαση.
Η ανάμειξη θα γίνεται στις εγκαταστάσεις των διϋλιστηρίων ή των εταιρειών εμπορίας. Ήδη, όπως είναι γνωστό, εφαρμόζεται η υποχρεωτική ανάμειξη βιοντήζελ στο πετρέλαιο.
 
Το ΥΠΕΝ τονίζει ακόμη ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στην ενθάρρυνση της χρήσης νέων προηγμένων βιοκαυσίμων που δεν παράγονται από εδώδιμες καλλιέργειες, ώστε να επιτευχθεί έως το 2020 υψηλότερο επίπεδο κατανάλωσης των βιοκαυσίμων αυτών. Ακόμα, προωθείται η βελτίωση των ελέγχων αναφορικά με την τήρηση των κριτηρίων αειφορίας των βιοκαυσίμων και των βιορευστών.
 
Περιλαμβάνονται, τέλος, διατάξεις σχετικά με τη δυνατότητα συμβολής της ηλεκτρικής ενέργειας που παρέχεται σε οδικά οχήματα καθώς και τη δυνατότητα συμβολής των βιοκαυσίμων που χρησιμοποιούνται στις αερομεταφορές στην υποχρέωση μείωσης των εκπομπών, ρυθμίσεις για την υποβολή της έκθεσης από ομάδα προμηθευτών και απαιτήσεις για την προσμέτρηση των μειώσεων των εκπομπών κατά το πρώτο στάδιο.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΕΦΚΑ: Πόσο κοστίζει η εξαγορά πρόσθετου χρόνου ασφάλισης στον ΟΓΑ

Διευκρινίσεις για την διαδικασία καταβολής εισφοράς εξαγοράς στον ΕΦΚΑ για την αναγνώριση του οφειλόμενου χρόνου πρόσθετης ασφάλισης στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του πρώην ΟΓΑ δίνει ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, ο ΕΦΚΑ επισημαίνει τα εξής:

Οι ασφαλισμένοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του πρώην ΟΓΑ προκειμένου να αναγνωρίσουν τον προβλεπόμενο από το άρθρο 53 παρ. 5 του ν. 3518/2006 χρόνο ασφάλισης στον Κλάδο Πρόσθετης Ασφάλισης Αγροτών του πρώην ΟΓΑ καταβάλλουν για κάθε αναγνωριζόμενο μήνα εισφορά ύψους 20% επί του 70% του προβλεπόμενου, κατά την υποβολή της αίτησης αναγνώρισης, κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών.
 
Ο ως άνω αναγνωριζόμενος χρόνος δεν μπορεί να συμπίπτει με χρόνο ασφάλισης στο Δημόσιο ή σε άλλον πρώην φορέα κύριας ασφάλισης της ημεδαπής ή της αλλοδαπής, ή με χρόνο λήψης σύνταξης από ίδιο δικαίωμα από τους ανωτέρω φορείς.
 
Για την ως άνω αναγνώριση ο ασφαλισμένος υποβάλλει σχετική αίτηση άπαξ πριν από τη συνταξιοδότησή του.
Το συνολικό ποσό της κατά τα ανωτέρω εξαγοράς μπορεί να εξοφληθεί είτε με εφάπαξ καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης αναγνώρισης, οπότε παρέχεται έκπτωση 2% για κάθε έτος αναγνώρισης, είτε σε τόσες μηνιαίες δόσεις, όσοι είναι και οι μήνες που αναγνωρίζονται. Οι μηνιαίες δόσεις καταβάλλονται εντός της προθεσμίας που προβλέπεται για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ στην αριθ. Φ.80000/οικ.60298/1472/ 23-12-2016 υπουργική απόφαση. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της κοινοποίησης της απόφασης. Καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνσή της με τον τόκο καθυστέρησης που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου πρώτου, παρ. ΙΑ, υποπαράγραφος ΙΑ.2, παρ. 11 του ν. 4152/2013, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο δεύτερο παρ. 4 του ν. 4158/2013.
 
Σε περίπτωση θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος πριν από την εξόφληση της εισφοράς εξαγοράς, το ποσό της εξαγοράς που δεν έχει εξοφληθεί συνυπολογίζεται με τις λοιπές οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές για την εφαρμογή του άρθρου 68 του ν. 4144/2013.
 
Τα ανωτέρω εφαρμόζονται και για τους εγγεγραμμένους μόνο στα μητρώα του ασφαλισμένων του πρώην κλάδου πρόσθετης ασφάλισης.
πηγη:enikonomia
Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να σας εξασφαλίσουμε μια εξατομικευμένη εμπειρία στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Μάθετε περισσότερα...

Το κατάλαβα

COOKIES
Η imathiotikigi.gr μπορεί να χρησιμοποιεί cookies για την αναγνώριση του επισκέπτη - χρήστη ορισμένων υπηρεσιών και σελίδων. Τα cookies είναι μικρά αρχεία κειμένου που αποθηκεύονται στο σκληρό δίσκο κάθε επισκέπτη - χρήστη και δεν λαμβάνουν γνώση οποιουδήποτε εγγράφου ή αρχείου από τον υπολογιστή του. Χρησιμοποιούνται μόνο για τη διευκόλυνση πρόσβασης του επισκέπτη - χρήστη σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της imathiotikigi.gr και για στατιστικούς λόγους προκειμένου να καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας μας είναι χρήσιμες ή δημοφιλείς ή για λόγους marketing. Ο επισκέπτης - χρήστης μπορεί να ρυθμίσει το διακομιστή (browser) του κατά τέτοιο τρόπο ώστε είτε να τον προειδοποιεί για τη χρήση των cookies σε συγκεκριμένες υπηρεσίες της ιστοσελίδας, είτε να μην επιτρέπει την αποδοχή της χρήσης cookies σε καμία περίπτωση. Σε περίπτωση που ο επισκέπτης - χρήστης των συγκεκριμένων υπηρεσιών και σελίδων της imthiotikigi.gr δεν επιθυμεί την χρήση cookies για την αναγνώριση του δεν μπορεί να έχει περαιτέρω πρόσβαση στις υπηρεσίες αυτές.