Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου στους ροδακινοπαραγωγούς (Βίντεο)

Κύριο Πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις από τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου στους ροδακινοπαραγωγούς (Βίντεο)

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ μίλησε τηλεφωνικά στην εκπομπή Θεσσαλική Γη του astratv και έδωσε απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τις αποζημιώσεις και το πότε αναμένεται να δοθούν, αναφέροντας ότι στους παραγωγούς που έχουν έρθει οι εκτιμήσεις ζημιών της παραγωγής τους, θα γίνει καταβολή των αποζημιώσεων του 70% στην επόμενη πληρωμή που θα ορίσει ο ΕΛΓΑ (τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου). 

Για το θέμα των αποζημιώσεων των ροδακινοπαραγωγών από τις καταστροφικές βροχοπτώσεις του Ιουλίου, ο κ. Κουρεμπές ανέφερε ότι ο Υπουργός θα λάβει - μετά την επεξεργασία που θα κάνει ο ΕΛΓΑ - πληροφορίες για το μέγεθος των ζημιών καθώς και το πόσο αληθή είναι τα στοιχεία των δηλώσεων που υπέβαλαν οι παραγωγοί. 

Δείτε την απάντηση του προέδρου του ΕΛΓΑ στο 26':30'' στο βίντεο που ακολουθεί για να βγάλετε τα συμπεράσματα σας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι δεν έχει τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμα για το πότε αναμένεται να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς, αλλά ούτε ο τρόπος που θα ακολουθηθεί και αυτό είναι που ανησυχεί τους παραγωγούς παρ΄ότι υπήρξαν διαβεβαιώσεις του Υπουργού για αποζημιώσεις των παραγωγών όπως πρέπει.

Αν κρίνουμε από το χρονικό διάστημα, που έχει περάσει από τη χαλαζόπτωση στα ροδάκινα στα τέλη Μαϊου και έχουν περάσει 9 μήνες χωρίς να έχουν πληρωθεί οι παραγωγοί, είναι λογικό να υπάρχει ανησυχία στις τάξεις των παραγωγών, αφού μόλις πριν μια βδόμαδα τελείωσε η διαδικασία δηλώσεων ζημιάς. 

Οι αγρότες ροδακινοπαραγωγοί έπρεπε να έχουν πληρωθεί σήμερα και όχι να κάνουν δηλώσεις για τις βροχοπτώσεις του Ιουλίου 7-8 μήνες μετά τη ζημιά που υπέστη η παραγωγή τους.

Αν αναλογιστούμε και τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων (ειδικά στα νεκταρίνια και επιτραπέζια ροδάκινα) η οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται είναι τραγική

Αδυνατούν να είναι συνεπείς στις υποχρέωσεις τους (ΕΦΚΑ , ΕΛΓΑ, ΕΝΦΙΑ) και σε αυτό δεν ευθύνονται αυτοί.

Ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να καταβάλει ως προκαταβολή ένα ποσό ανάλογο των δηλωθέντων στρεμμάτων που έπαθαν ζημιά και μάλιστα άμεσα (Μάρτιο) γιατί αν κρίνουμε από το χρονικό διάστημα που προαναφέραμε για την πληρωμή από το χαλάζι, οι πληρωμές θα είναι δύσκολο να γίνουν πριν το καλοκαίρι( μακάρι να διαψευστούμε) ούτε κατα διάρκεια του, με συνέπεια οι παραγωγοί να μην μπορούν, όχι μόνο να είναι συνεπείς στις υποχρέωσεις τους (ασφαλιστικές και φορολογικές), όχι μόνο να μην μπορούν να καλλιεργήσουν (κόστος παραγωγής) αλλά ακόμη και να τίθεται θέμα επιβίωσης τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

Πολυμέσα

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb