Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βομβίνοι και Μέλισσες για την επικονίαση ανθέων Κερασιάς (Βίντεο)

Επικονίαση ανθέων κερασιάς με τη βοήθεια Μελισσών (Apis mellifera) και Βομβίνων (Bombus terrestris) μέσα από την παρουσίαση ενός βίντεο από το Ινστιτούτο Φυλλοβόλων Δέντρων Νάουσας.

 

Η μεταφορά της γύρης από τα άνθη της επικονιάστριας ποικιλίας στα άνθη της επικονιαζόμενης, γίνεται στην κερασιά σχεδόν αποκλειστικά από τις μέλισσες.

Το 99% των ανθέων κερασιάς στη χώρα μας επικονιάζεται από τις μέλισσες και μόνο το 1% από άλλα έντομα. Η πτήση των μελισσών και η επισκεψιμότητα των δένδρων από αυτές επηρεάζονται σημαντικά από τις κλιματικές συνθήκες.

Σε θερμοκρασίες κάτω των 12οC οι μέλισσες εμφανίζουν πολύ μικρή δραστηριότητα, ενώ σε θερμοκρασίες άνω των 20οC εμφανίζουν πολύ έντονη δραστηριότητα.

Πτήσεις μελισσών δεν γίνονται όταν φυσούν άνεμοι με ταχύτητα μεγαλύτερη από 25 km/ώρα. Πτήσεις δεν γίνονται επίσης όταν σημειώνονται βροχοπτώσεις ή υπάρχει ομίχλη ή υψηλή σχετική υγρασία.

Οι μέλισσες σταματούν την πτήση τους, όταν η ένταση του φωτός κατέβει κάτω των 1.200 μmol, ανά τετραγωνικό μέτρο, ανά λεπτό ή 6.000 κηρία ανά τετραγωνικό πόδι ανά λεπτό (Χατζηχαρίσης & Καζαντζής, 2014, Η κερασιά και η καλλιέργειά της).

Ο βομβίνος μπορεί να καλύψει έως ένα σημείο τις ανάγκες επικονίασης της κερασιάς σε συνθήκες θερμοκρασιών, ανέμων, υγρασίας και έντασης φωτός, που δυσκολεύεται να καλύψει η μέλισσα.

Πολυμέσα

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb