Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διάλογο με αγρότες διαδηλωτές είχε ο κ. Λιβανός στη Μυτιλήνη

Έναν ενδιαφέροντα, ζωντανό διάλογο με αγρότες- διαδηλωτές, είχε  κατά την είσοδό του στο κτίριο που πραγματοποιείται σήμερα η Συνδιάσκεψη για τη νέα ΚΑΠ στη Μυτιλήνη, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός.

Αποδέχθηκε, μάλιστα, την πρόσκληση που του απηύθυναν αγρότες να επισκεφτεί εκ νέου τη Λέσβο και να ενημερωθεί για τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου, επί του πεδίου. 

Ο ΥπΑΤΤ μεταβαίνοντας στο κτήριο της ΓΓ Νησιωτικής Πολιτικής που γίνεται η 8η Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ, αντελήφθη ότι υπήρχε μια ομάδα αγροτών που διαδήλωνε σε κοντινή απόσταση. Κατέβηκε από το αυτοκίνητο και πήγε κοντά τους και συζήτησε σε πολύ φιλικό κλίμα, δίνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα που του έθεσαν.

Σε ερώτηση αν το ΥΠΑΑΤ έχει μελετήσει τα αποτελέσματα των συνολικά 7 Κ.Α.Π  και γενικότερα η κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στην ελληνική αγροτική οικονομία και τη ζωή των αγροτών, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι αντιλαμβάνεται πως υπάρχουν διαφορετικές και ότι ορισμένοι, μπορεί να διαφωνούν ακόμα και με την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Πιστεύω ότι συνολικά, σε όλα τα αυτά, η Κοινή Αγροτική Πολιτική έχει λειτουργήσει υπέρ των αγροτών. Τους έχει ευνοήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη, και σε μας, στην Ελλάδα, με το μικροκλίμα που έχουμε. Η βασική μας προσπάθεια είναι να ενισχύσουμε την περιφέρεια, τα νησιά μας και για να ενισχύσουμε την τοπική ανάπτυξη, αλλά και να συμβάλλουμε στην αποσυμφόρηση των αστικών κέντρων», είπε ο κ. Λιβανός. 

Σε άλλη παρατήρηση αγρότη ότι στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με το νέο πρόγραμμα, δόθηκαν τα λιγότερα χρήματα, μόλις 15 εκατ. ευρώ για την ένταξη νέων αγροτών, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι τα χρήματα που προβλέπονται είναι 19 εκατ ευρώ (με το προηγούμενο πρόγραμμα επί ΣΥΡΙΖΑ που για τους νέους αγρότες της Περιφέρειας Β. Αιγαίου είχαν προβλεφθεί μόνο 11,4 εκατ. ευρώ),  και ότι  ο παραπάνω ισχυρισμός δεν ισχύει. "Μην ακούτε φήμες. Από ορισμένες πλευρές διακινούνται αναληθή ποσά που οδηγούν σε παραπληροφόρηση", είπε ο ΥΠΑΑΤ.Υπενθύμισε, δε, ότι πρόσφατα το ΥΠΑΑΤ διπλασίασε τα χρήματα για τη στήριξη των νέων αγροτών, τα οποία φτάνουν τα 420 εκατ. ευρω."Βγάλαμε, δηλαδή, χρήματα από άλλες πηγές χρηματοδότησης, προκειμένου να ενισχύουμε τους νέους αγρότες", είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις ένταξης νέων αγροτών στο πρόγραμμα, ο κ. Λιβανός είπε ότι έχουν μπει κριτήρια ώστε να μην παίρνουν την επιδότηση άνθρωποι που δεν έχουν σκοπό να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, σε βάρος άλλων που εργάζονται σε αυτόν. Εμφανίστηκε, δε, ανοικτός, αν υπάρχουν άλλες προτάσεις για ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο των τελικών αποδεκτών της ενίσχυσης, να τις εξετάσει.

Απαντώντας σε άλλη παρατήρηση, ο ΥΠΑΑΤ υπενθύμισε ότι επισπεύδονται μία σειρά από προγράμματα όπως για τα σχέδια βελτίωσης ή για τους Γεωργικούς Συμβούλους, που είχε μείνει στα συρτάρια για δεκαετίες.

Ο κ. Λιβανός  αναγνώρισε ότι η διεθνής ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με την υγειονομική κρίση του κορωνοϊού έχει αυξήσει πάρα πολύ το κόστος παραγωγής "Εκεί, κάνουμε ό,τι μπορούμε. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να βάλουμε διατίμηση. Κάποιοι το υποστηρίζουν. Εκεί υπάρχει η διαφορά στο οικονομικό μοντέλο. Μειώσαμε τον ΦΠΑ από το 13% στο 6%, ενώ μόλις προ διημέρου, η κυβέρνηση προχώρησε στην ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των αγροτών για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. "Κάναμε το καλύτερο δυνατό στα μέτρα των δημοσιονομικών περιθωρίων" τόνισε.

 Υπενθύμισε, επίσης ότι η κυβέρνηση προχώρησε και στη μείωση του αφορολόγητου για τους συνεταιρισμούς, ενώ σε ό,τι αφορά το πάγιο αίτημα για 12.000 ευρώ αφορολόγητο, είπε ότι το κατανοεί αλλά όλη η προσπάθεια σχετίζεται με τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας.

Τέλος, υπενθύμισε τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ για τις «Αθέμιτες πρακτικές», η οποία προστατεύει τους παραγωγούς από την πολύμηνη αναμονή για πληρωμή από τα μεγάλα σούπερ-μάρκετ, η οποία έχει ήδη αρχίσει να ισχύει από την 1η Νοεμβρίου. 

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη της ελαιοπαραγωγής, ο κ. Λιβανός θύμισε ότι το προηγούμενο έτος οι ελαιοπαραγωγοί έλαβαν ενισχύσεις λόγω της πανδημίας,, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

"Είμαστε σκληρά εργαζόμενοι που το μόνο για το οποίο παλεύουμε, είναι η επιβίωσή μας. Δεν είμαστε λαίμαργοι", είπαν οι αγρότες στον ΥΠΑΑΤ, ο οποίος τους κάλεσε να παραμείνουν σε ανοικτό διάλογο με το υπουργείο, προκειμένου να λύνονται προβλήματα και να διασφαλίζεται ένα καλύτερο αύριο. 

Στο κείμενο που παρέδωσαν οι αγρότες στον κ. Λιβανό ανάμεσα στα αιτήματα που θέτουν είναι η ύπαρξη κατώτερης εγγυημένης τιμής στα αγροτικά προϊόντα, η μείωση του κόστους παραγωγής με επιδότηση των ζωοτροφών, μείωση του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις για την ακαρπία των ελαιώνων, δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, κ.α.

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb