Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καλλιέργεια Ελιάς: Σύγχρονες τεχνικές κλαδέματος

Οι τεχνικές κλαδέματος εξαρτώνται από τις καλλιεργητικές συνθήκες, αλλά και από κοινωνιολογικούς παράγοντες.

Ο τύπος κλαδέματος πρέπει να προσαρμόζεται στην ηλικία του δέντρου, το σχήμα διαμόρφωσης, το παραγωγικό φορτίο, τον προορισμό του προιόντος, τις αγρονομικές και περιβαλλοντικές συνθήκες και τη δομή της μονάδας καλλιέργειας. Είναι προφανές ότι κανένας τρόπος κλαδέματος δεν ενδείκνυται για όλες τις περιπτώσεις. Παράμετροι όπως το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό ή το κόστος βαραίνουν αποφασιστικά υπέρ της μίας και έναντι της άλλης επιλογής.

Παρά τον διαφορετικό τρόπο αντίδρασης του δέντρου στις διάφορες επεμβάσεις κλαδέματος, υπάρχουν μερικές κατευθυντήριες γραμμές που ισχύουν για το μεγαλύτερο μέρος αυτών.

Τα γενικά κριτήρια είναι  με βάση τις βιολογικές ανάγκες τις ελιάς και αφετέρου την προσπάθεια μείωσης του εργατικού κόστους για το κλάδεμα.

Παράδειγμα κατά τη φάση σχηματισμού του τύπου διαμόρφωσης:

  • δεν είναι υποχρεωτικό να κλαδέψουμε όλα τα νεαρά φυτά, αλλά μόνο εκείνα που εμφανίζουν ασύμμετρη ανάπτυξη της κόμης, με επεμβάσεις προσανατολισμένες να ελαφρύνουν τα τμήματα που τείνουν να κυριαρχήσουν σε βάρος υπολοίπων.
  • Από την άλλη, ενήλικα φυτά σε στάδιο καλής παραγωγής μπορούν να κλαδεύονται ήπια ή λιγότερο συχνά, εφόσον υπάρχει ικανοποιητική ανανέωση των καρποφόρων βλαστών.

Η ένταση του κλαδέματος αποτελεί συνάρτηση της ηλικίας του δέντρου. Γενικά, τα νεαρά φυτά κλαδεύονται λίγο και οι συστηματικές επεμβάσεις γίνονται μόνο σε εκείνα που έχουν πάθει ζημιές και χρειάζονται βοήθεια για να συνεχίσουν να βλασταίνουν.

‘’Κλαδεύω’’ την ελιά δεν σημαίνει μόνο ‘’κόβω κλαδιά και βραχίονες’’.

KLADEMA ELIAS FARMACONBLOG 1

Βασικά κριτήρια κλαδέματος της ελιάς

✔ Δεν κλαδεύω σε ετήσια βάση όλα τα δέντρα του ελαιώνα

✔ Προσαρμόζω το κλάδεμα στην ηλικία του δέντρου

✔ Κλαδεύω από πάνω προς τα κάτω

✔ Πραγματοποιώ πρώτα τις μεγάλες κοπές και ύστερα τις μικρές

✔ Διορθώνω τις διαφορές ζωηρότητας μεταξύ των βραχιόνων

✔ Κλαδεύω όσο το δυνατόν πιο απλά και γρήγορα

✔ Υπολογίζω πρώτα κόστος και ύστερα αισθητικές εκτιμήσεις

✔ Αναβάλλω κοπές που μπορούν να γίνουν το επόμενο έτος

Η εποχή του κλαδέματος πρέπει να γίνεται την περίοδο ανάμεσα στο τέλος του χειμώνα και την άνθηση.

Ένας καλός κανόνας είναι να μην κλάδεύουμε αμέσως πάρα πολύ, αφήνοντας κλαδιά που ενδεχομένως θα αφαιρεθούν με το κλάδεμα του επόμενου έτους. Κάθε φορά που έχουμε αμφιβολία, είναι καλύτερα να κλαδέψουμε λιγότερο.

ΠΗΓΕΣ

Gucci, R., & Cantini, C. (2020). Σύγχρονες Τεχνικές για το Κλάδεμα της Ελιάς: Μάθετε όλες τις τεχνικές για σωστό κλάδεμα των ελαιοδέντρων!. Vasilis Frantzolas.

Στάμος, Π. (2020). Καλλιέργεια της ελιάς (ποικιλία Μανάκι) στην περιοχή Αργολίδος και Τροιζηνίας.

blog.farmacon.gr

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb