Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλη μείωση παραγωγής πυρηνόκαρπων, αχλαδιών & αμυγδάλων λόγω των πιο καταστροφικών παγετών της 30ετίας στην Λέιδα της Ισπανίας

Όσο περνούν οι ώρες επιβεβαιώνονται οι χειρότερες προβλέψεις στα οπωροφόρα δέντρα.

Ο χθεσινός παγετός νωρίς το πρωί, ο τρίτος στη σειρά στη Λέιδα, έχει επιδεινώσει τις απώλειες σε οπωροκαλλιέργειες, σύμφωνα με το Τμήμα Δράσης για το Κλίμα. Επιπλέον, στο Alt Urgell και στο Pallars Jussà η ζημιά στην παραγωγή αμυγδάλου κυμαίνεται από 90% έως 100%. «Καθώς περνούν οι ώρες, επιβεβαιώνονται οι σοβαρές προβλέψεις ότι αυτός ο παγετός θα συνεπάγεται την καταστροφή της παραγωγής των φρούτων σε όλη την πεδιάδα της Lleida», προειδοποίησε.

Εξήγησε ότι οι θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν το πρωί της Τρίτης στον κάμπο συνεχίζουν να επιδεινώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις των προηγούμενων παγετών στις καλλιέργειες πυρηνόκαρπων και αμυγδάλου  - οι θερμοκρασίες το πρωί της Κυριακής έφτασαν τους -4 και -6 βαθμούς -. Στις περιοχές με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες αναμένονται απώλειες έως και 80-100% σε όλες τις καλλιέργειες πυρηνόκαρπων, αμυγδάλων και αχλαδιών. Από την άλλη, σε εκείνα που η μείωση έχει φτάσει έως -2, αναμένονται επιδράσεις διαφορετικής έντασης ανάλογα με τη φαινολογική κατάσταση, το είδος ή τα αντιπαγετικά συστήματα.

Καλλιέργειες όπως η βερικοκιά, δείχνουν απώλειες 80% ή υψηλότερες και για τα υπόλοιπα πυρηνόκαρπα εκτιμάται πτώση της παραγωγής σε γενικό επίπεδο 40% και 60% ή υψηλότερο, που ποικίλλει μεταξύ των δήμων και περιοχές. Στον κάμπο της Λέιδας, ο παγετός έχει επηρεάσει 17.033 στρέμματα αμυγδαλιών με ζημιές μεταξύ 60 και 80% της παραγωγής, όταν τη Δευτέρα υπολογίστηκε από 50 έως 70%. Επίσης, στην παρούσα φάση, γίνεται λόγος για απώλειες 50%, σε καλλιέργειες νεκταρινιών, ροδακινιών και κερασιών, σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση, που ήταν 30 με 50%.

Σε 1.525 βερικοκιές, διατηρεί την επιρροή μεταξύ 70 και 80%. Εν τω μεταξύ, στην περίπτωση των 88140 στρεμμάτων αχλαδιών και 60680 στρεμμάτων μηλιών, οι τεχνικοί του Υπουργείου πέρασαν από τον υπολογισμό των ζημιών από 40 έως 50% , στο 50% και 60%. Επιπλέον, στις περιοχές Alt Urgell και Pallars Jussà, ο παγετός έχει επηρεάσει μεταξύ 90 και 100% της παραγωγής αμυγδαλιών.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΑΓΕΤΟΥ: ΠΟΛΥ ΕΝΘΑΡΡΥΝΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ VIUSID

viusid

ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΙΑ ΕΚΤΑΚΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΘΑ ΜΕΙΩΘΟΥΝ ΟΣΟ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ

Οι απώλειες παραγωγής λόγω παγετών θα επιφέρουν δραστική μείωση των αναγκών σε εργατικό δυναμικό τόσο των αγροτών για συγκομιδή στο χωράφι όσο και των κεντρικών και συνεταιρισμών για την προετοιμασία τους. Αν και δεν υπάρχουν ακόμη σαφή στοιχεία για το πόσο θα μπορούσε να μειωθεί, ο πρόεδρος του αγροτικού τομέα της Junts, Francesc Esquerda, προβλέπει ότι οι προσλήψεις στον τομέα των φρούτων θα μπορούσαν να μειωθούν κατά το ήμισυ ανάλογα με τις απώλειες. Ο κλάδος προσλαμβάνει μεταξύ 20.000 και 30.000 έκτακτους εργαζόμενους κάθε χρόνο, είπε. Όλα αυτά όταν ο κλάδος είχε ξεκινήσει τη διαδικασία αποσαφήνισης και τώρα αλλοιώνεται από τις επιπτώσεις του παγετού.

Ο Junts ζήτησε από το Υπουργείο Δράσης για το Κλίμα να ζητήσει την κήρυξη των εκταρίων των καλλιεργειών που έχουν πληγεί από τον παγετό ως καταστροφική ζώνη και σχεδιάζει να υποβάλει το ίδιο αίτημα στην κεντρική κυβέρνηση. Από την πλευρά της, η ΕΠΑ ζητά γραμμές χρηματοδότησης και γρήγορες εκθέσεις εμπειρογνωμόνων για τους αγρότες που επλήγησαν από τους παγετούς που, σύμφωνα με τη Generalitat, έχουν πλήξει σχεδόν 50.000 στρέμματα μόνο στην πεδιάδα.

 

LEVEL UP ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΤΩΝ ΚΑΡΠΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20% - ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΦΡΟΥΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

sidir22 2

Οι αγροτικές οργανώσεις απαιτούν έκτακτα μέτρα απέναντι στους παγετούς με επιπτώσεις τόσο καταστροφικές όσο και ιστορικές και που δεν έχουν συμβεί με τέτοια σοβαρότητα τα τελευταία 30 χρόνια. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο segre.com , το Agroseguro θα ξεκινήσει στο τέλος αυτής της εβδομάδας τις έρευνες στα αγροκτήματα που επλήγησαν από τους παγετούς.

Αυτό ανακοίνωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης στη Lleida, José Crespín, κατά την επίσκεψή του σε αγροκτήματα στο Benavent del Segrià κατεστραμμένα από τον παγετό. Σύμφωνα με στοιχεία του Agroseguro, στην επαρχία υπάρχουν φέτος ασφαλισμένα περίπου 730 εκατομμύρια κιλά φρούτων αξίας 285 εκατ. ευρώΤο Υπουργείο Γεωργίας διαθέτει προϋπολογισμό 256,73 εκατ. ευρώ το 2022 για την επιδότηση διαφορετικών τομέων αγροτικής ασφάλισης.

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb