Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μηχανικό αραίωμα ροδακινιάς - Ομιλία Γεώργιου Παντελίδη στο 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ροδάκινου (Βίντεο)

Κύριο Μηχανικό αραίωμα ροδακινιάς - Ομιλία Γεώργιου Παντελίδη στο 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ροδάκινου (Βίντεο)

Σε εξέλιξη βρίσκεται το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ροδάκινου που πραγματοποιείται στη Νάουσα Ημαθίας με την αυριανή μέρα 3 Ιουνίου να είναι και η τελευταία.

Πολλές και αρκετά ενδιαφέρουσες ήταν οι ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τη χτεσινή μέρα (1/6), μία εκ των οποίων, αυτή με ομιλητή τον Δρ Γεώργιο Παντελίδη,  εντεταλμένο ερευνητή στο Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δέντρων, Ινστιτούτο Φυτικής Αναπαραγωγής και Γενετικών Πόρων του Ελληνικού  Γεωργικού Οργανισμού(ΕΛΓΟ) Δήμητρα, ο οποίος αναφέρθηκε στο μηχανικό αραίωμα των καρπών ροδακινιάς και νεκταρινιάς.

 

Ο κ. Γεώργιος Παντελίδης αναφέρει αναλυτικά:

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά είναι απαραίτητη η εφαρμογή μηχανικού αραιώματος στην καλλιέργεια της ροδακινιάς και νεκταρινιάς, λόγω της πρόσφατα μεγάλης έλλειψης εργατών και την ανάγκη μείωσης του κόστους παραγωγής για να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια. To έτος 2019 πραγματοποιήσαμε μελέτη της αποτελεσματικότητας της επίδρασης της χρήσης δύο αραιωτικών μηχανημάτων, ενός ρυμουλκόμενου μηχανοκίνητου και ενός χειρός με μπαταρία, στο χρόνο και κόστος αραιώματος, στην απόδοση και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των καρπών, καθώς και στη συμπεριφορά των καρπών κατά την κονσερβοποίηση σε 5 διαφορετικές ποικιλίες βιομηχανικού ροδάκινου.

Η εφαρμογή του μηχανικού αραιώματος στη ροδακινιά κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας με τα μηχανήματα Infaco και Darwin μείωσε σημαντικά το κόστος αραιώματος και κόστος παραγωγής. Προκλήθηκε πρωίμιση της παραγωγής και μεγαλύτερα μεγέθη καρπού κυρίως στην ποικ. Catherina. Το % θραυσματων πυρήνα κατά την κονσερβοποίηση δεν επηρεάστηκε από την εφαρμογή του μηχανικού αραιώματος.

Ωστόσο προσοχή πρέπει να δίδεται κατά την εφαρμογή των αραιωτικών μηχανημάτων καθώς είναι πιθανόν να προκληθεί έντονο αραίωμα και μείωση της  απόδοσης.

Συνεπώς η επιλογή των αραιωτικού μηχανήματος εξαρτάται από τον τύπο διαμόρφωσης του δένδρου και μπορούν να εφαρμοστούν μόνο όταν δεν υπάρχει κίνδυνος παγετού.

Ακολουθεί το βίντεο της ομιλίας του (Αγγλικά)

 

 

Πολυμέσα

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb