Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αραχωβίτης: “Η Κυβέρνηση της ΝΔ ευθύνεται για την έλλειψη εργατών γης και έγκαιρου σχεδιασμού των αρδευτικών δικτύων της Κελεφίνας”

“Συζητάμε σήμερα για ένα πρόβλημα, για την έλλειψη εργατών γης στη Λακωνία ιδιαίτερα τώρα που ξεκινά η ελαιοπαραγωγή, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, το οποίο πρόβλημα δημιουργήθηκε ακριβώς από τη διακυβέρνηση της ΝΔ” ανέφερε ο Στ. Αραχωβίτης Βουλευτής Λακωνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκινώντας τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης για την έλλειψη εργατών γης στη Λακωνία και συνέχισε λέγοντας, “Αν δεν υπήρχε η σημερινή κυβέρνησης, δεν θα είχαμε πρόβλημα με τους εργάτες γης, όπως δεν είχαμε και το 2017, το 2018, το 2019. Άρχισε να δημιουργείται το 2020, αλλά τώρα πια έχει γιγαντωθεί”.

Με “δύο χτυπήματα για τους μετανάστες εργάτες γης, το ένα η κατάργηση της απόδοσης ΑΜΚΑ το 2019 και το δεύτερο η κατάργηση του 13Α το 2021” όπως είπε χαρακτηριστικά ο Στ. Αραχωβίτης “έφερε ως αποτέλεσμα οι εργάτες γης που ήταν μετανάστες, παράτυπα ευρισκόμενοι στη χώρα, να μην μπορούν να απασχοληθούν, να μην μπορούν να βρίσκονται νόμιμα στη χώρα και να φεύγουν προς ξένες χώρες –Ιταλία κυρίως, Ισπανία, νότια Γαλλία κ.λπ.-, όπου με απλούστερες διαδικασίες έβρισκαν εργασία και με τρόπο φανερό.”

Για να συνεχίσει απαριθμώντας τις επιπτώσεις: “Οι εργάτες γης που βρισκόταν για χρόνια στην Ελλάδα από την Αλβανία και από τρίτες χώρες που είχαν συνεργασία με τους Έλληνες παραγωγούς και ήξεραν την δουλειά αναγκάζονται να φύγουν πια”.

Με αφορμή το ότι στις 29 Σεπτεμβρίου, έκλεισε ο αριθμός των εργατών που θα μπορούσαν να έρθουν στη Λακωνία να δουλέψουν σύμφωνα με την ΚΥΑ, που σημειωτέον προέβλεπε τον ίδιο αριθμό θέσεων εδώ και χρόνια, 1.350 στη φυτική παραγωγή, ο Στ. Αραχωβίτης παρουσίασε την πραγματικότητα στην έλλειψη εργατικών χεριών στη πρωτογενή παραγωγή για την οποία φαίνεται να μην έχει επίγνωση η Κυβέρνηση λέγοντας: “Όμως, σήμερα έχει καλυφθεί το πλαφόν των χιλίων τριακοσίων πενήντα από αιτήσεις, όχι από εργάτες, δηλαδή έχουν γίνει χίλιες τριακόσιες πενήντα αιτήσεις προς το Μπαγκλαντές, προς άλλες περιοχές και προς Αλβανία κλπ, για να έρθουν εργάτες με μετάκληση, αφού αυτό προβλέπει η σημερινή νομοθεσία και είναι αιτήσεις, δεν είναι οι πραγματικοί εργαζόμενοι. Αυτοί οι εργαζόμενοι, αυτές οι αιτήσεις, οι χίλιες τριακόσιες πενήντα, δεν ξέρουμε πότε θα έρθουν και αν θα έρθουν οι άνθρωποι εδώ πραγματικά να δουλέψουν στην ελαιοπαραγωγή.”

Ο Στ. Αραχωβίτης διαπίστωσε κλείνοντας “Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω ποια ήταν η λογική της κατάργησης του 13α. Εκτός από το ότι μπορεί να υπήρχαν γραμμάτια προς την ακροδεξιά, δεν υπάρχει άλλος λόγος. Ο αρμόδιος υφυπουργός έδειξε να μην έχει κατανοήσει το βάθος και την έκταση του προβλήματος. Ακόμα δείχνει να πιστεύει ότι η χώρα διαθέτει ικανοποιητικό νομικό πλαίσιο για μετακλησεις εργατών γης. Ωστόσο εργάτες δεν υπάρχουν! Δεν δεσμεύτηκε για λύση”.

Στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης για την πρόοδο ως προς τα αρδευτικά δίκτυα του φράγματος Κελεφίνας στη Λακωνία “ενός πολυαναμενόμενου αρδευτικού έργου για τη Λακωνία, ενός έργου το οποίο θα συμβάλει τόσο στη μείωση του κόστους παραγωγής, όσο κυρίως στην αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, της υφαλμύρωσης και της πτώσης του υδροφόρου ορίζοντα στη Νότια Λακωνία” όπως είπε ο Στ. Αραχωβίτης εισαγωγικά, καμία σαφής δέσμευση δεν υπήρξε από πλευράς Υπουργείου Αγροτ. Ανάπτυξης για τον χρόνο της δημοπράτησης των μελετών του έργου.

Αναφερόμενος στο υπό κατασκευή φράγμα της Κελεφίνας που εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) τον Ιούλιο του 2019 από τη Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο Στ. Αραχωβίτης τόνισε ότι: “Για να ενταχθεί ένα έργο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης πρέπει να έχει συγκεκριμένη ωριμότητα. Αυτήν την ωριμότητα το έργο της Κελεφίνας την είχε τον Ιούλιο του 2019, γι’ αυτό εντάχθηκε στο ΠΑΑ. Όλα τα άλλα ακολουθούν. Εντάχθηκε, κλείδωσε η χρηματοδότησή του, όπως έπρεπε να γίνει, με την ωριμότητα που έπρεπε να γίνει” και συνέχισε: “Τριάμισι χρόνια τώρα που κυβερνάτε κοντέψατε να χάσετε το έργο γιατί στο 18μηνο δεν έγινε η ανάληψη νομικών δεσμεύσεων που έπρεπε να έχει γίνει και ακόμα δεν έχετε ξεκινήσει τις διαδικασίες απαλλοτριώσεων. Βγήκε ανακοίνωση μόνο!”

Κλείνοντας, ο Τομεάρχης Αγροτ. Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαπίστωσε ότι “προφανώς δεν έχετε ξεκινήσει το επόμενο κομμάτι, τα δίκτυα, που μετά την κατασκευή του έργου, όπως είπατε και εσείς, θέλει πέντε-έξι χρόνια για να γίνει. Πρέπει να έχουμε ωριμότητα τότε για να εντάξουμε τα δίκτυα σε ένα αντίστοιχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Θα τη βρούμε;

Ο αρμόδιος υφυπουργός προτίμησε να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση κρύβοντας την ανεπάρκεια της κυβέρνησης της ΝΔ. Με ρυθμούς χελώνας προχωράει τις διαδικασίες. Για τα δίκτυα ανέφερε μόνο ότι έχουν δεσμευθεί 1 εκατ ευρώ (!) για τις μελέτες στο ΠΔΕ.

Στους παρακάτω συνδέσμους μπορείτε να παρακολουθήσετε τα video των συζητήσεων των δυο Επίκαιρων Ερωτήσεων:

https://www.youtube.com/watch?v=tllpikbX7bo

https://www.youtube.com/watch?v=AMhV-wEZftw&t=662s

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb