Ζημιές προκλήθηκαν σε 210.000 στρέμματα οπωροφόρων δέντρων και κηπευτικών
- Αναρτήθηκε από τον Χρήστος Βοργιάδης
- Κατηγορία Αγροτικά Νέα
Οι καταιγίδες που έλαβαν χώρα μεταξύ 1 και 24 Μαΐου σε 32 περιοχές της Εξτρεμαδούρας στην Ισπανία, έχουν βλάψει συνολικά 210.000 στρέμματα.
Η εκτίμηση των ζημιών στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ανήλθαν σε 28,9 εκατ ευρώ, σύμφωνα με το προσωρινό ισοζύγιο που έχει εκδόσει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Αγροτικής, Αγροτικής Πολιτικής και Χωροταξίας, Begoña García Bernal.
Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Γεωργικών της Extremadura (CAEX) συνεδρίασε την Δευτέρα, 28 Μάη σε έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση της πρώτης έκθεσης ζημίας, η οποία θα ενημερώνεται με ότι συνέβη το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με την García Bernal, οι πιο έντονες ζημίες έχουν σημειωθεί σε 18 τοποθεσίες στο Badajoz και 14 στο Cáceres.
Όσον αφορά τις πιο πληγείσες καλλιέργειες, αυτά ήταν τα οπωροφόρα δέντρα και η ντομάτα.
Τα δημητριακά και οι ελίες δεν υπέστησαν μεγάλη ζημιά.
Στη δε Ιταλία είχαμε τα κεράσια ήταν αυτά που επλήγησαν(έσκισαν) περισσότερο , αλλά και στα βερίκοκα, ροδάκινα, νεκταρίνια και δαμάσκηνα η ζημιές αγγίζουν το 1/4 της παραγωγής.
Στο νότο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση 20% στον όγκο των ροδάκινων και 5% στο βορρά. Στην περίπτωση των κερασιών, αναμένεται πτώση 10-30%, αλλά οι καρποί είναι μεγαλύτεροι και καλύτερης ποιότητας.
Πηγή: freshplaza.es , agropopular.com
Τελευταία άρθρα από τον/την Χρήστος Βοργιάδης
- Μάθε Ιταλικά με την Easy Education: Ευέλικτα Τμήματα για Όλους
- Μπλόκο Κερασοπαραγωγών Έδεσσας: Δεν ζητάμε χάρη - ζητάμε δικαιοσύνη, διαφάνεια και συνέπεια
- Σήμερα η πίστωση των επιδοτήσεων - Φωνάζουν οι αγρότες για παρακράτηση του υπολοίπου της εισφοράς στον ΕΛΓΑ πριν πιστωθεί η βασική
- Κλιμακώνουν τη στάση τους οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του μπλόκου στη Σιάτιστα Κοζάνης
- ΥΠΑΑΤ: Επιπλέον πληρωμές 487,9 εκ. ευρώ από ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ