Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πότε πληρώνονται De minimis (Βροχοπτώσεις) και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ

Περισσότερο από ποτέ άλλοτε έντονο, το πρόβλημα της ρευστότητας στον αγροτικό κόσμο , καθώς αν εξαιρέσουμε τις αυξήσεις των εισροών και γενικότερα του κόστους παραγωγής, η αργοπορία πληρωμών αποζημιώσεων και ενισχύσεων επιτείνει την αβεβαιότητα για τους αγρότες και ειδικότερα σε νομούς όπου υπήρξαν εκτεταμένες ζημιές ,αλλά και λόγω της ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος.

Ρεπορτάζ : Βοργιάδης Χρήστος

irafruit

Στην Κεντρική Μακεδονία, αρκετοί «αγροτικοί» νομοί καταρρέουν οικονομικά καθώς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δείχνει να κινείται με αργούς ρυθμούς και να υποπίπτει συνεχώς σε αδικαιολόγητα σφάλματα, δείχνοντας ερασιτεχνισμό, αλλά και ότι δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της διαμορφωμένης προαναφερθείσας κατάστασης.

Αναφορικά με το σίριαλ που έχει προκύψει τους τελευταίους 6 μήνες με τις ενισχύσεις για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις σε ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα, σύμφωνα με πληροφορίες που προκύπτουν από το ρεπορτάζ, φαίνεται να δίνεται τέλος στην αγωνία των παραγωγών, με την καταβολή των χρημάτων να τίθεται χρονικά μέχρι τέλους του τρέχοντος μήνα.

geomat23

Βέβαια εκτός των ποσών που δίνονται και σε καμία περίπτωση δεν αφήνουν ικανοποιημένους τους αγρότε,ς διότι οι αρχικές ανακοινώσεις του ΥΠΑΑΤ διαψεύστηκαν από το ίδιο το Υπουργείο, αφού αναιρούνται τα ποσά των 135 και 150 ευρώ ανά στρέμμα που αρχικά είχαν ανακοινωθεί στις 20 Ιανουαρίου και αφορούσαν τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις και η νέα ανακοίνωση κάνει λόγω για 65 και 80 ευρώ ανά στρέμμα.

Επίσης βλέπουμε να δίνονται μόνο σε 5 περιφερειακές ενότητες και δυστυχώς μένουν εκτός, νομοί όπως η Χαλκιδική κ.α. που επίσης υπέστησαν ζημιές(Βερίκοκα) και οι παραγωγοί απώλεσαν εισόδημα.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις από παγετό, χαλάζια κ.α. η ενημέρωση που είχαμε από το υποκατάστημα ΕΛΓΑ Βέροιας και την Διευθύντρια κα Παππά Μαρία, είναι ότι «όλοι οι πίνακες ζημιάς θα έχουν κοινοποιηθεί μέχρι το Πάσχα. Σε αρκετά χωριά Ημαθίας και Πέλλας (Μακροχώρι, Νικομήδεια, χαρίεσσα, Επισκοπή κ.α. ) η διαδικασία οδεύει προς ολοκλήρωση και μηχανογραφική επεξεργασία».

Admiral

Η επόμενη πληρωμή ενδεχομένως αν πραγματοποιηθεί μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα σίγουρα θα περιλαμβάνει περισσότερα χωριά και κατά συνέπεια μεγαλύτερος αριθμός αγροτών θα δει χρήματα στους λογαριασμούς τους. Κάνουμε λόγο για αρχές Απριλίου διότι φαντάζει και η πιο πιθανή χρονικά ημερομηνία, από ότι μέσα στο Μάρτιο που θα περίμεναν οι περισσότεροι.

Να αναφέρουμε, ότι αρνητικός παράγοντας – Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού – στην καθυστέρηση των πληρωμών , είναι δεδομένο ότι θεωρείται η υποστελέχωση του υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βέροιας και η αργοπορία που επέδειξαν τα συναρμόδια υπουργεία, έτσι ώστε να γίνουν άμεσα προσλήψεις, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το επόμενο διάστημα.

Copyright © 2017 "Ημαθιώτικη Γη" | All rights reserved | Development by LEONweb